Nie jesteś zalogowany.
Jaki jest najlepszy odtwarzacz plików *.rm wraz z pl soft subami?
Dotychczas używałem Sub Edita, lecz ten nie potrafi otworzyc takie pliku. Podobnie z VPlayerem i Winampem.
Pozostaje mi WMClassic jednak przy nim nie można uruchomic/edytować napisow.
a powiedz mi dlaczego subedit nie potrafi ci odtworzyć rm i rmvb? Skoro wszystko ładnie tam potrafi śmigać?
Doinstaluj RealMedia DirectShow splitter -_- wtedy ci pliki real media będą odtwarzane w każdym playerze.
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2007-01-22 14:40:12)
MPC jak najbardziej można włączać napisy.
MPC jak najbardziej można włączać napisy.
Nie do plików real media i quick time jeśli napisy są w formacie klatkowym (mdvd). Jeśli jest to format czasowy to odtworzy.
Zresztą chodzi o wbudowany edytor napisów w mpc - w nim raczej nie poprawisz szybko aby pasowały pod inną wersje.
Gom Player w wersji beta.
Sub Edita mamz wszystkimi kodekami (+klcodec246f; +Codecs6026_allin1; +realalt147; ) jednak przy próbie otworzenia pliku *.rm wyskakuje
Gom Player instaluje jakies kodeki? Niechciałbm by skopał obecne jakimis 'niekompatybilnościami'
Ostatnio edytowany przez Yaku (2007-01-22 15:40:42)
To tylko pokazuje, że nie masz RealMedia DirectShow splitter
do tego po co ci 2 kodek packi na raz?? Ja mam K-Lite Mega 1.63 + update zainstalowany własną konfiguracją a nie standardową. Do tego subedit i to wszystko. Nie ma prawa coś nie odtworzyć się.
Freeman napisał:MPC jak najbardziej można włączać napisy.
Nie do plików real media i quick time jeśli napisy są w formacie klatkowym (mdvd). Jeśli jest to format czasowy to odtworzy.
Zresztą chodzi o wbudowany edytor napisów w mpc - w nim raczej nie poprawisz szybko aby pasowały pod inną wersje.
Aż musiałem sprawdzić. Napisy w mDVD chodzą z plikiem .mov bez problemu, real media akurat nic nie mam, ale podejrzewam, że tak samo.
Yaku napisał:Sub Edita mamz wszystkimi kodekami (+klcodec246f; +Codecs6026_allin1; +realalt147; ) (..)
To tylko pokazuje, że nie masz RealMedia DirectShow splitter
Jak można się upewnieć?
RealMedia DirectShow splitter wchodzi w skład Real Alternative 1.51. Możliwe wiec że mam go w "realalt147" czyli Real Alternative 1.47.
(..) po co ci 2 kodek packi na raz?? (..)
A czemu nie?
Świetnie się uzupełniają i do teraz nie sprawiły mi żadnego problemu.
(..)Aż musiałem sprawdzić. Napisy w mDVD chodzą z plikiem .mov bez problemu, real media akurat nic nie mam, ale podejrzewam, że tak samo.
Hoo.. taa.. byc moze masz racje.. ale i tak nic z tego nie rozumiem
Ostatnio edytowany przez Yaku (2007-01-22 16:56:14)
No ale czego nie rozumiesz Ja tylko napisałem, że MPC odtwarza te napisy
Kisiel napisał:Freeman napisał:MPC jak najbardziej można włączać napisy.
Zresztą chodzi o wbudowany edytor napisów w mpc - w nim raczej nie poprawisz szybko aby pasowały pod inną wersje.Aż musiałem sprawdzić. Napisy w mDVD chodzą z plikiem .mov bez problemu, real media akurat nic nie mam, ale podejrzewam, że tak samo.
nie wiem.. a jak masz to ustawione w mpc?
Mi np. Higurashi no Naku Koro ni w rmvb jak odtwarzam w mpc i dodaje do tego napisy txt-mdvd z ansi to ich nie wyświetla - natomiast jak je zmienie np. na mpl2 w subedicie to wetedy mpc wyświetla je.
aż się dziwię co do tego mov - sam zaraz sprawdze
aha, obydwa mam ustawione output - dirextx 9
EDIT: i w tym mov też nie odtwarza mdvd - za to po zamianie na ssa jest ok
aha i Yaku - mov też bez problemu odtwarza sie w subedicie
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2007-01-22 18:02:33)
U mnie też na Dx9 (poza tym raczej niewiele zmieniałem w ustawieniach), MPC wersja 6.4.9.0., ostatni CCCP i ostatnie Real i QT Alternative. Nawet jeszcze raz przetestowałem, ręcznie strzeliłem pięć linijek w mDVD i włączyłem z trailerem filmu w .mov - działają.
Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-01-22 18:03:52)
Yaku, do czego ci potrzebne oba kodek packi zainstalowane jednocześnie? I w czym się uzupełniają? Podczas instalacji K-lite pyta się w jakiej wersji ma się zainstalować i jeśli wybierzesz 'Full' prawdopodobieństwo że coś Ci nie pójdzie jest minimalne Prędzej instalacja dwóch na raz może powodować jakieś konflikty. Rmvb działa bez najmniejszego problemu na MPC. Osobiście używam MPlayera/KMplayera, ale w systemie dodatkowo mam zainstalowane CCCP + RealAlternative + QTAlternative i wszystko też mi chodzi z napisami pod MPC Coś pokręciłeś zapewne w ustawieniach
Rozleniwiłem się by cokolwiek kręcić.
