#21 2007-04-14 16:05:25

bodzio
Użytkownik

Odp: pomoc w sprawie PC

Czy dobrze zrozumiałem? Masz 768MB ramu? Jeśli masz kość 256 i 512, to odłacz na chwilkę 256 i sprawdź czy będzie tak samo. U kumpla gryzły się timingi ramu [jedna 400 mhz, druga 333 mhz] i wszystko mu spowalniało. Timingi w jednej kostce były 2.5-3-3-11 a druga 3-4-4-4-11. Każda była innej firmy, po wywaleniu jednej kostki 256, komp pracował prawidłowo.

wladza1.png

#22 2007-04-14 17:06:17

Kilgur
Użytkownik

Yaku napisał:

O formacie wspominają ci którzy posiadają najniższa wiedze w danym temacie. Formatowanie dysku nie rozwiaze nawet połowy istniejacych problemów zamiast tego zabiera 'od groma i troche' czasu

heh nie jest to prawda jezor samo odinstalowanie programow czesto nic nie daje, bo programy zostawiaja duzo smieci w rejestrze i czesto dokladaja swoje biblioteki jezor ktore czesto  laduja sie do pamieci itd. mialem kolesia ktory przez ponad rok czasu zainstalowal-odinstalowal kiladziesiat, jak nie kilkaset programow i system czyscilem mu caly dzien jezor Reinstal windy + podstawowe drivery, programy itp to jakies 2-3 godziny, jak ktos uzywa programow do backupow np ghost to przywrocenie windowsa to hmm 10 min jezor Zreszta jesli cos kiedys dzialalo dobrze na nowym systemie i po reinstalu nie dziala dobrze to duze prawdopodobienistwo ze to problem ze sprzetem.

Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-04-14 17:08:30)

ara ara...

#23 2007-04-14 17:33:38

szymon
Użytkownik

[cytuj]System Mechanic Professional 7.1.8.4
Co o nim sądzicie?[/quote]
uzywalem chyba wersji 5.. jak jeszcze mialem windowsa calkiem fajny i przyjemny program.

#24 2007-04-14 17:44:12

Danuel
Użytkownik

Do utrzymywania systemu w zdrowiu polecam jv16 - tam znajdziecie wszystko co potrzeba oczkod

#25 2007-04-14 17:50:27

songoku
Użytkownik

Hybrid napisał:

~songoku: kolejny raz dopisujesz sobie wlasną interpretacje do moich postów, wiadomo ze do rivy najnowszych sterow nie zainstaluje poniewaz o ile w ogole są tam jeszcze sterowniki to juz nie są od wczesniejszych momentow rozwijane i nie mają wpływu na wydajnosc.

Jak to nie? Rivka chodzi na jednym z najnowszym forceware, mimo ze nie wykorzystuje wszystkich bajerow.
Niezly z ciebie specjalista skoro tego nie wyprobowales smile_lol

Hybrid napisał:

Pozatym wyciągasz jakąs rive skoro tutaj jest R9600XT...to jest LOL.

Ano tym bardziej, poniewaz tak sie sklada, ze z Radkami jest troszke inna bajka niz z Nvidią, poniewaz tutaj juz nie ma takiej kompatybilnosci wstecz, dlatego wazne jest zeby zainstalowac odp. stery, nie wiesz o tym?

Hybrid napisał:

Tak samo idiotyzmem jest sądzić że bajery ktore są dostarczane ze sterownikami spowalniają nam dzialanie gier, jesli nie są wykożystane to oczywiste jest że nie zalegają w pamięci a i procesy nie są uruchamiane. Jesli by tak było to wyłączenie w grze detali nic by nam nie dało bo te moduły odpowiedzialne za efekty nadal były by włączone-bo przeciez byly razem ze sterownikami?!-, w pamięci i robiłby swoje...

