#681 2008-04-27 22:11:13

oneechan
Użytkownik

Odp: Code Geass: Lelouch of the Rebellion

SPOILER =^:^=
~Rufus Thomas, nie powiedziałabym, że Lulu ma po swoje stronie Li. Otóż pod koniec 3 odcinka padaja z jego ust takie słowa: "Zniszczę Zakon Czarnych Rycerzy"
SPOILER =^:^=
smile

Ostatnio edytowany przez oneechan (2008-04-27 22:18:18)

oneechan.pngwaciwe.png

#682 2008-04-27 22:26:22

wariacik
Użytkownik

SPOILER
Ciągle nie wiadomo gdzie jest Cornelia denka, Guilford wspomina jedynie że zagineła... Pozostaje czekać na jej powrót z hukiem i klasą.

Ostatnio edytowany przez wariacik (2008-04-27 22:27:28)

#683 2008-04-27 23:08:29

Metal_MAN
Użytkownik

SPOILER

Mnie zaś zastanawia jedna rzecz. Rolo nie oszczędzał geass, było z resztą pokazane ze już od małego zabijał. A nadal nad potrafi nad nim zapanować. Z drugiej strony Mao czy Leluch to jakoś się dali geass'owi. Wiec dopiero będzie jazda jak Rolo straci nad nim kontrole ;p. Będzie maił niezły bullet time ;p

#684 2008-04-27 23:46:34

m(e)st
Użytkownik

Kolejny elegancki odcinek, fajnie Lelouch rozprawił się póki co z Rollo znalazł najsłabszy punkt i przeciągnął go na swoją stronę i jeszcze wie jak działa geass Rolla, i to "dołączenie" do Leloucha pewnie o to chodziło z jego czarnym skrzydłem w endingu, co do reszty to fajny myk z ratowaniem kompanów i ta mina na końcu odcinka, mogłoby być więcej C.C. w końcu wiele zagadek kryje się za jej postacią smile_big, szkoda tylko, że Suzaku wraca do szkoły, będzie go teraz więcej na ekranie. Obejrzał bym już kolejny odcinek, bo ciekawość zźera.

#685 2008-04-28 08:53:23

Zgrzyt
Użytkownik

Może ktoś poratować szukałem wszędzie i chyba zero raws nie wypościło tego epka. MA ktoś namiary na ten odcinek w takiej jakości jak te RAWy?!

#686 2008-04-28 09:23:54

LWish
Użytkownik

Zgrzyt, sprawdź PM smile

#687 2008-04-28 09:51:23

gorczak
Użytkownik

LWish napisał:

Zgrzyt, sprawdź PM smile

@off
lol, to po co było wysyłać na pm jak i tak tutaj posta zarzuciłeś:P?
@on
Lelouch ładnie rozprawił się z Rollem smile. Wręcz załatwił go na cacy. Od razu mi się przypomniał Death Note. Może dlatego, że był to podobny sposób myślenia, a potem chwila triumfu i wyjaśnienie całego planu smile. W odcinku trzecim zaserwowali nam cliffhangera, a w czwartym majstersztyk myśleniowy w wykonaniu Leloucha. Ładnie wszystko zaplanował pomimo tak bardzo ograniczonego pola manewru. Nie mogę się doczekać następnego odcinka[slina].

#688 2008-04-28 12:04:12

Nanami
Użytkownik

/ spoilerowo o 4 odcinku

Bardzo nie spodobało mi się nastawienie Leloucha do Rolo, za bardzo "Kirowskie". Rozumiem jeszcze wykorzystywanie wroga, nie dotrzymywanie wobec wroga obietnic, zasadzki, pogrywanie sobie na ich nienawiści. Ale w moim odczuciu przekroczył cienka linie - chce zabawić się kosztem uczuć Rolo, kosztem uczuć osoby, która go jednak wybrała (pomińmy, że wyboru nie miał jezor ). Już nie wspominając, że to bardzo niebezpieczne. Mam nadzieje, ze to tylko jego zaślepienie gniewem, coś podobnego do jego relacji z CC w pierwszym sezonie, gdyż koniec konców Rolo uzurpuje miejsce Nanaly, a że nie wiedział co to rodzina i wiezi rodzinne pewnie nie wiedział, ze pakuje sie w bardzo niebezpieczna misje.

