#1 2007-02-26 20:00:43

Yoshiko
Użytkownik

Kto pomoze?

Wiem, że to głupie ale nie mogę sobie poradzić. Kupiłam kabel tv do komputera. Podłączyłam go i owszem pulpit, net, foldery, wszystki widac w telewizorze ale... gdy włanczam jakikolwiek film, w monitorze go widac a w telewizorze mam wielka czarną plamę cholera  Co robić? Ktos sie spotkał z czymś takim?

#2 2007-02-26 20:02:20

Quithe
Użytkownik

Odp: Kto pomoze?

Podaj jaką masz kartę graficzną i sterowniki np. Geforce 5200 i sterowniki nVidia.

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#3 2007-02-26 20:03:30

Yoshiko
Użytkownik

Mam karte ATI Radeon 9550, 128 mb

Ostatnio edytowany przez Yoshiko (2007-02-26 20:03:54)

#4 2007-02-26 20:04:19

KAT
Użytkownik

Poszperaj w opcjach karty, na bank musisz cos zmienic w ustawieniach. Nie mam teraz TV podlaczonego wiec nie pomoge, ale na 100% mozesz to zrobic w opcjach karty.

Ostatnio edytowany przez KAT (2007-02-26 20:07:11)

#5 2007-02-26 20:14:08

Yoshiko
Użytkownik

Tak ale ja chce aby tak samo chodzilo na telwizorze i na kompie, a pozatym kolezanka ma straszą karte graficzną i nie musiała wogóle bujac się z ustawianiem takich opcji. Włozyła kabel i obraz ma tu i tu,łaaaaa, oszlaje ze złości z ta dzisiejszą techniką... klnie

Ostatnio edytowany przez Yoshiko (2007-02-26 20:15:12)

#6 2007-02-26 20:17:12

Zgrzyt
Użytkownik

To  jest tak jak masz jakiegoś GF i stery nVidia to tak wchodzi w obce tego i tam ustawiasz że zamiast monitor + TV to TV+ monitor ale z tego co pamiętam to teraz na kompie nie będzie widać filmów ale zawsze można przestawić smile

#7 2007-02-26 20:19:19

Endru
Użytkownik

Powinno się to ustwawić w właściwości ekranu ==> ustawienia ==> zaawansowane ==> nVidia
Dawno się w to nie bawiłem więc dalej sama popróbuj.

#8 2007-02-26 20:21:21

DevilDrom
Użytkownik

Pokombinuj w ustawieniach karty graficznej, dokładnie gdzieś o ekranach.  Niestety dokładnie nie powiem, ponieważ korzystam z sterowników OMEGA pod ATI. A nie tego shitu dołączonego do karty tudzież z oficjalnej strony.

PS: Ale nie licz że będziesz mieć film na TV i kompie. Gdyż zapewne będziesz musieć za każdym razem zmieniać ustawienia żeby filmy wyświetlały sie na TV a później z powrotem na kompie. A nawet jeśli uda ci się ustawić żeby wyświetlały sie zarówno na TV jak i na kompie to na jednym z nich obraz będzie sie trochę zacinał. Gdyż chcąc nie chcąc musisz ustawić TV lub monitor jako główny ekran.

PS2: Podaj z jakich dokładnie sterowników korzystasz. Gdyż na oficjalnej stronie z tego co pamiętam są dostępne  2 rodzaje sterowników. Podajże catalyst i jeszcze jakieś. A podejrzewam że to dość istotne.

Ostatnio edytowany przez DevilDrom (2007-02-26 20:34:53)

#9 2007-02-26 20:27:26

Zgrzyt
Użytkownik

Jam mam też bardziej pewny sposób na ten problem, przyjadę do ciebie Yoshiko  i spróbujemy coś razem zdziałać smile

#10 2007-02-26 20:39:17

KAT
Użytkownik

Nie sluchaj co oni ci tam wypisuja. Mozesz ustawic tak, ze obraz filmu bedziesz miala na TV i na monitorze! I nie bedzie zadnego przycinania. Musisz pobawic sie w ustawieniach karty. Co do starszych kart graficznych to faktycznie z nimi nie ma takiego problemu.

