#81 2008-03-21 21:03:00

lb333
Użytkownik

Odp: Udostępnianie napisów bez pozwolenia autora.

Myślę, że to jest raczej kwestia poszanowania cudzej pracy niż przepisów prawnych, których nikt nie umie zinterpretować, więc te wszystkie odpowiedzi o paragrafach czy kancelariach prawniczych są o kant tyłka potłuc. Powinni się raczej zainteresować jakimś zadośćuczynieniem, np. zuploadowaniem odcinków z napisami ze stopką (o ile autor się zgodzi) albo jakąś reklamą ANSI.
Moje napisy mogą tam zostać, nikt na szczęście nie usunął stopki.

#82 2008-03-21 21:32:10

Cain
Użytkownik

Wszedłem sobie na kreskowki.fani.pl i od razu sprawdziłem nasz flagowy twór "Initial D". Wynik był taki, że nie dość, że usunięto naszą stopkę, to w jej miejscu pojawiło się "uploadował FiD".

Z kolei szybki rzut oka na Tatakau Tsubasa, stopka ładnie pozostawiona, zastrzeżeń 0. Widać są ludzie i są krzesła, jednak najczęściej trafia się na parapety.

PS.
Z baje.pl zostały usunięte wszystkie anime z napisami naszej grupy.

Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.

#83 2008-03-21 21:34:40

Black Wolf
Użytkownik

Lol Hero151 prawdziwie tak Cię zwą! Proponuje dać gościowi medal (nie odczytywać ironicznie) Człowiek przyparł ich tak, że się posrali ze strachu, ale i tak niech nie ściemnia, że nie słyszała o ansi!!!! ;]

http://referendumacta.pl  <- NIE DLA ACTA, ocal INTERNET!

#84 2008-03-21 21:41:36

Cain
Użytkownik

Po długiej dyskusji z osławioną Nelcią dostałem też takie PM:

[cytuj]przeglądnęliśmy te bajki, o których mówiliście. Nie mamy \"w dupie\" (jak to napisaliście) Waszej pracy o czym niech świadczy fakt, że zanim jeszcze otrzymaliśmy poradę prawną, usunęliśmy anime, o których napisaliście. Nie wiemy też w przyszłości w jaki sposób się z Wami kontaktować, gdyby sytuacja się powtórzyła, ponieważ linkując (co jest legalne) do innych serwerów, nie wiemy kto zamieszcza (nie my) te bajki i nie wiemy kto je modyfikuje w tematyce napisów, co skutkuje tym, że NIE WIEMY KOGO ZAPYTAĆ POTEM O ZGODĘ SKORO TE INFORMACJE SĄ WYCIĘTE (zrozumcie). Dlatego w razie czego po prostu spokojnie piszcie i sytuację rozwiążemy ponownie w taki sposób. Inna rzecz, pomimo wszystko pytamy - czy jeśli gdzieś zamieścimy anime Waszej grupy, gdzie będą informacje o autorze napisów, to czy możemy wówczas to anime pozostawić na stronie. Przepraszamy i pozdrawiamy, baje.pl[/quote]

teraz trzebaby się zająć podobnymi serwisami jezor

Ostatnio edytowany przez Cain (2008-03-21 21:43:51)

#85 2008-03-21 22:19:06

Oin
Użytkownik

No tak, używanie Google boli, to nie wiedzą... jezor Niewiedza nikogo nie usprawiedliwia. Ignorantia legis excusat neminem. To jak już się rzucacie o swoje napisy, to może by też wyleciały stamtąd tytuły zlicencjonowane (np. Haibane Renmei) oczkod

Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.

#86 2008-03-21 22:25:50

bodzio
Użytkownik

A może jeszcze cały Kenichi by wyleciał... ^^ No, chyba że Sagiri się na to zgodziła, bo ja tam mały wkład w to włożyłem [tu akurat pozostawiono stopki, chociaż same napisy to chyba przerobione mdvd, czy coś, bo kolorków ni śladu ;/]

wladza1.png

#87 2008-03-21 23:02:05

FAiM
Użytkownik

poczytałem i się tylko uśmiałem, po pierwsze:
[cytuj]Zamieszczamy odnośniki bezpośrednio do kreskówek z serwisów: kreskowka.pl i kreskowki.fani.pl (nigdy nic wcześniej nie zmieniając, z przeświadczeniem, że to jest ich praca).[/quote] [cytuj]ponieważ linkując (co jest legalne) do innych serwerów[/quote]
taa, a spadające kokosy nie zabiją ludzi... pewnie linkowanie podciągnęłoby się pod kilka paragrafów, bo jakby nie było to podpierniaczanie czyjeś pracy...

po drugie prawo autorskie chroni wszystko, co można bezproblemowo nabyć, czy to we własnym kraju, czy z zagranicy... czyli teoretycznie ściągnie hentajów jest w pełni legalne, gdyż drogą legalną tego nie sprowadzimy... jednak, polskie prawo jest tak nieścisłe i często nieaktualne, że można go interpretować na wiele sposobów, często ze sobą sprzecznych...

w sprawie poruszanych tutaj napisy.org, to tam raczej chodziło o to, czy napisy są już nowym dziełem i stanowią osobne opracowanie, czy też nie... rozstrzygnięcie tej sprawy miało się jakoś teraz pojawić, albo już się pojawiło... nawet jakby się okazało, że napisy są nielegalne, to ich przywłaszczanie i tak łamie prawo autorskie...

to, co piszą ci z baje.pl jest strasznie zabawne... nie dość, że to jakiś bełkot, to jeszcze walą jakieś banialuki, że niby tłumaczenie łamie prawo, a umieszczenie linków do nielegalnych kopii danego utworu (chodzi mi o wideo) już nie...

ale zejdźmy już z tematu prawnego... moje napisy też tam są i raczej nie będę się użerał z autorami baje.pl, już prędzej napisze do tych z YouTube, lub veoh...

btw. czekam na następne śmieszne odpowiedzi ze strony baje.pl

K5Cqyo6.png?1

#88 2008-03-21 23:32:39

Cain
Użytkownik

Zająłem się naszymi napisami na kreskowki.fani.pl Odwiedziłem ich forum, napisałem to i owo, zobaczymy jaki odzew będzie.

Ale ten Initial D to mnie podjarał...

PS. czy ktoś podjąłby się napisać coś w stylu listu otwartego? można wtedy podpisać pod nim grupy i wysyłać do administracji takich serwisów. Pewnie wiele to nie da, ale jeden amator cudzej własności mniej to... jeden mniej jezor

Ostatnio edytowany przez Cain (2008-03-21 23:34:15)

#89 2008-03-22 00:02:44

Starfox
Użytkownik

Ha, moje suby są na kreskowki.fani.pl ^^ No, czuję się doceniony:D Zostawili nawet stopkę^^ Nawet jakby ją usunęli, to nie chciałbym, żeby usunęli stamtąd te suby ^^ Suby służą temu, do czego je stworzono, żeby przyczyniły się choć w małym stopniu do popularyzacji anime, w tym przypadku One Piece^^

#90 2008-03-22 00:05:39

luki349
Użytkownik

zawsze to jakieś małe zwycięstwo (przynajmniej wiemy, że są ludzie, których obchodzi coś takiego jak poszanowanie cudzej pracy)

#91 2008-03-22 00:15:54

Zio
Użytkownik

Starfox napisał:

Ha, moje suby są na kreskowki.fani.pl ^^ No, czuję się doceniony:D Zostawili nawet stopkę^^ Nawet jakby ją usunęli, to nie chciałbym, żeby usunęli stamtąd te suby ^^ Suby służą temu, do czego je stworzono, żeby przyczyniły się choć w małym stopniu do popularyzacji anime, w tym przypadku One Piece^^

Dobra, to ja je wrzucałem, przyznaje się do bicia jezor .  Cóż, naturalnym było zostawienie stopki.
Jeżeli ktokolwiek nie życzy, aby jego suby do: One Piece, Midori no Hibi, Gurren Laganna, Nodame Cantabile i NHK ni youkoso były na tej stornie, to oczywiście uszanuję waszą decyzje i je usunę. Aczkolwiek uważam, że jeśli przy napisach nie ma tekstu: "Tylko dla ANSI.", to dlaczego nie umieszczać na innych, oczywiście z niezmienioną stopką i resztą. Napisy są dla ludzi, a nie dla liczby pobrań czy komentarzy. Czy obejrzą sobie w SubEdicie czy na serwisie typu Youtube nie ma znaczenia. Ale, to jest tylko moje zdanie, więc nie musicie się z nią liczyć -.-.
(Porównując kulturę tu i tam to nie ma o czym rozmawiać. Dlatego, między innymi, wycofałem się z uploadu.)

#92 2008-03-22 00:21:17

Hero151
Użytkownik

A ja ci zadam tylko jedno pytanie. Pytałeś się autorów o ich pozwo;enie na zrobienie czegoś takiego?

#93 2008-03-22 00:24:19

Starfox
Użytkownik

W moim przypadku nie musiał się pytać, ma wolną rękę;p

#94 2008-03-22 00:27:14

Zio
Użytkownik

Nie, dlatego napisałem, że jeżeli chcą, mogę usunąć.

#95 2008-03-22 00:35:36

lilith_
Moderator

Troszkę odwrotna kolejność powinna być. No ale...

"Chodź, poluj ze mną. Zostaw ból i bądź znowu wolny. Tu każdy czas jest teraźniejszością i wybór należy do ciebie. Wilki nie mają króla."

#96 2008-03-22 01:52:08

Dżibril
Użytkownik

To może w napisach autorzy powinni umieszczać zdanie : Tylko dla ansi ? Lub : zabrania się wrzucania na inne serwery bez zgody autora ? Albo niekoniecznie w napisach , tylko po wyszukaniu dowolnych napisów w wyszukiwarce ?

#97 2008-03-22 03:46:34

Venom666
Użytkownik

a czy ktoś z was pomyślał w ten sposób

Jest sobie Pan Kowalski.
Pan Kowalski jest fanem anime i od czasu do czasu lubi sobie wieczorem obejrzeć kilka odcinków.
Siada sobie wieczorem przed komputerem. Wchodzi na serwis (np.)kreskowka.pl i ogląda dwa odcinki Heroic Age
trwa to powiedzmy godzinę
po czym kładzie się spać

a teraz inna wersja
serwis kreskowka.pl nie istnieje lub ma bardzo mają baze gdyż serwis animesub.info nie zgadza się na to żeby ktoś wykorzystywał ich baze napisów do robienia wersji z hardsubami

Więc Pan Kowalski żeby obejrzeć te dwa odcinki Heroic Age
musie je najpierw ściągnąć
zakładając ze anime Heroic Age ma już swoje lata
a Pan Kowalski zdecydował się ściągać torrentami
powiedzmy ze ściągniecie tych dwóch odcinków zajeło całą noc
na drugi dzień Pan Kowalski ściągnął sobie napisy z serwisu animesub.info i obejrzał owe epizody

trzeba pamiętać o tym ze sytuacja może się powtarzać dzień po dniu jeśli Pan Kowalski będzie miał ochote na dalsze oglądanie

przejdźmy do meritum
czy uważacie że Pan Kowalski nie powinien mieć możliwości wyboru między pierwszym ,a drugim sposobem???
czy racje bytu powinien mieć tylko drugi sposób???
czy przez brak współpracy między serwisami(animesub.info i kreskowka.pl)Pan Kowalski ma utrudniony dostęp do anime???
gdyby serwisy współpracowały czy Pan Kowalski miałby łatwiejszy dostęp do anime???
czy w tej dyskusji zapomnieliście o osobach takich jak Pan Kowalski(o fanach anime)???
czy jest możliwe aby tłumacze z serwisu animesub.info napisali prośbę do serwisów takich jak kreskowka.pl aby w przyszłości zamieszczały one informacje o pochodzeniu i autorze napisów???
jesli osoby tworzace serwis animesub.info zapomnieli dla kogo ten serwis powstał to czy jest potrzeba aby takowy istniał???
czy Pan Kowalski ma prawo poprawić literówke lub błędny czas wyświetlania w ściągniętych napisów??? a moze powinien zapytać o zgode autora

Skoro nie robicie napisów dla fanów to po co je robicie?????????????????????
czy ktoś w ogóle pomyślał że przez taki serwis jak kreskowka.pl fan ma łatwiejszy dostęp do anime
nie bo po co
najlepiej usunąć wszystko

Ostatnio edytowany przez Venom666 (2008-03-22 04:18:15)

#98 2008-03-22 07:09:49

Rekid
Użytkownik

[cytuj]Skoro nie robicie napisów dla fanów to po co je robicie?????????????????????
[/quote]

Napisy robione są dla siebie, dla swoich bliskich znajomych, a przy okazji dla innych jeśli będzie się autorowi chciało je udostępnić. Nigdzie nie jest napisane, że napisy mają być robione dla innych.

SZUKASZ INNYCH SPOSOBÓW ZARABIANIA PIENIĘDZY, ZGŁOŚ SIĘ DO MNIE !

rekid.gif >>> ANIME I KOMIKSY

#99 2008-03-22 09:10:59

Nighthanter
Użytkownik

Venom666 napisał:

czy Pan Kowalski ma prawo poprawić literówke lub błędny czas wyświetlania w ściągniętych napisów??? a moze powinien zapytać o zgode autora

W domowym zaciszu to pan Kowalski może robić sobie z tymi napisami, co mu się żywnie podoba. Może nawet wyciąć stopkę z osobami pracującymi przy tych napisach, czy też zmienić format napisów. Ale nie ma prawa udostępniać takich napisów bez zgody autora. Jak zostawi stopkę autorską i się nie zapyta, to jeszcze pół biedy, ale jak mamy taką sytuację jak tu, że stopka została usunięta, to po prostu jest chamstwo.

Ostatnio edytowany przez Nighthanter (2008-03-22 09:11:48)

#100 2008-03-22 09:27:37

bodzio
Użytkownik

Dla mnie to dowód na to, że jednak nie warto dzielić się subami, które się robi dla siebie, znajomych, czy nawet z myślą o innych, bo i tak ktoś podkradnie twoją pracę i powie, że to jego ;/ W hardkach przynajmniej stopki autora nie wytną ^^

wladza1.png

Stopka forum

© Animesub.info 2024