Nie jesteś zalogowany.
Ogólnie anime nie było jakąś nowością czy też na kolana nie rzucało, jednak wciąga motywami choćby z organizacją czy potęgą potworów. Troszkę przesadzili z zajebistością głównej bohaterki. Zbytnio wszechmogąca jest ale z drugiej strony fascynowała jej siła woli i potęga. Motyw z chłopcem też mnie wkurzał, takie ckliwe i słodkie w świecie pełnym potworów gdzie chwila nieuwagi i główka frunęła w powietrzu. Mimo tych niedociągnięć oglądałem z zaciekawieniem ale nie fascynacją. Ogólnie w skali od 1 do 5 ocena 3. Czekam na dalszy ciąg niezależnie od tego kiedy się ukaże:) mam nadzieję że będzie lepszy bo pomysł ma możliwości rozwoju i jest kilka ciekawych wątków zaczętych a nie skończonych. Pozdrawiam:)
Mi anime sie podobało, tyle krwi i odcietych konczyn nie widzialem od czasow elfen lied, czy berserka Momentami niezle mnie zaskoczylo, np. gdy nagle odpadla Teressie glowa[tego w tamtym momencie najmniej sie spodziewalem, szczegolnie patrzac chwile wczesniej na jej potege], czy jak Raki spotkal slodka dziewczynke ktora okazala sie Priscilla . Pozytywne tez bylo to ze przeciwnicy nie jak w wiekszosci anime, atakowali claymore nie czekajac az te urzadza sobie pogawedke na rozniste tematy co czasami moze niezle wkurzyc. Tajemniczosc organizacji i zamiary przebudzonych na pewno wciagaly na tyle ze chcialo sie ogladac nastepne odcinki, szkoda ze teraz przerwa i trzeba czekac na drugi sezon:( Kilka minusow tez jest, ale nie przeszkadzaly one na tyle zeby odpychac od ogladania, w skali od 1-10 oceniam ja na 8+[respekt]
I choćbym szedł ciemną doliną-zła się nie ulęknę, bo to właśnie ja jestem największym skur**synem w tej dolinie.
Świetne anime, "zimna" kreska klimatyczne i krwawe. Wciąga, zaskakuje...czy pisałem że wciąga ?
Końcówka troszkę mi nie pasowała, ale liczę na drugą serię Claymore.
Pozdrawiam.
przyznaje zakonczenie jest do kitu zupełnie różni sie od mangi ale anime The Best czekam tez na 2serie
A właśnie....nic jeszcze nie wiem o drugiej serii...ktoś coś wie? jakieś daty?
Manga musi trochę odskoczyć
Ahh... Zapomniałam wspomnieć, że fajnie by było, gdyby w drugiej serii stworzyli więcej wątków o samej Teresie i o jej życiu przed spotkaniem Claire, bo było ciekawsze xD
Będzie drobna wzmianka
Ostatnio edytowany przez Aizen (2008-01-16 18:27:55)
Natrafiłem na coś takiego:
"coś takiego"dla leniwych.
dla bardziej leniwych:
Treść anime pod koniec serii mocno rozbiegła się z tą w mandze, toteż nie wiadomo jak przyjąć pogłoski o nowej serii tv planowanej na 2008 rok. Nie wiadomo również czy autor komiksu- Norihiro Yagi zamierza kontynuować opowieść w dalszych tomach.
Teoretycznie jest to(kontynuacja w b.r.) wykonalne, obecnie są o ile dobrze kojarzę 3-4tomiki niezekranizowane, do końca roku, przy obecnym tempie, dojdą jeszcze z 4, do tego w trakcie produkcji anime mogą jeszcze wychodzić, co dałoby w sumie wymagane do serii 10 tomów, a biorąc pod uwagę tempo akcji w mandze, styknie trochę pofillerować(a jest z czym) i mamy bezpieczny zapas 1-2 tomów.
Niestety obawiam się, że jeżeli zrobią/zaczną robić 2 serię w tym roku to będzie ona odbiegać od mangi, co jeśli przypomnimy sobie, jak im "odbieganie" wychodziło pod koniec istniejącej, oznacza, że będzie słaba.(łudzę się, że w 1 odcinku 2 serii jakoś się wykręcą z tego co zrobili, pod koniec 1 i wrócą do pierwowzoru)
Więc może lepiej niech się nie spieszą, bo jak się pospieszą to spieprzą.
edit:
Fragment o mandze dowodzi tego, że nie jest to najlepsze źródło. Z resztą oni też tylko gdybają, chociaż robią to w taki sposób, jakby były podstawy by myśleć, że tak będzie.
