#61 2010-01-28 01:00:02

Dersiq
Użytkownik
Dołączył: 2009-12-30

Odp: Problem z MKV

Mam problem, poszłem za radą Zarathustra i zainstalowałem CCCP, codeAVC i Vobsub i pozaznaczałem tak jak pokazał na fotkach i już mi się wcale nie tnie nawet przy op i end ale nie mam polskich znaków w napisach ;/ wiecie o co chodzi?

Offline

#62 2010-01-28 01:27:19

Quithe
Użytkownik
Skąd: Bytom / Warszawa (głównie)
Dołączył: 2005-03-28

Odp: Problem z MKV

Taa, albo masz złe kodowanie (do ass UTF-8), albo fonty nie mają polskich znaków. Przekop forum, było już wszystko o tym.


myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

Offline

#63 2010-01-28 06:37:59

Dersiq
Użytkownik
Dołączył: 2009-12-30

Odp: Problem z MKV

Z napisami sobie poradziłem, ale mam kolejny problem. Otóż gdy oglądam jakiś ep. to w niektórych momentach mam tak jakby "pikselowanie". Dodam, że problem rozpoczął się po zainstalowaniu CCCP, codeAVC, VobSub. Wszystkie odcinki, które ściągłem przed zainstalowaniem wyżej wymienionych programów nie mają czegoś takiego.
Problem się rozwiązuje gdy w ustawieniach CCCP włącze: "H.264/AVC" ale wtedy op i end mi się ścinają ;/

Ostatnio edytowany przez Dersiq (2010-01-28 07:15:04)

Offline

#64 2010-01-28 09:24:54

FAiM
Użytkownik
Skąd: Warszawa
Dołączył: przed 2004-07-25

Odp: Problem z MKV

codeAVC... a nie raczej coreAVC?

Tak czy inaczej, wejdź w jego ustawienia i zobacz czy masz włączony deblocking...


K5Cqyo6.png?1

Offline

#65 2010-01-28 12:33:36

Zarathustra
Użytkownik
Dołączył: 2008-05-05

Odp: Problem z MKV

Ściągnij najnowszą wersję CoreAVC 2.0 ~Dersiq, ona niweluje tą "pikselozę". Jeśli dalej coś nie będzie grało to trzeba złożyć kilka dziewic w ofierze wszechmogącym. oczkod

Offline

#66 2010-01-29 02:55:43

Dersiq
Użytkownik
Dołączył: 2009-12-30

Odp: Problem z MKV

Dzięki Zarathustra, zainstalowanie nowszej wersji pomogło smile

Offline

#67 2010-01-29 15:25:17

Kisiel
Użytkownik
Skąd: Wrocław
Dołączył: 2005-06-24

Odp: Problem z MKV

Niestety CoreAVC stał się ułomny. Sprawdzałem na ostatniej 1.x czyli 1.9.5 a do 2 nie mam już siły i co jakiś czas piracić. Pikseelizacja przy nowszych plikach występował tylko na coreavc a przy ffdshow juz nie. Jednak ffdshow potrzebuje mocniejszego sprzętu. No ale jest proste rozwiązanie!
Za darmo i legalnie ma się Divx H.264 Decoder który jest zawarty między innymi w K-Lite, praktycznie tak samo wydajny jak CoreAVC (różnica może 5% na korzyść CoreAVC a to jest nic).

BTW. Zawsze mogę dać idealne ustawienia, doszedłem do tego po wielu wielu wielu próbach na różnych kodekach audio, video, formatach, kontenerach i napisach. Teraz zainstalowanie  i stawienie kodeków to chwila.

Ostatnio edytowany przez Kisiel (2010-01-29 15:27:42)


10721827ve.gif

Offline

#68 2010-01-29 15:42:51

funki27
Użytkownik
Dołączył: 2008-08-19

Odp: Problem z MKV

Kisiel napisał:

BTW. Zawsze mogę dać idealne ustawienia, doszedłem do tego po wielu wielu wielu próbach na różnych kodekach audio, video, formatach, kontenerach i napisach. Teraz zainstalowanie  i stawienie kodeków to chwila.

