#1 2007-11-21 15:53:38

szymon_j
Użytkownik

Czy warto jeszcze oglądać anime??

Ostatnio naszła mnie taka refleksja: Czy ja jeszcze chcę oglądać anime??
Mam 26lat i dużo znajomych w moim wieku co anime ogladają z pasją. Prawie każde anime im sie podoba i mi polecają.
Black Lagoon, Fate Stay Night, Speed Grapher, Black Blood Brothers, Basilisk nic z tych anime mi sie nie podobało.
Ostatno dobrze mi sie oglądało DMC, teraz oglądam Seirei no Moribito - całkiem fajne, ale nie jest to anime które obejrzałbym jeszcze raz. Brakuje mi pozycji tak dobrych jak Berserk, Cowboy Bebop, Trigun, GitS, Full Metal Alchemist, nawet Full Metal Panic. Chcę pożądne anime dla starszego widza bez piszczących dzieci jako bohaterów. Grrr.

#2 2007-11-21 16:03:43

DiamondBack
Użytkownik

Odp: Czy warto jeszcze oglądać anime??

Nie warto. 26 LAT!? Ludzie tyle nieżyją ... Zaproś National Geographic do siebie bo to coś niesamowitego

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#3 2007-11-21 16:08:50

lb333
Użytkownik

Też miałem takie myśli, ale wtedy natknąłem się na Nanę (przypomniał mi się wspaniały Beck). Zwątpiłem w Naruto i Bleacha, ale zacząłem oglądać One Piece (które jest dużo lepsze). Ja zbyt wielu serii nie oglądałem, więc zawsze znajdę coś, co mnie zainteresuje, ale też mam problem z tym, że bardzo wiele anime mi się nie podoba.

#4 2007-11-21 16:11:43

zergadis0
Użytkownik

A Death Note oglądałeś? IMO trudno tej serii nie lubić.
A tak przy okazji:

szymon_j napisał:

Brakuje mi pozycji tak dobrych jak Berserk, Cowboy Bebop, Trigun, GitS, Full Metal Alchemist, nawet Full Metal Panic.

Wiesz, jak dla mnie żadna z tych serii nie jest lepsza od F/SN, ale są różne gusta, więc się kłócić nie będę.

#5 2007-11-21 16:12:51

Freeman
Użytkownik

szymon_j napisał:

Ostatnio naszła mnie taka refleksja: Czy ja jeszcze chcę oglądać anime??
Mam 26lat i dużo znajomych w moim wieku co anime ogladają z pasją. Prawie każde anime im sie podoba i mi polecają.
Black Lagoon, Fate Stay Night, Speed Grapher, Black Blood Brothers, Basilisk nic z tych anime mi sie nie podobało.
Ostatno dobrze mi sie oglądało DMC, teraz oglądam Seirei no Moribito - całkiem fajne, ale nie jest to anime które obejrzałbym jeszcze raz. Brakuje mi pozycji tak dobrych jak Berserk, Cowboy Bebop, Trigun, GitS, Full Metal Alchemist, nawet Full Metal Panic. Chcę pożądne anime dla starszego widza bez piszczących dzieci jako bohaterów. Grrr.

"Mam" dokładnie to samo. Na szczęście anime nigdy nie było moim głównym hobby, więc nie jest to teraz tak bardzo bolesne smile Co jakiś czas po prostu trafi się pozycja warta obejrzenia (jedna, dwie na sezon, czasem w sezonie żadnej) i tyle smile

DiamondBack napisał:

Nie warto. 26 LAT!? Ludzie tyle nieżyją ... Zaproś National Geographic do siebie bo to coś niesamowitego

Jak zwykle rzeczowa i inteligentna odpowiedź podszyta szczyptą wyrafinowanego humoru.

Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-11-21 16:19:05)

#6 2007-11-21 16:13:35

Dżibril
Użytkownik

Rozumiem ~szymon_j , o co Ci chodzi. Na początku kiedy zaczynałem oglądać anime , co rusz pojawiała się pozcyja która rzucała mnie na kolana , teraz coraz ciężej o takie perełki . Z rad ogólnych , to proponuje Ci byś zwrócił się bardziej w kierunku OVA i filmów , zamiast serii . Spróbuj ( o ile do tej pory tego nie zrobiłeś ) wciągnąć Mind Game. Z OVA to może Cat Soap. Jeżeli oglądałeś oba , to po prostu zainteresuj się produkcjami studia 4C.
Z serii :
- 12 Królestw
- Beck
- Kino no Tabi
- Welcome to the NHK [szczególnie to polecam , muzyka , nastrój , temat , grafika - wszystko to tworzy fajny klimat )
- Hirugashi no Nako koro Ni
i może jeszcze polece Irya ( czy jakoś tak ) no Sora UFO no natsu ,- nie jestem pewny pisowni tytułu.
EDIT.
Death Note jest fajny , ale nie jest lekarstwem na 'stan' Szymona .
jak nie oglądałeś to jeszcze : RahXephon. Przywraca wiarę w anime.

