#41 2005-08-11 18:53:11

soviet
Użytkownik

Odp: kasa za suby?? :D

heh no juz taki jestem ze widze rozne zeczy w innych barwach i potrafie zobaczyc cos czego nie widza inni.

#42 2005-08-11 19:07:13

Anaka
Użytkownik

Nie wiem po co się upraszać o dalsze suby do kolejnych odcinków tej serii. Przecież i Kashim_89 i Neotix deklarowali, że będą je dalej robić.

#43 2005-08-11 19:07:17

Suchy
Użytkownik

Myślę, że z przyczyn dośc oczywistych

#44 2005-08-11 19:09:29

soviet
Użytkownik

Powiem jeszcze raz czas [kashim tluaczy z francuskiegi suba]

#45 2005-08-11 19:29:52

Anaka
Użytkownik

No to jest jeszcze Neotix. A na Yanga możesz nie liczyć jezor, bo my chcemy robić porządnego suba, a nie jakieś byle co. I żadnych wersji beta, rozdawanych pokątnie. Soft będzie dostępny dopiero po ukazaniu się hardsuba i to nie od razu.

#46 2005-08-11 19:46:50

soviet
Użytkownik

buu ale Wy jestescie. Ale i tak wole to uslyszec od niego jezor

#47 2005-08-11 20:49:07

Jaxowarka
Użytkownik

Jakby mi tak każdy kto ściąga napisy do Naruto zapłacił chociaż te 5 groszy, to bym wcale się nie obraził :]
Jakby nie patrzeć... 1500 ludzi, po 5 groszy każdy = 75 zł ojej
O ile dobrze policzyłem...

#48 2005-08-11 20:53:32

Anaka
Użytkownik

A proszę cię bardzo. Oto cytat:
"18:38:34 yangsan@tlen.pl (yangsan@tlen.pl)
e tam, ja akurat zobowiązałem się zrobić to za free, więc nie fair by było brać się za to za kasę. Ale jak tak bardzo chce, to może przelać tą kase dla całej grupy i wtedy by była kaska na jakieś opłaty serwera itp ;D"

#49 2005-08-11 21:24:59

Yang
Użytkownik

Ano potwierdzam te informacje, które Anka podała. Takie słowa wypłyneły spod moich palców. Ja naprawde mam co robić, by zarobić na swoje utrzymanie i naprawde robię to hobbystycznie. Jeśli bym miał przejść na działalność zarobkową, to raczej na zasadzie stałej pensji, bo trzeba by było zrezygnować z innych robót. A jak mówiłem, traktuje to raczej jako sferę drobnych i nierealnych marzeń, które nigdy się nie ziszczą. Ale spokojna głowa, postaramy się zrobić to tak szybko i tak dobrze jak to tylko jest możliwe.

#50 2005-08-11 21:35:04

soviet
Użytkownik

heh dzinks, widze ze z mojego misternego planu nici : szkoda. Co do kasy dla calej grupy to troche naciagane, ale gdybyscie mieli ztym jakies problemy mozecie na Mnie liczyc smile_big

#51 2005-08-11 21:43:57

Anaka
Użytkownik

Póki co mamy jeszcze co do garnka włożyć. Więc się nie martw, nie opadniemy cię jak sępy padlinę:D.

#52 2005-08-11 22:44:48

Freeman
Użytkownik

Hmm ja myślę, że to totalna bzdura (mówiąc delikatnie), jeśli chcecie mieć (mówię o osobach korzystających z pracy fansubberów) jeszcze jakiekolwiek tłumaczenia na przyzwoitym (w sensie- coraz lepszym) poziomie, to o takich idiotycznych pomysłach radziłbym zapomnieć. Można sobie gdybać, że to "podreperowanie budżetu" i tym podobne głupoty, ale według mnie w momencie pojawienia się pierwszych takich "płatnych" fansubów scena upadnie, i wszyscy na tym stracicie (nadal mówię o "widzach", bo pamiętajcie, że tłumacze nie muszą mieć napisów). Nie mam czasu teraz pisać, dlaczego tak uważam, ale myślę, że to chyba oczywiste.

