#341 2009-09-24 08:22:35

Oin
Użytkownik

Odp: Jaka jest twoja ulubiona książka

To i ja dorzucę swoje trzy grosze jezor Przejrzałem pobieżnie temat, żeby się za bardzo nie powtarzać i wybrałem co nieco ze swojej listy przeczytanych książek oczkod

Asimov I. - klasyka; niestety, czytałem tylko "Pozytonowego detektywa"
Dick P.K. - pewnie większość, jeśli nie wszystko, ale czytałem tylko: "Czy androidy śnią o elektrycznych owcach", "Człowiek z wysokiego zamku", "Przez ciemne zwierciadło", "Raport mniejszości" [zbiór opowiadań], "Valis"
Dukaj J. - wszystko jak leci smile_big Proponowałbym na początek "Ruch generała" - opowiadanie, które można w całości znaleźć na stronie internetowej Dukaja (kilka innych też jest tam w całości), a potem wziąć się za "Inne pieśni" oczkod
Gibson W. - też klasyka, polecam np. "Johnny'ego Mnemonica" [zbiór opowiadań] i "Światło wirtualne"
Grzędowicz J. - "Pan Lodowego Ogrodu", jak na razie są 2 tomy
Harrison H. - wygrzebałem ostatnio w bibliotece "Planetę przeklętych" i "Wojnę z robotami" [zbiór opowiadań] i okazały się całkiem niezłym, starym sci-fi
Herbert F. - cykl o Diunie
King S. - przede wszystkim Saga Mrocznej Wieży i "Bezsenność"
Łukjanienko S. - cykl o patrolach
Rice A. - "Wywiad z wampirem" i kolejne
Sheckley R. - też znalezione w bibliotece i pożyczone, bo nie mieli akurat nic innego: "Planeta zła"
Strugacki A. i B. - sporo tego, wymienię na razie "Piknik na skraju drogi", sam muszę dorwać "Trudno być Bogiem" i kilka innych
Studniarek M. - "Herbata z kwiatem paproci"
Szostak W. - "Poszarpane granie"
Zelazny R. - "Stwory światła i ciemności"

A do omijania z daleka: cykl Warcraft (czytałem 2 tomy), Andre Norton - grafomanka jakaś, nudne to, nieciekawe, tragedia... (czytałem 2 tomy z cyklu o Estcarpie i jeden z High Hallack), Pullman i jego "Mroczne materie", Trylogia Mrocznego Elfa Salvatorego... Jak i wiele innych, których nie czytałem, to nie mogę wymienić. oczkod (ale o omijaniu przekładów Diuny i LotRa Łozińskiego chyba wszyscy wiedzą)

Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.

#342 2009-09-24 09:32:26

funki27
Użytkownik

Odp: Jaka jest twoja ulubiona książka

~Oin

Co do Andre Norto to się nie zgodzę, dla mnie to odskocznia do czegoś spokojniejszego(nie zapominajmy że są to książki z lat 60)

Asimov Cały Cykl Fundacja

Harrison Planeta śmierci i trylogia Eden

Zelazny seria Amber

Nancy Kress Trylogia: Hiszpańscy Żebracy

Z polskiej fantastyki dodam

Boruń, Trepka Trylogia Kosmiczna

spis w exelu tego co moim zdaniem ciekawe

Link

Ps. nie zwracać za bardzo uwagi na opis książek
to tylko dla przypomnienia sobie o czym były... smile

Stopka forum

© Animesub.info 2024