Ostatnio edytowany przez Dżibril (2007-11-21 16:15:15)

#7 2007-11-21 16:13:44

Kisiel
Użytkownik

Akurat problem ten jest powszechny i nazywany potocznie jak zmiana w Mangowego Zgreda [Angry Anime Nerd]
Może sie zdarzyć w każdym wieku - to tutaj nie ma znaczenia większego - zależy od wielu czynników.
Jako lekarstwo mogę polecić fandom i jazdę na konwenty XD
szukanie alternatyw też jest dobre - akurat mam bardzo podobne zdanie bo lb333 [OP rox smile_big]

10721827ve.gif

#8 2007-11-21 16:22:03

pitersan
Użytkownik

No i po co taki bezsensowny temat. Jak się trochę pomyśli to zobaczy się jaki to absurd. Tak jakbyś się spytał czy warto oglądać wogóle filmy. Są filmy dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Tak samo jest z anime ale ponieważ to animacja to jednak stanowcza większość przeznaczona jest dla dzieci i młodzieży ale nie jest powiedziane że anime dla młodszych mniej się spodoba osobie dorosłej niż anime dla dorosłych.

#9 2007-11-21 16:35:44

Freeman
Użytkownik

pitersan napisał:

No i po co taki bezsensowny temat. Jak się trochę pomyśli to zobaczy się jaki to absurd. Tak jakbyś się spytał czy warto oglądać wogóle filmy. Są filmy dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Tak samo jest z anime ale ponieważ to animacja to jednak stanowcza większość przeznaczona jest dla dzieci i młodzieży ale nie jest powiedziane że anime dla młodszych mniej się spodoba osobie dorosłej niż anime dla dorosłych.

So what? Przecież napisał, że anime dla młodszych już mu się nie podoba.

#10 2007-11-21 16:36:12

zergadis0
Użytkownik

Dżibril napisał:

- Hirugashi no Nako koro Ni

Fakt, że seria wybitna, ale miało być bez piszczących dzieci jako bohaterów:P.

Ostatnio edytowany przez zergadis0 (2007-11-21 16:37:31)

#11 2007-11-21 16:38:07

kalamir
Użytkownik

Szczerze? Od ponad roku mam to samo. ściągam jakieś anime po to aby skasować je po 2 odcinkach. Nigdy nie obejrzałem czegoś lepszego niż Cowboy Bebop. Prawdziwa trauma zaczęła sie po obejrzeniu Gitsa SAC i sac gig.(pozdro freeman) Po prostu nic nie mogło mi sie spodobać. Wpadłem jeszcze na BECKA i Gundam SEEDa. Te serie były na serio warte obejrzenia. Teraz jednak... nawet ciężko mi sięgnąć po mange na półce(no może po za Heat'em). Nie wiem czy anime jest teraz takie szmirowate czy też mój gust nawala... no nic...

// zawsze mam jeszcze moje "super ambitne" Saint Seiya :]

#12 2007-11-21 16:40:49

artisabang
Użytkownik

Jasne, że warto:) Ostatnio zacząłem oglądać anime D.Gray-man - naprawdę świetne, POLECAM!!!:P

