#81 2007-02-08 16:27:08

songoku
Użytkownik

Odp: Nowy HDD 160GB

NTFS ogolnie lepiej sprawuje sie na wiekszych parycjach i jesli nie ma zbyt wiele upchanych danych na dysku. Tak wiec lepiej jest instalowac system (tym bardziej ze XP po jakims czasie uzytkowania niezle sie rozrasta) na partycji z tym systemem plikow, natomiast jesli chodzi o gry etc. lepiej jest stosowac FAT32. Jednakze, gdy zalozysz mala partycje np. 3-5GB, to lepiej XP smiga na FAT oczkod

Szybciej laduje system i ma mniejszy czas odwolywania sie do plikow. Dlaczego, poniewaz: NTFS rejestruje w specjalnych plikach wszelkie działania na dysku. W razie wystąpienia awarii systemu, pliki te są wykorzystywane do automatycznego naprawienia błędów w plikach systemowych po ponownym uruchomieniu systemu. Ponadto, NTFS potrafi dynamicznie zmieniać przypisanie klastrów zawierających uszkodzone sektory i zaznaczyć te klastry jako uszkodzone, by system operacyjny nie próbował już ich używać, do tego dochodzi jeszcze mozliwosc szyfrowania i sprawa jasna.
FAT16, czy FAT32 nie robia takich rzeczy, wiec ten czas jest krotszy.
TUTAJ sobie poczytaj i ja to potwierdzam. Na tych samych ustawieniach XP na FAT32 system szybciej smigal niz na NTFS.

BTW Oprocz tej jednej parycji (FAT16), na ktorej mam ustawiony plik wymiany, reszte mam ustawionych na NTFS, bo jest wiecej jego zalet niz FAT. Chociazby bezpieczenstwo, bardziej niezawodny, no i glowny powod lepsze zarzadzanie przestrzenia dyskowa.

Ostatnio edytowany przez songoku (2007-02-08 16:29:21)

#82 2007-02-08 17:58:53

s0n1c
Użytkownik

Za i przeciw 1, 2.
Wyniki wydajnosci (Podobno FAT32 jest szybszy, ale jak widac NTFS o 1 test jest lepszy)
Zreszta jak napisales, sam uzywasz NTFS. NTFS ma o wiele wiecej zalet niz strat wydajnosciowych w niektorych przypadkach. FAT pod systemami NT oplaca sie tylko stosowac tylko dla pliku wymiany.
Dobra mysle ze wystarczy wywodu na temat systemow plikow na windows (nie wspominajac o wynalazkach typu ext3 pod windows jezor).

KiXBu

#83 2007-02-08 18:05:19

CloudSSJ
Użytkownik

ja mam 200GB i mogę użytkować powyżej 185GB smile Na początku też zginęło mi jakieś 20-30 GB. Sprubój przetestować ilość wolnego miejsca za pomocą jakiegoś programu do diagnostyki, polecam: Acronis Disk Director. Okazało się, że instalator wiidział tylko jakieś 150GB. Po sprawdzeniu tym programem okazało si, że jest jeszcze wolna partycja z ok. 30GB.

#84 2007-02-08 18:19:16

s0n1c
Użytkownik

To by raczej swiadczylo o tym, ze podczas zakladania partycji, nie rozgospodarowales cale dostepne miejsce.

KiXBu

#85 2007-02-14 16:43:34

Kisiel
Użytkownik

Dobra teraz mam doła smutny nie mam już siły na nic, totalnie się załamuję...

Olałem już ten salon bo gość co mi ustawiał partycje i systemy plików naprawdę nie ma zielonego pojęcia o czym mówi i co robi (- sam format i usunięcie partycji aby dysk był jak nowy fabrycznie - 2 godziny... NC!)
Zatem byłem u znajomego który podzielił mi to partition magiciem na:
c 6,5gb fat32
d 10,5gb ntfs
e ~69gb ntfs
f ~69gb ntfs

wydawało sie wszystko ok ale jak dzis chciałem postawić systemy to pojawil się zgrzyt przy xp instalowanej na d. Po restarcie jak ma instalator dalej ruszyć z dysku to komputer nie odpowiadał ani nie widział partycji z win98. Telefonicznie rozmawiałem z tym znajomym i powiedział aby na próbę sformatowac c na ntfs i tam postawić XP - to było ok. Po tym praktycznie stało sie jasne, że xp nie uważał partycji d za aktywną a c jako rozruchową. Załączam partition magic'a aby zmienić partycję aktywną i tu ZONK! "system file Error #104 found" - żółty monit. PM nie widzi żadnej partycji, jedyna opcja która nei jest na szaro to - format i co ja mogę innego zrobić? Próbowałem także użyć "Ranisha" (chyba tak to sie pisze) aby zmienić system na d z ntfs na fat32 i wrzucic tam na próbę win98 czy w odwrotnej kolejności ruszy. Po tym pojawił się błąd po restarcie - "nie można znaleść pliku "cośtamcośtam", naciśnij ctrl+alt+del aby zrestartować. i tak w kółko.