Normalnie LOL! Czy ty w ogole wiesz co to znaczy optymalizacja sterownikow do karty graficznej? Co to w ogole za porownanie z ta gra. Przeciez to zupelnie inna bajka. Pomysl troche, koniguracja w grze jest od tego o czym napisales, a jezeli cos jest "ponadto" w sterach karty, to nie zanczy, ze to wczyta, ale musi miec czas do ominiecia tych procesow.
Wiesz byl kiedys taki artykul w "Chipie", w ktorym opisywane byly jakie ost. wersje sterownikow powinny byc wgrywane, aby osiagnac najlepsza wydajnosc kart, no ale co ja tam i fachowcy z czasopism komputerowych wiemy, w koncu TY jestes "specjalista" od sprzetu i prasa ci juz niepotrzebna cool

Hybrid napisał:

I to niestety ty głupoty piszesz o karcie muzycznej. Nie masz zielonego pojecia o formatach dzwiekowych a piszesz "dzwiek nie bedzie sie wyrabial."
ciekaw jestem jakim cudem... może nas oświecisz?

Po pierwsze karta dzwiekowa rowniez tak jak karta graficzna powinna byc zgodna z DX odp. wersja np. do najnowszych gier z DX9.
Po drugie nie wiem czy przeczytales post ~szefa. Napisal w nim, ze ma Celerona 1,7. Celeron - okrojona wersja Pentium nie ma takiej wydajnosci jak pelen procesor, dlatego przy max detalach, gdy grafa sie wyrabia, a k. dźwiek. pobierajaca moc z procesora, to ma jak najbardziej prawo sie ciac. Pocztytaj tutaj taki TEST, a szczegolnie ostatnie zdanie.
Po trzecie ~Kisiel ci juz troche wytlumaczyl i pewnie znow nie raczyles spojrzec, ech... :/

Podsumowanie: poniewaz nie chce mi sie tobie docinac, mam taka prosbe zebys nastepnym razem jak cos napiszesz, to popatrzal w internet, albo w inne zrodlo i ewentulalnie poparl swoje przemyslenia jakimis konkretnymi argumentami, a nie tak jak w przypadku dyskusji o DRM, przechodzeniu budzetowki na Linuxa i o tym, ze SE obsluguje ASS (po wyprobowaniu tej informacji musialem robic twardy reset zly) piszesz a pozniej ludziska ci tylko docinaja, bo sie okazuje, ze po prostu nie masz racji.

#26 2007-04-14 19:24:02

Rekid
Użytkownik

`Hybrid twoja super mega najpopularniejsza karta dziwiekowa prosze : AC`97 madrala hehe

Ostatnio edytowany przez Rekid (2007-04-14 19:25:38)

SZUKASZ INNYCH SPOSOBÓW ZARABIANIA PIENIĘDZY, ZGŁOŚ SIĘ DO MNIE !

rekid.gif >>> ANIME I KOMIKSY

#27 2007-04-14 20:57:14

raziel4ever
Użytkownik

watpie zeby gothic 2 chodzi na max na takim kompie  jak  swego czasu mialem mocniejszego i tez sie cial  na max 
mialem  kompa 
athlon 2000+
512 ramu   i radek 9600 pro

#28 2007-04-14 21:10:35

Hybrid
Użytkownik

"Jak to nie? Rivka chodzi na jednym z najnowszym forceware, mimo ze nie wykorzystuje wszystkich bajerow.
Niezly z ciebie specjalista skoro tego nie wyprobowales "
teraz to juz naprwade trzeba miec pecha jak sie przychodzi do klienta a tam riva... nie zdarzyło mi sie jeszcze coś takiego wiec nie ma o czym mowic.

"Ano tym bardziej, poniewaz tak sie sklada, ze z Radkami jest troszke inna bajka niz z Nvidią, poniewaz tutaj juz nie ma takiej kompatybilnosci wstecz, dlatego wazne jest zeby zainstalowac odp. stery, nie wiesz o tym? "
oczywiscie ze wiem ale radeon 9600XT jest dalej kompatybilny z najnowszymi catalystami, więc nie mowie ogolnie! i naucz sie rozróżniać wypowiedzi, mowimy caly czas o R9600XT wiec MOŻE zainstalowac najnowsze sterowniki a ty tu wyjeżdżasz z jakimiś archaikami... no lol.