edit2:
Mam pytanie. Domyśla się może ktoś z was skąd się wzięły symbole Claymorek(czemu są takie, a nie, czemu są w ogóle )? Precyzując, chodzi mi o te znaki na mieczach, które są jakby ich imionami nadanymi przez organizację. Moje pierwsze skojarzenie 'krzyże', ale to raczej nie to, drugie pismo runiczne. Były też nawiązania do Celtów, więc czyżby autorska wariacja Pana Norihiro Yagi który połączył sobie japońskie krzaczki z celtyckimi ogamami i runami, bo nie chce mi się wierzyć by wątek w 100% był wzięty z kosmosu, zwłaszcza, że są zbyt podobne tak do run jak i do pisma ogamicznego.
Ostatnio edytowany przez Franko (2008-01-17 07:47:21)
Beznadziejne to zakończenie.
Czy może mi ktoś powiedzieć od którego tomu akcja się rozchodzi? Bo chciałbym się zapoznać z oryginalnym zakończeniem.
Oraz czy oprócz torrenta są jakieś inne źródła skąd mógłbym to ściągnąć?
Wiesz to raczej nie jest zakończenie gdyż planują na pewno kolejny sezon. A i tak lepiej że zakończyli w taki sposób niż na przykład przed ważnym pojedynkiem.
Wiesz to raczej nie jest zakończenie gdyż planują na pewno kolejny sezon. A i tak lepiej że zakończyli w taki sposób niż na przykład przed ważnym pojedynkiem.
Zakończyli najgorzej jak to możliwe, spaprali przynajmniej 3 ważne wątki, to wyglądało tak jakby nie planowali następnej serii, a zdecydowali się ją robić już po zakończeniu pierwszej, ze względów czysto komercyjnych. Gdyby skończyli po "kampanii na północy" było by super, po czym mały fragment:
SPOILER
jak dziewczyny decydują się nie wracać do organizacji, lub jeszcze lepiej jak Priscilla mówi o tym, że "wszystkie światełka w mieście zgasły", (czy jak to tam szło, w każdym razie wiadomo, chodzi o to, że wszystkim "Claymorkom" się zeszło), w mandze był taki motyw po pokonaniu "Króla Lwa", gdy niedobitki anorektyczek zostały znowu zaatakowane przez przebudzonych...
Gdyby na tym skończyli, wszyscy którzy nie czytali mangi by zgłupieli, a 2 sezon był by miłym zaskoczeniem i to by było coś...
KONIEC SPOILERA
A tak co? Ano , to co spaprali, nie będzie łatwe do naprawienia.
Czy może mi ktoś powiedzieć od którego tomu akcja się rozchodzi? Bo chciałbym się zapoznać z oryginalnym zakończeniem.
Nie ma oryginalnego zakończenia, manga ma się świetnie i powiedział bym, że dopiero się rozkręca, więc pewnie do "oryginalnego zakończenia" jeszcze parę lat.
Odpowiadając na pytanie, które jak mniemam chciałeś zadać; większe rozbieżności zaczynają się gdzieś w 10-11 tomie, aczkolwiek polecam czytać całość, moim zdaniem warto.
Oraz czy oprócz torrenta są jakieś inne źródła skąd mógłbym to ściągnąć?
Tak, całkiem sporo.
Ostatnio edytowany przez Franko (2008-01-18 17:23:30)
Thx Franko. Poczytam sobie na stron www.onemanga.com
anime bardzo przyjemne bo klimat zawsze ten sam: miecze, kobiety krew, mrok to co lubimy najbardziej...
fajny opening a jeszcze lepszy ending (z rzadka nie przewijam, tu nie przewinąłem ani razu )
Kilka wątków do kitu, np. ten chłopiec Raki..to chłopiec? Bo zachowywał sie jak kilkuletnia dziewczynka, irytował mnie strasznie
Drugi to ze przedstawiane były pokolei najlepsze Calymore, 5,7,4...nie doczekaliśmy sie ostatecznie nr 1 i nr 2 LOL ;> ale moze to na serię nr2 zostawili..
obejrzenie serii zajęło mi 2 dni..godzinkę tu godzinkę tam..szybko sie skończyło...za szybko
anime bardzo przyjemne bo klimat zawsze ten sam: miecze, kobiety krew, mrok to co lubimy najbardziej...
fajny opening a jeszcze lepszy ending (z rzadka nie przewijam, tu nie przewinąłem ani razu )
Kilka wątków do kitu, np. ten chłopiec Raki..to chłopiec? Bo zachowywał sie jak kilkuletnia dziewczynka, irytował mnie strasznie
Drugi to ze przedstawiane były pokolei najlepsze Calymore, 5,7,4...nie doczekaliśmy sie ostatecznie nr 1 i nr 2 LOL ;> ale moze to na serię nr2 zostawili..
obejrzenie serii zajęło mi 2 dni..godzinkę tu godzinkę tam..szybko sie skończyło...za szybko
Wydaje mi się że to czy autor zamierza kontynuowac serie chyba jest oczywiste w koncu po przeczytaniu mangi wyglada to tak jakby wszystkie wydarzenia sie zbiegały do głownego wątku,pozatym wydaje mi sie że jest bardzo popularna na świecie z tego co czytałem na różnych forach masa ludzi czeka na 2 serie.