Męczę sie z tym już 4 raz. Sam jestem z tego jeszcze zielony (a raczej byłem jeszcze tydzień temu). Ale męczyć sie z tym tyle czasu? Dysku nie mogę urzyć a przecież ciężko zarobiona gotówka już wydana smutny

dziś jak pisałem szlag mnie trafil i w furii rozwaliłem kalkulator smutny nie mam ani siły ani chęci już. A do tego nikt mi dzis nie pomoże bo dziś... dsgagafSRTHJ walentynki smutny a miał byc taki piękny dzień... teraz już nigdzie nie wyjdę. Jedyna nadzieja w jutrze.

10721827ve.gif

#86 2007-02-14 17:10:10

Bakura
Użytkownik

Czemu ty chcesz dwa windowsy instalować? Też kiedyś miałem 98, strasznie szybko się zawieszał, wideo cianko odtwarzało, dobry jest chyba tylko jak masz mało pamięci, to wtedy szybciej np. z gier wychodzi, ale nic poza tym.
Ja jak kupiłem mój dysk 160, pół dnia kombinowałem jak go spartycjonować, bo o dziwo, z dyskietki partycji zrobić nie szło,
z 98 płyty nie szło, xp chyba w ogóle boota nie miało, nawet linuxa zainstalować nie szło, a później to jeszcze o jakieś 25 giga mniej wykrywało, wkurzyłem się poszedłem z nim z powrotem do sklepu i się dowiedziałem, że te dyski potrzebują co najmniej windowsa XP sp2 by wykryło całą zawartość dysku. Skończyło się na tym, że w sklepie sformatowali mi dysk, na trzy partycje i od tego czasu to jeszcze nawet windy nie zmieniłem. Co ciekawsze, nie wiem czemu, ale teraz aby zainstalować winde, muszę z płyty botować, bo jak z dysku uruchamiałem ta zawsze mi błąd wyskakiwał, a konkretnie brakowało pliku, który przecież na dysku był.

What's the point with pointer?
Szisza jest zła a Demo jeszcze gorsze
Kainote link
Umu umu

#87 2007-02-14 17:28:34

Kisiel
Użytkownik

po o win 98? jest sporo programów i gier które uruchomią sie na xp ale chaczą albo wyglądają jak bullet time jezor
u znajomego taki tandem (98+XP) działa bardzo dobrze. Tyle, że z tym znajomym ni widziałem sie3 lata i nie wypada mi sie teraz prosic od razu o przysługe. Zresztą nie o to chodzi!!!
partycje najlepiej robić partiton magiciem albo ranish partition manager. to co mówisz o sp2 to ten bląd dysków ponad 128gb. Win98 tego nie dotyczy bo widzi tylko swoją partycję fat32 - 6gb.
teraz mam tylko problem jak ustawić partycję aktywną a jak rozruchową bo jak na razie do tego doszedłem, że z tym jest coś nie tak.
Mówiono mi wcześniej, że jak c będzie aktywna to normalnie zainstaluje się win98 a potem jak zacznę instalację winXP to sam mi przerobi d na na aktywną i byłoby wszystko w porządku. Ale jakoś tak się nie zrobiło. Może d ustawic jako aktywną, czy może rozruchową...

10721827ve.gif

#88 2007-02-14 17:51:48

Marcin
Użytkownik

jeśli ci chodzi by były wybierany systemy przy rozruch a jak nic nie klikniesz to uruchamia się wybrany to trzeba urzyć programu który ustawia boty systemów albo samemu to z edytować w xp na ikonce mój komputer -> właściwości -> zakładka zaawansowane -> tam klikasz na ustawienia w uruchamianie i odzyskiwanie -> tam możesz sobie wybrać ałtomatyczny system do uruchamiania albo ręcznie z edytować autostart jak nie masz któregoś systemu na liście to można go dodać.

ja ma tak ustawione mam xp i win98
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect /NoExecute=OptIn
C:\="Microsoft Windows 98"

/NoExecute=OptIn - a wie ktoś co to oznacza bo tego nie wiem?