"Normalnie LOL! Czy ty w ogole wiesz co to znaczy optymalizacja sterownikow do karty graficznej? Co to w ogole za porownanie z ta gra. Przeciez to zupelnie inna bajka. Pomysl troche, koniguracja w grze jest od tego o czym napisales, a jezeli cos jest "ponadto" w sterach karty, to nie zanczy, ze to wczyta, ale musi miec czas do ominiecia tych procesow.
Wiesz byl kiedys taki artykul w "Chipie", w ktorym opisywane byly jakie ost. wersje sterownikow powinny byc wgrywane, aby osiagnac najlepsza wydajnosc kart, no ale co ja tam i fachowcy z czasopism komputerowych wiemy, w koncu TY jestes "specjalista" od sprzetu i prasa ci juz niepotrzebna "

nie masz pojecia co to jest optymalizacja sterowników, to poprostu optymalizacja kodu źródłowego dla kluczowych modułów tak aby poprawić szybkość wykonywania poleceń. A nie optymalizacja kodu bajerów które nie używane nie zalegają w pamięci. Pozatym zapomniałeś ze ci fachowcy sprawdzają różne wersje sterowników na konkretnym sprzęcie, to że u nich wersja XXX.YYY.001 od XXX.YYY.004 jest szybsza o 1-2fps to nie oznacza że i na twoim komputerze będzie tak samo, test może pokazać że w rzeczywistości jest inaczej.

"a jezeli cos jest "ponadto" w sterach karty, to nie zanczy, ze to wczyta, ale musi miec czas do ominiecia tych procesow."
to zasługuje na szczególną uwagę, panie programisto, wiesz w ogole na jakiej zasadzie działa wczytywanie modułów? Gdyby podczas grania omijał wszystkie moduły sprawdzeniem to stracilibyśmy kilka-kilkanascie klatek. Wiesz co oznacza skrót DLL? DYNAMIC Link Library

"Po pierwsze karta dzwiekowa rowniez tak jak karta graficzna powinna byc zgodna z DX odp. wersja np. do najnowszych gier z DX9. "
Ameryki nie odkryłeś ale pokaż nam teraz płyte głowną nie wycofaną ze sprzedaży której zintegrowana karta dzwiekowa nie jest kompatybilna z DX9.

"Po drugie nie wiem czy przeczytales post ~szefa. Napisal w nim, ze ma Celerona 1,7. Celeron - okrojona wersja Pentium nie ma takiej wydajnosci jak pelen procesor, dlatego przy max detalach, gdy grafa sie wyrabia, a k. dźwiek. pobierajaca moc z procesora, to ma jak najbardziej prawo sie ciac."
Nie ma prawa się ciąć... dlaczego? grałem w gothica II na CELERONIE 600MHZ, zintegrowanej karcie graficznej intel i810 i karcie dzwiekowej AC97 - na starym komputerze. Średnio było na minimalnych od 15 do 25fps. Pewnie zaraz powiesz że to nie możliwe ale to jest prawdziwa wydajnośc jeśli ktoś potrafi wycisnąć z komputera 8 poty [optymalizacja nie podkręcanie].

"SE obsluguje ASS (po wyprobowaniu tej informacji musialem robic twardy reset"
ahh te 2 lewe ręce. Vegapunk wydaje swoje suby w ASS nie? to powiedz mi jakim cudem wczoraj obejrzalem odc One Piece 304 RAW od DC-X z subem Vegapunk pod Subeditem? SE poprostu nie obsluguje efektów jakie serwuje nam ASS ale czysty tekst może nam odtwożyć.

