Nie jesteś zalogowany.
Tak, te obrazki pochodzą z forum AnimeSuki, zreszta twój obrazek też tam widziałem, tylko wydał mi sie...hmmm...dziwny...:) A skoro ten temat jest tak popularny postanowiłem podzielić sie nimi z innym forumowiczami.
A tak na marginesie, czytajac twoje posty, wydaje mi sie że maczasz palce w tworzeniu Code Geassa:), bo taka wiedza jest dość imponująca
If being powerless is evil, does it mean that power is justice?
Spoilery, ale dotyczy to osób co nie oglądały CG
Mnie CG R2 od 2 epka wydaje się jakoś mało ciekawy ( może, że oczekiwałem innego rozwoju fabuły? ) jakkolwiek trudna sytuacja będzie to Lelouch zawsze coś wykombinuje, w R1 to była nowość, ale w R2 staje się zwyczajne.
Wartka akcja pojawi się pewnie dopiero, gdy Zero przekona do siebie uratowanych więźniów, a to pewnie zajmie parę odcinków
Może nie oglądałem dokładnie, ale skoro Rolo zatrzymuje czas żywym obiektom, to czemu na radarze (pokazujący pozycje rycerzy mroku, chyba każdy model to ma, bo do którego Lelouch nie wejdzie to radaru używa) pozycja Vicenta pokazywana jest skokowo(chyba, że ja źle widzę) ?
A Shriley to przeszła już kilka niezłych prań mózgu, najpierw Lelouch a potem ojciec/ jeśli w ogóle imperator to jej zrobił/ ( a chyba "imperator" cofnął geassa Leloucha, bo Shirlely znowu się w nim kocha?). A w ogóle to nie pamiętam jej wątku, bo Shirley się domyślała, że Zero=Lelouch, a teraz się nad tym nie zastanawiała.
A chcę ponarzekać też na to, że porobili niewyjaśnione tajemnice w R1, a niewygląda na to by w R2 były rozwiązane, bo nie zdziwię się jeśli zobaczę CG R4 , bo CG może jeszcze lecieć i lecieć, bo dużo mają też postaci w zapasie z R1, które jeszcze nie wyskoczyły "jak pajacyk z pudełka"
No i te "dramatyczne zakończenie każdego odcinka" np w 3 pistolet, 4 Suzaku przed szkołą.
Rolo został przekonany przez obietnicę lepszej przyszłości i tego, że komuś na nim zależy czy przez coś innego?
A Karen to chyba zostanie na stałe "źródłem " ecchi-gagów?
Z Rycerzami okrągłego stołu to też nie ma konkretów o ich ilości, bo Suzaku mówił o dołączeniu do 12 rycerzy, a został 7 rycerzem wg słów 3 epa. Jeśli byłoby 12 rycerzy to zostałby 13 rycerzem-judaszem, to to nawiązanie nasunęło mi się, gdy przypomniałem sobie o Wieży Babel, ciekawe też czy wykorzystanie słowa Wieży Babel było celowe czy nie.
Ciekawe kiedy Lelouch spotkał kontrolera "wysokości podłogi" w 4 epie/ nie wiem jak to poprawnie nazwać/, by wykorzystać go jako element zaskoczenia. Rozmowę z snajperem pokazali, ale kontrolera już nie. A tak w ogóle, gdybym nie obejrzał picture booków z R1, to sądziłybym, że snajpera-mściciela wzięli z powietrza, ale jednak istniał już wcześniej.
C.C jest na diecie? Bo pizzy już nie je
Jak sądzicie?
A temat Code Geass: Lelouch of the Rebellion R2 SPOILER to chyba będzie służyl do gadania na tematy NIEspoilerowe
Ps. Chyba sobie trochę pomarudziłem
Ostatnio edytowany przez Tomeis (2008-04-30 14:50:22)
/ spoilery
"Wartka akcja pojawi się pewnie dopiero, gdy Zero przekona do siebie uratowanych więźniów, a to pewnie zajmie parę odcinków"
Chyba pomyliłeś Code Geass z innym anime, przy takich napływie nowych postaci nie ma czasów na użalanie się nad starymi.