Prosimy podziel się z szaraczkami swą wiedzą... prosimy o ładny pdf.

Offline

#69 2010-01-29 15:51:36

Zarathustra
Użytkownik
Dołączył: 2008-05-05

Odp: Problem z MKV

Nie masz siły pobrać programu ważącego ze 3 MB raz na 5-6 miesięcy? Oh lawd. oczkod

Daj znać jak ten Divx H.264 Decoder stanie się o 5% wydajniejszy od CoreAVC to się od razu przerzucam. smile

Offline

#70 2010-01-29 18:40:33

FAiM
Użytkownik
Skąd: Warszawa
Dołączył: przed 2004-07-25

Odp: Problem z MKV

Nie jest nowością, ani żadną tajemnicą, że CoreAVC zwyczajnie i po prostu ssie. I naprawdę nie trzeba tego ukrywać. Być może jest to pozornie, powtarzam pozornie, wydajny dekoder, ale... no właśnie jest te ale... nie potrafi poprawnie zdekodować obrazu. Więc ja się pytam, gdzie sens i logika - po co mi dekoder, przez który mam sieczkę na ekranie?

DivX H.264 Decoder, to dobra alternatywa i do tego bezpłatna - sam od jakiegoś czasu go używam, bo poprawili problem z obrazem no-mod16.

A co do wydajności, to nie mam pojęcia... piszą, że są porównywalne, jednak i tak ffdshow mi śmiga, więc nie robi mi to większej różnicy - a po prostu jestem zbyt leniwy, by znowu na ffdshwo przełączyć (oczywiście chodzi mi o 720, bo 1080 i tak się przycina).


Być może i w tym 2.0 dużo poprawili, jednak ja już się zraziłem - a skoro mam darmową alternatywę, to po co być złodziejem?


K5Cqyo6.png?1

Offline

#71 2010-01-29 19:10:43

Zarathustra
Użytkownik
Dołączył: 2008-05-05

Odp: Problem z MKV

Czy wszyscy tutaj, którzy piszą, że CoreAVC jest bee zdają swój raport tylko z wersji 1.9.5? Z tego co czytam ani ~Kisiel ani ~FAiM nie pobraliście wersji 2.0, która wszelkie (umyślnie wytworzone przez inny team programistów) mankamenty poprzedniczki ma już za sobą i dodatkowo poprawiła minimalnie wydajność.

Nie mam zamiaru tu się kłócić co jest lepsze, zwyczajnie tylko nie mogę już czytać, że jedno jest płatnym bublem a drugie super i darmowe, kiedy oba poza sposobem dystrybucji to praktycznie to samo.

Offline

#72 2010-01-29 19:26:59

dulu
Moderator
Dołączył: 2006-08-17

Odp: Problem z MKV

Mój tyłek CoreAVC ratuje(i pewnie nie tylko mój) i jestem z programu bardzo zadowolony(nowa wersja). Jakieś 40% mniej zamula procka, dzięki temu mogę 720p oglądać bez strachu, a i rawy 1080p sobie obejrzę(moc procesora to 1,6).:P

Offline

#73 2010-01-30 06:22:13

KKnD
Zbanowany
Skąd: Dystrykt Wschodni <=> D.G.
Dołączył: 2008-04-11

Odp: Problem z MKV

Mam takie pytanie:
Czy MtHD też się przycina na tym DiviXie? Czy cuś z kodekami mi się porypało

Pokaż spoiler
(bo windows mi już nie działa(alt+ctrl+del odwieszają mi kompa, ale to inna śpiewka))
Bo mam ustawione poprawnie Core, lecz MPC nie chce mi tykać takich mkv a S-E pod koniec sensu miał opóźnienie za dźwiękiem 5 min(śmiesznie wyglądało czekanie aż obraz dogoni koniec Durarara!!)