"piszesz a pozniej ludziska ci tylko docinaja, bo sie okazuje, ze po prostu nie masz racji."
a co mnie obchodzi pojęcie kogoś kto myśli że pozjadał wszystkie rozumy i ze wymiana karty dzwiekowej rozwiąże problemy z płynnością gry.
Jak sądzisz dlaczego ludzie przy problemie z szybkością/wydajnością gier najpier pytają o k grafiki, ram i procesor? a nie o karte muzyczną?

Rekid: to że nazwalem AC97 kartą dzwiękową nie oznacza ze to jest karta dzwiekową, to jest taka namiastka która pozwala słuchać muzyki i odtwarzać różne dzwięki... nie zmienia to faktu że czesto jest zintegrowana z płytą głowna głownie ze wzgledu na cenę podzespołów.

Ostatnio edytowany przez Hybrid (2007-04-14 21:15:19)

#29 2007-04-15 13:37:03

songoku
Użytkownik

Hybrid napisał:

teraz to juz naprwade trzeba miec pecha jak sie przychodzi do klienta a tam riva... nie zdarzyło mi sie jeszcze coś takiego wiec nie ma o czym mowic

No to chyba do wielu nie chodzisz bo ja czesto jeszcze ze starymi kompami sie spotykam. Glownie ludzi do biur i internetu. To najczesciej mlodziez uzytkuje te te lepsze sprzety.

Hybrid napisał:

oczywiscie ze wiem ale radeon 9600XT jest dalej kompatybilny z najnowszymi catalystami, więc nie mowie ogolnie! i naucz sie rozróżniać wypowiedzi, mowimy caly czas o R9600XT wiec MOŻE zainstalowac najnowsze sterowniki a ty tu wyjeżdżasz z jakimiś archaikami... no lol.

Nie najnowsze tylko najbardziej zoptymalizowane do jego karty :]

Hybrid napisał:

nie masz pojecia co to jest optymalizacja sterowników, to poprostu optymalizacja kodu źródłowego dla kluczowych modułów tak aby poprawić szybkość wykonywania poleceń. A nie optymalizacja kodu bajerów które nie używane nie zalegają w pamięci. Pozatym zapomniałeś ze ci fachowcy sprawdzają różne wersje sterowników na konkretnym sprzęcie, to że u nich wersja XXX.YYY.001 od XXX.YYY.004 jest szybsza o 1-2fps to nie oznacza że i na twoim komputerze będzie tak samo, test może pokazać że w rzeczywistości jest inaczej.

Tak? A to bardzo dziwna sprawa. Jak mozna np. taki detonator napisac aby byl tylko dla jednej karty? Przeciez on po prostu ma np. zaimpletowana obsluge najnowszych efektow, dla tych nowszych kart, ale jest tez kompatybilny w dol.
A fachowcy sprawdzaja na tym samym sprzecie, tylko rozne karty, wiec wyniki sa jak najbardziej wiarygodne.

Hybrid napisał:

Ameryki nie odkryłeś ale pokaż nam teraz płyte głowną nie wycofaną ze sprzedaży której zintegrowana karta dzwiekowa nie jest kompatybilna z DX9.

A skad wiesz jaka karte ma na pokladzie ~szefu? Przeciez tego nie napisal :/
Celeron 1,7 to nie jest jeden z najnowszych sprzetow, jak zapewne wiesz :]

Hybrid napisał:

Nie ma prawa się ciąć... dlaczego? grałem w gothica II na CELERONIE 600MHZ, zintegrowanej karcie graficznej intel i810 i karcie dzwiekowej AC97 - na starym komputerze. Średnio było na minimalnych od 15 do 25fps. Pewnie zaraz powiesz że to nie możliwe ale to jest prawdziwa wydajnośc jeśli ktoś potrafi wycisnąć z komputera 8 poty [optymalizacja nie podkręcanie].