Tak, pozycja Vincenta jest skokowo pokazywana. Po prostu Rolo używa swoich mocy i Lelouch jest w ich zasięgu, a my znów widzimy wpływ jego geass z punktu widzenia osoby, na która oddziałowuje. Moc jego geass działa przez parę sekund, więc pare razy musi go użyć, by zniszczyć dana jednostke i przybliżyć się do Zero.
Ojciec Leloucha może zmieniać wspomnienia, ale nie ma bezpośredniego wpływu na uczucia czy emocje. Lelouch przez cały rok od samiuśkiego początku dażył podstawionego brata miłościa, jaka darzyłby normalnie Nanaly. Przez mnipulacje Karolka jedynie zmienił obiekt swoich uczuć Skasowano jej za to wpomnienia, że Lelouch może być Zero.
"Rolo został przekonany przez obietnicę lepszej przyszłości i tego, że komuś na nim zależy czy przez coś innego?"
Tak, dokładnie tak. Lelouch po jego zachowaniu i starych zdjęciach jasno wywnioskował, że Rolo miał swietny ubaw podczas tego roku, gdy mógł bawić się w jego brata. Zyskał wreszcie to, czego nigdy nie posiadał - rodzinę, opiekę. Dostał prezent od brata, pierwszy w swoim życiu. Nic dziwnego, że postanowił uderzyć w jego uczucia. Dodatkowo wywnioskował, że praktycznie nic poza zleceniami zabójstw nie łączy go z Brytania i jedyne co do czeka, to kolejne zlecenie, kolejne zlecenie. A on ofiaruje mu "przyszłość". Dosyc oklepany motyw niewzruszonego zabójcy, który sie nawraca.
Kallen już od samego początku była wykorzystywana, więc czemu nie i w tym sezonie?
Code Geass łączy w sobie elementy nordyckie, arturiańskie, poniekąd biblijne, więc to nawiązanie było proste - Wieża Babel - wieża grzechu, jaskinia hazardu. Można sie dokopywać do źródeł, jest zaskakująco dużo powiązań, ale nie liczyłabym na jakieś głębsze trzymanie sie konkretnego mitu czy podania.
Rycerzy jest 12-tu. Suzaku prawdopodobie dostał numerek 7 by śmiesznie brzmiało seven-eleven (jest "jedenastkowcem" jak ja to tłumaczyłam). Jak dotąd tylko wiadomo, że Rycerz nr 1 jest najsilniejszym pośród nich, a czy dalsze numerki też zależą od siły - to nie wiadomo. Oranż-kun miał ambicje zostać nr 1. Znamy mniej wiecej 7, jest też ich 7 w sali w UE podczas przemowy Zero. Być może 5 pozostałych to te "nazgule" Imperatora
koniec
Spoiler wiecznie żywy
[cytuj]"Wartka akcja pojawi się pewnie dopiero, gdy Zero przekona do siebie uratowanych więźniów, a to pewnie zajmie parę odcinków"
Chyba pomyliłeś Code Geass z innym anime, przy takich napływie nowych postaci nie ma czasów na użalanie się nad starymi.[/quote]
Nie wiem mam jak rozumieć twoje zdanie, bo jak dla mnie jak narazie nie ma dużo nowych postaci. Bo chyba nie sugerujesz, że postacie, które są od R1, mają pójść w odstawkę?
( to też zależy o czym myślisz : zero użalania w CG czy też w dyskusjach na temat CG)
Co do uratowanych więźniów, to Zero albo będzie ich przekonywał i to potrwa parę odcinków, albo użyje geass i rozwiąże problem braku zaufania natychmiastowo( bo konflikt raczej będzie).