#13 2007-11-21 16:45:13

Straw Hat
Użytkownik

Też coś podobnego przeżywam, nie wiem może to menopauza yahoo z tym że ja mam 20 lat. Główny problem to że przeszła mi wielka chęć do oglądania anime , nie mam już tego zapału , kiedyś żyłem tylko tym, teraz się muszę zmuszać żeby jakoś nową serię zacząć. Wiadomo człowiek dorośleje , zmieniają się priorytety ale wciąż toć dopiero mam 20 lat[ej][ej]. Druga sprawa zgadzam się , nie ma teraz takich anime jak kiedyś czyli , Cowboy bebop , full metal alchemist, azumanga daioh, samurai champloo itp. Teraz ściągam co jakiś czas anime żeby ściągnąć , żeby mieć ale nie oglądam jego , myślę ze kiedyś w końcu obejrzę, do takiego honey and clover podchodziłem 3 razy koncząc góra na 3 odcinku a wiem że to jest genialne anime i chcę obejrzeć je , tylko nie idę dalej , nie wiem co mi jest jezor:P . Na szczęście jest One Piece , jedyne anime na które czekam tydzień z zapartym tchem na nowy odcinek[yahoo].Hmm troszke poważniejsze anime?  Gungrave, Ergo proxy , myśle ze heoney and clover tez by sie nadawało yahoo
ps. Od wczoraj mam na myśli obejrzenie Cowboy Bebop ponownie[yahoo]

Ostatnio edytowany przez Straw Hat (2007-11-21 16:45:59)

#14 2007-11-21 16:47:07

Obiwanshinobi
Użytkownik

szymon_j napisał:

Chcę pożądne anime dla starszego widza bez piszczących dzieci jako bohaterów.

Nie widzę związku.

#15 2007-11-21 16:58:20

dulu
Moderator

Dobry temat, naprawdę:)
ja mogę Ci polecić Darker Than Black, nieco przemocy, Texhnolyze: brutalna to seria iii, Kino no Tabi the Beautiful World, wydaje mi się, że nie wiele osób to widziało(tak mi się przynajmniej wydaje), a seria zmusza do myślenia, filozoficzna seria, jeszcze takie nie wdziałem:)

DiamondBack napisał:

los[jezor]

#16 2007-11-21 17:00:57

DiamondBack
Użytkownik

Przeciez ten temat to nic innego jak jakie anime polecacie i dla mnie tez to jest bezsensowny topic. Freeman miło mi, że znowu mnie zauważyłeś smile swoj humor okreslałbym na specyficzny - pełny ironii jezor

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#17 2007-11-21 17:08:06

dulu
Moderator

DiamondBack napisał:

Przeciez ten temat to nic innego jak jakie anime polecacie i dla mnie tez to jest bezsensowny topic. Freeman miło mi, że znowu mnie zauważyłeś smile swoj humor okreslałbym na specyficzny - pełny ironii jezor

Hmmm, tak bym nie powiedział, jak dla mnie, to całkiem co innego:P
A dlaczego? To chodzi o, oglądać, a może nie, może dać se spokó?, po prostu nie warto, każdego dopadnie coś takiego, jestem pewien, ja(17 lat/prawie 18), już miałem coś podobnego, ale wróciłem do mojej 1 serii(świadomej serii), co ja bym zrobił bez Kare Kanomadrala

Ostatnio edytowany przez dulu (2007-11-21 17:09:28)

#18 2007-11-21 17:15:03

Freeman
Użytkownik

DiamondBack napisał:

Bardzo specyficzny. Taki offtopowo-spamowy. Mnie tam jakoś specjalnie miło nie jest (alergia z reguły nie jest przyjemna). Na szczęście i twoją, i moją przypadłość można dość łatwo leczyć.
Niemniej jednak z bólem przyznaję, że temat faktycznie zboczył z pierwotnego kierunku i jeśli dalej będzie tylko czystą wyliczanką anime, to poleci.

#19 2007-11-21 17:21:10

Anarchy Maniek
Użytkownik

Już nie raz się przekonałem że anime może mnie ponownie zaskoczyć w taki sposób
wpadłem na Code Geass a także miałem tzw doła na anime ;/ Tak więc nie pozostaje
nic innego jak czekać aż wydadzą coś sensownego.....
ps nie dawno wróciłem do Erementar Gerad i Host Club i przyznam ze całkiem przyjemnie
się wracało po te tytuły a na święta warto zapodać sobie maraton z One Piece smile_big

#20 2007-11-21 17:23:26

Krzyżu
Użytkownik

Też tak miałem na początku. Każdą serię oglądałem z za partym tchem i niecierpliwie oczekiwałem następnego epka:) Ale, dawno już tak nie mam, ponieważ skrystalizowały mi się gusta. Jeżeli jakaś seria(choćby była nie wiem jak słynna i nagradzana)nie spełnia moich założeń, co do  dobrego anime, to ją odkładam na bok, i tak ma chyba każdy;) W każdym bądź razie, nie zamierzam rezygnować z anime;)

Ostatnio edytowany przez VanTheTandeta (2007-11-21 17:24:10)

lastfmbuttonbykiokuh.png

Stopka forum

© Animesub.info 2024