Chcialbym to widziec. Jeszcze pewnie na full detalach.
No, ale w sumie co sie dziwic ja na podobnym sprzecie gralem w Gothic 3.
Minimalne wymagania do Gothic 2:
Wymagania sprzętowe:
Procesor: 800 MHz
RAM: 256 MB
HDD: 1,2 GB
karta graficzna 3D 32MB
Windows95/98/2000/NT/XP

Hybrid napisał:

ahh te 2 lewe ręce. Vegapunk wydaje swoje suby w ASS nie? to powiedz mi jakim cudem wczoraj obejrzalem odc One Piece 304 RAW od DC-X z subem Vegapunk pod Subeditem? SE poprostu nie obsluguje efektów jakie serwuje nam ASS ale czysty tekst może nam odtwożyć.

Zastanow sie tylko czy to nie jest np. ssa? Jak chcesz przesle ci skrypt ass i wczytasz sobie na obojetnie jakim wideo i jak u ciebie bedzie normalnie dzialal to normalnie zaczne jakis przyczyn u siebie szukac.
Ale powiem tylko tyle, ze na tym forum jestes chyba jedynym, ktoremu ass nie sprawia problemu w subedicie :]
Oczywiscie nie liczac mozliwosci wczytania skryptu przez vobsuba, wtedy rzeczywiscie jest wszytko ok.

Hybrid napisał:

Jak sądzisz dlaczego ludzie przy problemie z szybkością/wydajnością gier najpier pytają o k grafiki, ram i procesor? a nie o karte muzyczną?

Wiesz ja tez pracowalem w sklepie komputerowym i to jeszcze niedawno i nigdy nie sadzilem, ze ludzie, ktorzy kupuja znaja sie lepiej od sprzedajacych. Moze niektorzy...

#30 2007-04-16 22:13:05

Hybrid
Użytkownik

"No to chyba do wielu nie chodzisz bo ja czesto jeszcze ze starymi kompami sie spotykam. Glownie ludzi do biur i internetu. To najczesciej mlodziez uzytkuje te te lepsze sprzety. "

no wlasnie, biura i internet czyli coś gdzie sie nie gra w gry i nie jest potrzebny wypasiony sprzęt także nie ma tam problemów natury graficznej ponieważ rivy dają sobie radę z officem.

"A skad wiesz jaka karte ma na pokladzie ~szefu? Przeciez tego nie napisal :/
Celeron 1,7 to nie jest jeden z najnowszych sprzetow, jak zapewne wiesz :] "

pisałem że karta muzyczna gdzie gryzą sie sterowniki albo są niekompatybilne z DXem mogą sprawiac takie problemy.

teraz zacytuję swoją wypowiedź:
"Nie ma prawa się ciąć... dlaczego? grałem w gothica II na CELERONIE 600MHZ, zintegrowanej karcie graficznej intel i810 i karcie dzwiekowej AC97 - na starym komputerze. Średnio było na minimalnych od 15 do 25fps. Pewnie zaraz powiesz że to nie możliwe ale to jest prawdziwa wydajnośc jeśli ktoś potrafi wycisnąć z komputera 8 poty [optymalizacja nie podkręcanie]."
a teraz pokaże ci jak czytasz moje wypowiedzi ze zrozumieniem:
"Chcialbym to widziec. Jeszcze pewnie na full detalach. "

kolejny raz pokazujesz braki w umiejetnosci czytania ze zrozumieniem
"Zastanow sie tylko czy to nie jest np. ssa? Jak chcesz przesle ci skrypt ass i wczytasz sobie na obojetnie jakim wideo i jak u ciebie bedzie normalnie dzialal to normalnie zaczne jakis przyczyn u siebie szukac. "
napisałem że suby od Vegapunk.
Wejdz na strone www.vegapunk.com
i powiesz mi czy tam jest SSA czy ASS tak jak mówię? od 292 odcinka mam rawy w HDTV i ich soft suby w niezmienionej formię, może już czas poszukać winy po swojej stronie? oczywiscie ze nie obsluguje zadnych efektów czy czcionek ale widać normalny tekst bez śmieci. mozesz mi ten plik wysłać tylko nie bardzo wiem jak ci mialbym udowodnic ze subedit daje sobie z tym rade chyba ze wystarczyłoby ci zdjęcie monitora zrobione komórką? A jesli nie wystarcza ci taki skrypt to mam też material na wlasnego HD odc 265 ktory JEST NAPAKOWANY efektami i też widać normalny tekst, czasem przy naprawde wiekszych efektach np karaoke Subedit przez 2 klatki pokazuje cały efekt pozniej przycina go do normalnego tekstu...

