Nie jesteś zalogowany.
Ja też dałem 8
Bo 8 bylo prawidlowe hehehe , ja sie kurde martwie zeby prace mi jakos tak ocenili w miare...
A slyszal ktos o tym ze klucz ma byc tworzony dynamicznie ?? tzn grupa "ixpertuf" wybierze kilka nalepszych prac i na ich podstawie stworzy klucz - dzieki czemu ma sie uniknac czegos takiego ze np ktos uznajac ze dwie matki sa zle nie trafi w klucz tak jak ktos kto napisze ze obie sa dobre a trafia tylko Ci co napisali ze jedna dobra druga zla (tutaj jest ocena subiektywna wiec zdania moga byc rozne) ?
http://img365.imageshack.us/my.php?image=maturazs8.jpg to tak na rozluźnienie
I życze powodzenia w nastepnych dniach^^ Gambatte
Jeśli ktoś wpisał 5 lub 8, to ma dobrze! Patrzyłem właśnie w oficjalnych wypowiedziach!
A co zdajecie jutro ? Ja polski ustny ide na odstrzał z moim X'em
hehehehe
ciekawe co to bedzie co to bedzie...
A co zdajecie jutro ? Ja polski ustny
ide na odstrzał z moim X'em
hehehehe
ciekawe co to bedzie co to bedzie...
To ty w sobote zdajesz??
JA kolejną maturke mam w poniedziałek - anglik pisemny (łatwizna)
A potem w środe mam Polski ustny.
No u nas w szkole zrobili w sobote egzaminy - co do anglika lepiej nie czuc sie zbyt pewnie anizeli za dobrze, mozna sie przejechac...
Ostatnio edytowany przez user10380 (2007-05-04 15:53:16)
u nas też są w sobote, ja mam dla odmiany jutro angielski ustny
doszedłem właśnie do wniosku że jak nie zdam matury z polskiego to zostanę politykiem
Po Polskim mam mieszane uczucia... z jednej strony, czytanie ze zrozumieniem było trudne i aż zdziwiłem się, że to poziom podstawowy. Natomiast co do wypracowania to myślę, że nie jest tak źle. Pisałem na pierwszy temat oczywiście (o0 chyba jak większość ansi'owiczów , ale za to w mojej szkole większość pisała na drugi), bo po prostu lubie Mickiewicza i jego twórczość i lepiej znam jego dzieła i problematykę niż Granicę Nałkowskiej której po prostu nie przeczytałem, bo była NUDNA. Ale za to z Przedwiośnia coś bym napisał - mimo to temat pierwszy wydal mi sie bardziej sympatyczny i przyjazny
W poniedziałek angielski pisemny rozszerzony - z jednej strony chciało by sie dobrze napisać, a z drugiel w sumie angol nie będzie mi wielce potrzebny...
A ustne mam dopiero 21 i 22 Maja, więc kupa czasu
Taaa a ja siedze i kurde czytam i mysle i zapamietuje
nie ma to jak uczyc sie pracy dzien przed matura
ale coz lać wodę umiem
wiec bedzie ok
No u nas w szkole zrobili w sobote egzaminy
W tej sytuacji pozostaje mi tylko życzyć powodzenia.
Btw będę bardzo wdzięczny jak powiesz czy pytali cię o "X" i wogóle jak komisja zareagowała na anime.
W tej sytuacji pozostaje mi tylko życzyć powodzenia.
Btw będę bardzo wdzięczny jak powiesz czy pytali cię o "X" i wogóle jak komisja zareagowała na anime.
Nie dziekuje
A co do relacji - zdam zdam a narazie ide ogladac X - The Movie
bo mi sie juz pozapominalo
ja na szczęście ustne mam dopiero 21 - angielski, 23 - polski, pracy na razie nie mam napisanej, ale liczę że uda mi się ją napisać i nauczyć się po pisemnej historii 17 maja:D
ja ustne mam 23 - angielski i 30- polski jeszcze nawet książek nie przeczytałem
a te 2 animce które też wziąłem do prezentacji (Record of Lodoss War i Kino no Tabi) to się szybko obejrzy
UWAGA UWAGA !!!!!!!
Żeby sie rzucalo w oczy to napiszę to tak rozwlekle
Miałem dzisiaj ustną Motyw Apokalipsy w literaturze i sztuce
Wynik:
20 - Słownie DWADZIEŚCIA PUNKTÓW- 100%
No więc wchodzę - włączam moją prezentację z pięknymi tłami (rozwalone miasto i takie rozne inne kozackie)
I mówię, najpierw wstęp czym jest apokalipsa, potem omówienie siedmiu czas, trąb i pieczęci, kiedy i w jakich okolicznosciach powstała Apo. św Jana. Nastepnie jakie niesie przesłanie i jakie moze sprawiac wrazenie, troche o symbolach. Dodalem takze ciekawostke ze 2 gwiazda ktora spadla (cytat z Apo Jana) zowie sie Piolun co znaczy po ukrainsku Czarnobyl i ze jest to daleka nadinterpretacja oraz ze przestrzegaja biblisci przed tak daleko idacymi wnioskami
Następnie obraz Durera jako odnosnik do Apo sw Jana i jednoczesnie Apo sw. Jana jako zrodlo inspiracji tworczej
Omowienie obrazu i gdzie sa odniesienia itd
Potem wstep do ragnaroku - ze nie tylko chrzescijanie maja koniec swiata ale w innych wierzeniach takze (ciagle slajdy na temat ofcourse)
Potem opis zdarzen poprzedzajacych Ragnarok - smierc Baldura itd
opis wazniejszych bogów i wydarzen i ogolnie przedstawienie komisji ragnaroku
Nastepnie przejscie do kinematografii - wstep ze temat konca swiata i zaglady jest dosc popularny i latwo przyciagnac widzow do kina - Dzien Niepodleglosci dane ze 15 miejsce na liscie 815 milionow dolarow zarobione itd
Omowienie ze kosmici atakuja nikt nie moze wygrac ale oczywiscie amerykanski hero wpada w srodek UFO i boom
oczywiscie wspolpraca ze swiatem oraz piekne oredzie prezydenta do narodu.