Jutro bazując na radach w tym temacie spróbuje uruchomic *.rm na SubEdicie. Jeśli nie da rady może uda mi się trafić na opcje instalacji napisów w MPC. Tylko napisy są do innej wersji, wiec najpewniej nie bedą pasować.
Usune sterowniki Real Alternative i instalne jeszcze raz najnowsze.
Jeśli nadal nic z tego nie wyjdzie.. hum.. znów was pomęczę? ^^
I dlatego ja instaluje K-Lite Mega Codeck Pack. Tak jak kiedys ktos mogl miec problem z odp. ustawieniem tego pakietu, tak teraz gwarantuje, ze jak ktos zainst. na standardzie, to mu wszystko bedzie smigac. Akurat tak sie sklada, ze dzis zainst. wersje 1.63 i odtwarza mi (tak jak to bylo we wczesniejszych wersjach tez) wszystko.
W tym pakiecie nie ma tylko mozliwosc dekodowania w divx 6, ale dal wszystkich, ktorzy potrzebuja tylko do odtwarzania, to od razu maja wszystko w jednym: divx, xvid, realmedia, quicktime - jednym slowem audio i wideo w jednym. Nie musze nic doinstalowywac i mam spokoj.
~Kisiel u mnie oczywiscie tez na MCP wszystko dziala. Napisy we wszystkich formatach sa w avi, mov, rm, ram i w kontenerach. Wszystko oczywiscie idzie przez vobsuba.
Jednak jak ktoś ma Windows 98 SE to taki śmietnik kodeków może mu wszystko zwalić/zwiesić (zależnie od poziomu szczęścia tego nieszczęścia;) ).
Czy wiem co mówię?
Pobrałem raz jakiś renomowany kodek pack z ponad 70 megusami programików. Po instalacji zagnębiało mnie od groma bugów a film -jakikolwiek by nie puścić nie poszedł dobrze (czyt. wszystkie filmy cięły jak cholera). Co gorsze! Po odinstalowaniu packa i instalacji innych kodeków problem nie ustępował. Trza było od nowa system stawiać
Nie znam się na kodekach, lecz mając jedne sprawdzone nie widzę powodu bawić się z innymi. Dzięki za chęci songoku. Tymczasem skupiam się tylko i wyłącznie na uruchomieniu anime z rozszerzeniem *.rm i być może nie trzeba mi nic więcej poza "RealMedia DirectShow Splitter" którego być może pominąłem przy instalacji Real Alternative 1.45 (jednak:/ )
Ok. jak chcesz, mozesz inst. co ci sie podoba tylko nie pisz ze K-Lite zle sie sprawuja na Win 98 bo to nieprawda.
Wszystko jest dobrze i smiga bez problemu. Ja tam zawsze wole jakis kombajn niz wgrywanie kazdego kodeka z osobna bo wtedy wlasnie ma sie takie problemy jak ty.
~Kisiel u mnie oczywiscie tez na MCP wszystko dziala. Napisy we wszystkich formatach sa w avi, mov, rm, ram i w kontenerach. Wszystko oczywiscie idzie przez vobsuba.
Doba ale ja nie używam vobsuba. Uruchamiam napisy bezpośrednio w mpc.
Spróbuj w ten sposób dodać napisy mdvd (bo wszystkie inne działają ok) do pliku mov lub rmvb. Jeśli ci będą się odtwarzać te napisy tam to muszę cię pomęczyć o wszystkie ustawienia mpc
Eeee, a czemu nie korzystasz z vobsuba on zalatwia sprawe :/ Na chwile obecna nie mam zadnego .rm lub .mov. Co prawda testowalem kiedys pliki z tym rozszerzeniem, ale napisy szly przez vobsuba inaczej nie sprawdzalem, a zeby teraz spr. nie mam zadnego z tych plikow. Sa one dla mnie tak malo popularne, ze wlasciwie ich w ogole nie sciagam, wiec raczej tego nie dam rady ci nic napisac. Moze zapytaj ~Freeman'a on cos wspominal w postach powyzej, ale tez nie wiem czy puszczal to przez vobsuba.
Po wielu tygodniach odpoczynku wróciłem prowadzic bój z anime w wersji *.rm
Zgodnie z informacjami zawartymi w poprzednich postach wywałem Real Alternative 1.45 i zainstalowałem ostatnią wersję programu (okazało sie ze jakies kodeki zdeformowały poprzednią instalke).
Anime chodzi mi normalnie w SubEdit
Kolejny problem jaki nie daje spokojnie zobaczyc anime to niemozliwosc zmiany fpsow napisow ;(
Nie wazne jakiej metody uzywam wciaz wyswietlają sie 23fps. RM odtwarza sie z nazuconymi 25fpt, nie?
Jak dopasowac te napisy?
(odcinki w rm sa naprawde niewielkie wiec jakby ktos chciał moglby wyczaic przy jednm jak zrobic to prawidłowo)