Nie jesteś zalogowany.
Niedawno samobójstwo popełniła pewna dwunastolatka, której matka była alkoholiczką. Dziewczynka nie mogła znieść kolejnej libacji w swoim domu i powiesiła się na swoim balkonie. Sprawa bardzo smutna i godzinami można rozwodzić się nad powodami i możliwością przeciwdziałania. Dlaczego umieszczam ten nius na tym forum? Otóż dziewczynka zostawiła po sobie list oraz wypisany na ścianie tekst modlitwy z Hellsinga w języku angielskim ("In the nam of God..."). Napisała również, iż uwielbia swojego wyimaginowanego bohatera, który nazywa się Hellsing, oraz że chce do niego dołączyć po śmierci. Jak myślicie, czy będzie w Polsce kolejna nagonka na anime?
"Skazany na zajebistość"
Jeśli medianie będą miały nic ciekawszego napiszą bajki na ten temat
Możliwe ale to samobójstwo zastąpiło w wyniku załamania psychicznego, a nie oglądania anime. Do wielu anime trzeba dorosnąć i zrozumieć je. Smutna sprawa. Nikomu nie życzę takiej sytuacji gdzie rodzicie się upijają dzień w dzień. Takie sytuacje patologicznie potrafią złamać psychiki całkiem twardych ludzi. Oglądanie czy też nieoglądanie anime nic nie zmieni, jeśli ktoś ma potrzaskaną psychikę, to jakikolwiek bodziec jest wstanie dobić człowieka. Trzeba po prostu zapobiegać takim sytuacjom. Niech to będzie przykład dla wszystkich rodziców nadużywających alkohol, etc. Mimo wszystko trzeba być twardym na tym świecie!
Mnie osobiście anime nieskończenie rozweselają i poprawiają nastój, mam nadzieję że wam także!
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowany przez rexo (2007-05-22 16:44:33)
Dla anime NIC nie zaszkodzi( no jedynie brak polskich napisów)gdyż ono praktycznie nie istnieje w Polsce,w telewizji.Więc i tak gorzej być nie może.
Żeby ona popełniła samobójstwo z powodu anime, to rozumiem nagonkę na anime, ale tak? Chociaż z mediami nigdy nic nie wiadomo.
Zresztą może to jest cytat z mangi, a nie anime.
Ostatnio edytowany przez Sayuri (2007-05-22 16:43:01)
jeżeli będzie nagonka, to wypłynie tylko i wyłącznie od debili, którzy będą próbowali usprawiedliwić jej samobójstwo "złym" wpływem anime na młodzież, oraz od beznadziejnych dziennikarzy, nie mających o czym pisać - lubiących prowokować, szukając szansy na zabłyśnięcie.
mam szczerą nadzieję, że do tego nie dojdzie.
należało by wówczas zadać pytanie: ile osób popełnia takie czy temu podobne czyny z przyczyn patologicznych; i ile z powodu anime?
Ostatnio edytowany przez marcin2 (2007-05-22 16:59:14)
[cytuj]No tak powiem krótko, mam tą tragedię w dupie! Wiecie dlaczego? Bo świat jest cholernie głupi. Każdego dnia w samej Afryce ginie przynajmniej 2 razy więcej osób niż w Halembie. W Iraku ginie ok. 50 osób/dzień.
To już nie jest tragedią? Dlaczego my nie zrobimy z tych okoliczności tragedii narodowej? Świat jest po prostu śmieszny.
Do Polski napływają kondolencje jakby świat się miał skończy, a nagle wszyszcy zapomnieli o tych biedakach co masowo umierają w państwach Trzeciego Świata...
Ja powiem tak, mam w dupie tą tragedię. Dlaczego? Dlatego, że zrodziła się we mnie mała znieczulica. Skoro ja każdego dnia nie żałuję, że tyle osób na świecie umiera, to nie zamierzam płakac/żałowa tego co się stało na Śląsku..[/quote]
Podpisałbym się pod tym tekstem tyle że nie jest mój.
Zresztą czemu zakładać że śmierć to zło ostateczne? Może po tamtej stronie jest jej lepiej
i bedzie tak soamo jak z grami, ze niektore anime sa za brutalne, przesiakniete erotyzmem nie dla mlodych ludzi.
Marcin2, ja również, ale pamiętajmy jak było z Dragon Ballem. Jeśli tacy debile, jak goście z TVNu, znowu powypisują bajeczki, to anime nigdy nie będzie miało szans wejść na polski rynek.
Yaku, IMO ten tekst ma wiele racji. Tragedia w Halembie dowodzi jednak, jak bardzo nasze media błyszczą nagłaśnianiem takich rzeczy. Tydzień non stop to samo.
Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2007-05-22 16:51:23)
"Skazany na zajebistość"
Ludzie dajcie spokój, jaka znowu nagonka? To była już jakaś? Kilkuminutowy materiał w Uwadze czy jakimś podobnym programie, artykulik w Fakcie czy Super Expressie, po tygodniu nikt o tym nie będzie pamiętał. Tylko dziewczyny szkoda.
ponadto, to, co pchnęło te dziewcze do czynu samobójstwa - w cale nie musiało mieć źródła w rodzinnej patologii. przyczyn mogło być tysiąc. tylko i wyłącznie ona wiedziała - dlaczego. reszta to w pewnym stopniu gdybanie.