Pokaż spoiler
Celeron 2.83Gh + 256 Ram'u + PowerXP
General
Complete name                    : D:\Anime\Durarara!!\Durarara!! - 02.mkv
Format                           : Matroska
File size                        : 79.0 MiB
Duration                         : 24mn 30s
Overall bit rate                 : 451 Kbps
Movie name                       : Durarara!! Episode 02 - Re-Encoded By th3k31
Encoded date                     : UTC 2010-01-21 11:05:30
Writing application              : mkvmerge v3.0.0 ('Hang up your Hang-Ups') built on Dec 12 2009 15:20:35
Writing library                  : libebml v0.7.9 + libmatroska v0.8.1
Cover                            : Yes / Yes

Video
ID                               : 1
Format                           : AVC
Format/Info                      : Advanced Video Codec
Format profile                   : High@L5.1
Format settings, CABAC           : Yes
Format settings, ReFrames        : 8 frames
Muxing mode                      : Container profile=Unknown@5.1
Codec ID                         : V_MPEG4/ISO/AVC
Duration                         : 24mn 28s
Nominal bit rate                 : 400 Kbps
Width                            : 1 280 pixels
Height                           : 720 pixels
Display aspect ratio             : 16:9
Frame rate                       : 23.976 fps
Resolution                       : 24 bits
Colorimetry                      : 4:2:0
Scan type                        : Progressive
Bits/(Pixel*Frame)               : 0.018
Title                            : Video - Re-Encoded By th3k31
Writing library                  : x264 core 56 svn-676
Encoding settings                : cabac=1 / ref=5 / deblock=1:1:1 / analyse=0x3:0x133 / me=umh / subme=7 / brdo=1 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=2 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / chroma_qp_offset=0 / threads=3 / nr=0 / decimate=1 / mbaff=0 / bframes=5 / b_pyramid=1 / b_adapt=1 / b_bias=0 / direct=1 / wpredb=1 / bime=1 / keyint=250 / keyint_min=25 / scenecut=40(pre) / rc=2pass / bitrate=400 / ratetol=1.0 / rceq='blurCplx^(1-qComp)' / qcomp=0.60 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / ip_ratio=1.40 / pb_ratio=1.30

Audio
ID                               : 2
Format                           : AAC
Format/Info                      : Advanced Audio Codec
Format version                   : Version 4
Format profile                   : LC
Format settings, SBR             : Yes
Format settings, PS              : No
Codec ID                         : A_AAC
Duration                         : 24mn 30s
Channel(s)                       : 2 channels
Channel positions                : L R
Sampling rate                    : 48.0 KHz
Resolution                       : 16 bits
Title                            : Japanese Audio
Language                         : Japanese

Text #1
ID                               : 3
Format                           : ASS
Codec ID                         : S_TEXT/ASS
Codec ID/Info                    : Advanced Sub Station Alpha
Title                            : Frostii Fansub (ASS)
Language                         : English

Text #2
ID                               : 4
Format                           : UTF-8
Codec ID                         : S_TEXT/UTF8
Codec ID/Info                    : UTF-8 Plain Text
Title                            : Frostii Fansub (SRT)
Language                         : English

Menu
00:00:00.000                     : en:OP
00:01:54.531                     : en:Part 1
00:10:30.838                     : en:Part 2
00:22:43.778                     : en:ED
00:24:14.660                     : en:Preview


fontani32678yp1.gif

Offline

#74 2010-01-31 16:52:27

FAiM
Użytkownik
Skąd: Warszawa
Dołączył: przed 2004-07-25

Odp: Problem z MKV

MtHD?


K5Cqyo6.png?1

Offline

#75 2010-01-31 20:07:39

Kisiel
Użytkownik
Skąd: Wrocław
Dołączył: 2005-06-24

Odp: Problem z MKV

funki27 napisał:
Kisiel napisał:

BTW. Zawsze mogę dać idealne ustawienia, doszedłem do tego po wielu wielu wielu próbach na różnych kodekach audio, video, formatach, kontenerach i napisach. Teraz zainstalowanie  i stawienie kodeków to chwila.

Prosimy podziel się z szaraczkami swą wiedzą... prosimy o ładny pdf.

O ile to nie cynizm to odpisz na PW. Dam ci plik z ustawieniami. Wystarczy w K-Lite dać import i już.
Działa mi to na takiej samej zasadzie jak obraz systemu (no szczerze to nie do końca ale efekt jest ten sam) bo przywraca filtry i je ustawia.

