Nie jesteś zalogowany.
ja radził bym zacząć od msconfig i wywalić w uruchamianych wszystko co niepotrzebne, później spróbować jeszcze innych sposobów na odciążenie procka i powinno być git.
Przezroczystości i inne zbędne pierdoły tylko spowalniają kompa, ja mam win7 z wyglądem win98 i wszystko szybciutko działa.
Nick na ANSI: bobek784v2
A możecie mi polecić jakiś iny dobry program, którym działają napisy ass tak dobrze jak w MPC.
Przyjrzałem się, i ta sytuacja ma miejsce tylko wtedy, gdy leci jakiś napis w anime na dole ekranu, jakaś informacja przelatuje prze ekran.
bobek784 powyłączałem wszystko co się dało, jednak to nic nie dało.
Może po prostu efekt jest zbyt ciężki, żeby proc ci wyrobił. Sprawdź, ile proca ci pożera odtwarzacz w tym momencie(Menadżer zadań, zakładka wydajność).
Zakomentuj efekt i sprawdź, czy problem nadal występuje. Może też być wina pliku, szczególnie jeśli jest to VFR. Miałem tak przy pierwszym epku Kaichou od Leoparda (od Zero-Raws byłoby to samo, bo to ten sam plik), po prostu w jednym miejcu scinało i trzeba było pociagnąć inną wersję.
Jeśli komp w tym miejscu nie wyrabia, a nie chcesz usuwać efektu, to możesz spróbować uruchomić CUDA (jeśli jeszcze nie masz), może akurat odciażyło by na tyle, żeby poszło płynnie.
A możecie mi polecić jakiś iny dobry program, którym działają napisy ass tak dobrze jak w MPC.
Film możesz sobie nadal odpalać na MPC, natomiast do napisów radziłbym ci wykorzystywać VobSuba (najlepiej od wersji 2.39 wzwyż).
Przyjrzałem się, i ta sytuacja ma miejsce tylko wtedy, gdy leci jakiś napis w anime na dole ekranu, jakaś informacja przelatuje prze ekran.bobek784 powyłączałem wszystko co się dało, jednak to nic nie dało.
Sam miałem podobny problem. Przemodelowałem sterowniki, zmieniłem programy na nowsze... a okazało się, że trzeba było tylko odsyfić wnętrze kompa i poprawić poluzowaną złączkę.
Sprawdź, czy nie masz podobnego "problemu" w postaci nadmiaru kurzu i kłaczków na radiatorach i wentylatorach. Procek wówczas dusi się, co powoduje, że drastycznie obniża się jego wydolność (u mnie wchodziło 100% zużycia procka, a teraz w porywach 20-30).
Nie bądź zbyt hardy, życie krótko trwa,
A los twój marny, co przeznaczył, to ci da.
Nie bądź zbyt hardy...
W mpc przy wejściu na fullscreen robi mi się automatyczny resize ass na większe. Można to jakoś wyłączyć?
o.0
Chyba logiczne, nie?
Są playery, które tego nie robią i napisy wyglądają tak samo niezależnie od wielkości obrazu. Po twojej jakże wyczerpującej odpowiedzi mam rozumieć, że się nie da?
Moim zdaniem to niemożliwe, przynajmniej w KMPlayer.
Mimo tych opcji napisy się powiększają i zmniejszają.
http://i38.tinypic.com/1fd6yx.jpg
http://i38.tinypic.com/167sdba.jpg
Możliwe, że jest jakiś sposób, ale przeważnie mi się wyłączał komputer po grzebaniu tego typu opcjach xD
Dobrze rozumiesz... musiałbyś pozmieniać w samym skrypcie.
Jestem leniwa, więc nie chce mi się ściągąć nie wiadomo ile rzeczy, a potem kombinować nie wiadomo jak długo. Bo nawet jeśli to trwa chwilę, to w moim przypadku na pewno tak nie będzie.