signature.png

#89 2007-02-14 17:53:37

songoku
Użytkownik

Osobiscie nie robilem takiego czegos, bo nie potrzebuje, ale zrobilbym to tak. Formaty wiadomo... (a jednak zle ci podzielili partycje jezor heheh). Nastepnie wgralbym na c: win98, pozniej z plyty bootujacej wgralbym XP i wszycho (nie wiem dlaczego nie chce ci na inny dysk np. d: wgrac systemu, ja jak inst. syst. to moge go "walnac" na partycje jaka tylko chce). Oczywiscie przy uruchamianiu bedziesz mial okienko wyboru systemu. Jesli cos nie idzie to moze sprobuj przy pomocy jakiegos "Boot Loadera" chociaz w sumie nie powinno byc takiej potrzeby, poniewaz XP ma juz go w sobie...
Nie mam zbyt duzego doswiad. w wgrywaniu dwoch systemow, poniewaz tego nie stosuje, ale wiem (i widzialem tez), ze mozna nawet na tej samej partycji miec oba windowsy! Mozna zalozyc kat. Win98 i WinXP chociaz nie polecalby tego, to moze najpierw tak sprobujesz. Wgrac na c: oba systemy. TU masz cos co moze ci pomoze.

~Kubik zdecydowanie format niskopoziomowy jest odradzany (moze nawet spowodowac utrate gwarancji), no chyba ze pomyliles sie i chodzilo o format pełny lub format zerowy, ale to juz jest coś innego jezor

EDIT
~Marcin jest to mechanizm ochronny Data Execution Prevention, ktory ma zapewniac ochrone przed roznego typu "zagrozeniami". Jesli sprawia problemy (nie raz sprawia - wiesza sie komp) mozna go wylaczac.

Ostatnio edytowany przez songoku (2007-02-14 17:59:48)

#90 2007-02-14 18:15:19

Bakura
Użytkownik

Kisiel napisał:

u znajomego taki tandem (98+XP) działa bardzo dobrze.

To też pewnie zależy od wielkości dysku i ilości partycji.
Na starym dysku miałem dwie partycje w fat32 na C miałem 98 a na D Xp. Działało, rozruchowy miałem jako C, tylko trzeba najpierw zainstalować 98, a z 98 dopiero instalować Xp, wtedy nawet z wpisami się męczyć nie będziesz musiał, domyślny będzie Xp, jak nie dokonasz wyboru, to się wtedy po 30 sekundach uruchomi, tylko że tamten dysk miał 40 giga.

Kainote link
Umu umu

#91 2007-02-14 18:15:55

songoku
Użytkownik

Nie myl tych rzeczy! To zupelnie cos innego!! bzdura

#92 2007-02-14 18:21:27

Kisiel
Użytkownik

songoku - wszystko to już wiem.
może przedstawie jak to dziś sie stało.  (kłopot w tym, że nie pamiętam która partycja była aktywna).
na pusty dysk podzielony tak jak napisałem 2 swoje posty wcześniej robiłem w kolejności:
na c win98 i nei było problemu. Standardowo przy instalacji pare razy instalator zrobił reset. po instalacji właczył sie win98, ok. Restart - płytka winxp - instalacja na partycji d i wszystko przebiega ok. restart... i? dalej instalator powinien dalej ruszyc z partycji d gdzie jest niedokończony winxp a potem poprosic o płytkę winxp jesli jej nie ma w napędzie (jakby sie kliknęło to jeszcze raz zaczął by się instalować XP). Jednak tak sie nei dzieje! po ekranie POST komputer zamiera i nie startuje win xp ani dalszej instalacji xp. Z tego wnioskuję, że partycja aktywna nie jest przestawiona po instalacji na d i komputer prubuje startować z c - ale w takim razie dlaczego nie załadował chociaż 98?

10721827ve.gif

#93 2007-02-14 18:49:46

s0n1c
Użytkownik

Znalazlem cos takiego.