Co do Rolo w Zakonie... Założe się, że na dzień dobry będzie chciał sprzątnąć paru Rycerzy za rzekome podsłuchanie wiadomości o geass, hehe. Już widzę scene, Lelouch, Rolo, Kallen, CC - wchodzi Kallen, Rolo uznaje ją za zagrożenie, włącza geass a tu... no proszę, na CC nie działa jego geass! Będzie miał zonk smile W ogóle poznajemy dlaczego działał dla Brytanii - on po prostu nie zna żadnego innego sposobu na życie oraz boi się, że jak zawali misję, to zostanie sam zabity. I jeszcze wspominał ze strachem o tej osobie. Mam wrażenie, że mówił o VV. Geass-providerzy pottafia nieźle szantażować w końcu i wywierać presję, tylko że Lulu nie poddał się jej (odcinek gdy CC chce by nie poszedł pomóc Zakonowi, gdyż zostanie zabity i grozi mu pistoletem chociażby).

Świetne były małe sceny humorystyczne - gdy CC nie mogła złożyć swojego pistoletu smile i gdy Kallen biegnie na powitanie uratowanych od szafotu członków Zakonu, pomija tego krzykliwego gościa i prosto w ramiona Ougiego, hehe.

Viletta zdaje się jednak nadal coś czuć do Ougiego, mimika jej twarzy, gdy zobaczyła go na ekranie była co najmniej intrygująca. Mieszanina smutku, radości, nawet zaskoczenia powiedziałabym. No i opening! Ja tu czuje dalszy rozwój tej sytuacji między nimi.

Co do Li, to on ma jakieś swoje niecne plany i używa Zakonu i Leloucha jako pionków we własnej grze. Jeśli okaza się kompetentni, to jakoś sie ugadaja, ale jeśli okaza sie bezużyteczni, to są skazani na zagładę. Mam wrażenie, że jego przełożony od początku był tylko mu kula u nogi i czekał na okazję, by się go pozbyć. Lelouch dał mu nieświadomie tę szansę, używając na nim geassa. Dodatkowo postawił przed Zakonem ultimatum: albo przystają na pakt, że to oni zabili tego gościa, albo się ich w to wrobi i na dodatek będzie jatka. Tło polityczne Chińskiej Federacji zdaje się być takie:
Tenshi, cesarzowa Chińskiej Federacji utraciła realna władze w związku ze swoim wiekiem. Ci Eunuchowie wykorzystali ten fakt i nadużywali swoich uprawnień dla własnych korzyści i ambicji. Li zapewne nie jest zadowolony z takiego obrotu spraw, widzi jak jego państwo pogrąża się w chaosie, dlatego był tak zainteresowany rebelią Zero i działaniem Zakonu Czarnych Rycerzy, gdyż obaj chcą wzniecić rebelię wbrew małej szansy na wygraną. Chce pozbyć się tych Eunuchów-pasożytów i przywrócić Tenshi jej prawdziwą władzę. Takie są moje założenia. Lelouch próbuje wkorzystać Chińska Federacje, Federacja chce wykorzystać Zakon.

/ mogą być spoilery dotyczące kolejnych odcinków
Przecieknięty preview okazuje się być prawdziwy. I tak oto Suzaku zawita do szkoły na festiwal, wraz z Anya (różowowłosa lolitka) i Gino (ten blondasek). Trzech Knight of Rounds na szkolnym festiwalu, LOL! Oczywiście CC nie może ot tak się pokazać, bedzie łaziła za Lulu z torba na głowie, a Kallen przebrana za foczke, hehe. Suzaku z pewnoscia bedzie próbował wyczaić, czy Lelouch odzyskał wspomnienia, a Lelouch bedzie próbował wyczaić, czy Suzaku przeszedł pranie mózgu - te ich podchody beda zapewne niezwykle ciekawe.

