#3101 2009-12-06 10:19:25

Trips
Użytkownik

Odp: Code Geass: Lelouch of the Rebellion

Pokaż spoiler
Lulu nie żyje, oficjalnie i od dawna. Sam autor to potwierdził i wytłumaczył. Tak, wiem też miałem nadzieję, ale jest jak jest. 

"Writer Ichirō Ōkouchi agrees, saying that while some may regard Lelouch's end as a tragedy, he too likes to think of the ending as a happy one because Lelouch created a better tomorrow for those left behind"
źródło z Wiki to wywiad  pt" Ichiro, Okouchi (October 2008). "Lelouch dead!? Was it a good one or a bad one!?"

#3102 2009-12-06 13:08:45

MasterPLASTER
Użytkownik

Ludzie, ale Wy to macie kosmiczne wymagania. Co Wy jeszcze chcecie wiedzieć o CC? Przecież już wiemy, że to kobieta idealna -

Pokaż spoiler
cccv.jpg

- i więcej do szczęścia wiedzieć nie trzeba. Powiedzcie mi, gdzie Wy w dzisiejszych czasach znajdziecie tak wszechstronnie uzdolnione i utalentowane kobiety? Jakby do mnie się taka zgłosiła, to biorę w ciemno i dziękuje niebiosom, a nie zawracam sobie głowę takimi głupotami jak "jak ona ma na imię?". Trochę rozsądku, panowie. oczkod

W przeszłości CC nie widzę żadnego potencjału na ciekawą historię, ale za to ogrom materiału na niezły fanserwis. Zresztą, jeżeli cofamy się do przeszłości, to automatycznie musimy wykasować Karen i w tym momencie wszystkim rasowym otaku załącza się tryb berserkera. I zamiast siedziby Sunrise, mamy hektar zaoranej ziemi, podsiany grubym gruzem i dogorywającymi zgliszczami. No, that's not going to happen! oczkod

#3103 2009-12-06 13:19:09

Naoko
Użytkownik

Witam wszystkich =3 Jestem tu nowa i specjalnie się tutaj zarejestrowałam, żeby uczestniczyć w ciekawej dyskusji na temat mojego 2 ulubionego anime - Code Geass, z którego pochodzą moje dwie ulubione postacie z anime - Lelouch & C.C. 