#53 2005-08-11 22:54:06

Winged
Użytkownik

No i tu powiem tak, ja ciagle muszę mieć polskie napisy[wstyd], inaczej ciężko ze zrozumieniem, co do upadku sceny fansubingu, hmmm, czy ja wiem, bedzie mocno komercyjna i ciekawe, czy strona jak animesub by nie musiała odejść w niebyt, bo ludzie są tacy, ze nie lubią sie dzielić tym za co zapłacili (ja bynajniej w większości takich znam). Gdyby obrać taki scenarisz to niech kara boska spadnie na tych, co wezmą kasę za suby, a mówiac szczerze to po tym pół roku się mocno przywiazałem. Dalej z pewnością poziom by spadł, tu nie ma chyba powodu by wyjaśniać dlaczego. Chyba, że "pracodawcy" znali by poziom suberów i płacili im za ich reputację. Dajmy na to osobnik xxxx, robi świetne suby 200 zł, ten z kolei mierne 50 zł. Mimo wszystko wszycy mówia, że kase za napisy jest pomysłem fe, więc nie ma co się martwić.:)

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#54 2005-08-11 23:25:25

soviet
Użytkownik

Wsumie to ja niepojmuje waszych katastroficznych przepowiedni dotyczacych upadku sceny fansubingu.Bzdura , z dzieleniem bywa roznie ja poprostu chcialem zeby mi ktos zrobil szybko suba do 3 i 4 epa fmp za flo i tyle, prosto, szybko i przyjemnie.Ehh zaskoczyliscie mnie swoja reakcja, a szkoda bo ktos mogl pare zlotych zarobic i uwazam ze nie ma w tym nic zlego, robiac cos naczym sie zna, co do jakosci hmm jak komus by sie take tlumasczenie nie podobalo poprostu bedzie czekal (tak jak ja teraz musze tylko ze z braku wyjscia :|)na hardsuba!

#55 2005-08-11 23:50:30

Winged
Użytkownik

Nie bój żaby dostaniesz bardzo dobrą robotę i to za friko, a zawsze można do tej pory poogladać inne super anime do których są napisy.:) I tym optymistycznym akcentem zakaniczam swoje miejscami przejaskrawione, czasami nieprzemyślane wypowiedzi w tym temacie.

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#56 2005-08-11 23:54:14

soviet
Użytkownik

No wlasnie mam bo kolega dal mi 60 dvd z anime smile_big

#57 2005-08-12 00:43:30

Yang
Użytkownik

Jest mały problem. Otóż w USA zdarzają się takie przypadki, jednak jakoś nie widze by fansubing tam umierał. Po prostu żadko kiedy trafi się ktoś, kto chce zapłacić za coś co może dostać za darmo. Jednak jak tak bardzo chce wesprzeć grupę, to płaci pare dolców przez paypala. Jednak te pieniądze idą na opłaty serwera, zdobywanie DVD do zripowania, czyli generalnie na to, co by grupa musiała łożyć z własnej kieszeni (i tak to robi). Co prawda przy tworzeniu softsubów to koszty są diametralnie mniejsze. No bo wszystko wrzucamy na jeden serwer http, za który płaci nam sponsor i admin w jednym (i chwała mu za to, ja bym tak nie mógł), materiał ściągamy za free z netu, używamy własnej wiedzy, ewentualnie wiedzy znajomych bądź innych fanów, dzięki czemu nie trzeba nikomu płacić. Dlatego softsuberzy nie potrzebują zastrzyków gotówki na opłacenie kosztów działalności. Tak więc wszystkie pieniądze by szły do kieszeni, ewentualnie "na pifo". I tu też nie widzę niczego zdrożnego, dopóki stawki by nie były zbyt wysokie (np przetłumacz 1 ep, to postawie ci piwo smile_big).
Jednak w wypadku grupy hardsuberskiej to i te trochę gotówki można by przyjąć, co by wydawać jeszcze lepiej (choć niekoniecznie szybciej jezor). Dlatego też dałem taką luźną propozycje. Jednak widzę że nie wszyscy są jeszcze gotowi na to, by sobie to uświadomić, że to nadal nie jest złe. Chociaż faktycznie powoli to zaczynało by zbliżać się do granicy pomiędzy "pracą dla idei" a "pracą dla kasy".

