#121 2006-10-26 08:03:26

Feniks_Ognia
Użytkownik

Odp: Samobójstwo 14-latki ;(

Anaka napisał:

Za waszych czasów tego nie było? Wątpię... Może nie zdarzały się przypadki samobójstw i nie koniecznie wszystko rozgrywało się na oczach kolegów z klasy, ale "fala" była w szkołach.

Ja Ginazjum i Liceum skończyłem kilka lat temu, może jakieś starczki były ale nikt nie ruszał dziewczyn!!! ani nie robił idiotycznej fali!!! Więc wypraszam sobie. Jak się jest skończonym debilem to nic nie pomoże, no ale cuż robić. Choć trzeba przyznać że to co się dzieje teraz w szkołach to tragedia, za grosz zasad moralnych.

A co do tego oświadczenia matki tej dziewczyny że nie winni tych chłopaków to jestem pełen podziwu.

Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-10-26 08:26:14)

#122 2006-10-26 08:44:12

wilczy_deszcz
Użytkownik

Feniks_Ognia napisał:
Anaka napisał:

Za waszych czasów tego nie było? Wątpię... Może nie zdarzały się przypadki samobójstw i nie koniecznie wszystko rozgrywało się na oczach kolegów z klasy, ale "fala" była w szkołach.

Ja Ginazjum i Liceum skończyłem kilka lat temu, może jakieś starczki były ale nikt nie ruszał dziewczyn!!! ani nie robił idiotycznej fali!!! Więc wypraszam sobie. Jak się jest skończonym debilem to nic nie pomoże, no ale cuż robić. Choć trzeba przyznać że to co się dzieje teraz w szkołach to tragedia, za grosz zasad moralnych.

A co do tego oświadczenia matki tej dziewczyny że nie winni tych chłopaków to jestem pełen podziwu.

pracuj nad ortografią!
a powiedz mi czy we wszystkich szkołach takie rzeczy się dzieją??? wygląda na to, że prowadzisz ciągły monitoring polskich szkół. skad wiesz co się dzialo w szkołach 15-20 lat temu? gdyby nie media byś nigdy się nie dowiedział o tej sprawie... i by nikt niepierd**** jaki to ja jestem moralny a oni to zwyrodnialcy.

#123 2006-10-26 08:55:22

Anaka
Użytkownik

Feniks_Ognia napisał:
Anaka napisał:

Ja Ginazjum i Liceum skończyłem kilka lat temu, może jakieś starczki były ale nikt nie ruszał dziewczyn!!! ani nie robił idiotycznej fali!!! [...]

Może "fala" to za mocne słowo, ale zawsze było paru typów, którym przyjemność sprawiało dręczenie młodszych, słabszych.
I co za różnica chłopak, czy dziewczyna? Każde z nich jest człowiekiem i jednakowo można ich upodlić.

#124 2006-10-26 08:56:06

duch_84
Użytkownik

Pamięam dziewczyme z podstawówki, którą dzień w dzień dręczyła grupka kolesi (do takich przegięć nie doszło, w większości to były docinki słowne). Nie wiem czym podpadła, ale to sie zaczeło juź w drógiej klasie i trfało do końca szkoły. Dziś dziwi mnie że ona nie popełniła samobójstwa, a miał do tego wiele powodów w tym sporo poza szkolnych.
Sytuacja z udziałem innych osób, powtórzyła sie w ogłoniaku. Jedyne szkoły w których niespotkałem sie z falą to szkoły wyższe.

#125 2006-10-26 08:56:09

tomxxx
Zbanowany

Ja skończyłem szkołę średnią ponad 2 lata temu i muszę powiedzieć różne rzeczy.
Ale nie przypominam sobie żadnych większych bijatyk o takich rzeczach już nie wspominając.
Niby najgorsi uczniowie to byli w zawodówkach,lepsi w technikach a najlepsi w liceach ale chyba to nie jest całkiem prawda.
Jeśli był inny powód jej samobójstwa wg matki to ciekawe jaki.
To co się wydarzyło to na pewno jest rzadkością lecz codziennie zdarzają się rzeczy niewiele mniej gorsze.
Na studiach to faktycznie fali nie ma.
A ja studiuję zaocznie więc tym bardziej tam jest spokojnie.

