#1 2006-10-29 19:13:53

Zgrzyt
Użytkownik

Ai Yori Aoshi

ANIME DLA CIERPLIWYCH!!!!
           Jako że nie mam biegłości w pisaniu recenzji wybaczcie mi.[baka]
Ślub Aoi  i Kaoru miał połączyć dwa wielkie rody, Sakuraba i Hanabish. Mimo że para widziała się tylko przez okres negocjacji wystarczyło by Aoi pokochała Kaoru., podczas rozłąki Aoi poświeciła swój czas na stanie się odpowiednią zona dla Kaoru. Lata mijają przybliżając datę ślubu jednak nagle umowa została zerwana. Kaoru wyrzekł się  z rodu Hanabishi i uciekał od dziadka. Młodzieniec ot tej pory żył i utrzymywał się  sam.

Podczas powrotu do domu, na stacji metra  spotyka dziewczynę w kimonie która ma problem. Urocza dziewczyna mówi że szuka pewnej  bliskiej jej osoby. Dziewczyna posiada przy sobie fotografie na której jest z ta osobą. Chłopak z dziwieniem rozpoznaje siebie i swą przyjaciułke , która teraz wyrosła i oznajmia mu ze chce za niego wyjść.
Ona dziedziczka rodu Sakuraba on chłopak wydziedziczony z rodu Hanabishi. Czy będą być razem. Czy Kaoru będzie tego chciał? Czy sytuacja go nie przytłoczy?

Ai Yori Aoshi to piekne Anime w klimatach Japońskich, gdzie nowoczesność nie odgrywa zasadniczo żadnej roli. Jest to anime o życiu, codzienności ale zwłaszcza o miłości i przyjaźni. A wszystko to podane W łagodnej melancholijnej postaci. W tytule tym nie ma wrogości i agresji a czas nie płynie szybko.
Nie jest to typowy romans, w zasadzie mamy tu letka komedie z elementami dramatu ,ecchi a wszystko to daje wspaniały wynik coś dla całej rodziny .Opowieść na początku opowiada o dwójce ludzi by po pewnym czasie zmienić się w haremówkę. Co nie oznacza że psuje to przyjemność oglądania. Główne postacie są jednym z kilku atutów serii.
Aoi  piękna dziewczyna, nosząca tradycyjne kimono miła sympatyczna. Lecz jej postać jest i tak słabsza od Kaoru, wiele osób denerwuje niedojrzałe zachowanie facetów w anime jeśli chodzi o kobiety tu jest inaczej, chłopak ten nie boi się kontaktu jest normalnym studentem który lubi dziewczyny pije piwo, lecz fakt jest po przejściach(trudne dzieciństwo). Dużym plusem serii są tez drugo planowe postacie których znaczenie rośnie wraz z odcinkami. Od strony graficznej Anime te tez się prezentuje dobrze, piękne pastelowe kolory, spokój i zero agresji. Tytuł ten raczej jest dla dojrzalszych widzów, i mimo swej letkiej formy skłania do refleksji i to dość głębokich i ma pewne przesłanie. Ale jak to bywa nie wszystko jest idealne , tu akurat mankamentem jest uboga ścieszka dźwiękowa i niektóre watki zbyt prosto rozwiązano przez co aż bije w oczy niewykorzystanym potencjałem. Lecz mimo to seria Jest godna polecenia każdemu , seria w sam raz na zimowe popołudnia i wieczory przy kawie w miłym gronie.
Ocena:
Grafika 9/10
Fabuła 8/10
Muzyka 6.5/10
Postacie 10/10
Lecz jako całość daje 9.5/10 i raczej od lat 16 chyba że jest się dość dojrzałym osobnikiem.

