#1 2006-12-09 23:06:10

Zjadacz
Użytkownik

Przycinające się momenty w anime :/

Dobra, mam taki problem: jak oglądam anime to mi przycina [shithappens]Wiem, brzmi mało sprytnie ale mój problem jest dosyć dziwny. Zrobiłem niedawno reinstalkę Winścierwa. Zaaplikowałem w kompa niezbędne kodeki i sterowniki (wszystkie które miałem przed reinstalką). Włączam na legalu Jigoku Shoujo (bo kto to widział żeby pięć dni serię anime oglądać) a tu psikus. Film chodzi w miarę dobrze, tyle że co jakieś 10 sekund jest jednosekundowy lag. Ale to jeszcze nie koniec: w pewnych momentach (np. ending w School Rumble) komp zaczyna niemiłosiernie mulić, obraz stoi w miejscu a zużycie procka skacze mi do stu procent !! Szlag mnie trafia bo ja chcę oglądać anime cenzura!! Jak ktoś wie co mogę z tym fantem zrobić to byłbym bardzo dźwięczny jezor

"Skazany na zajebistość"

#2 2006-12-09 23:09:54

Freeman
Użytkownik

Odp: Przycinające się momenty w anime :/

Jak nic, zemsta Winścierwa.

#3 2006-12-09 23:21:10

Zjadacz
Użytkownik

Czyli obstawiasz że przydałaby się znowu reinstalka?? A może ma ktoś jeszcze jakieś propozycje ?

"Skazany na zajebistość"

#4 2006-12-09 23:28:44

wilczy_deszcz
Użytkownik

Zjadacz napisał:

Dobra, mam taki problem: jak oglądam anime to mi przycina shithappens

ten problem masz tylko podczas oglądania anime? gdy grasz,przeglądasz itp. też to się zdarza? może poprostu spróbuj zainstalować inne kodeki oczkod

#5 2006-12-09 23:36:38

drajwer
Użytkownik

w jakim formacie masz te przycinające się pliki??

i napisz jaki masz procesor, mam podobny problem i wydaje mi sie ze wiem czym jest spowodowany ale niestety nie wiem czy da sie cos poradzic

ano i jeszcze jaki odtwarzacz
to tez ma znaczenie w niektorych przypadkach

Ostatnio edytowany przez drajwer (2006-12-09 23:37:21)

#6 2006-12-10 00:19:13

Freeman
Użytkownik

Zjadacz napisał:

Dobra, mam taki problem: jak oglądam anime to mi przycina shithappens

Moja rada: zapinać rozporek przed włączeniem anime.

Zjadacz napisał:

Czyli obstawiasz że przydałaby się znowu reinstalka?? A może ma ktoś jeszcze jakieś propozycje ?

Hmm, nie to miałem na myśli... Nadal obstawiam zemstę Winścierwa w każdym razie. A filmy normalne chodzą dobrze? Może to wina formatu tych anime (jakieś hd rozdziałki, niewłaściwe kodeki do tego), jakieś wybajerzone efekty w opach/endach (te same anime chodziły dobrze przed reinstalem?)?

#7 2006-12-10 00:37:33

wiluS
Użytkownik

pozostaje jeszcze pytanie: czy odpalasz je z dysku, czy z napedu?

#8 2006-12-10 00:59:32

Kilgur
Użytkownik

zainstalowanie dx9 isterownikow do plyty glownej napewno pomoze smile_big

ara ara...

#9 2006-12-10 01:11:14

Zjadacz
Użytkownik

No więc tak:

wilczy_deszcz napisał:

ten problem masz tylko podczas oglądania anime?

Nic innego nie oglądam więc nie wiem :p

wilczy_deszcz napisał:

gdy grasz,przeglądasz itp. też to się zdarza?

Jak gram to nic mi nie zamula. Przynajmniej tak mi się wydaje... Myślałem właśnie że to może coś z kartą graficzną ale mam najlepsze dla niej sterowniki a poza tym poza oglądaniem wszystko jest ok

wilczy_deszcz napisał:

może poprostu spróbuj zainstalować inne kodeki oczkod

Wierz mi, to na bank nie kodeki bo sprawdzałem ich mnóstwo, od CCCP poprzez K-Lite na ACE kończąc. Poza tym jak odtwarzam na VLC to też mam ten sam problem

drajwer napisał:

w jakim formacie masz te przycinające się pliki??