#11 2007-02-26 20:43:14

Yoshiko
Użytkownik

wiem, musi byc tak zer na kompie i w telewizorze, wiem ze obraz moze byc wtedy gorszy na monitorze, ale chodzi mi oto zeby tego nie ustawiac i nie przestwiac za kazdym razem gdy włacze pod telewizor eh... tyle, ze ja juz nie mam siły. Inny włanczaja i bez problemów im chodzi a u mnie zawsze jakis Zonk wr....

#12 2007-02-26 20:59:05

DevilDrom
Użytkownik

KAT napisał:

Nie sluchaj co oni ci tam wypisuja. Mozesz ustawic tak, ze obraz filmu bedziesz miala na TV i na monitorze! I nie bedzie zadnego przycinania.

Z tego co wiem z własnego doświadczenia to przynajmniej w przypadku kart ATI(tych tańszych) bez względu na ustawienia obraz będzie się lekko zacinać. Ale nie jak w przypadku kiedy komp jest za słaby. Czyli cały obraz się zacina a fragmentami(i raczej wygląda to gdyby obraz w całości nie zdążył zostać przeniesiony z głównego ekranu na drugi), szczególnie widoczne podczas dynamicznych scen i w przypadku kiedy monitor jest ustawiony na drugi ekran i ogląda się coś na monitorze.

Zresztą zwróć uwagę na model karty, że nie jest to jeden z super wypasionych modeli za nie wyobrażalną sumę.

Ostatnio edytowany przez DevilDrom (2007-02-26 21:01:10)

#13 2007-02-26 21:06:23

darkschab
Użytkownik

na geforce jest tak :
na pulpicie klykamy drugim i właściwośći
potem kolejno
-Ustawienia
-Zaawansowane
-Geforce u Ciebie pewnie ati
-wideo pełnoekranowe
i w regulacji wideo
zmieniamy na
- ekran pomocniczy
i anime leci na tv smile

moze na ati jest podobnie

#14 2007-02-26 21:06:25

darkschab
Użytkownik

na geforce jest tak :
na pulpicie klykamy drugim i właściwośći
potem kolejno
-Ustawienia
-Zaawansowane
-Geforce u Ciebie pewnie ati
-wideo pełnoekranowe
i w regulacji wideo
zmieniamy na
- ekran pomocniczy
i anime leci na tv smile

moze na ati jest podobnie

#15 2007-02-26 21:07:20

DevilDrom
Użytkownik

Tutaj jest podane co zrobić w przypadku rożnego rodzaju sterowników: http://www.solar.blurp.org/tvout.html

Jeżeli masz oryginalne sterowniki to patrz na instrukcję odnośnie CATALYST CONTROL CENTER.

Ostatnio edytowany przez DevilDrom (2007-02-26 21:09:00)

#16 2007-02-26 21:08:36

malkor
Użytkownik

Jeżeli masz tą samą wersje radka 9550 jak ja, czyli od GeCube to możesz ustawić to tak byś miała zarówno na monitorze i na telewizorze bez przycinania, ja tak miałem kiedy tv miałem w pokoju.
Niestety nie powiem ci co robiłem bo już nie pamiętam co zmieniałem ale myślę że może ktoś jeszcze ci pomoże, w każdym razie nie załamuj się.