SPOILER do tych co raczej widzieli
Mam pytanie jak myślicie że Kaoru przespał się z Aoi? Bo według mnie tak i to dwa razy[szpan] 1 raz  pod koniec pierwszego sezonu jak pojechał do niej a drugi w hotelu. Jak sadzicie?
Ale Kaoru to jeden z najlepszych męskich postaci pije bawi się nie wstydzi się kontaktu ma normalne męskie fantazje, A i bardzo mi się podobało że Miyabi bardziej kocha go jak młodszego brata Anie jak reszta . A wam się seria podobała?

POLECAM WSZYSTKIM!!![okej]

Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2006-10-29 23:29:47)

#2 2006-10-29 19:34:34

radziocd
Użytkownik

Odp: Ai Yori Aoshi

Zgadzam sie z recenzentem że conajmniej raz spali ze sobą:D, ale te oceny to dla mnie za wysokie: grafika 7/10, fabuła 7/10, postacie 8/10 (postać Kaoru rzeczywiście była inna, nie taka "Keitaro-wata"). Główną wadą anime było to że z takiego typowego romansu w pierwszych kilku epkach, który  mnie naprawde strasznie wciągnął zrobiono w kolejnych odcinkach haremówkę (mimo iż lubie ten gatunek), póki jeszcze autorzy wprowadzali nowe dziewczyny w otoczenie Kaoru było jeszcze ciekawie, potem nuda, a końcówka wróciła do konwencji romansu ale juz takego niezbyt "strawnego" (*przynajmniej dla mnie). Raczej nie powiedziałbym że anime jest przeznaczone dla "dojrzalszych" widzów bo nie jest specjalnie głębokie w przekazie.

#3 2006-10-29 19:49:52

Dżibril
Użytkownik

Recenzje coraz lepsze - największe trudności masz z wystawianiem liczbowych ocen. Powinieneś sobie zrobić jakąś skale np. ( dla grafiki ) 10.Kumo no Mukou , Rurouni Kenshin OVA itd.
                           9. Last Exile , Wonderful Day
Tak jak bym to załatwił. I jeszcze jedno - mi rzucił sie w oczy brak opisu świata i samej kreski. jak świat jest nielogiczny i infantylny od razuanime leci 3 oceny w dół. Podobnie z kreską. I nie chodzi mi o krajobrazy - te mogą być ładne i zwykle są. Ale o samo rysowanie postaci ( nie daj boże takie jak w Trigunie , Escaflownie czy Noein-nie ).

#4 2006-10-29 20:58:59

Prince_Vegeta
Użytkownik

kurcze chyba się nadziałem, w pierwszym poście od razu coś o ślubie :/ dobrze, że imion nie pamiętam i być może to nie był spoiler, ale kur...ka wodna oczkod Nie pisać takich rzeczy na starcie jezor, właśnie w tygodniu miałem usiąść przy tej serii , a tu zonk, mogę się spodziewać ślubu głównego bohatera/bohaterki ( będzie wiadomo po 2 odcinkach :/ )
Niech ktoś napisze, że to nie dotyczy tej serii smile_big proszę ;], bo nie chce czytać do końca, żeby nie dowiedzieć się czegoś więcej smile_big Niby na dole w pierwszym poście jest "SPOILER" , ale co robi wiadomość o ślubie.... Nie ważne .
No cóż chyba za tą serię wezmę się później, jak zapomnę co się stanie smile_big

Oczami Fana Blog ;]

#5 2006-10-29 21:12:26

Zgrzyt
Użytkownik

to o ślubie jest mowa w 1 odcinku i to raczej nie spoiler : /

#6 2006-10-29 22:52:04

zergadis0
Użytkownik

Ja przy tym anime zasnąłem oglądając drugi odcinek, i nie chce mi się go dalej oglądać. Jest poprostu nuuuuudne! Jest masa komedii romantycznych które są dużo ciekawsze.