~freeman, nikt nie twierdzi, że będzie (lub jest) nagonka, więc czemu (nie mylić z "dlaczego") mamy dać spokój...?
Ostatnio edytowany przez marcin2 (2007-05-22 16:58:09)
Co anime ma do stanu psychicznego, czy innych rzeczy tej materii. Z okoliczności wynika jasno po czyjej stronie leży wina. A nagonka na anime oznaczałaby tylko że nie mogą nic ciekawszego wymyślić żeby oczernić nasze hobby;] niewspominając o reszcie powodów do takiego a nieinnego zachowania. Dla mnie tacy ludzie są jak moherowe berety księdza rydzyka.
słuchawki: AKG 550 /superluxy mk2 EVO/pchełki od s2 samsunga [lepsze od aurora^^]
;] serie 1300+ na liczniku
co to za dwunastolatka co hellsinga ogląda, do takich rzeczy trzeba kurna dorosnąć. no fakt, dziewczyny szkoda.
Ostatnio edytowany przez parara (2007-05-22 16:58:00)
KDE4 ssie
i bedzie tak soamo jak z grami, ze niektore anime sa za brutalne, przesiakniete erotyzmem nie dla mlodych ludzi.
no co ty, nie którzy dorośli są bardziej niedojrzali niż nie jeden młodzik.
A co do śmierci, i co z tego takich spraw jest od ch[cenzura]a, każdy umiera prędzej czy później. Ale mała miała pomysł, tylko że szkoda że to
[cytuj]In the name of God, impure soul of the living dead
shall be banished into eternal damnation. Amen
i ja bym dodał
PS. Zaje[cenzura] Watykan ,Hellsing górą hehehehehe + pentagram
nie namalowała własna krwią i zamiast na balkonie nie powiesiła się na klamce od drzwi do pokoju.
Wiem wiem chore i (śmiesznie) makabryczne ale nie umiem wziętość śmierci i tego co z nią związane na poważnie zwłaszcza po pracy.
jeżeli będzie nagonka, to wypłynie tylko i wyłącznie od debili, którzy będą próbowali usprawiedliwić jej samobójstwo "złym" wpływem anime na młodzież, oraz od beznadziejnych dziennikarzy, nie mających o czym pisać - lubiących prowokować, szukając szansy na zabłyśnięcie.
mam szczerą nadzieję, że do tego nie dojdzie.
Aż mnie mrozi na samą myśl o ujawnieniu się zupełnie nowych twarzy z naszego środowiska. Wieloletni przyjaciele a zarazem specjaliści ds. m&a i całkiem przypadkowo psycholodzy zaczną swoje bezsensowne, subiektywne wywody. "Anime jest złem" podkreśla Jan Kowalski:/ Jak takie wieśniaki(nie obrażając nikogo), dla których program "uwaga" jest wystarczająco wiarygodnym(boże bron przed absolutnym) źródłem informacji, a których nie brakuje w moim otoczeniu, dotrą to takiego reportażu to mnie i mi podobnych nabiją na pal;) Według niektórych już jesteśmy szatanistami(tu nie ma błędu ort) bo jeździmy na deskach bądź szkicujemy w zeszytach do religii;)
Co do dziewczynki to oczywiście bardzo nieprzyjemna sprawa. Był kiedyś przypadek dzieciaka który bezgranicznie wierząc w bohaterską siłe pana "S" wyskoczył przez okno. Efekt był taki sam choć w tym przypadku podłoże leży gdzie indziej.
Ostatnio edytowany przez wiluS (2007-05-22 17:28:01)
A dlaczego nie spojzec na to tak: biedna dziewczyna popełniła sanobójstwo POMIMO zbawiennego wpływu anime który pozwalał się jej na chwilę doerwać od [cenzura][cenzura]świata pijackiej meliny???
Ostatnio edytowany przez camel (2007-05-22 17:26:16)
Mój brat oglądał Hellsinga jak miał 10 czy 9 lat
fajnego masz brata:D
a zrozumiał cokolwiek, czy tylko krzyczał: uoo ale fajnie mu łape ociął!
bo jak oglądałem hellsinga w gimnazjum to tak własnie z kumplami krzyczeliśmy:P
KDE4 ssie
strusic napisał:Mój brat oglądał Hellsinga jak miał 10 czy 9 lat
fajnego masz brata:D
a zrozumiał cokolwiek, czy tylko krzyczał: uoo ale fajnie mu łape ociął!
bo jak oglądałem hellsinga w gimnazjum to tak własnie z kumplami krzyczeliśmy:P
Nie wiem czy coś z tego pamięta, ale raczej nie krzyczał w taki sposób
Siedział i oglądał zainteresowany Pamiętam, że mu się podobało
Teraz ma 12 lat. Niedawno oglądał FMA i też mu się podobało. Naruto nie za bardzo lubi
EDIT:
Sry za offtopa
A dziewczynki szkoda... Mieć taką rodzinę... Ciekawe co ja bym zrobił na jej miejscu hmmmm...
Ostatnio edytowany przez strusic (2007-05-22 17:37:55)
Ja jeszcze o tej dziewczynce. Na jej pogrzeb "matka" i "siostra" przyszły kompletnie pijane. Ludzie chcieli je pobić, policja musiała je bronić.