Piszą nawet maile do madhouse żeby sie dowiedzieć czegoś konkretniejszego od wytworni niestety narazie sa zlewani ;p
Tym bardziej znając ich nastawienie do pracy wydaje mi sie że koleś za punkt honoru sobie postawi ukonczenie mangi jedno co mnie wkurza to że wychodzi tylko raz w miesiącu i że tak skopali zakonczenie anime jeśli nie przywrocą biegu wydarzen
w 2 seri anime z mangi to okaże sie totalna klapa.Wedlug mnie robiac Claymore'a nie zamierzali robic jego kontynuacji ale chyba sie nie spodziewali ze taki sukces odniesie.
Jak dla mnie jest to narazie najlepsze anime i takie znane serie jak bleach,naruto sie kryja (są fajne) ale sie kryją do CLaymore
Chce dodac ze pogłoski o nowej seri w 2008 roku sa bledne na pewnym anglojezycznym forum ktos rozszyfrowal to z japonskiej oficlajnej strony i to jest poprostu zwykly Rerun
pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez woltor (2008-01-20 21:59:57)
z tego co dobrze pamietam, to nie bylo claymore 1 gdyz to teressa ktora wchlonela Clare byla claymore nr.1 a numer dwa to byla chyba Priscilla :-)
Tak ale jak jakiegoś numeru zabrakło to na to miejsce ktoś inny wchodził więc numer 1 i 2 powinny być tylko ich nie przedstawiono.
Anime ciekawe i wciagajace. Duzo krwi a takie anime lubie tylko czemu w najciekawszym momencie sie konczy??
To samo jest z Berserkiem- koniec anime w punkcie kulminacyjnym
Ostatnio edytowany przez AbelCrusnik (2008-01-30 20:05:32)
No cóż pewni ludzie uważają to za artystyczne, Dla mnie to niepełne anime, pozbawione tej śmietanki miłego zakończenia.[szpan]
Jak już mówiłem na forum tam i ówdzie. Może być dramat bardzo dramatyczny, wtedy ten koniec pozytywny, najlepiej smakuje.[slina] Choć to zależy tez od charakteru serii.:P
Ostatnio edytowany przez constans73 (2008-01-30 21:09:33)
Jestem świeżo po seansie, więc napiszę coś od siebie:
DNO. Nie wyobrażam sobie, jak można bardziej spieprzyć serię dark fantasy. Pominę tu takie pierdoły jak loty niczym z Dragon Balla, podczas których bohaterki wchodzą w nadświetlną i okładają się mieczami z taką prędkością, że nie widać ostrzy. Pominę także nieziemsko antypatyczne postacie, czyli "beksę lalę" i Terminatora w ciele uroczej blondynki. Ba, pominę nawet to, że w każdej trwającej ponad minutę walce musiała odpaść przynajmniej jedna kończyna. Ludzie, pominę nawet to, że można wymieniać się z przygodnie spotkanymi osobami rękami jak kartami pokemonów. Ale jak można wymyślić tak kretyńskie akcje, jak te w ostatnich odcinkach!? Laska, która właśnie zafundowała sobie tak sama z siebie nowe, superszybkie nogi, biega wokół bossa, a że nie może wyhamować, to wpierdziela się w każdy mur/dom/stertę gruzu. Wychodzi z tego oczywiście bez szwanku, a po kilku minutach co robi? Oczywiście odcina komuś ręce!!! Ktoś wcześniej napomknął, że jest to seria z gęstym, ciężkim klimatem. Gdzie? Proszę pokazać mi palcem, bo nie widzę. Osobiście śmiałem się przynajmniej pięć razy na odcinek, ale ani razu nie czułem napięcia. IMO Perfect Blue jest dużo mroczniejszym i o niebo lepszym tytułem. W swoim osobistym spisie wystawiłem temu "dziełu" trójkę tylko ze względu na nie najgorsze pierwsze wrażenie, jakie na mnie wywarło. Później było tylko gorzej.
"Skazany na zajebistość"