Przycina zarówno avi jak i mkv. Nie wiem jak jest z ogm

drajwer napisał:

ano i jeszcze jaki odtwarzacz
to tez ma znaczenie w niektorych przypadkach

Odtwarzam SubEditem ale tnie się na każdym innym (VLC, AllPlayer, BestPlayer)

drajwer napisał:

i napisz jaki masz procesor, mam podobny problem i wydaje mi sie ze wiem czym jest spowodowany ale niestety nie wiem czy da sie cos poradzic

Komp już swoje lata ma, ale boli mnie to że przed reinstalką wszystko było ok.

Freeman napisał:

Może to wina formatu tych anime (jakieś hd rozdziałki, niewłaściwe kodeki do tego), jakieś wybajerzone efekty w opach/endach (te same anime chodziły dobrze przed reinstalem?)?

Wszystkie te anime oglądałem przed reinstalką i śmigały aż miło, ale masz chyba rację, te momenty mają jakieś wymyślniejsze efekty niż reszta epizodu

wiluS napisał:

pozostaje jeszcze pytanie: czy odpalasz je z dysku, czy z napedu?

Z dysku

Kilgur napisał:

zainstalowanie dx9 isterownikow do plyty glownej napewno pomoze

Nie domyśliłbym się jezor

Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2006-12-10 09:47:42)

"Skazany na zajebistość"

#10 2006-12-10 01:43:36

Suchy
Użytkownik

Sprawdź w jakim trybie chodzi Ci dysk, jak PIO lub wczesne UDMa, to może być to spowodowane przez zbyt wolną komunikację z dyskiem. Nie zaszkodzi go też zdefragmentować.

#11 2006-12-10 02:00:27

Maxio
Użytkownik

hm, ja tez mam taki problem ale odkrylem ze to tylko przy plikach kodowanych poprzez wmv(tj. School Rumble)

#12 2006-12-10 03:30:44

drajwer
Użytkownik

przycinanie z reguly spowodowane jest niewyrabianiem kompa, a powodów tego moze byc kilka

prosta rada - wlacz jakis odcinek, wcinij ctrl+alt+del, potem zakładka procesy, odszukaj proces programu do odtwarzania, prawym klawiszem myszy i wybierz "ustaw priorytet" i przestaw na "wysoki"... to zawsze powinno pomoc, ale nie wiem czy wystarczająco

druga sprawa:

sprawdz jeszcze czy tak samo jest z wlaczonymi napisami i z wylaczonymi

u mnie sa problemy z plikami rmvb, wlasnie gdy wlacze napisy...
po prostu nakładka wyswietlająca napisy strasznie przymula...

odtwarzacz, w ktorym mozna najwiecej skonfigurowac jezeli chodzi o kodeki, to media player classic...
poprobuj w nim...
Czy odtwarzasz w subedicie,allplayerze itp nie ma znaczenia, bo wszystkie one działają n takiej samej zasadzie, nie wiem jak z vlc, ale na pewno media player classic działa jakos inaczej, mozna w nim wybierac wiele rzeczy - czy do dekodowania ma byc uzywany directx9 czy dx8 , albo zaden, i generalnie duzo innych madrych bajerów

rmvb, ogm w sumie tez, mają duzy stopien kompresji i zuzywaja wieksze zasoby procesora, dlatego moj komp nie wyrabia i opoznia lub przycina...
ilosc wolnej pamieci ram tez ma znaczenie, upewnij sie ze powylaczane są wszystkie pamięciozerne programy...

a no i to co napisał Suchy - MUSI dysk chodzic w trybie DMA, bron boze jakies PIO bo wtedy nic nie bedzie chodziło dobrze...