/ będą mówić "Yes, my master" w taki sposób jak salutują i mówią żołnierze brytyjscy /
(poniższy akapit może zawierać błędne przemyślenia spowodowane, tym, że nie pamiętam na pamięć akcji 2 epka)
Co do Rolo z Vincentem, podczas szturmu na wieżę, został zauważony przez 2 ludzi w mechach, a potem Vincent rozwala zwykłe mechy by dotrzec do Zero i reszty. Zero widzi jego ruchy na radarze, i jak wspomniałaś "pozycja Vincenta jest skokowo pokazywana"
( w epie 2 i 4 było tak samo pokazywana, prawda?), ale geass Rolo chyba nie
powinnien wpływać na wykrywanie przez radar ?
Czyli Zero powinnien widzieć jego ruchy na radarze płynnie (bezskokowo)bo w.g mnie odległość Rolo od Zero była daleka( i geass Rollo działa na małym obszare), więc zatrzymanie czasu nie działało na Zero.
Problem w dyskusji na ten temat zależy od tego jaka "faktycznie" była odległość i na jakiej zasadzie działa radar( bo w.g mnie działa tak, że wykrywa mechy i jeśli numeru identyfikacyjnego mecha nie ma w bazie "twój sojusznik" to wtedy wróg ;, "moje" mechy nie pośredniczą w przekazywaniu sygnału o położeniu wroga - lub coś podobnego. To problematyczna kwestia, bo zasady działania radaru w mechach nie wyjaśniali)
Jakoś nie pamiętam, by Karen była wykorzystywana w R1, a w R2 jest to dla mnie "za widoczne, nachalne", ( szczególnie komentarze, jaka ona sexy jako króliczek, kiedy dla mnie to nie było coś super.)
[cytuj]Wieża Babel - wieża grzechu, jaskinia hazardu.[/quote]
Może coś więcej na na ten temat, bo jakoś nigdy nie słyszałem, żeby Babel było słynne przez grzech lub hazard /chyba, że grzech pychy, ale Biblia nie mówi raczej wprost o Babel jako źrodle pychy/ , prędzej dałbym "Sodoma i Gomora" jako powiązanie biblijne do grzechu.
Ostatnio edytowany przez Tomeis (2008-05-02 00:11:45)
Z tego co pamietam to Karen nie raz dała upust swoim wdziękom w R1(pod prysznicem , przy geju Suzaku , nawet sutacz wyskoczył ^^ itd) Ogólnie dzięki takim zabiegom wygrywa z C.C (strój króliczka pozycja w jakiej kieruje Guren mk2)
. I jak by powiedziała "Yes, my master" chyba bym się rozpłyną (panie z Clampa nie hamują, może i prześpi się z zero?). Czyli teraz wszytko jasne Nienawidzę Suzaku , uwielbiam Karen/Kalen (Lulu/zero powinien ćwiczyć mimikę przed lustrem a C.C to transwestyta XD)
Z tego co widziałem na ekranie Radary mechów nie widzą/wykrywają przez ściany. Jednak łącza sie z innymi sojuszniczymi jednostki i korzystają z wspólnych danych. gdy mech ujrzy innego wysyła sygnał identyfikacyjny (by jak zostało powiedziane czy to swój czy wróg). Zero widział na radarze to co tamten kolo bo jego radar nie miał takiego zasięgu(lub nie działa tak dobrze w zamkniętych pomieszczeniach).
Czemu widział jak skacze z miejsca na miejsce? to proste jednostki były tak szybko eliminowane (głowa gdzie znajduje się radar) że w kilka chwil znikał sygnał z radaru i tak z każdą jednostką (pro jednostki potrzebują ok. 5s na zniszczenie zwyklej jednostki czyli mniej więcej tyle ile była widziana na radarze).