Wszyscy piszą, że BESTplayer to shit, ale nie koniecznie. Ja nigdy nie narzekałam na to jak działa. Bardzo dobrze ogląda się w nim filmy. Z anime gorzej oczywiście, ale tu zawsze był jakis problem, na każdym odtwarzaczu.
Przeczytałam poradnik od waski_jestem i jestem mu na prawdę wdzięczna za niego. Dla mnie te wszystkie ustawienia, to czarna magia zawsze była. A jak widziałam napisy do anime a ass, to załamywałam ręce.
Niestety przeczytałam, że SubEditPlayer nie działa na Win7, więc musiałam podziękować. Chyba, że coś się zmieniło.
Najprościej. Pobrałam MPC i wszystko jest ok. Szięki Maniack, również .
Nie wiedziałem gdzie o tym napisać, bo mam nietypowy problem. Mianowicie, po włączeniu pliku avi(divx) z napisami ass, to mam obraz odwrócony do góry nogami. Po wywaleniu napisów z katalogu z napisami,problem znika. Ściągnąłem napisy od nowa na próbę i dalej to samo.Odtwarzam video mpc. Napisy Slayers Revolution ep01 od ~Anime_District_pl. Proszę nie piszcie ściągnij inne napisy, powiedzcie co się dzieje i jak to wyłączyć. Dziękuję.
Zobacz, czy przy odtwarzaniu masz w trayu zieloną strzałkę, jeśli tak, to kliknij ją prawym i spójrz, czy przypadkiem nie masz zaznaczone "Flipped Picture".
Ostatnio edytowany przez Nighthanter (2010-09-16 18:47:55)
Nie mam zaznaczone "Flipped Picture". Mam tak też z innymi plikami nie tylko avi, też z mkv (softsub). A jak próbuję odtworzyć taki plika subeditem to wyskakuje błąd "AviTag:DX50".
Ostatnio edytowany przez LordPitex (2010-09-16 19:56:08)
Mam w ass pewien problem z podziałami, mianowicie tworzy się podwójny. Pierwszy wchodzi przed wyrazem, przed którym ustawiłem \N, a drugi we właściwym miejscu, czyli po nim (czyli tworzą się 3 linijki np.: blla bla bla | bla | bla bla bla). Za cholerę nie wiem, jak to naprawić. Podczas grzebania przy tym ustaliłem tylko, że usunięcie podziału wywala wszystkie rozbicia, a wpisanie na nowo wraca do trzech. Jakieś pomysły?
Tak dla jasności jeszcze - ass był otwierany w subeditcie, zmieniałem angielski skrypt. Kodowanie znaków przestawiłem wcześniej na ANSI. Po skończeniu zamieniłem na UTF-8, następnie "zamień na" przemianowałem wszystkie podział z | na \N.
Problem pojawia się w Vobisubie - MPC i SE.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Jak nie zależy ci na zgłębianiu samego problemu, a jedynie na poprawnym wyświetlaniu, to otwórz nowe okno aegi i kopiuj/wklej napisy + import stylów
Na mój chłopski rozum są trzy rozwiązania:
1. Zmniejszyć czcionkę (w menedżerze stylów).
2. Skrócić linię dialogową lub podzielić na dwie o krótszym czasie wyświetlania.
3. We właściwościach skryptu zmienić sposób łamania linii dialogowych przez wymuszenie używania podzielników (Plik > Właściwości > Łamanie linii: opcja nr 1 lub 2).
Jeśli przy wywaleniu wszystkich podziałów napisy są w jednej linii, to raczej problem nie leży w tym, że linijka jest za długa.
fsx90 + odpowiedni podział.
Latarnik, trafiłeś opcją trzecią, jak się okazuje, dzięki Skrypt był ustawiony na "inteligentne łamanie, dolna linia dłuższa". Kolejny punkt do zapamiętania odnośnie robienia ass-ów.
Chwila zabawy typem i mogę dzisiaj posłać sub do 1 epa Iron Mana drugiemu korektorowi xD
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA