#81 2007-11-22 20:14:30

Freeman
Użytkownik

Odp: Czy warto jeszcze oglądać anime??

Obiwanshinobi napisał:
Freeman napisał:

Pozycja "dla dorosłych" nie oznacza też golizny i przemocy.

Zapomniałem dodać słowa "tylko". Resztę niestety przeinaczasz sobie do woli, a ja nie czuję się na siłach tego prostować (cały dzień robiłem napisy do filmu dla dorosłych, który pewnie jakiemuś dziecku też się spodoba). Dla mnie jest oczywiste, że przykładowo GitS jest adresowany do starszego widza, a nie do dzieci. Może się spodobać jakiemuś dziewięciolatkowi, bo główna bohaterka często pokazuje gołe cycki, pytanie tylko, czy to całość przekazu, jaki reżyser w swoim filmie zawarł.

ivelios napisał:

Anyway, coraz bardziej dochodzę do wniosku, że gdyby paru ludzi z forum nauczyło się japońskiego, byłyby tylko polskie suby do Flaga czy Moonlight Mile II... Szkoda, że tylko takie produkcje są uważane za ciekawe, ale nie przekonam "starych wyjadaczy" do nowych (trochę innych) produkcji, wielka szkoda...

Niby dlaczego "szkoda"? I dlaczego miałbyś mnie do czegokolwiek na siłę przekonywać? Co to znaczy, że tylko "takie" produkcje są uważane za ciekawe? Równie dobrze mógłbym pisać "szkoda, że nie przekonam iveliosa, że Strike Witches to kaszana, wielka szkoda..." Gust to gust, nic na to nie poradzisz.

ivelios napisał:

Chodzi mi o to, że wielu wśród nowych produkcji nie widzi nic ciekawego, tylko i wyłącznie dlatego, że jest nowe i nie ma nic wspólnego z cyberpunkiem. smile

A to jednak se napiszę:) Chodzi mi o to, że wśród nowych produkcji za pobudzające wyobraźnię i oryginalne uważa tylko i wyłącznie te, w których jest grupa wiedźm używających samolotowych butów zamiast mioteł do powietrznej walki z myśliwcami i będących mutacjami człowieka i kota. smile

Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-11-22 20:30:07)

#82 2007-11-22 20:23:34

Obiwanshinobi
Użytkownik

Freeman napisał:

Dla mnie jest oczywiste, że przykładowo GitS jest adresowany do starszego widza, a nie do dzieci. Może się spodobać jakiemuś dziewięciolatkowi, bo główna bohaterka często pokazuje gołe cycki, pytanie tylko, czy to całość przekazu, jaki reżyser w swoim filmie zawarł.

Nie doczekałem się i chyba już się nie doczekam rzeczowego argumentu przemawiającego za tym, że np. GitS jest filmem dla dorosłych. Widzę tu li i jedynie coś na kształt zawoalowanego argumentu emocjonalnego, który innymi słowy brzmi: "jest bo ****".

Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-11-22 20:32:41)

#83 2007-11-22 20:32:17

Freeman
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:
Freeman napisał:

Dla mnie jest oczywiste, że przykładowo GitS jest adresowany do starszego widza, a nie do dzieci. Może się spodobać jakiemuś dziewięciolatkowi, bo główna bohaterka często pokazuje gołe cycki, pytanie tylko, czy to całość przekazu, jaki reżyser w swoim filmie zawarł.

Nie doczekałem się i chyba już się nie doczekam rzeczowego argumentu przemawiającego za tym, że np. GitS jest filmem dla dorosłych. Widzę tu li i jedynie coś na kształt zawoalowanego argumentu emocjonalnego, który innymi słowy brzmi: "jest bo ****".

Przecież w tym poście wyżej odpowiedziałem dość jasno i wyraźnie. Myślałem, że komu jak komu, ale tobie nie trzeba odpowiadać równoważnikami zdań. Ale OK, niech będzie, że się nie doczekasz (nie zbiedniejesz, przecież i tak wiesz, o co chodzi ;D

Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-11-22 21:12:59)

#84 2007-11-22 20:40:27

sadakot
Użytkownik

He he. Ja tez uważam że jest niewiele ciekawych serii. Tęsknie za starymi czasami i starymi anime. Wtedy jakoś wszystkie były fajniejsze i lepsze. A może z braku wyboru wszystko sie podobało? Ciężko powiedzieć. W obecnych pozycjach jest za dużo cycków, jakiś dziwnie kolorowych fryzurek i piszczących bohaterek. Fabuła tez zazwyczaj leży i kwiczy.
Naruto miał być świetny. Obejrzałam 57 odcinków i nie wiem czemu to anime jest takie cool. Postacie są kiepsko zarysowane, niby mają jakiś tam charakter a jednocześnie są zupełnie bez wyrazu. Powiedzmy, że humor trochę ratuje tą serię. Były momenty, że się śmiałam.
Co do GITSa widziałam pierwsza serię. Pozycja dobra, ale jakiś wywrotowych rzeczy które tylko dorosły tam sie doszuka nie zauważyłam. Ta pozycja jest chyba tylko dlatego dla starszych, bo ci młodsi się najzwyczajniej w świecie znudzą fabułą. A jeśli jesteśmy przy nudzie... to była ona powodem dla którego przestałam kupować II serię. Widziałam parę odcinków i były nudne >_<
Teraz jedynie oglądam Bleacha. Fabuła jest spoko, ale przesadzają z dłużyznami. Mogli by z każdego wątku (serii) zrobić po kinówce i też by się zmieścili z opowiedzeniem historii.
Ale narzekam.
Chyba faktycznie się starzeję oczkod

猫が大好き!!!

#85 2007-11-22 20:52:33

Freeman
Użytkownik

sadakot napisał:

Co do GITSa widziałam pierwsza serię. Pozycja dobra, ale jakiś wywrotowych rzeczy które tylko dorosły tam sie doszuka nie zauważyłam. Ta pozycja jest chyba tylko dlatego dla starszych, bo ci młodsi się najzwyczajniej w świecie znudzą fabułą.

Obiwanshinobi, tu masz prostą odpowiedź na swoje pytanie.

#86 2007-11-22 21:35:26

wariacik
Użytkownik

Kiedy obejrzysz już pewną ilość anime zbyt wiele wątków zaczyna wyglądać wtórnie. Owszem czasami zdarzą się 2/3 interesujące pozycje na sezon a reszta to ten sam "piersiasty, piszczący, kolorowy" kotlet.

Z ostatnio widzianych pozycji jedynie Genshinkena mogę zaliczyć do naprawdę udanych (może dlatego że sam studiuje). Przy okazji dlaczego nikt nie tłumaczy Genshiken 2?

#87 2007-11-22 21:48:45

Obiwanshinobi
Użytkownik

Freeman napisał:
sadakot napisał:

Co do GITSa widziałam pierwsza serię. Pozycja dobra, ale jakiś wywrotowych rzeczy które tylko dorosły tam sie doszuka nie zauważyłam. Ta pozycja jest chyba tylko dlatego dla starszych, bo ci młodsi się najzwyczajniej w świecie znudzą fabułą.

Obiwanshinobi, tu masz prostą odpowiedź na swoje pytanie.

Tego rodzaju wypowiadanie się w imieniu naszych milusińskich nigdy mnie nie przekonywało. Ergo , jak dla mnie, odpowiedź jest - owszem - prosta, ale nieprzekonująca.

#88 2007-11-22 23:44:32

wiluS
Użytkownik

Dziwnie sie składa, że pytanie o sens pojawia sie właśnie teraz. Te oklepane schematy rzeczywiście rzucają sie w oczy i powodują niesmak i skrzywienie na naszych twarzach, ale trzeba pamiętać, że gra jest warta świeczki. Znalezienie czegoś oryginalnego, nietypowego, intrygującego bądź wciągającego daje w wielu przypadkach niesamowitą przyjemność patrzenia na postacie machające rekami i kolorowe tła. Nie ma to jak niegroźne poczucie niedosytu często pchające nas na określony tor postępowania i motywujące do działania. Jedni odczytają to jako potrzebę poznawania kolejnych serii, inni jako sygnał zmiany świata na lepsze(ciekawe czy nasi maciupcy grali w quake'a?). Wszakże wszystko może stać sie inspiracją. Przesadzam oczywiście.
W moim wypadku zainteresowanie znacznie spadło. Aktualnie raz w tygodniu ściągnę sobie Clannad'a i Bleach'a, poczytam jakiś nowy chapter mangi i tyle. Co z tego, że w szafie mam pełno rożnych tytułów skoro nawet nie chce mi sie przysiąść. A to mam rawa bez napisów, a to nie chce mi sie robić synchra albo siedzieć przy kompie i wytężać wzrok szukając w półśnie hardsubow. Zabawne, ze jeszcze niedawno mówiłem sobie w duchu, ze nie mam nawet mowy o porzuceniu tego. Jak sie okazuje życie pisze rożne scenariusze. Puki co, od czasu do czasu trafiam na coś szczególnie fajnego. Ostatnim razem była to rewelacyjna Nana, Guren-Lagan a aktualnie Sayonara Zetsubou Sensei. Priorytety zmieniają sie jak pogoda. Az strach pomyśleć co będzie za rok.

#89 2007-11-23 00:13:51

Obiwanshinobi
Użytkownik

W moim przypadku uczucie wypalenia i przesytu występuje niezależnie od tego, jak bardzo dane anime mi się podoba. O Samurai Champloo złego słowa nie mówię, ale oglądałem to hurtem niejako się zmuszając, żeby wykorzystać okazję (chodziło wtedy o nieograniczony dostęp do kompa, którym wkrótce miałem się przestać cieszyć). Po prostu nie byłem akurat w najlepszym nastroju. Mimo to nie żałuję, że obejrzałem tę bajkę do końca, choć poświęciłem temu sporo - jak na tak wypasioną serię - wysiłku.
Pałowanie się po mózgu hurtem całymi seriami dostarcza niezapomnianych wrażeń i generuje piękne wspomnienia, ale ma swoją cenę. Teraz mam kilka napoczętych serii, które ogląda mi się dobrze, a mimo tego dozuję je sobie w niewielkich dawkach.
Co się tyczy schematów... Dla mnie schematy mogą sobie być, tylko że poza nimi żądam czegoś jeszcze. Bajka nie musi być bardzo oryginalna, byle miała jakiś swój własny charakter. To "coś jeszcze" bywa nad wyraz nieuchwytne, jak niezapomniana ryba w Sensie życia wg Monty Pythona. Przykładem serii, która wydaje się składać z elementów totalnie przetrawionych, co mnie jednak w tym przypadku nie razi, jest Kenichi. Widziałem parę odcinków po pijanemu, więc mój zmysł krytyczny mógł być przytępiony, ale przynajmniej na balety Kenichi się nadaje. Natomiast pseudooryginalny fekał pt. Ergo Proxy uważam za bezwstydne ksero. Nie umiałbym teraz wskazać, co takiego ma Kenichi, czego nie znalazłem w Ergo Proxy, jednak różnica na korzyść tej pierwszej serii dla mnie jest ewidentna.

#90 2007-11-23 07:39:24

ivelios
Użytkownik

Freeman napisał:

Niby dlaczego "szkoda"? I dlaczego miałbyś mnie do czegokolwiek na siłę przekonywać? Co to znaczy, że tylko "takie" produkcje są uważane za ciekawe? Równie dobrze mógłbym pisać "szkoda, że nie przekonam iveliosa, że Strike Witches to kaszana, wielka szkoda..." Gust to gust, nic na to nie poradzisz.

Ano dlatego szkoda, że na tym forum jest jednak mała ilość ludzi(zwłaszcza wśród modków), pomiędzy którymi można wymienić swoje "ochy i achy" na temat przepiękne różowych mahou shojo i innymi lolitkami z metalowymi skarpetami. 

sadakot napisał:

W obecnych pozycjach jest za dużo cycków, jakiś dziwnie kolorowych fryzurek i piszczących bohaterek.

Oglądałaś jakieś stare pozycje? Ja im więcej oglądam starych pozycji(np. Gunbuster 1), tym więcej widzę cycków. Zacytuję jednego użytkownika z forum KAA: "Mmmmm old school = boob-age" Dziś w anime (nawet ecchi), twórcy boją się pokazać cycków, wyjątkiem są oavki. Jestem ciekaw, czy kiedyś jeszcze wydadzą coś tak perwersyjnego jak GreenGreen... Chyba nigdy. Natomiast piszczących bohaterek jest więcej... lolity banzai! smile

I found an island in your arms
Country in your eyes
Arms that chain, Eyes that lie
Break on through to the other side

#91 2007-11-23 10:41:06

Tulix
Użytkownik

A tak zapytam: istnieje może jakieś forum dla starszych fanów? Brzmi śmiesznie, ale jestem ciekaw czy jest coś takiego. Albo formum tylko o "dorosłych" anime.

BTW: Lwia część ludzi wypowiadających się w tym temacie (i wogóle na forum) to przedział wiekowy 14-19 (czyli jeszcze młodzież wczesnoszkolna:P), i trochę się mija z celem, kiedy 15 latek odpowiada na taki topic, i to mniej więcej w tym stylu: "no ja też juz się wypalam, ale oglądnąłem zaebiste anime One Piece..."

#92 2007-11-23 10:51:56

pitersan
Użytkownik

Jak widzę prawie wszyscy (łącznie ze mną) piszący tutaj to ludzie dorośli więc nic dziwnego że im wiele anime nie odpowiada bo przecież są adresowane do młodszych widzów najczęściej w przedziale 12-16 lat, a te anime między 16-18 lat to już ich jest bardzo mało.
Pomyślcie trochę że jak by na tym forum pisali ludzie w wieku 12-16 lat to na pewno bardzo by im się podobały wszelkie magical girls albo różne przygodówki z dziećmi w podobnym wieku.

#93 2007-11-23 11:14:58

Zjadacz
Użytkownik

Tom, skończ już tę farsę...

"Skazany na zajebistość"

#94 2007-11-23 11:15:33

Dżibril
Użytkownik

Tulix napisał:

A tak zapytam: istnieje może jakieś forum dla starszych fanów? Brzmi śmiesznie, ale jestem ciekaw czy jest coś takiego. Albo formum tylko o "dorosłych" anime.

BTW: Lwia część ludzi wypowiadających się w tym temacie (i w ogóle na forum) to przedział wiekowy 14-19 (czyli jeszcze młodzież wczesnoszkolna:P), i trochę się mija z celem, kiedy 15 latek odpowiada na taki topic, i to mniej więcej w tym stylu: "no ja też juz się wypalam, ale oglądnąłem zajebiste anime One Piece..."

Ale jeżeli napisze to już 24latek , to wszystko jest ok ? Bo nie oszukujmy się , głupie ,  infantylne anime mają swoich fanów we wszystkich kategoriach wiekowych.

BTW One Piece nie jest ani , głupi , ani infantylny.

#95 2007-11-23 13:33:40

Tulix
Użytkownik

Dżibril napisał:

Ale jeżeli napisze to już 24latek , to wszystko jest ok ? Bo nie oszukujmy się , głupie ,  infantylne anime mają swoich fanów we wszystkich kategoriach wiekowych.

Anime jest jak każda kinematografia. Weźmy taki Hollywood. Będą perełki, ale i będzie cały ogrom wszelkiej maści szitów.

Czy to znaczy, że na tym samym forum mogliby się wypowiadać jednocześnie fani Sly Stallone, Paris Hilton, dzieci zakochane w filmie "Stewart Malutki" i nastolatki wychowane na "American Pie"... Przecież jeden drugiego nie zrozumie za Chiny ludowe!! Stąd moje pytanie.
[cytuj] BTW One Piece nie jest ani , głupi , ani infantylny.

Nic takiego nie powiedziałem. Po prostu na takie bajki jestem już za stary :p

#96 2007-11-23 15:05:47

Dżibril
Użytkownik

Wiem że nic takiego nie powiedziałeś oczkod. tylko że z mojej wypowiedzi wynikało że tak jest , więc zamieściłem takie sprostowanie smile.

Poza tym z Twojej wypowiedzi wynika , że nie wiek jest problemem tylko gusta. W takim wypadku musiałbyś raczej poszukać forum dla fanów konkretnych anime.

#97 2007-11-23 15:37:05

shifan
Użytkownik

Zauważyłam,że nie warto oglądać anime które jest popularne ponieważ przeważnie potem jestem zawiedziona zmarnowanym czasem. Wszyscy tak chwalili Suzumiye Haruhi a ja to obejrzałam i musze przyznać ,że to było głupsze niż pokemon. Jedyne co było fajne w tej serii to główna tytułowa bohatera a reszta postaci to jakieś młoty wyjęte z najgłupszych serii świata np. Mikuru (co to do cholery było?)

#98 2007-11-24 04:02:42

Obiwanshinobi
Użytkownik

shifan napisał:

Zauważyłam,że nie warto oglądać anime które jest popularne ponieważ przeważnie potem jestem zawiedziona zmarnowanym czasem. Wszyscy tak chwalili Suzumiye Haruhi a ja to obejrzałam i musze przyznać ,że to było głupsze niż pokemon. Jedyne co było fajne w tej serii to główna tytułowa bohatera a reszta postaci to jakieś młoty wyjęte z najgłupszych serii świata np. Mikuru (co to do cholery było?)

No proszę, kiedy już nawet forumowe Mondony stosują autocenzurę prewencyjną, czyli nie dzielą się z nami swoim wnętrzem tak hojnie i bez namysłu, jak drzewiej bywało, zabiera głos kobieta, przywracając równowagę i harmonię. Na tym polega chyba tzw. homeostaza.
P.S. Wcale nie wszyscy chwalili Suzumiyę. To anime budziło spore kontrowersje. Ja też obejrzałem i bardzo uważam. Suzumiya hardkor. Nagato hardkor. Przygody Asahiny Mikuru hardkor...
P.P.S. Wymień te "najgłupsze serie świata", brzmi nieźle.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2007-11-24 04:06:10)

#99 2007-11-24 08:15:18

sadakot
Użytkownik

Najgłupsze czy te co sie najmniej podobały? Dragon Half jest głupi, ale mi sie podoba. Fairy Princess Ren też nawet śmieszne. Natomiast CLAMP to dla mnie dno. Widziałam (zaczęłam) kilka ich anime i wszystkie były nudne, fabuła nadęta a postacie bez charakteru.

猫が大好き!!!

#100 2007-11-24 10:45:18

zergadis0
Użytkownik

shifan napisał:

A już mniejsza, że The Melancholy of Haruhi Suzumiya jest również w pewnym sensie parodią tych postaci. Poza tym tak jak mówi ~Obiwanshinobi jest to seria której klimaty nie wszystkim przypadną do gustu i nie wszyscy zrozumieją jej geniusz (choć ze stwierdzeniem, że "głupsze niż pokemon" to się nigdy nie zgodzę, ktokolwiek by to powiedział).

Stopka forum

© Animesub.info 2025