Trips, akurat to było wiadome już wcześniej (śledziłam wątek ;p ). Możliwe, że to fake albo psikus od Sunrise. Ja wierzę, że Lelouch żyje jako nieśmiertelnik z kodem od swojego ojca Charlesa. Sam Charles ma kod V.V., to znaczy, że Lulu ma kod V.V. (nazwa kodu nie zależy od imienia, po prostu się tak nazywa, jak dla mnie to jest logiczne). Oczywiście szanuję innych co sądzą, że Lelouch nie żyje - Bo w końcu jest dużo za i przeciw. Moja teoria jest skupiskiem różnych teorii fanów, faktów z anime, tak, żeby było ułożone w logiczną całość. Tylko jedna rzecz mnie trapi, ale to później. Więc przedstawię swoją wersję od początku ; p
Zacznę od C.C.
C.C. była małą, biedną i niewinną dziewczyną, wychowaną jako służącą. To wszyscy wiedzą. Była C.C., czyli zakonnica dała jej Geass. Jak już mówiono w CG, moc Geass jako moc królów zależy od właściciela, ale owa moc nie jest typu kontrolowanie żywiołów itd., tylko opiera się na psychice. Geass odwzorowuje pragnienia osoby, która go posiada (C.C. chciała być kochana, Lelouch chciał mieć kontrolę itd.). Więc C.C. (w sensie nasza, mała dziewczynka, przyszła C.C.) dzięki mocy Geass dostała to czego chciała, czyli miłości - wszyscy ją kochali i uwielbiali. C.C. nie podobała się już ta fałszywa miłość, no i przy okazji dostała Geass lvl up 2 (Geass stały na jedno oko) i potem Geass lvl up 3 (Geass na obojga oczu). I w owym lvl 3 można już przejąć czyiś Code. No więc kiedy C.C. dostała lvl up 3, przeniosła swój kod na nią zabijając najpierw C.C. (żeby Code się uaktywnił) i zabijając samą siebie. C.C. aktywował się Code, przeżywała wojny, palili ją na stosie (co było widoczne w jej wspomnieniach) ponieważ uważali ją za wiedźmę (że się nie starzeje, że ma jakieś dziwne zdolności itd.). Jako osoba po przeżyciach już nie chciała żyć. No i wtedy poznała Charlesa, Marianne i V.V. Postanowili stworzyć nowy świat. W między czasie Britannia stawała się coraz silniejsza, urodzili się Lelouch i Nunnally, zabito Marianne a dzięki jej Geass jej dusza przeszła do Anya'i i zawsze mogła przejmować nad nią kontrolę. Nunnallu przez to straciła swój wzrok i kontrolę w nogach (jak później się dowiadujemy, to było przez nałożony na nią Geass) Lelouch się zbuntował, ponieważ Charles nic nie zrobił jak zabito jego i Nunny-chan matkę ani nie zapewnił jej bezpieczeństwa przed jej zabiciem i razem z Nunnally uciekli. Po długiej drodze doszli do Kururugi Temple, tam poznali Suzaku. Stali się przyjaciółmi. Możliwe jeszcze, że przed tym Lelouch spotkał C.C. Suzaku zabił swojego ojca, ponieważ nie zgadzał się z nim. I wtedy wybuchła wojna Britannia vs Japonia. Japonia przegrała, a Lelouch poprzysięgał, że zniszczy Britannię. Lelouch z Nunnally i Suzaku wyruszyli w podróż. Wtedy rodzina Ashford, przyjaciele Marianne odnaleźli Lulu i Nunnę i zabrali ich pod "swoje skrzydła". Suzaku stał się rycerzem, a Lelouch i Nunnally schowali się w akademii Ashford pod fałszywym nazwiskiem - Lamperouge. Żyją normalnie. Lelouch był dość buntowniczym uczniem - mimo, iż miał potencjał, zwiewał z lekcji i uprawiał hazard grając w szachy z różnymi szlachtami itd. No i wtedy zaczyna się Code Geass - Lelouch podczas wypadku dostał Geass od C.C. Przybiera maskę Zero, walczy z Britannią, zakłada Zakon Czarnych Rycerzy, Suzaku zaczyna chodzić do tej samej szkoły co on. No i wtedy się dzieje wszystko, co widzieliście przez obydwie serie ;p
Podczas ostatniej walki z Charlesem, Lelouch przejął nieświadomie Code. Charles zrobił to, ponieważ chciał swojego syna skazać na życie we świecie Schneizela (ponieważ nie wierzył, że uda mu się wygrać). Lelouch stał się Imperatorem. Po kilku miesiącach władzy, podporządkowaniu sobie wszystkiego i skupieniu całej nienawiści i zła na siebie, powierzył Suzaku rolę Zero. Suzaku jako Zero zabił tyrana czyli Leloucha. Zero stał się sprzymierzeńcem sprawiedliwości, zaczął się opiekować Nunną możliwe nawet, że ożenił się z nią xD NvM.
Zakładając, że Code się aktywuje podczas śmierci, Nunnally widziała jego wspomnienia właśnie przez Code. Ciało Leloucha od razu wzięto w inne miejsce. Wtedy PO śmierci Code jest już całkowicie aktywowany, traci się Geass i jest się nieśmiertelnym. Czyli w skrócie - Proces zaczyna się podczas śmierci i ostatniego wdechu, wydechu i bicia serca, a proces się kończy kiedy już na prawdę owa osoba nie żyje, ale od razu ożywia się jako nieśmiertelnik. Clear, isn't? I teraz Lelouch żyje spokojnie z C.C. jeżdżąc po świecie/żyjąc pośród pomarańczy z Jeremiah'em i Anya'ą (XDD), no i wiecie ;p (Pairing Lelouch x C.C. GÓRĄ! DDD: )
I tutaj rzecz jaka mnie trapi - Ponieważ możliwe, że Lelouch podczas swojego rządzenia w jakiś sposób dowiedział się o tym, że posiada Code. To by tłumaczyło, dlaczego Jeremiah się uśmiechał (bo Lulu mógł mu powiedzieć, bo w końcu powinien znać szczegóły ich planu, czyli "śmierci" Leloucha). Ale nie mam pomysłu, jak by się mógł dowiedzieć. Jestem chętna na propozycje D:
To jest moja wersja. Jeśli widzicie w niej jakieś luki lub się z nią nie zgadzacie, to po to jest ten temat, by podyskutować ;p

Tyle ode mnie ^.^

#3104 2009-12-06 13:55:20

_Owik_
Użytkownik

heh

co mogę powiedzieć ten lulu cesarz tyran morderca itp nie żyje!!! sami wdzieliśmy my jego koniec jest to jedyna prawda.

"odrodzenie"
jest test możliwe, że jednak posiada kod od charles'a czy też C.C.(nie pamiętam by gdzieś pisało, że musi zginąć poprzednik jak pamiętamy Charles nie zabił V.V.)
kto wie może zyje jako L.L.

#3105 2009-12-06 14:00:18

Sado
Użytkownik

jak pamiętamy Charles nie zabił V.V.)

Jak to nie zabił?

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#3106 2009-12-06 14:14:35

Dipree
Użytkownik

V.V. umarł od ran które otrzymał podczas ataku Leloucha na siedzibę kultu

#3107 2009-12-06 14:27:03

Naoko
Użytkownik

Ale Charles zabrał mu Code ;p

#3108 2009-12-06 14:32:46

Zarathustra
Użytkownik

Then who was the code?

Pokaż spoiler
lf2967_ohlolno.jpg

#3109 2009-12-06 15:25:59

Trips
Użytkownik

Moim zdaniem jeżeli podważa się opinię autora to żadna dyskusja niema sensu.

Najrozsądniejszy tekst jaki znalazłem z potwierdzonego źródła to:

Pokaż spoiler

Code Geass R2 The Complete Official Guidebook

From Lelouch’s character profile page:
“Lelouch, who gathered not just his sister’s but the sins of all of his kin, tells Suzaku that he wants him to kill him. And, atoning for his sin of killing his father by becoming Zero and devoting himself to world peace. That is Suzaku’s wish. Pierced by Suzaku’s sword, Lelouch dies with a satisfied smile on his face. The curtains are lowered in the history of one boy who performed the perfect “evil” to the end.”

Nie wiem czy jest nad czym dyskutować @Naoko. Gdyby było tak jak napisałaś to zakończenie było by kiczowate gdyż nikt by nic nie stracił. A tak poświęcenie Suzaku i ból Nunnally mają jakieś konkretne znaczenie.

Wszystkie retrospekcje, ujęcia w których ludzie doszukują się "czegoś" nie stanowią dowodu. Fajnie jest o tym pogadać, zastanawiając się nad tym czy nad tamtym, ale jeśli chodzi o Nunnally wiadomo było, że ona od zawsze dysponowała rodzajem telepatii (potrafiła stwierdzić czy ktoś kłamie czy nie). Po prostu autor nie chciał zostawić jej w przekonaniu, że jej brat to zło wcielone bo to dopiero było by bardzo smutne. A co do samego Geassa to właśnie nie ma ani jednego, najmniejszego nawet dowodu na przejęcie "kodu" po śmierci Charlesa.

Na razie cały internet OFICJALNIE przyjął, że

Pokaż spoiler
Lulu nie żyje

To czy się to zmieni (a oczywiście może), biorąc pod uwagę solidne ku temu podstawy. Zależy tylko i wyłącznie od tego czy ujrzymy jeszcze konkretnego bohatera całego i zdrowego w jakimś specjalu/filmie/mandze/light noweli etc.

P.S woźnica, woźnica... a który idiota by takiej laski nie zabrał stopem??

#3110 2009-12-06 15:50:11

Sacredus
Użytkownik

MasterPLASTER napisał:

Zresztą, jeżeli cofamy się do przeszłości, to automatycznie musimy wykasować Karen i w tym momencie wszystkim rasowym otaku załącza się tryb berserkera.

Czemu? Ja chęnie pozbyłbym się jej z serii... drażniła mnie jeszcze bardziej niż Suzak.

Trips napisał:

Wszystkie retrospekcje, ujęcia w których ludzie doszukują się "czegoś" nie stanowią dowodu. Fajnie jest o tym pogadać, zastanawiając się nad tym czy nad tamtym, ale jeśli chodzi o Nunnally wiadomo było, że ona od zawsze dysponowała rodzajem telepatii (potrafiła stwierdzić czy ktoś kłamie czy nie).

Jakiś przykład? Ja niczego takiego nie pamiętam...

A co zakończenia... to nie byłby pierwszy raz w tej serii kiedy by przywrócono postać do życia... pamiętacie sytuację: "dostał fleją i stracił jedynie wzrok"? A teoria o przejęciu kodu Charlsa jest idealnym wytłumaczeniem na przywrócenie Leloucha do życia... zrasztą sam zawsze popierałem tą teorię.

Pokaż spoiler
Ale może tylko dlatego, że lubię happy endy i wpienia mnie jak na końcu główny bohater ginie :p

Najlepiej by było gdyby dali zupełnie nową historię z nowymi bohaterami i nawet nie nawiązywali do wydarzeń z rebielli. Filmowa (i serialowa) kontynuacja nie ma najmniejszego sensu, bo o czym by była? Ja zerozaku prowadzi zakon do historycznej przegranej w wojnie ze złymi kosmitami z marsa?

Ostatnio edytowany przez Sacredus (2009-12-06 15:56:14)

#3111 2009-12-06 16:05:24

Trips
Użytkownik

Sacredus napisał:

Jakiś przykład? Ja niczego takiego nie pamiętam...

Sama o tym wspomina, ale odcinka nie podam. Jest w każdym razie scena gdzie Lulu nie chce podać jej swojej dłoni. I kolejna gdzie Suzaku zamiast coś powiedzieć po prostu bierze ją za rękę.

Ostatnio edytowany przez Trips (2009-12-06 16:08:04)

#3112 2009-12-06 16:16:32

Armoks
Użytkownik

ANN napisał:

New Code Geass
Project Launch Green-Lit!