Ostatnio edytowany przez drajwer (2006-12-10 03:33:54)

#13 2006-12-10 05:01:32

Kilgur
Użytkownik

haha wlasnie ze niezly walek jest przy reinstalu czlowiek zapomni cos zainstalowac i cos sie sypie smile ja nawet nie wiedzialem ze dx ma jakiekolwiek znaczenie przy ogldaniu filmow a jednak ma smile

ara ara...

#14 2006-12-10 09:55:17

Zjadacz
Użytkownik

A teraz pewnie zabijecie mnie bluzgami :
gdzie sprawdzić w jakim trybie chodzi dysk ? jezor

Wiecie, im dłużej mnie to męczy tym bardziej wydaje mi się że to coś z kartą graficzną. Zamula mi za każdym razem w tych samych momentach i zawsze są w tym czasie jakieś efekty. Filmy wczoraj sprawdzałem i też się tak wieszają. Tylko teraz problem że nie wiem co mam zrobić, sterowniki do karty mam najlepsze smutny

Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2006-12-10 11:12:00)

"Skazany na zajebistość"

#15 2006-12-10 11:33:21

DevilDrom
Użytkownik

Zjadacz napisał:

gdzie sprawdzić w jakim trybie chodzi dysk ? jezor

Klikamy prawym przyciskiem myszy na "Mój komputer" -> Właściwości -> Sprzęt -> Menadżer urzadzeń -> Kontrolery IDE -> Podstawowy kontroler IDE -> Ustawienia zaawansowane -> i sprawdź co masz ustawione w "Trybie Transferu". Oczywiście powinno być nastawione na "DMA".

Ostatnio edytowany przez DevilDrom (2006-12-10 11:36:44)

#16 2006-12-10 13:16:57

Zjadacz
Użytkownik

Dzięki za tutorial DevilDrom smile Niestety, mam już ustawione DMA

"Skazany na zajebistość"

#17 2006-12-10 13:56:35

Marcin
Użytkownik

~Zjadacz
Spróbuj otworzyć anime w Windows Media Player ale tym drugim \Program Files\Windows Media Player\mplayer2.exe
bo ja też mam taką anime która się mi tnie ale to pewnie przez windowsa xp bo mi jeden Shift wyłącza komputer a drugi powoduje odświeżenie ale tam mi się nie cięła anime albo spróbuj zdeformować dysk to czasami pomaga możesz też wyłączyć efekty w systemie żeby był mniej obciążony lub powyłączać niepotrzebne usługi i programy z autostartu które się automatycznie włączają przy starcie systemu.

signature.png

#18 2006-12-10 14:45:30

de99ial
Użytkownik

Hehehehe...

Windows Media Player 9 - kodeki lub cały player upgradeować i po kłopocie. oczkod

Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
2080373594486b3aebea620st2.jpg
16419124964943955504551.jpg

#19 2006-12-10 18:19:56

Kisiel
Użytkownik

kiedyś miałem podobnie a problemem u mnie był dźwięk typu PCM [czy ADPCM już nie pamiętam], inne filmy z dżwiękiem mp3, ogg i innymi działały ok. Na problem nic nie pomagało ale nie przejmowałem sie tym zbytnio bo miałem akurat robic format a po nim problem nie wrócił jak zainstalowałem ostatniego K-Lie.

Jeszcze kiedyś miałem podobnie jak chciałem przetestować WMP 10. Usunąłem go razem z 'windows media runtime format' i wpisy z rejestru potem przywróciłem edycję wbudowaną (9) i problem sie rozwiązał.

Co do ustawień dysku i cd-romu to ustawia sie je w opcjach chipsetu w menadżerze urządzeń
na dysk mam Ultra DMA 6 - 133 razem z enable write i read cache, a na dyski dvd Ultra DMA 2 - 33
całość obsługiwane przez bios

10721827ve.gif

#20 2006-12-11 21:48:22

Zjadacz
Użytkownik

Nareszcie poradziłem sobie z tym badziewiem i zaczynam nadrabiać zaległości w oglądaniu smile_big Dzięki wszystkim za pomoc i zaangażowanie respekt dla was. Szczególnie dla ciebie Freeman, odkąd zapiąłem rozporek rzeczywiście przestało mi przycinać jezor

"Skazany na zajebistość"

Stopka forum

© Animesub.info 2024