Mam nadzieje ze zaspokoiłem twa ciekawość (nawet jeśli to domysły)
Jak zwykle SPOILERY możliwe
Chodzi mi o to, że w CG nie ma momentów bez wartkiej akcji generalnie, a nawet jeśli, to na pewno nie dłużej niz 1 odcinek. Na pewno nie beda sie przez pare odcinków monotonnie rozwodzić nad brakiem zaufania Rycerzy do Zero. Być może i Zero ich opuścił, ale sam jeden potem wrócił, by sprawić "cud" i ich uratować od szafotu w ostatniej chwili. Oni po prostu muszą wziąć lekcje i ją przyswoić, że nie mogą polegać tylko i wyłącznie na Zero, bo to też ich wina, że nagle go zabrakło a oni od razu ponieśli druzgocącą klęskę. Jak dla mnie pojawi sie tylko pare sporów, które Lulu szybko zazegna błyskotliwymi ripostami.
Co do nowych postaci, to wystarczy na opening choćby rzucić okiem - conajmniej szóstka nowych z Knight of Rounds, drużyna Chińczyków czyli Li + 3 postaci, Rolo, trójka nowych dziewczyn dołącza do Zakonu (jedna z nich już sie pojawiła w tłumie przelotnie), nowy guwernator + jego opiekun, na pewno pokaze się jeszcze Oranż-kun, Nina, Nanaly. Z Cornelią nic nie wiadomo. Pewnie tu i ówidzie V.V. będzie dalej zastawiał głupie pułapki. Przypominam, że w połowie praktycznie na pewno zmieni sie opening na nowy, czyli do tego czasu te nowe postaci sie zapewne pokaża.
Co do zwrotów, nie pamiętam by było "Yes, my master"
Yes, Your Majesty - tylko do Karolka
Yes, Your Highness - do arystokratów, wyższych sfer
Yes, My Lord - do przełożonych
Pamiętaj, że ukazanie mocy geass Rolo działa w dwóch wymiarach! Jedna może być z pozycji Rolo w naturalnym czasie, bez przeskoków, z pokazaniem sfery i tak dalej, oraz drugi punkt odniesienia z pozycji osoby znajdującej się pod wpływem Geass - w tym przypadku z punktu widzenia Leloucha. Radar normalnie pracuje, to wzrok Lulu tak bodzce odbiera. Nie wiemy dokładnie jak szeroki zakres może mieć geass Rolo, ale wszystko wskazuje na to, że może dostosowywać do pewnych ograniczeń jego zasięg - np. we wprowadzeniu jak zabija tego gościa na mównicy, to zasięg jego geass musiał być na tyle rozległy, by objąć wszystkich w audytorium.
Co do bezpośrednich odniesień w anime z motywów zaczerpnietych z kultury Europy, chrześcijaństwa - nigdy nie nalezy ich brać na zupełnie poważnie! Twórcy anime uwielbiaja przerózne motywy wrzucać z dalekimi nawiązaniami.
Ostatnio edytowany przez Nanami (2008-05-02 12:09:19)
~Zgrzyt dobre [okej]
Pewnie to jest jakaś pseudo manga
Ostatnio edytowany przez mariodreamer (2008-05-02 23:50:51)
Uuuuuuuuuuu ale fanserwiśnie się zrobiło i tak przypuszczenia okazały się prawda gubernatorem strefy 11 będzie.... !!!!