#7 2006-10-29 23:04:55

Kisiel
Użytkownik

Uwaga! Psuja w teście: SPOILERY

Tina i tak była najlepsza jak musieli spędzić noc w "Love Hotel" smile_lol

Seria nie była złą ale i nie najlepszą ale z miejsca mógłbym polecić bardziej wciągające tego typu.
Kontynuacja nie trzyma poziomu serii. Ai Yori Aosi: Enishi było zbyt schematyczne, nic nowego nie dodali a nwet zniknęło kilka rzeczy np. znajomi kaoru jak byli komiczni i fajne tło stanowili w serii 1 to w drugiej ich nie ma smutny

Slubu w końcu nei mieli, jak oni by mieli żyć? Tak ukrywając się do końca? Dla mnei nei ma to najmniejszego sensu.
Albo celebrowanie każdego pocałunku... aż skręca. Niecierpliwym odradzam, innym pewnie sie spodoba.

10721827ve.gif

#8 2006-10-29 23:21:58

Prince_Vegeta
Użytkownik

Zgrzyt napisał:

to o ślubie jest mowa w 1 odcinku i to raczej nie spoiler : /

Sorry, moja wina baka , ale niechciałem czytać do końca, bo myślałem, że to spoiler los, no bo ślub raczej powinien być na końcu serii szpan:P,
No to w tym tygodniu zabieram się za tą serię smile_big

Ostatnio edytowany przez Prince_Vegeta (2006-10-29 23:24:55)

Oczami Fana Blog ;]

#9 2006-10-29 23:35:49

Zgrzyt
Użytkownik

Kisiel napisał:

Tina i tak była najlepsza jak musieli spędzić noc w "Love Hotel" smile_lol

Seria nie była złą ale i nie najlepszą ale z miejsca mógłbym polecić bardziej wciągające tego typu.
Kontynuacja nie trzyma poziomu serii. Ai Yori Aosi: Enishi było zbyt schematyczne, nic nowego nie dodali a nwet zniknęło kilka rzeczy np. znajomi kaoru jak byli komiczni i fajne tło stanowili w serii 1 to w drugiej ich nie ma smutny

Slubu w końcu nei mieli, jak oni by mieli żyć? Tak ukrywając się do końca? Dla mnei nei ma to najmniejszego sensu.
Albo celebrowanie każdego pocałunku... aż skręca. Niecierpliwym odradzam, innym pewnie sie spodoba.

SPOILER
Fakt było nawet widać trochę sutka Tiny:-D, Ale Aoi była troszkę nie poprawna jak tekst typu prześpij się ze mną i uczyń mnie swą żoną, albo prośba o wspólna kąpiel i kilka akcji z pierwszych odcinków , i było ich trochę, NO fakt ja tez nie widzie jakoś tego śluby, ale te fantazje Kaoru były fajne (weź mnie zanim wystygnę! lol)

#10 2006-11-19 18:27:04

Prince_Vegeta
Użytkownik

Może mi ktoś powiedzieć kto jest wykonawcą w openingu i endindu ? - z góry dziękuje.
Niechciałem czytać tematu od początku, bo za dużo spoilerów jest ;]

PS. jestem na 6 odc. i anime podoba mi się, ale zapowiadało się lepsze oczkod

Maniack napisał:

dzięki, widziałem kiedyś tą strone, ale zapomniałem o niej/

Ostatnio edytowany przez Prince_Vegeta (2006-11-19 20:17:13)

Oczami Fana Blog ;]

#11 2006-11-19 19:08:22

Maniack
Użytkownik

Prince_Vegeta napisał:

Może mi ktoś powiedzieć kto jest wykonawcą w openingu i endindu ? - z góry dziękuje.
Niechciałem czytać tematu od początku, bo za dużo spoilerów jest ;]

PS. jestem na 6 odc. i anime podoba mi się, ale zapowiadało się lepsze oczkod

Tu masz Anime News Network

#12 2006-11-19 20:24:32

constans73
Użytkownik

Powiem tytle  że bardzo lubie po dłuższym czasie wracać do tego Anime.
Jak i do takich pozycji jak Scrapet Princess, czy Suzuka.
Lubie pozytywne Anime które dobrze nastawia do życia.