Krótkie zajawki kolejnych odcinków:

Turn 5 już wiemy

Turn 6 Niespodziewany Atak na Pacyfiku 「太平洋 奇襲 作戦」 11 maj
By przechwycić nowego guwernatora Strefy 11, Zakon postanawia urządzić niespodziewana zasadzke. Siły Morskie Brytanii, eskortujące ich całkowicie zlekceważyły taka możliwość i poniosły przez to porażkę. Gdy Zakon ma już wygraną w zasięgu ręki, zostaje otoczony przez powietrzny oddział rycerzy mroku. Co się stanie z Zero w tym chaosie?
Turn 7 Odrzucona Maska 「棄てられた 仮面」 18 maj
Tracąc kompletnie swoją motywację do walki, Lelouch odrzuca swoją maskę i tuła się bez celu po ulicach. Czy porzuci rolę Zero? W środku nocy w Akademii Ashford, co tam zobaczy Lelouch? W tym samym czasie Suzaku osaczył Zakon w Zatoce Tokijskiej. Czy to koniec Zero i Zakonu?
Turn 8 Cud/Poszlaka/Podstawa jedna na milion 「百万 の キセキ」 25 maj
(nie wiadomo która wersja jest poprawna, kiseki ma wiele znaczeń a nie ma znaczka w kanji, więc nie da się sprecyzować)
Nowy guwernator ogłasza utworzenie Specjalnej Jednostki Administracyjnej Japonii. Ta nazwa ma przypominać o masakrze księżniczki Euphemii. Co kryje się za tym czynem, który na nowo przypomina o tym koszmarze?

No i moje przemyślenia: teoria o tym, ze Nanaly jest nowym guwernatorem jest coraz bardziej realna. Gdyby to był ktoś inny, to Lelouch nie dbałby o przechwycenie tylko po prostu zabił. Ten powietrzby oddział Rycerzy Mroku, niwelujący ich plan - nie przychodzi mi do głowy nic innego jak Knights of Rounds. Może nie wszyscy, ale 3 z nich mamy przecież w Japonii aktualnie. W tym chaosie Lelouch mógł spotkać Nanaly i albo okazuje się, że ona przeszła pranie mózgu i go nie poznaje, chce zabić etc. albo Lelouch widzi, jak Nanaly ginie albo teoretycznie ginie. To powoduje utratę jego powodu do walki, szok, emo i tak dalej. Teraz ktoś musi mu przywrócić wiarę. Mam nadzieje, ze bedzie to Rolo, byłoby to dobre tło do rozwoju postaci. Przypuszczam, że można oczekiwać walki Vincent vs Lancelot (na Suzaku trudno bedzie Rolo użyć geass, bo tenże przecież nie ma mózgu jezor ). Ostatni odcinek - obstawiałabym wersję z "cudem". W tym znaczeniu kiseki zostało już wielokrotnie uzyte w 1 serii podczas odbijania Toudou przez Zero i w naszym 4, z tym ze to Zero przejmuje rolę "cudotwórcy".

Ale się rozpisałam jezor
/ koniec możliwych spoilerów

Ostatnio edytowany przez Nanami (2008-04-28 12:12:55)

#689 2008-04-28 17:33:20

Tsukune
Użytkownik

Wiesz co Nanami...ty to anime poprostu kochasz. XD Tylko mam jedno pytanie, czy w przypadku Geassu Charles'a di Britannia nie jest wymagany kontakt wzrokowy? Bo jeżeli tak, to pytaniem jest czy mógłby zmienić wspomnienia Nanaly [jak kotś już wcześniej napisał] która jest niewidoma.