Nanami jesteś boska:D A minka Lulu jest... a zresztą sami zobaczcie:P
Ostatnio edytowany przez neverar (2008-05-04 12:56:15)
moglbym prosic o linka do nowego odcinka?;-) z gory dziekuje;-)
Zgrzyt ten tytuł to Code Eross:P a tu masz nowy epek Rudyy
Ostatnio edytowany przez damian2075 (2008-05-04 13:19:48)
~neverar zapomniałeś uwzględnić spoiler i już wiem przed obejrzeniem epka kto ma być gubernatorem
~neverar zapomniałeś uwzględnić spoiler i już wiem przed obejrzeniem epka kto ma być gubernatorem
Hmm "Nanami jesteś boska" mam dać w spoiler? Przecież to by było zaprzeczenie jej boskości a tego zrobić nie śmiem:P
Ostatnio edytowany przez neverar (2008-05-04 14:11:00)
Spoilery, ale dotyczy to osób co nie oglądały CG
Może nie oglądałem dokładnie, ale skoro Rolo zatrzymuje czas żywym obiektom, to czemu na radarze (pokazujący pozycje rycerzy mroku, chyba każdy model to ma, bo do którego Lelouch nie wejdzie to radaru używa) pozycja Vicenta pokazywana jest skokowo(chyba, że ja źle widzę) ?
Espoilerowe
Rolo nie zatrzymuje czasu. Rolo tak jakby zamraża postacie, na które skieruje swój geass. Przynajmniej ja to tak odebrałam:)
A jeśli nawet się mylę to... I tak przecież nie ma serii bez skazy
Ostatnio edytowany przez Shinma86 (2008-05-04 14:20:45)
Kliknij dla mnie http://r5.bloodwars.interia.pl/r.php?r=35262
nie że skieruje na kogoś geasa tylko w pewnym odległości od niego jakoś tak to chyba;)ale moge sie mylić
on tworzy takie "pole" w którym wszystkie żywe istoty zostają zamrożone - dla osób zamrożonych wydaje się, że czas stanął, ale tak jak to Zero pokazał, na kasecie został nagrany jak zabiera mu pistolet, tak samo nie mógł zatrzymać pocisku (wymazuje ludziom tak z minute życiorysu)
on tworzy takie "pole" w którym wszystkie żywe istoty zostają zamrożone - dla osób zamrożonych wydaje się, że czas stanął, ale tak jak to Zero pokazał, na kasecie został nagrany jak zabiera mu pistolet, tak samo nie mógł zatrzymać pocisku (wymazuje ludziom tak z minute życiorysu)
Wymazuje im tyle, ile potrzebuje, by wykonać daną akcję.[hehe]
Kliknij dla mnie http://r5.bloodwars.interia.pl/r.php?r=35262
spece od interpretacji 5 epek fajniutki, szkoda tylko ze teraz znow trzeba tydzien czkac na kolejne 24 minuty
tak na marginesie pomyslalem sobie ze slabo cos z uczuciem meidzy c.c. a lulu , koniec 1 sezonu tak ladnie sie konczy miedzy nimi ...
a tu w R2 tak miedzy nimi slabo :-) szkoda... zawsze to troche fajniejsze by bylo
Mam pytanko z jakiej stronki bierzecie zawsze tak wczesnie napisy od gg ?
/ jak zwykle ostrzeżenie spoilerowe
Hehe, fluidy między C.C. a Lelouchem nadal są nie do pobicia, do konca sierpnia na pewno bedzie taki oto dialog:
C.C.: "You're pushy, boy."
Lelouch: "Shut up, witch."
Urocze, nie? Lover's quarrel
Jak wy oglądacie anime?! Wszystkie geass oddziałowuja na układ nerwowy ofiary. W tym przypadku Geass Rolo ma ograniczona sfere działania (dosyć spora, która prawdopodobnie moze sam dostosowywać sobie, ale do pewnych limitów), każdy w niej znajduje sie pod wpływem jego geass i po prostu "zawiesza się" na pare sekund (blokuje ofiarze odbiór i przetwarzanie impulsów nerwowych w mózgu) kiedy jest pod jego wpływem.
Kurcze, ciekawe czy zdąze dziś jeszcze obejrzeć 5 epek (matura ).
Mam pytanko z jakiej stronki bierzecie zawsze tak wczesnie napisy od gg ?
Ze strony grupy GG, jest tam pliczek .ass do pobrania jak juz przetłumacza.
Ostatnio edytowany przez Nanami (2008-05-04 17:46:15)