#13 2007-06-15 13:50:01

saima
Użytkownik

Ja osobiście trochę się wynudziłam przy Ai Yori Aoshi. Było parę momentów zabawnych, ale widziałam ciekawsze anime z tego gatunku.

#14 2007-06-15 13:56:26

rexo
Użytkownik

Mnie to anime strasznie się podobało, już po 2 odcinkach zapadlem w odchłanie serii Ai Yori Aoshi oczkod.

EDIT:
~lukaszplpl bez intrygi nie bylo by fabuły, i było by nudno oczkod. To jest cała magia, interesujących serii. smile_big
A to, że później przeciągali później to fakt, ale i tak fajna seria smile

Ostatnio edytowany przez rexo (2007-06-15 14:03:52)

#15 2007-06-15 14:01:01

lukaszplpl
Użytkownik

Ja tam jestem w tym anime na 12 epku i bardzo mi się podoba choć denerwują mnie te dodatkowe postacie xD Najlepszy chyba były jak narazie pierwsze 4 epki ale dalsze też są fajne choć już to nie to samo co na początku smile

#16 2007-06-15 14:15:19

marcin2
Użytkownik

Jako, że komedy-love-romance to jeden z moich ulubionych gatunków, Ai Yori Aoshi, mimo iż nieco mdławe - przypadło mi do gustu. Choc przyznać muszę, że kiedy pierwszy raz zobaczyłem Aoi, pomyślałem "WTF?".
Wqrwiała mnie ta dziewczyna w okularach z grubymi, czarnymi oprawkami. Jakoś tak niebardzo mi pasowała do całokształtu. A fe.
A Nina? Heh, niezła dupa - nadrabiała niesmak pozostawiany przez tę wcześniej wymienioną.

SPOILER DETECTED

Choć myślałem, i liczyłem zarazem na to, że Nina bzyknie Kaoru:D. Zawiodłem się.

SPOILER DETECTED

W najbliższym czasie zabieram się za AYA-Enishi.

Ostatnio edytowany przez marcin2 (2007-06-15 14:20:01)

#17 2007-06-15 14:55:51

gex2
Użytkownik

Bardzo fajne anime oglądałem całośc razem z 2 sezonem ale rzeczywiście doskwiera brak czasu dla siebie i intymności;]  Ale mimo to daje rade

słuchawki: AKG 550 /superluxy mk2 EVO/pchełki od s2 samsunga [lepsze od aurora^^]
;] serie 1300+ na liczniku

#18 2007-06-15 15:01:18

Michaello
Użytkownik

ja tez cos powiem, anime udane nawet bardzo, humor jest taki sobie, ale strasznie mnie irytowało ten ich brak zdecydowania, a w szczególności  Aoi jak inne dziewczyny   kleily sie do Kaoru. Choć Aoi jest słodka ^^

#19 2007-06-15 15:16:33

mkriso
Użytkownik

Brak zdecydowania to mnie najbardziej irytował w przypadku anime Suzuka. Co do samego Ai Yori Yoshi i Enish nie mam zastrzeżeń, anime właściwie nie wnosi nic nowego, jest podobne do pozostałych serii z tego gatunku. Następna sprawa, że nie jest też nudzące. Według mnie zasługuje na 7/10

#20 2007-06-15 15:19:54

Hybrid
Użytkownik

dla mnie to byla raczej komedia romantyczna niz romas. Jesli chcecie obejrzec romans to obowiazkowym tytulem jest Paradise Kiss.
Ogolnie srednio lubie komedie romantyczne, jesli cos ma byc romantycznego to niech nie bedzie komediowe smile_big [z paroma wyjątkami]
ale seria mi sie ogolnie podobala. Za calosc dalbym 8.5/10 ew 9/10. Co do romansow to naprwde polecam Paradise Kiss. Najlepszy jaki widzialem i nie ma nastrojów komediowych.

Stopka forum

© Animesub.info 2024