Ostatnio edytowany przez tom_21 (2006-10-26 08:58:39)

#126 2006-10-26 09:27:46

duch_84
Użytkownik

W podstawówce zawsze nauczyciele twierdzili że jesteśmy najgorszą klasą w całej szkole, tak samo z zachowania jak i w nauce. Klasa w to uwierzyła, a ja przestałem w to wierzyć, gdy przyszedłem zaliczać zaległy sprawdzian i zobaczyłem latajace krzesła, ławki, oraz bezradność nauczycielki która zawsze potrafiła wprowadzić dyscypline.

To nie tak że najsłabsi są w zawodówkach, a najlepsi w ogólniakach. Wszystko zależy od tego czy ci sie chce poświęcić troche czasu.

Ostatnio edytowany przez duch_84 (2006-10-26 09:28:51)

#127 2006-10-26 09:30:27

Feniks_Ognia
Użytkownik

wilczy_deszcz napisał:

pracuj nad ortografią!
a powiedz mi czy we wszystkich szkołach takie rzeczy się dzieją??? wygląda na to, że prowadzisz ciągły monitoring polskich szkół. skad wiesz co się dzialo w szkołach 15-20 lat temu? gdyby nie media byś nigdy się nie dowiedział o tej sprawie... i by nikt niepierd**** jaki to ja jestem moralny a oni to zwyrodnialcy.

Noi dobrze że są medja. Niewiem co się działo 15-20 lat temu ale wiem co się dzieje dzisiaj więc domnie nietruj farmazonów. Uważasz że lepiej by było gdyby wogule zatuszowano tą sprawę? Takie żeczy trzeba nagłaśniać by uzmysłowić sobie do czego prowadzi anarhia i brak zasad. To nie dzieje się we wszystkich szkołach masz racje, lecz to zjawisko jest coraz częstrze i jeśli nie zacznie się czegoś zmieniać to skończy się tragicznie. Tylko że ty pewnie wolisz niemówić o problemie niż zdać sobie z niego sprawe. A może uważasz że wogule nic złego się niestało??

Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-10-26 09:42:47)

#128 2006-10-26 09:57:58

Hatake
Użytkownik

to wy macie jakieś niemoralne szkoły tam u siebie:P ja jak byłem w podstawówce, to do 2 klasy był jeszcze ten stary system nauczania, no i chodziły po szkole takie byki, co trzeba było sie usuwać z drogi bo taranowali:P
ale tak to spokój i cisza, no raz pamietam, że jakiś typ wlazł do damksiej łazienki i tańczył na jednym z sedesów, ale to juz sie nim zajęli.
w gimnazjum, cóż powiedzieć, miałem kilka zaczepek, bo tak jak Anaka mówi, też raczej taka "cicha woda" jestem i nie zaczepiam sam itp. ale tylko z początku, potem spokój, ja miałem, bo pamietam, że przez calutkie 3 lata, co chwila ktoś się nawalał, to na dworze, to na korytarzu, na korytarzu interweniował teacher, ale na dworze już nie, a dwór na terenie szkoły ;/. Ktoś tam mówił o latających ławkach i krzesłach, u mnie to samo było w 3 gim, jak nam dali nową panią do historii, bo tamta macierzyński miała. Wyczuli, że nieporadna, to dawali czadu na lekcjach, wiadomo sprawdziany pisane tak, że kazdy ze sobą gada, łazi sobie po klasie, robi co chce xD, jednemu podobała sie pani z historii, to na początku udawał, że gdzieś ją tam dotyka, ale później (bo patrzałem na to wszystko) zdawało mi sie, że zrobił to naprawdę, ale to tylko na historii tak było. Ale tez ubierze sie że nie wiem, koszula biała co mocno prześwituje, i jakiś cieniuśki biustonosz, tak, że praktycznie widać ;/, a że to wszystko niewyżyte to co zrobić.
Teraz jestem w technikum, które jest w budynku z gimnazjum i liceum. I tu powiem wam, że SPOKÓJ jest, nikt sie nie bije, nie zaczepia, no czasami tam jakieś LEKKIE podkreślam docinki w stornę kogoś polecą (np. bill z tokio hotel, bo mamy takiego jednego co ma taką fryzure) oczywiscie są szturchanki, ale to pomiedzy kolegami z klasy, nie te na poważnie tylko te takie nie na poważnie.
a na lekcjach? do tej pory pamietam, że przegięciem pały, było zbyt głośne gadanie, keidy nauczyciel sie wkurzył i kazał im sam lekcje robić, to ucichli i spokój. żadnych besztów do nauczycieli, no i jeden tekst do kumpla, na polskim kolega powiedział, bo tam go chyba zaczepiał, bo chciał mu coś powiedzieć a ten "ssij pałe" tak na głos.
pani z polskiego kazała mu napisać na ocene wypracowanie, co to jest "ssij pałe" w iluś atm określeniach, w kilku słownikach miał to sprawdzić:P

no i patrzcie, jaka różnica xD a o gwałcie czy czymś podobnym to nawet nie było mowy, więc skoro za takie coś mają przewalone, jak w podstawówce, czy w technikum (gimnazjum pomijam, bo ta szkoła demoralizuje, na nią nie ma żadnej rady), to co by za to co zrobili tamci kolesie dostali w przewalone? pewno eject ze szkoły