I X - wstep ze nie tylko amerykanscy reżyserowie widza w apokalipsie chweitliwosc i ze grupa CLAMP takze stworzyla mange oraz na jej podstawie powstalo anime o tytule X - wyjasnienie ze X jest od krzyza jako symbolu ofiary lub od X jako niewiadoma (dzieki ludizom z ANSI za pomoc) omówienie anime oraz nawiazan do Biblii - smoki nieba (siedem pieczeci) poki trwaja trwa ziemia - smoki ziemi - siedem aniolow - aniolowie apokalipsy - pare cytatow o przeznaczeniu smokow oraz cytat o matce Fumy - przyblizenie postaci Fumy, wytlumaczenie zakonczenia serii anime.
Zakonczenie --> uzasadnienie wyboru utworow ---> utwory wybrane jako przyklad tego ze motyw apokalipsy towarzyszy czlowiekowi niezaleznie od czasu i miejsca w ktorym sie znajduje oraz ze czlowiek dąży do poznania przyszlych losow gdyz czuje potrzebe znalezienia miejsca dla siebie i pare takich
Potem pytania :
1. Czemu wybralem takie a nie inne utwory --> po 1 zeby nie zanudzac komisji powtarzajacym sie co roku schematem sw Jan pare obrazow ikon i wierszy znanych praktycznie kazdemu, po drugie : poniewaz cala mitologia nirdycka jest bardzo ciekawa i ze wywodzi sie od germanskiej oraz ze przetrwala do XI wieku w Anglii. Wytlumaczenie pasji zwiazanej z anime i ogolnie kultura japonska i pare takich
2. (smiech i stwierdzenie ze odpowiedzialem na wszystkie pytania na raz i nie wiadomo o co mnie zapytac )
Ale wymyslily panie : mianowicie skad wzialem zrodla do anime i ragnaroku ?
Odpowiedz: No wiec po pierwsze zajme sie ragnarokiem - przede wszystkim internet - zdobycie PDF'a(wyjasnienie co to jest ) o mitologii nordyckiej i analiza przepowiedni wrozki Heid, ogolnie duzo szukania w necie
Anime - internet omowieine ze wychodzi pare gazet itp
3. Ktora wizja podoba mi sie najbardziej - stwierdzenie ze nie mozna odpowiedziec na to pytanie jednoznacznie gdyz pod wzgledem zniszczen i ogolnych cierpien ludzkich najciekawiej wypada Apo sw. Jana w ktorej ukazany mamy ogrom cierpien ludzkich, przejscie do tego ze Ragnarok to tak naprawde walka Bogow - jedna wielka bitwa - ludzie praktycznie nie istnieja, oraz stwierdzneie ze w X poza pojedynczymi scenami nie ma tak naprawde pokazanego jak ma przebiegac koniec ale mozna stwierdzic ze podobnie do sw. Jana z ktorego CLAMP korzystalo.
Do tego ktora sie podoba stwierdzenie tez ze wizja w anime jest o tyle latwiejsza do odbioru iz tutaj mamy wizualizacje ktora jest latwiej przyswaajana niz analiza trudnego i ciezkiego tekstu jak apo sw Jana.
Na to pani z komisji ze mam przeciez obraz Durera (pytanie poboczne)(z nieopisana sattysfakcja na twarzy to mowila ) no to ja na to ze tak owszem jest ale na podstawie jednego obrazu trudno jest wyobrazac sobie przebieg tak zlozonego wydarzenia oraz ze to jest ukazanie tylko fragmentu a w X mamy 24 odcinki po 25 minut w ktorych stopniowo rozwijaja sie kolejne watki dochodza nowe postacie oraz nastepuje rozwoj akcji.
4. Co wedlug mnie wplywa na popularyzacje anime na swiecie no wiec ze anime jest swietne bo kazdy moze znalesc cos dla siebie sa anime dla dzieci ale i dla doroslych od horrorow az po erotyke
i ogolne rozwiniecie ze w polsce popularyzacja dzieki ANSI
najwiekszej stronie zajmujacej sie napisami hehehe
oraz dalsze dluugie rozwiniecie tematu a na koniec dodanie ze swietna kreska dobra muzyka zazwyczaj bardzo dobra no i takie tam
reklamowaine anime
Oczywiscie bylo pare jeszcze pytan pobocznych ale to jest ogolny zaryz calosci - nie myslalem ze umiem tak mowic jak mowilem a tak sie stresowalem ze masakra.
P.S. sorry za bledy ortogr. jesli są bo jestem wciaz pod wplywem tych 20 punktow
gratulacje
Cóż, mencio, tylko gratulować Ja się właśnie najbardziej boję teraz ustnego Polaka, bo czuję, że nie zrobię pracy na niego (za duży jestem leń
) Jakby dawali z miejsca 30%, to bym się nawet nie fatygował.
"Skazany na zajebistość"
Zjadacz nie przesadzaj - ja pisalem prace wieczorami od ferii - nie codziennie i gora po 15 minut do tego ogladnalem X poczytalem troche na forum Clampa o tym , przeczytalem Ragnarok i nauczylem sie kim sa bogowie - spis etapow w ragnaroku mialem w powerpoincie i omawialem tak samo traby pieczecie i czasze
a reszta to tylko troche myslenia
Dzisiaj miałem angielski ustny i nie wiem jakim cudem dostałem 90%