#31 2007-04-16 22:34:41

songoku
Użytkownik

Hybrid napisał:

no wlasnie, biura i internet czyli coś gdzie sie nie gra w gry i nie jest potrzebny wypasiony sprzęt także nie ma tam problemów natury graficznej ponieważ rivy dają sobie radę z officem.

Z grami, ktore wymagaja tylko DX 8 tez, zdziwilbys sie jak niezle :]

Hybrid napisał:

pisałem że karta muzyczna gdzie gryzą sie sterowniki albo są niekompatybilne z DXem mogą sprawiac takie problemy.

Nie tylko to, wierz mi, ze jesli ktos ma nienajlepsza karte i wtedy musza byc angazowane pozostale skladowe kompa, aby zachowac plynnosc, to karta dzwiekowa, ktora nie ma na pokladzie swojego procesora i korzysta z tego PC'towego, to moze ona przyczyniac sie do ciecia gry.

Hybrid napisał:

"Nie ma prawa się ciąć... dlaczego? grałem w gothica II na CELERONIE 600MHZ, zintegrowanej karcie graficznej intel i810 i karcie dzwiekowej AC97 - na starym komputerze. Średnio było na minimalnych od 15 do 25fps. Pewnie zaraz powiesz że to nie możliwe ale to jest prawdziwa wydajnośc jeśli ktoś potrafi wycisnąć z komputera 8 poty [optymalizacja nie podkręcanie]."

Hmm, no coz chyba musze ci to wytknac, tak jak walisz niezle orty, tak samo masz problemy ze skladnia zdan oczkod Musisz nad tym popracowac, bo naprawde jak to pierwszy raz przeczytalem to nie wiedzialem, czy chodzi o min. fps, czy jak to teraz sugerujesz detale.
A wystarczylo napisac: "Średnio, na minimalnych detalach, bylo\mialem od 15 do 25fps."
I wtedy byloby jesniej, nie sadzisz?

Hybrid napisał:

napisałem że suby od Vegapunk.
i powiesz mi czy tam jest SSA czy ASS tak jak mówię? od 292 odcinka mam rawy w HDTV i ich soft suby w niezmienionej formię, może już czas poszukać winy po swojej stronie?

Ok. wchodze na strone vegapunk i musze sam sie przekonac, jak zobacze, to zedytuje posta.

#32 2007-04-17 14:27:16

s0n1c
Użytkownik

Hybrid napisał:

No tak, optymalizacja poprzez nie wyswietlanie 90% efektow graficznych i ubogi dzwiek. smile_big
Jestem ciekaw, jak to musialo wygladac. Biale tekstury? hehe

Do autora, nie masz w sterowniakach wymuszonego AA i AF?

Ostatnio edytowany przez s0n1c (2007-04-17 17:42:14)

KiXBu

#33 2007-04-17 15:42:30

songoku
Użytkownik

Hybrid napisał:

i powiesz mi czy tam jest SSA czy ASS tak jak mówię? od 292 odcinka mam rawy w HDTV i ich soft suby w niezmienionej formię, może już czas poszukać winy po swojej stronie? oczywiscie ze nie obsluguje zadnych efektów czy czcionek ale widać normalny tekst bez śmieci. mozesz mi ten plik wysłać tylko nie bardzo wiem jak ci mialbym udowodnic ze subedit daje sobie z tym rade chyba ze wystarczyłoby ci zdjęcie monitora zrobione komórką? A jesli nie wystarcza ci taki skrypt to mam też material na wlasnego HD odc 265 ktory JEST NAPAKOWANY efektami i też widać normalny tekst, czasem przy naprawde wiekszych efektach np karaoke Subedit przez 2 klatki pokazuje cały efekt pozniej przycina go do normalnego tekstu...