#17 2007-02-26 21:14:29

Yoshiko
Użytkownik

Juuz sobie poradziłam szpan Moghe wybrac jak chce, albo w samym monitorze, albo telewizorze albo w obu na razu, dzieki tej funkcji nie musze za kazdym razem wylanczac kompa kiedy bede chciała przejsc z trybu komp na telewizor jak to robi moja kolezanka jezor Dziękuje wszystkim za podpowiedx, gdzie mam szukac.
A tak na marginesie to zadnych komend nie małam, tylko same obrazki i znaczki dziwne, dlatego nie mogłam do tego dojsc  ale juz teraz umiem yahoo

#18 2007-02-26 21:34:46

KAT
Użytkownik

DevilDrom napisał:

Z tego co wiem z własnego doświadczenia to przynajmniej w przypadku kart ATI(tych tańszych) bez względu na ustawienia obraz będzie się lekko zacinać. Ale nie jak w przypadku kiedy komp jest za słaby. Czyli cały obraz się zacina a fragmentami(i raczej wygląda to gdyby obraz w całości nie zdążył zostać przeniesiony z głównego ekranu na drugi), szczególnie widoczne podczas dynamicznych scen i w przypadku kiedy monitor jest ustawiony na drugi ekran i ogląda się coś na monitorze.

Zresztą zwróć uwagę na model karty, że nie jest to jeden z super wypasionych modeli za nie wyobrażalną sumę.

Ja nie mialem z tym zadnych problemow na moim Duronie 700mhz i Radeonie 9200SE 128mb DDR. Mialemo obraz tu i tu i nigdzie mi sie nic nie przycinalo. Tak samo nie widzialem zadnej straty jakosci jakiejs.

#19 2007-02-26 22:29:27

Yoshiko
Użytkownik

Obraz jest taki sam, a pozatym nie jestem pedantką jezor dlatego odpowiada mi moja karta graficzna, w wypasione gry nie gram. Dlatego tez jestem zadowolona wow

#20 2007-02-26 22:50:57

DevilDrom
Użytkownik

Żeby nie było ze sobie to wymyśliłem:

[cytuj=http://www.solar.blurp.org/tvout.html]
Monitor - primary, TV - secondary, To samo na wszystkich

Jednak u siebie, podczas oglądania filmów zauważyłem na telewizorze brzydki objaw. Najbardziej to widać podczas niespiesznego przesuwania się w poziomie całego obrazu - panoramy w bardzo ogólnym znaczeniu. Obraz tak jakby dzielił się na kilka poziomych pasów, które nie przesuwały się z taką samą prędkością. Powstawał zauważalny efekt "pływania" obrazu. Było to widoczne tylko na TV, powtarzało się systematycznie w tych samych miejscach, a po przełączeniu na inny tryb oglądania (np. Monitor - primary, TV - primary) znikało.[/quote]
Czyli nie tylko u mnie coś takiego występuje, chociaż u mnie chyba wygląda to trochę inaczej(albo przynajmniej inaczej niż zostało to opisane) ale sens defektu jest ten sam. I dlatego w zależności na czym oglądam przełączam TV lub monitor jako ekran primary.

Ktoś powie to sobie ustaw zarówno monitor i TV jako primary. Ale to raczej odpada z powodu że przy takim ustawieniu podczas ładowania profilów w Windowsie obraz niemiłosiernie skacze i pojawiają sie czarne ekrany przez około 2-3 sekundy. Niby nic ale mnie to drażni i oczywiście zniekształcenia obrazu(które może i ta sie wyregulować ale nie próbowałem).

Natomiast w przypadku Monitor - primary, TV - secondary Tryb teatralny - napisy się nie wyświetlają na ekranie ustawionym jako secondary, czyli i tak trzeba ręcznie przełączać w zależności czy chcę oglądać na TV czy na kompie. Chociaż z tego co kojarzę to napisy wyświetlane przez DirectVobSub są chyba widoczne przy tych ustawieniach ale pewności nie mam.

PS: Wolałem mojego starego GeForca w nim bez problemu szło wszystko ustawić.

Ostatnio edytowany przez DevilDrom (2007-02-26 22:58:37)

Stopka forum

© Animesub.info 2024