"Apa Apa Apapa!" - Apachai Hopachai

#690 2008-04-28 18:14:29

Nanami
Użytkownik

Oj tak, mam manie... jezor

Tak, Karolek musi spojrzeć komuś w oczy, by móc zmienić wspomnienia, inaczej nie kwapiłby się by ruszyć tyłek z tronu i podejść do Leloucha, kazał jedynie zasłonić Suzaku jego oko z geassem, by Lelouch nie mógł go użyć na nim. Co do Nanaly, to bardzo możliwe, że jej postać specjalnie wykreowano tak, by uniemożliwić użycie na niej geass, który wymaga kontaktu wzrokowego. Jednakże zapewne jej oczy są w 100% sprawne tylko że to kwestia urazu psychicznego, że nie chce ich otworzyć od śmierci matki, która widziała na własne oczy. Więc ona nie jest niewidoma. Wprost przeciwnie - nie należy zapominać, że jest ona rodzona córka Charlesa i Marianne. Bardzo możliwe, że nie jest ubezwłasnowolnioną dziewczynką, pionkiem politycznym, tylko bardzo przebiegłą, rezolutną dziewczyną. Przy obecnym napływie geassów nie można wykluczyć, że ma perma geass i by zniwelować jego działanie ma po prostu non-stop zamknięte oczy. Ale ja tu widze b. malutkie prawdopodobienstwo na taki obrót akcji, choć uważam, ze niebezpiecznie ją lekceważyć.

#691 2008-04-28 19:18:12

Farfarello
Użytkownik

w anime osoby, które kilka/naście lat na wózkach inwalidzkich jeżdżą, najczęściej nagle wstają i zaczynają kicać jak króliki po 5 kawach, więc wszystko się może zdażyć... jezor

ps1. cc(cp) powinna nastukać sobie kilka setek ludzi z geas skonwertowanych na bezwzględne posłuszeństwo i załatwić sprawe w 10 odcinków (:P), a nie ratować, starać się itd/itp zrobić wszystko z 1 cudakiem (bo w sumie normalny to on nie jest).
ps2. nie uważacie, że geas stał się jakby... hmmm... pospolity? no, ale mniejsza o to...

#692 2008-04-28 19:27:31

gorczak
Użytkownik

Nanami napisał:

/ spoilerowo o 4 odcinku

Bardzo nie spodobało mi się nastawienie Leloucha do Rolo, za bardzo "Kirowskie".

Mi wręcz przeciwnie. To zachowanie spowodowało u mnie ciarki na plecach (to samo miałem przy oglądaniu poczynań Kiry w DN) i za to lubię Leloucha:). Ta bezwzględność w dążeniu do spełnienia swoich planów bez względu na koszty i umiejętności strategiczne decydują w końcu o jego sukcesach;).

Farfarello napisał:

ps2. nie uważacie, że geas stał się jakby... hmmm... pospolity? no, ale mniejsza o to...

Traktuj to tak, że cały czas był pospolity, ale raczej nie wspominali o innych użytkownikach w pierwszym sezonie:).

Ostatnio edytowany przez gorczak (2008-04-28 19:28:32)

#693 2008-04-28 23:45:30

Darconn
Użytkownik

Nanami: A to nanaly nie naleciało podczas zamachu sporo szkła do oczu i przeszła operacje przez co jest niewidoma? Bo jakoś  mi się wydaję, że w 1 serii była taka scena. Wstanie i kicanie nanaly, trochę napsułoby mi opinii o tym anime, bo ja mimo wszystko uważam, ze jej wzrok nie ejst sprawny na 100%

#694 2008-04-29 06:58:33

Zgrzyt
Użytkownik

A teraz kubełek zimnej wody....
Mimo że seria dalej fajna odcinek mnie rozczarował. Taki odgrzewany kotlet w nowej panierce. taki motyw był w jakimś anime bądź filmie (nawet w grze). I powoli zaczynają mnie denerwować te głupie miny jak by narobili w gacie.
Ogólnie jak nie wezmą się w garść anime zacznie nudzić.
I zastanawia mnie jedna kwestia, czym są napędzane te mechy?! wiem czepiam się ale dla mnie wirująca kostka wewnątrz tego ustrojstwa... jest niedopowiedzeniem.

A i to że Nanaly  ma geas dość prawdopodobne(lub to że go zdobędzie).. ojciec mógł wcześniej jej wmówić to i owo pieczętując jej geas. jednak jest też możliwość że zostanie ona tzw. WIEDŹMĄ jak C.C (i może przed tym chroniła ich matka)

EDIT: A rolo to taka nowa wersja shinji'ego blee

Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2008-04-29 18:38:17)

#695 2008-04-29 15:31:38

Kroko
Użytkownik

Obrazek z zapowiedzi 5 epka, który znalazłem na innym forum
[URL=http://img171.imagevenue.com/img.php?image=75480_turn04thereturnofsuzakufo5_122_735lo.jpg]th_75480_turn04thereturnofsuzakufo5_122_735lo.jpg[/URL]

If being powerless is evil, does it mean that power is justice?