No i sciagnalem. Mimo ze sie uruchamia ten skrypt w SE, to jest on kompletnie niepoprawnie odczytywany, tak jak zreszta mowilem. Poniewaz jest on bardzo prosty, nie ma zadnych efektow, chociaz synchronizacja sie zgadza, w innych przypadkach nawet to nie dziala. Ale juz pozycjonowanie napisow, np. opening ma linie wyswietlane na gorze, tutaj juz ten podzial nie dziala, poza tym nie rozpoznaje prawidlowo typu czcionki. Jednym slowem jest tak jakbys na ekstra wypasionym kompie mogl wlaczyc gre, jedynie na min. detalach :/
Przeciez to kompletnie mija sie z celem, po co wtedy robic caly skrypt?

#34 2007-04-17 17:45:24

Hybrid
Użytkownik

~Rekid: no spoko sam piszesz o jakis wyrzucaniach a slowa na poparcie swojej teori nie masz, tylko potrafisz napisac "lol respect"... żałosne. Nawet bym do takiego ignoranta nie chciał przyjsc, ktory tylko twiedzi pozjadał wszystkie rozumy oczywiscie nie potwierdzając swojej tezy niczym... I to ja mam szczęscie ze nie mieszkam w tym samym mieście co ty...

songoku: Jesli chodzi o ASS.Przeciez pisalem ze zwykly tekst widać normalnie... to nie wiem o co sie czepiasz, pisales ze SE nie potrafi odczytywac ASS i udowodnilem ci ze owszem skromnie ale POTRAFI. I jeszcze twierdziles ze po takim zabiegu musiales zrobic "twardy restart"... Jesli moj komputer zacinałby sie na takich pierdołach to coś tutaj było by nie tak...

~s0n1c: "No tak, optymalizacja poprzez nie wyswietlanie 90% efektow graficznych i ubogim dzwieku.
Jestem ciekaw, jak to musialo wygladac. Biale tekstury?"

próbowales kiedykolwiek bawic sie w optymalizacje systemu operacyjnego? nie to nie wypisuj głupot. Grafika była na ustawieniach minimalnych GRY, ale nie było mowy o jakimś wiekszym przycięciu.

songoku:

"Z grami, ktore wymagaja tylko DX 8 tez, zdziwilbys sie jak niezle :] "
zmieniasz temat, w biurze sie pracuje, nie gra. I żaden pracownik nie będzie narzekał na ilość fpsów przy otwartym office'ie czy narzedziu programistycznym.

"Nie tylko to, wierz mi, ze jesli ktos ma nienajlepsza karte i wtedy musza byc angazowane pozostale skladowe kompa, aby zachowac plynnosc, to karta dzwiekowa, ktora nie ma na pokladzie swojego procesora i korzysta z tego PC'towego, to moze ona przyczyniac sie do ciecia gry."

ehh ty zaś swoje, napisalem ci przyklad z życia wziety, AC97, jedna z najgorszych, najpopularniejszych pseudokart muzycznych zgodna z DXem a nie miało to wpływu na [nie]zacinanie sie gothica II na minimalnych detalach na komputerze ktorego szybkosc procesora nawet nie sprosta minimalnym wymaganiom gry... jesli potrafi przyciąc gre to tylko w wypadku kiedy nie jest do końca zgodna z DXem a uzycie procesora przez takie pseudo karty muzyczne to naprawde kropla w morzu wydajnosci.