#58 2005-08-12 00:54:09

soviet
Użytkownik

Jezeli faktycznie kasa poszla by nie bezposrednio do kieszeni autora suba, tylko na np utrzymanie serwa, sprawy techniczne ; nadal w tym widze prace dla idei [zreszta jak do kieszeni tez by sie nic nie stalo przeciez mowimy o jakims dodatku a nie flo kture pozwolilo by zyc calej rodzinie jezor]

#59 2005-08-12 00:57:55

Dambo
Użytkownik

wiecie co nie doczytalem do konca jak zwykle bo mnostwo komentow bylo ale mysle ze placenie za suby to bezsens qrde jakis materializm sie wdarl przeciez anime w Polsce zawsze bylo od fanow dla fanow i nie rozumiem troche tej gadki wiadomo nie ma nic za darmo ale jednak motyla noga:) sam nie pisze napisow z jednej prostej przyczyny ze mi sie nie chce:) i podziwiam Was wszystkich za to co robicie i jak robicie:) tak jak mowilem nie przejrzalem do konca wszystkich wypowiedzi ale takie jest moje zdanie obojetnie co by tam na koncu nie bylo:) koncze bo bredze:) dzida maaaaaaaaaaaaaaaaannnn (maaaaaaaaaaaaaaaaan Kobiet tez tyczylo:))

#60 2005-08-12 11:53:13

Evul
Użytkownik

Płatne suby? - NIE !!!
Nie no wiadomo że świat się żądzi komerchą (czy jakoś tak jezor), ale płatne suby? ble. Jejq dlaczego zaraz "wszystko" musi być płatne? sorka ale co z zasada "od fanów dla fanów"? To jest wkurzające! Internet z reguły miał być darmowa siecią, slużaca do przekazywania informacji itp.. jednak stał sie tak ogromny az wyszło że jest płatny, to jeszcze jak na polskie realia - wolny i drogi... W końcu płacę za net ale co? Wszystko w necie staje sie dodatkowo płatne! "wyslij sms by mieć dostep" itp... nie tylko na "sex-stronach", strony z informacjami czy lepsze downloady - wszystko coraz bardziej staje się płatne. Do tego teraz pomysł na suby :O - dla mnie jest to juz [cenzura nałożona przez moderatora]  chore!
Nie po to kupiłem kompa. Jednak w miare dobry sprzęt (jak na ten czas) nie jest za darmo, no i nie kazdy ma sponsora (rodzice, swieta gdze cala rodzinka robi zzute, urodziny itp) sam musiałem zapracować i wydać $, ale to nie koniec wydatków, w końcu net kosztuje, prąd też. - to nie male wydatki, do tego wszelkie "składniki" (gry, oprogramowanie, dodatki) to też wszystko jest płatne! No a teraz pomysł z subami....
...mimo iż jednak kozystam z "piratów" ale jeśli by ich nie było? płacić za to wszystko to nie mały chajc? może by wprowadzili taką skrzynke "wrzuć monete" i jesli cokolwiek chcialbyś zrobic musisz wrzucić 2zł smile_big zapewne bez piratów, piractwa juz dziś by tak było.
No a teraz Anime - moze rynek amerykanski daje sobie rade z takimi płatnymi subami ale on jest ogromny i na jedno anime (mówie w przypadku nowości) przypada z 2-3tłumaczenia, taki płatny subek nie zaszkodzi. Jednak w Polsce? Jesli tak kilku lepszych tłumaczy zaczeło robić by suby za $? Jak to wspomniał Freeman będzie katastrofa. Takie robienie subów za pfko, za 2, a potem za200zl...
Pozatym takie płatne zapewne byłyby robione na "odwal się" czyli szybko i zwyczajnie bez zadnych rewalacji czy wysiłku tylko po to by była kasa - jednym słowem niski poziom, zresztą jak widze w TV anime z polskim lektorem OMFG! oglądać się nie da jezor
Jedna seria 200zł? To ja juz wole uczyć się japońskiego oczkod czy szlifować do perfekcji angielski, wyjdze to tylko na lepsze...

Nie no smile_big sorka ale sie oburzyłem sie tym tematem "kasa za suby??"... !!! *** !!!

Ostatnio edytowany przez taipan (2006-04-18 01:23:20)

Stopka forum

© Animesub.info 2024