Nie jesteś zalogowany.
W czym robicie kolorki napisów pod SubEdit - chodzi mi o {C:$B9B900} taki format.
W czym robicie kolorki napisów pod SubEdit - chodzi mi o {C:$B9B900} taki format.
Kolorków się nie robi
tylko ustala wartości nasycenia 3 podstawowych barw
A dobrać wartości możesz sobie w niemal dowolnym programie graficznym
Imperare sibi maximum est imperium
Programów to mam mnóstwo ale tu jednak chodziło a tą zamianę kolejności z RRGGBB na BBGGRR a tego nie wiedziałem. Wielkie dzięki za to gracol[respekt]
Ostatnio edytowany przez bager (2006-02-22 18:59:18)
Ja ostatnio odkrylem, ze niezawodnym sposobem jest ustalanie koloru w medusie. Kaze sie jej wstawic jakis kolor w konkretnej linijce (ktory wybiera sie z palety takiej samej jak w paint'cie) i efekt koncowy przekleja sie do napisow. Bawilem sie innym programikiem ale po przekonwertowaniu wychodzilo mi cos dziwnego. A jak sie okazalo medusa konwertuje kolorki bardzo dokladnie
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
Hej nie bede zakładał nowego tematu bo w sumie tego samego sie tyczy.Jestem można powiedzieć zielony w robieniu napisów zaczołem tłumaczyć jedną serie lecz w paru momentach potrzebne a raczej lepiej byłoby wstawić kolorowe napisy.
Mam takie pytanie jesli np mam linijke taką :
00:00:21: ble ble coś tam
to jak a raczej co mam wpisac do tej linijki i gdzie by dać kolorek? (co do barw to mam palete z nazwami)
Przede wszystkim to format w ktorym robisz (TMP) nie obsluguje kolorkow, wiec pierwsze co musisz zrobic to zmienic go na taki co obsluguje (czyli MDVD, SRT lub ASS). Polecam ASS i program do edycji Medusa Subtitling Station. Tam sobie mozesz dobrac kolorki i nie tylko.
wiec musze ten program ściągnąć ... przeszukałem google i wszedzie linki nie działają do pobrania.Podałby ktoś zkąd można ściągnąć Medusa ?
I mam takie pytanie odnosnie jego dziłania ja mu podaje np czasy a on przelicza je na klatki czy jak?
[cytuj]Podałby ktoś zkąd można ściągnąć Medusa ? [/quote]
Zamiast medusy polecam aegisub albo sabbu gdyz sa o wiele wygodniejsze. A pozatym wyszukiwarka internetowa to fajna rzecz. Wiesz ze w wiekszosci przypadkow wpisujac w googlach nazwe programu otrzymujesz na jednym z pierwszych miejsc odnosnik do strony domowej programu? No i moze nie uwierzysz ale ze strony domowej programu mozna w wiekszosci przypadkow tenze program pobrac .
Ostatnio edytowany przez m_jay (2006-03-24 21:55:42)
hmm pisalem w wiekszosci przypadkow Chodzilo mi poprostu o to ze przecietnemu uzytkownikowi internetu przydaloby sie wiecej samodzielnosci a takze umiejetnosci z zakresu wyszukiwania informacji. Wyszukiwarki internetowe sa po to zeby sobie znajdowac interesujace nas informacje a nie zasypywac fora tematami w stylu SKAD SCIAGNAC PROGRAM XXX albo POMOCY!.
Te kolorki na stacjonarnych odtwarzaczach nie działają.
Chociaż tam mozna samemu ustawić dowolny kolor napisów lecz całości a nie np częsci.