Ostatnio edytowany przez Hatake (2006-10-26 10:00:33)

#129 2006-10-26 10:02:40

Mavet
Użytkownik

hatake zazdroszcze szkoly ;x moja jest lipna ... tez chodze do technikum i powiem wam ze teraz jakies typy sie do mnie przyparzyly i musze je szpachelka od siebie odgarniac ;x

#130 2006-10-26 10:10:19

Boromir
Użytkownik

ja bym tych gnoi co to zrobili okastrowal, potem do paki zeby ich tam przecwiczyli tak na jeakies 20 lat a potem za morde i do akmieniolomow a i to by nie byla dostateczna kara za to co zrobili

po prostu mnie trafilo jak uslyszalem co sie stalo. jak mozna zrobic cos tak .... nie mam slow zeby to okreslic. mozna jedynie wspolczuc rodzicom tej dziewczyny a tych gnoi to normalnie nie wiem(jedna z propozycji co z nimi zrobic opislalem wyzej)

ale co robila reszta klasy jak to sie stalo patrzyla na to? to jakas paranoja ja jakbym widzial jak ktos krzywdzi dziewczyne jej kolezanka prubuje jej pomuc no to nawet jak by bylo ich 10 kazdy po 2 metry wzrostu i 1,20 w barach to i tak bym zaregowal a ci co tam siedzieli to co nic tylko sie patrzyli normalnie szlak jasny czlowieka trafia!!!

pewnie ci bandyci wykreco sie sianem bo oni maja dopiero po 14 lat. dla mnie to ze maj 14 lat to zaden argument do obrony, to jest jeszcze gozej

#131 2006-10-26 10:13:29

NameLess One
Użytkownik

Jakis czas nie bylo mnie na forum wiec wczesniej nie mialem czsu sie wypowiedziec.

O torturach nie bede pisal, bo ten temat zostal juz chyba wyczerpany baka

Do podstawowki chodzilem jakis czs temu, ale nie przypominam sobie by dzialty sie takie rzeczy. Moi rowiesnicy cechowali sie wiekszym lub mniejszym respektem do osob starszych.

W szkole fala byla zawsze. W podstawowce od zawsze byly tzw. proby sily w celu ustalenia chierarchii w klasie, ale nigdy nie przyjmowaly az takich roziarow. Nie przypominam sobie tez jakiegos nadzyczajnego znecania sie czy odchylow od normy (moze poza jednym przypadkiem, ktory w 2 klasie zostal oddelegowany do szkoly specjlnej). Odwalalismy rozne numery, ale nigdy nie byly one zwiazane z jakas nadzwyczajna brutalnoscia (moze za wyjatkiem wycieczki kiedy to weszlismy do pokoju dziewczyn razem z drzwiami, ale w tym przypadku brutalnie zostaly potraktowane tylko drzwi[kombinuje] ).

To co sie teraz dzieje jest moim zdaniem spowodowane upadkiem ogolnie przyjetych autorytetow. Dla wiekszosci dzieci i wczesnej mlodziezy jest sila i niestety obserwuje coraz wieksze ograniczenia jej uzywania. Dzieci sie nie bije cholera? Dzieci sie nie katuje ale kilka pasow chyba nikomu jeszcze nie zaszkodzilo. W podstawowce nieraz zdazalo mi sie oberwac linijka i nigdy nie uwazalem by mi to w jakikolwiek sposob zaszkodzilo.
Jesli komus sie chcialo przeczytac moje wypociny to dziekuje a co do tego wydazenia to ono mnie raczej nie zaskoczylo i spodziewalem sie go wczesniej czy pozniej, nie to zebym byl z tego zadowolony shithappens

#132 2006-10-26 11:06:29

Freeman
Użytkownik

Boromir napisał:

po prostu mnie trafilo jak uslyszalem co sie stalo. jak mozna zrobic cos tak ....