@Zarathustra - nei chce mi się męczyć. MrMuscle.. itp wole alternatywę i tyle. Tylok, że ja coreavc korzystałem od wersji 0.9.9.9 aż do 1.9.5 i chyba aktualizowałem go przez ten cały czas z 7 razy i zawsze był jakiś problem. Kiedyś miałem fioła na punkcie napisów i jakości. Teraz mam to w dupie. Chcę tylko by ładnie i czysto działało. Mam komputera staryszek 1,8ghz i nie tnie mi się 720p mkv w h.264 z ac3 albo aac w 5.1 i napisami ass z karaoke. Po co mi więcej? W pokoju obok mam 44 calowy sony bravia.

Jak nie to obejrzę sobie w jakości SD na jakimś vimeo czy innym jutubie ze znajomymi przy soczku/piwku.


10721827ve.gif

Offline

#76 2010-01-31 21:22:23

Zarathustra
Użytkownik
Dołączył: 2008-05-05

Odp: Problem z MKV

Ja też purystą w tej kwestii nie jestem, jak na wersji 1.9.5 zaczęła się nagle jazda z pikselami to olałem CoreAVC i oglądałem bez niego (też mega pieca jak ty nie mam ale dało się obejrzeć jeszcze 720p bez przycięć). Chciałem jedynie donieść, że wersja 2.0 działa idealnie i dopóki znowu nie utrudnią im życia inni programiści (w sumie się nie dziwię, że chcą ich udupić) to żadnych podobnych bajek być nie powinno.

Materiały w SD z kilku metrów na dużym HDTV (mam o dwa cale mniejszy) wyglądają i tak całkiem dobrze. oczkod

Offline

#77 2010-01-31 21:28:41

lipa3000
Użytkownik
Skąd: Olsztyn
Dołączył: 2006-12-04

Odp: Problem z MKV

Jestem zupełnie zielony w sprawach kodowania i nie rozumiem połowy z tego, co tutaj piszecie, więc wybaczcie mi. To wina tego CoreAVC, że ostatnio zaczęły mi wyskakiwać piksle w różnych anime (np. w Umineko czy Railgunie)?


Y9SqV.pnglipa3000.png

Offline

#78 2010-01-31 21:38:54

Sir_Ace
Użytkownik
Dołączył: 2006-11-18

Odp: Problem z MKV

Jeśli masz wersję starszą niż 2.0, to pewnie tak.

Offline

#79 2010-02-01 22:11:19

Rose
Użytkownik
Dołączył: 2008-02-22

Odp: Problem z MKV

Ja też mam problem z 1280x720,co już nie wspomnę o wyższych, nie działa mi to w ogóle tnie się. Myślałem, że to wina kompa, ale jak tak czytam i komuś działają na procku 1,6 no to trochę mnie to szokuje, bo ja mam 2,2 athlona i 256 ramu. Mam najnowsze cccp, ale i tak czy siak się tnie, więc wie ktoś co z tym zrobić?

Offline

#80 2010-02-01 22:16:23

Zarathustra
Użytkownik
Dołączył: 2008-05-05

Odp: Problem z MKV

Rose napisał:

Ja też mam problem z 1280x720,co już nie wspomnę o wyższych, nie działa mi to w ogóle tnie się. Myślałem, że to wina kompa, ale jak tak czytam i komuś działają na procku 1,6 no to trochę mnie to szokuje, bo ja mam 2,2 athlona i 256 ramu. Mam najnowsze cccp, ale i tak czy siak się tnie, więc wie ktoś co z tym zrobić?

Napisz na pw wiadomość do ~Kisiela jeśli chcesz, żeby Ci dał ustawienia do tego swojego programu, albo wróć kilka stron wcześniej i poczytaj o instalacji CoreAVC.

Na twoim sprzęcie po załączeniu jednego lub drugiego programu 720p powinno śmigać bez żadnych przycięć.

Ostatnio edytowany przez Zarathustra (2010-02-01 22:17:00)

Offline

Stopka forum

© Animesub.info 2020