Wait for more info in 2010!!

Więcej: TUTAJ

#3113 2009-12-06 16:16:47

asdf
Użytkownik

Co do imienia CC, to spotkałem się kiedyś na jakimś forum z tezą, której jestem zwolennikiem:

Pokaż spoiler

1.) CC nie może być inicjałami od imienia i nazwiska :
- niewolnikom nie nadawano nazwisk, chłopom zresztą też.
- wiemy że VV miał na nazwisko Brytania.
2.) CC nie może być również skrótem z imienia np. Cecylia. W jaskini kiedy Lulu wypowiada Jej prawdziwe imię widać, że ma ono dwie sylaby/wyrazy wypowiadane jak sylaby (jakoś nie kojarzę żeńskiego imienia z dwoma "c" na dwie sylaby). W kwestii skrótów CC i VV przychlam się do hipotezy Naoko.
3.) Z ust Lulu można natomiast wyczytać coś w stylu "snowflake" i nagle wszystkie rozmowy i motywy o śniegu w CG nabierają nowego ciekawszego znaczenia.
Poza tym czy "płatek śniegu" to nie urocze imię dla takiej kobiety.

Jeśli chodzi o R3 to jestem stanowczym przeciwnikiem ekranizacji mangi, czy dorabiania nowego zakończenia. Jeszcze trochę, a będzie multiversum jak z gundama. A może twórcy powinni pójść na całość i zrobić coś w stylu serii "When They Cry -". Już lepsze byłoby zrobienie przygód nowego bohatera żyjącego w tym samym czasie i świecie, które pokazywało by zdarzenia z nowej perspektywy i dodawało coś nowego.

Robienie serii o wydarzeniach z przeszłości będzie jak "underworld 3" (wiem że nie najlepsze porównanie jak na forum o anime), nawet ciekawe ale cały czas czujemy, jakby ktoś wypaplał zakończenie i najważniejsze wydarzenia, po prostu 0 zaskoczenia. A przecież w CG zwroty akcji i niezwykłe zakończenia to jeden z największych + serii.

#3114 2009-12-06 16:29:03

Foris
Użytkownik

asdf czytanie z ust postaci z anime to dość ciekawa koncepcja oczkod

#3115 2009-12-06 16:30:56

Czolgi
Użytkownik

na pewno,tylko trza umieć jeszcze Japoński ^

ファンのファンのために

#3116 2009-12-06 17:06:58

Foris
Użytkownik

i liczyć że ci od animacji ust naprawdę się postarali przy tym momencie inaczej kiszka.

#3117 2009-12-06 17:15:25

FAiM
Użytkownik

Zważywszy, że animacja jest ograniczona w tym względzie.

A co do całej sprawy Lulu, to wszystko idzie z założeniami autorów - ludzie wymyślają przeróżne teorie (bawi mnie szczególnie to w naruto, choć autor już coś wyjaśnił). Obecnie możemy sobie jedynie bezowocnie gdybać. Zresztą cudowne wskrzeszenie nie jest czymś nowym.

K5Cqyo6.png?1

#3118 2009-12-06 17:47:00

Trips
Użytkownik

Zgadzam się, ale czasami ma to więcej a czasami mniej sensu. W tym wypadku śmierć była symbolem i została wykorzystana w prostym i przemyślanym celu. Gdyby doszło do wskrzeszenia. Epickie zakończenie o ratowaniu świata na dość unikalny sposób, zamieniłoby się wtedy w kolejny sztampowy happy end z zakochaną parą w tle.

#3119 2009-12-06 17:50:57

Naoko
Użytkownik

Ja napisałam tylko logiczną teorię. Nie piszę, że musi być akurat tak jak napisałam ^.^ Zwykła teoria.
Czy chcę, żeby była jakaś zakańczająca OVA/Movie? Sama nie wiem. Z jednej strony szkoda psuć takie zakończenie, a z drugiej strony jest się bardzo ciekawym, co dalej.
Ekranizacja mangi? Nie jestem przeciw, czytałam Knightmare of Nunnally i spodobało mi się.
Teraz zostało tylko czekać i snuć teorię xD

#3120 2009-12-06 18:10:33

Trips
Użytkownik

W sumie to zadam pytanie wszystkim zwolennikom twojej teorii.

Dlaczego skazalibyście ulubionego bohatera/parę na tak ciężką i niekończącą się klątwę? Przecież w całej serii była ona przedstawiona jako coś co po określonym czasie odbiera człowieczeństwo zamieniając osobę w egoistę myślącego jedynie o tym jak umrzeć bądź przekazać brzemię komuś innemu. Osobę która będzie zmuszona do patrzenia jak wszystkie bliskie osoby żegnają się z tym światem (mało jeszcze zobaczył??).

Stopka forum

© Animesub.info 2024