To zdanie często się tu pojawia w różnych odmianach... Ludzie nie oszukujmy się i nie róbmy z siebie kogoś, kim nie jesteśmy. Codziennie dzieją się o wiele gorsze rzeczy, także dzieciom. Niestety...

Ostatnio edytowany przez Freeman (2006-10-26 11:06:57)

#133 2006-10-26 11:11:27

BeAsTMaStEr
Użytkownik

ja tez jestem w technikum i niby moja klasa jest najgorsza nikt nas nie lubi itd ( na połmetek nas nie zaprosili tylko nas smile_big)

a to przezto ze sie nas boja bo było pare zatargów w 2 klasie technikom z 3 klasami mielismy :p ale jeden tyl;ko dostał takzwane upominacze (pare poszło) i sie skonczyło i odtamtej pory nikt nas nie lubi a my dalej nie lubimy klas sportowych

#134 2006-10-26 11:44:32

legolas88
Użytkownik

to nie była fala. to bylo paskudne i ... nawet nie da sie tego okreslic slowami:( te gowniarze ktore to zrobily to nie powinny wogole dojsc do radiowozu. powinny byc zakatowene jeszcze w klasie!!!!!!! co robila wtedy reszta klasy??? no do cholery jak mozna na cos takiego sie patrzec w klasie i to przez 20 min??!! co to ku**a za poj***na klasa i szkola ze tak mozna bylo zrobic??!! przeciez ona miala tylko 14 lat:( TYLKO 14 a te gownierze tak jej robli:(:(:( co za sku***le jeb***ne!!! przeciez przez nich ona odebrala sobie zycie:(:( ona juz nie zyje i zgaslo istnienie ludzkie ktore nic nie zrobilo, tylko istnialoa oni...:(:( jej bart i ojciec powinni sie nimi zajac i jesli kots jest z tamtych okolic niech zrobi z tym porzadek bo tekich gowniarzy nie powinno sie dac zyc... nie wazne ze maja tylko 14 lat... jesli mogli zrobic cos takiego nie przejmujac sie konsekfencjami to oni powinni nie zyc!!! az plakac mi sie chce gdy mysle o tym co sie stalo i ze moglo sie tak stac i ona juz nie zyje przez nich:( niech stanie sie w koncu sprawiedliwosc i nich z nimi stanie sie porzadek!! zasluguja na smierc!! cala klasa tez jest winna. czemu nie reagowali?? mieli 20 minut by cos ztobic ale nic nie zrobili:(:( a ona juz nie zyje:(:(

nie wiem co rodzina z tym zrobi ale jestem za tym by jej brat i ojciec zrobil z nimi porzadek. jesli ktokolwiek moze to niech sprawi ze bedzie sprawiedliwosc. oni na tro zasluzyli i nie ma usprawiedliwienia

zal mi bardzo jej i jej rodziny ze tak sie stalo:(

nie powinno tak byc:(:(:(

#135 2006-10-26 11:48:51

wiluS
Użytkownik

Powiem tylko tyle ze w ostatnim czasie coraz czesciej slyszy sie o tego typu sprawach(przemoc+mlodziez+glupota=wypadek)i zawsze swoje miejsce maja tam telefony komorkowe! Gdyby nie one to te sprawy, przynajmniej w wiekszosci, nie powychodzilyby na swiatlo dzienne. Mozna sie nad tym zastanawiac: taki nastolatek widzac coraz wieksze zainteresowanie idiotyzmami w stylu Jackass(wystarczy wrzucic smoga i pod "szkola" mamy tego pelno) i nastepstwami("...o wow, jaki on jest sUPER!"), chce zdobyc szacunek, akceptacje, wybic sie wsrod rowiesnikow, moze dowartosciowac sie, wlasnie na takiej samej zasadzie. To dziwne ze rodzice nie potepiaja takich wzorcow(mamy wypowiedz ojcow:"nic sie nie stalo" <sic!> ).
Przez caly okres edukacji nie spotkalem sie(osobiscie) z takimi przestepstwami(to dobre slowo) ale np: w technikum mojego brata ktore jest polaczone z zawodowka to czesto zdarza sie ze nauczyciel placze na lekcji albo lawki i inne przedmioty wylatuja przez okno;).
Co do 14latki naprawde mi jej szkoda!!!!!!!!!! Powinien byc wyrok za takie rzeczy, nawet dla 14latka[zly]
Ciekawe co mysla sobie teraz ci chlopcy?Pewnie tez o samobojstwie...