KiXBu

#94 2007-02-14 20:01:54

Marcin
Użytkownik

ja mam zainstalowany win 98 i xp wile razy robiłem formata xp  później go jeszcze raz instalowałem i niemiałem takiego problemu.
jak wsadzasz płyte to klikasz by się uruchomiła później czekasz aż załadują się procesy pojawia się biały tekst na niebieskim klikasz by instalował się system i wybierasz partycie ma pytanie czy formatujesz ją wtedy czy jest już z formatowana ja zawsze formatuje wolne miejsce nie z formatowane przez instalator i wybieram nfst czyli d jak dobrze pamiętam ilość miejsca tam wpisujesz i pojawia się partycja surowa po zrobieniu tej czynności wybieram ją i klikam rodzai formatowania, formatowanie, po formatowaniu później następuje kopiowanie plików a po skopiowaniu następuje restart, po restarcie pojawia mi się okno tam tam się konfiguruje różne rzeczy i kopiuje pliki ten proces trwa od 30 do 60 mi około 10-15 po zakończeniu tego procesu następuję restart a po uruchomieniu jest tam wpisywanie danych nazwa użytkownika itp. [ kiedyś tego nie miałem zamiast tego uruchamiał mi się komputer z jednym kontem administratora] po zakończeniu tego procesu uruchamiał się mi xp a po ponownym uruchomieniu miałem wybór systemów.

~Kisiel możesz napisać czy mniej więcej tak wszystko robisz i tak ci się wszystko dzieje.
I czy instalator widzi że na c jest zainstalowane win 98 bo jak nie masz zdanego systemu on chce się instalować na c domyślnie i wtedy trzeba mu tego zakazać i wskazać partycje d i czy w instalatorze pliki kopiują na d czy na c a jak nie to to można przez konsole stworzyć nowy bot systemów bo może się uszkodził ale nigdy się z tym nie spotkałem.
Jak nic z tego to nie wiem zapytaj się może na forum o tej tematyce.

~songoku dzięki za odpowiedz.

signature.png

#95 2007-02-14 20:11:20

Bakura
Użytkownik

[cytuj]dlaczego nie załadował chociaż 98?[/quote]
bo w boocie jest wtedy ustawione, że ma się włączyć instalacja XP, ale przy dwóch systemach, to powinno u ciebie przez sekundę pojawiać się wybór windowsa, jeśli wtedy poruszasz szybko strzałkami, to możesz wybrać by się uruchomił 98, to wtedy byś sobie w bocie mógł zmienić timeout na 30 sekund, i kombinować dalej, chociaż jeden system byś wtedy mógł odpalić.:D

Kainote link
Umu umu

#96 2007-02-14 20:20:22

songoku
Użytkownik

A wiec tak rozmawialem ze znajomym, ktory juz takie rzeczy robil, rozne konfigi i powiedzial mi cos takiego, nie bede sie juz bardziej rozpisywal, co napisal ~Marcin. Wedlug niego po zainst. 98 i po bootowaniu XP wyskakuje ze wykryl starszy system i czy chcesz go wykasowac lub na nim nagrac. Podajac mu ze chcesz dograc nowy system, podajesz mu sciezke dost. i wszystko ok.
Na twoj problem moze byc takie rozw. mozesz np. zainst. win98 na d:, a xp na c: (troche klopotliwe pewnie bedzie bo chcialbys sie trzymac tego podzialu - jak mniemam jest celowy) lub moze byc tak ze bios twojej plyty ma problem z inst. 2 systemow (nie wiem jaka masz plyte). Moze warto by bylo zrobic jego upgrade. W przypadku jakis starszych plyt moze to nawet nie pomoc, wiec to zalezy od tego jaki model (czy z nowszych masz).

Z tego co mi mowil pierwszy raz sie spotyka z takim problemem, wiec cos u ciebie nie gra oczkod

#97 2007-02-17 10:37:48

cameleon
Użytkownik

dzisiaj kupilem segate 250gb 16mb cache z zapisem prostopadlym, i po podlaczeniu zobaczyl mi 238gb, no i to sie zgadza, niestety, czym wiekszy hd, tym wiecej "tracisz" mb :{{

#98 2007-02-22 18:08:43

Kisiel
Użytkownik

Heh, zapomniałem zakończyć temat a songoku przypomniał mi o tym w innym temacie smile

poradziłem sobie z pomocą znajomego ustawiając tak:
c - fat32 - ~6gb [system]
d - ntfs - ~10gb [rozruch]
e - ntfs - ~74gb
f - ntfs - ~61gb

z czego win98 jest na c, a winxp na d
obszar bootowalny jest ok - wszystko startuje dobrze tym razem

programy jakich używaliśmy do tego to - osławiony 'Hieren's Boot CD' oczkod [co wchodzi w jego skład łatwo znajdziecie wpisując go w googlach - polecam)

10721827ve.gif

#99 2007-02-22 18:21:36

songoku
Użytkownik

No nie powiem troche z tym wszystkim powojowales, ale przezyles i wyszedles z tego na "+", wiec ok.
Temat chyba mozna zamknac, zeby pozbawic mozliwosc spamowania jezor

Stopka forum

© Animesub.info 2024