#696 2008-04-29 16:13:34

KieR
Użytkownik

Nic nie che mówić ale te screeny to były na sam koniec 4epka ;]

tumblr_static_bug.gif

#697 2008-04-29 16:16:39

Arst
Użytkownik

KieR napisał:

Nic nie che mówić ale te screeny to były na sam koniec 4epka ;]

Przecież sam napisał, że jest to obrazek z "Obrazek z zapowiedzi 5 epka" bzdura
Mu raczej chodziło  pokazanie śmiesznej historyjki, która wg. mnie jest okej

Zniszczmy świat, aby stworzyć go na nowo.

#698 2008-04-29 16:20:29

khadzad
Użytkownik

Zgrzyt napisał:

A teraz kubełek zimnej wody....
Mimo że seria dalej fajna odcinek mnie rozczarował. Taki odgrzewany kotlet w nowej panierce. taki motyw był w jakimś anime bądź filmie (nawet w grze). I powoli zaczynają mnie denerwować te głupie miny jak by narobili w gacie.
Ogólnie jak nie wezmą się w garść anime zacznie nudzić.
I zastanawia mnie jedna kwestia, czym są napędzane te mechy?! wiem czepiam się ale dla mnie wirująca kostka wewnątrz tego ustrojstwa... jest niedopowiedzeniem.

A i to że Nanaly  ma geas dość prawdopodobne(lub to że go zdobędzie).. ojciec mógł wcześniej jej wmówić to i owo pieczętując jej geas. jednak jest też możliwość że zostanie ona tzw. WIEDŹMĄ jak C.C (i może przed tym chroniła ich matka)

To nowo odkryty pierwiastek(?)sakuradit

Zresztą to cie powinno najmniej dziwić...20 lat temu(lub i mniej) naukowcy mówili że żeby komputer miał 2GB RAMu to musiałby być kilkunastoma(lub i wiecej) szafami podobnymi do tych co miał ENIAC

Ostatnio edytowany przez khadzad (2008-04-29 16:20:55)

#699 2008-04-29 17:40:23

Kroko
Użytkownik

To jeszcze kilka obrazków aby umilić oczekiwanie na 5 ep:)

1. Stara "miłość" nigdy nie umiera:P
[URL=http://img170.imagevenue.com/img.php?image=83064_NYAA_122_910lo.jpg]th_83064_NYAA_122_910lo.jpg[/URL]

2. Moment z 1 epka, mimo że po japońsku ale da sie zrozumieć
[URL=http://img171.imageshack.us/my.php?image=080413ve3ch6.gif]080413ve3ch6.th.gif[/URL]

3. Sweet:D
[URL=http://img200.imagevenue.com/img.php?image=83359_getkq4_122_68lo.jpg]th_83359_getkq4_122_68lo.jpg[/URL]

4. Nie wymaga komentarza
[URL=http://img204.imagevenue.com/img.php?image=83499_lolwut_122_223lo.jpg]th_83499_lolwut_122_223lo.jpg[/URL]

5. To szaleństwo w oczach...
[URL=http://img233.imagevenue.com/img.php?image=83568_lalidd1_122_25lo.jpg]th_83568_lalidd1_122_25lo.jpg[/URL]

Ostatnio edytowany przez Kroko (2008-04-29 17:41:43)

If being powerless is evil, does it mean that power is justice?

#700 2008-04-29 18:46:01

Nanami
Użytkownik

Sakura Dito aktualnie - tak pisało w "aktach" tych pozabijanych gości, więc prawdopodobnie tak sie to nazywa. To działa na zasadzie paliwa, tylko że bardziej wydajen jest zapewne.

Kroko wygrzebałeś te obrazki na forum AnimeSuki? smile

Uwaga na oczy jezor

[URL=http://img261.imageshack.us/img261/7567/lolepicbr0.jpg]lolepicbr0.th.jpg[/URL]

Co do stanu Nanaly po wypadku:
"I hear she was shot in the legs and is also unable to see. They say this part is merely a psychological illness."

Stopka forum

© Animesub.info 2024