#136 2006-10-26 11:52:56

fillip75
Użytkownik

Anaka. Jaka fala?! Jestem w podobnym wieku do twojego, lecz kto o fali słyszał. Może o wychowawcy, który przyłożył niesfornemu uczniowi, a rodzice jeszcze mu doprawili. Ale fala... Racja drwiny, kpiny, czy wygłupy w stylu a wykręćmy startery z lamp zdarzały się. Chociaż za startery były srogie kary, o ile pamiętam. Ale nigdy zniszczmy, skopmy, oplujmy... rozbierzmy, zgwałćmy. Co później? Zamordujmy... okaleczmy? Co to więzienie dla pedofilów i to w Ekwadorze?! Skończmy też z mitem, że bachorom nic nie można zrobić. Pokażą jedną szkołę na tysiąc i tworzą historię. Tak samo jak o akademikach w Kielcach pisarzyna rozpisałą się i zaczęła tworzyć, że na każdym piętrze jest melina, a narkotyki to już u wejścia można dostać. Gdzie? Specjalnie wstałem po tej lekturze i z chłopakami poleźliśmy się "naćpać". Tylko debil mógł wpaść na pomysł, że w akademikach handluje się prochami. Za coś takiego won i strata fajnego miejsca. Myślę, że takich szkół jak ta nie jest wiele. Niestety zawsze są wyjątki od reguły. Dyrektor zwyczajnie nie sprawdził się w swej roli i powinien pożegnać się z ciepłą posadką. Dzieciaki są wulgarne, bo kto im zwróci uwagę? Ja tak. Chłop prawie dwa metry, to posłuchają się. I raczej nie mieliby szans, jeżeli zaczęliby uciekać. Powiecie, że to oni mogą nas zaatakować. Ależ proszę. Nieszczęśliwe wypadki są. Gdyby zniszczyli mi mój samochód. To, ja bym znalazł samochód ich rodziców. I z pewnością nie mieliby calych opon.

#137 2006-10-26 12:03:08

Aizen
Użytkownik

legolas , "kara " smierci i ogólnie samosądy to przesada.
filip , zamiast się bawić w bachora i dziurawić opony samochodowi ich rodziców , powinieneś z tymi właśnie rodzicami porozmawiać i wyciągnąć odszkodowanie smile

#138 2006-10-26 13:21:50

kalamir
Użytkownik

Jest mi bardzo przykro z zaistniałej sytuacji &#61516; i w ogóle podejrzewam, że moje odczucie są podobne do ogółu.... a jednak czuje do was  obrzydzenie kiedy czytam o waszych karach śmierci, samosądach i ogóle tego co powinno się zrobić z tymi chłopakami ... zamiast wysyłać ich w najgorsze śmiecie powinno się ich od tego uchronić i zapewnić im fachową pomoc. Myślicie, że jak pójdą do poprawczaka to się ich tam zresocjalizuje? Myślicie, że oni teraz nie żałują tego wszystkiego ? (pewnie na razie w trosce o własną skórę ale nie długo to zmartwienie nie będzie ważne za to bezcenne wspomnienia pozostaną do końca życia &#61516; ) Szczerze ... nie wiele mam do nich sympatii ale wiele wypowiedzi w tym temacie powoduje odruch wymiotny... tym bardziej, że z niektórych wypowiedzi śmiało można wywnioskować, że wielu z was ma to tak na prawdę wszystko w dupie a pisze się aby popisać dla pisania... bo wszyscy piszą i o tym gadają... 

a jeszcze dodam, że cała ta sytuacja nie jest w cale wyjątkowa...takie coś było i będzie, działo się i dziać będzie dalej... sprawa została po prostu cholernie nagłośniona, ale nie pamietam takiego szuku jak się chłopak w szatni powiesił kilka lat temu bo go przez trzy lata męczyli

Ostatnio edytowany przez kalamir (2006-10-26 13:24:02)

#139 2006-10-26 13:44:32

zergadis0
Użytkownik

Fakt, zachowywali się jak chamy, kretyni i ogólnie powinno się takich leczyć, ale uważam że popełnienie samobójstwa z takiego powodu to jednak przesada.

#140 2006-10-26 13:55:04

Aizen
Użytkownik

zergadis0 napisał:

Fakt, zachowywali się jak chamy, kretyni i ogólnie powinno się takich leczyć, ale uważam że popełnienie samobójstwa z takiego powodu to jednak przesada.

Kwestia psychiki , różni ludzie różnie reagują na te same zdarzenia.

Kalamir - fajna wypowiedź smile

Stopka forum

© Animesub.info 2024