#35 2007-04-17 18:21:16

songoku
Użytkownik

Hybrid napisał:

songoku: Jesli chodzi o ASS.Przeciez pisalem ze zwykly tekst widać normalnie... to nie wiem o co sie czepiasz, pisales ze SE nie potrafi odczytywac ASS i udowodnilem ci ze owszem skromnie ale POTRAFI. I jeszcze twierdziles ze po takim zabiegu musiales zrobic "twardy restart"... Jesli moj komputer zacinałby sie na takich pierdołach to coś tutaj było by nie tak...

Tak, odczytuje go jakos tam, powiedzmy po swojemu, natomiast u mnie reset wiazal sie z tym, ze wladowalem mu skrypt, ktory byl naladowany bajerami (byl przygotowany do hardka) i SE, po prostu wysiadl na pelnej linii. Ze skryptem troszke bardziej ubogim poradzil sobie w ten sposob, ze przelecial w 5 min caly 24 min. tekst, a z tym twoim jak na razie poradzil sobie najlepiej, ale oczywiscie tylko jak na swoje mozliwosci, bo tak naprawde, to zero w tym kompatybilnosci :/
Sprobuj kiedys wladowac mu troszke bardziej skomplikowany skrypt :]

Hybrid napisał:

songoku:

"Z grami, ktore wymagaja tylko DX 8 tez, zdziwilbys sie jak niezle :] "
zmieniasz temat, w biurze sie pracuje, nie gra. I żaden pracownik nie będzie narzekał na ilość fpsów przy otwartym office'ie czy narzedziu programistycznym.

Hmm, to ty zmieniles temat, z odp. sterownikow do poszczegolnych kart na to gdzie mozna spotkac Rivy jezor

#36 2007-04-17 19:22:11

s0n1c
Użytkownik

Hybrid napisał:

~s0n1c: "No tak, optymalizacja poprzez nie wyswietlanie 90% efektow graficznych i ubogim dzwieku.
Jestem ciekaw, jak to musialo wygladac. Biale tekstury?"

próbowales kiedykolwiek bawic sie w optymalizacje systemu operacyjnego? nie to nie wypisuj głupot. Grafika była na ustawieniach minimalnych GRY, ale nie było mowy o jakimś wiekszym przycięciu.

No wiesz ja sie w optymalizacje nie bawie, ja je efektywnie stosuje smile_lol.
A co do gothica... Oczywiscie wszytko zasluga zoptymalizowanego systemu, a to, ze karta poza T&L prawie nic nie ma i nie musi sie meczyc nad generowaniem tego co nie potrafi, to nie ma znaczenia...
Pewnie widziales na niej efekty DX9c, shadery i reszte smile_big

Do autora - Napisz co juz zrobiles, bo tak to mozna tylko gdybac.

KiXBu

#37 2007-04-17 20:35:18

szefu
Zbanowany

więc tak
instalowałem jakieś sterowniki które podał mi Piter666
instalowałem program do sprawdzanai temperatury
wyczyściłem całego kompa
instalowałem stare sterowniki do grafiki
wyjąłem 1 kość pamięci i nawet gry szybciej działały ale za to system wolno chodził

#38 2007-04-17 20:58:07

Hybrid
Użytkownik

i nic nie podziałało?
a nacisnij CTRL+Shift+ESC, rozwin liste zeby bylo widac wszystkie procesy, zrob screena i pokaż nam.

#39 2007-04-17 21:39:19

szefu
Zbanowany

#40 2007-04-17 23:22:45

songoku
Użytkownik

Spróbuj wylaczyc p2p na czas grania. Jesli np. grasz, a nie masz zbyt mocnego procka, to jesli sciagasz lub uploaujesz z duza predkoscia, moze ci wtedy przycinac gierke. U mnie tak np. jest, gdy np. leci bitcomet z predkoscia 125-150kb/s to niektore gierki juz tna (procek 2 GHz).

Stopka forum

© Animesub.info 2024