Nie jesteś zalogowany.
Witam. To dla mnie ważne.
Co sądzicie o napisach np. ASS które są pokolorowane?
Jak Wam się ogląda anime w którym każda postać "posiada swój kolor wypowiedzi"?
Będę wdzięczny za wypowiedzi, ponieważ chcę aby napisy przeze mnie robione były dla Was jak najlepsze.
jak dla mnie to zależy od czcionki, koloru i ilości postaci (preferuje kolor dla ogółu oraz oddzielne dla głównych postaci).
Dzień dobry. Kocham cię. Ten zapyziały świat niech o tym wie.
dobrze się ogląda jeśli napisy są kolorowe, jeśli każda postać ma swój "kolor", tylko aby one nie "gryzły" się np "wściekła" żółć z bardzo jasnym zielonym. Najlepiej aby były one stonowane i miały ten sam kolor obwódki.
Mnie się to nie podoba.
Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.
Białe napisy, prosta czcionka. Niczego więcej mi nie potrzeba.
Nie do każdego anime pasuje podział. Na pewno kolory bardziej utożsamiają daną postać. Oczywiście jest też z tym więcej roboty.
Wiadoma rzecz, że muszą być odpowiednio dobrane. Zbyt dużo różnych, nawalonych stylów bywa przytłaczające. Więc grunt to znaleźć złoty środek. Ale ogółem, jestem za.
Ostatnio edytowany przez Rein (2008-04-16 22:21:15)
Kolory powinny być takie, aby pasowały do tła, a nie postaci. Zresztą kolor, czcionka i inne bzdety to tylko dodatki. Najważniejsze są dobre napisy, bo co z tego, że będę się zachwycał pół godziny szatą graficzną subów, jak ich jakość merytoryczna będzie poniżej krytyki...
Dlatego moje zdanie to: Aby czas, który potrzebny na "bawienia" się (za przeproszeniem) pierdołami, przeznaczyć na korektę napisów.
Zniszczmy świat, aby stworzyć go na nowo.
Ja, przyzwyczajony do klasycznego stylu napisów, o którym wspomniał Freeman, boję się takich wynalazków, bo ciężko mi się to czyta:D
Poza tym, zbędne upiększanie imo, nie wspominając już o tym, że w samej ścieżce dźwiękowej wyraźnie słyszymy, kto akurat mówi.
Mam taki jeden sub, ma różne kolory, w miare stonowane, więc jeszcze jakoś da się czytać, ale są momenty, kiedy wchodzi akcja z osobną grupką bohaterów i kolory jak i krój jest całkiem inny, 100x mniej czytelniejszy.
Kolory powinny być takie, aby pasowały do tła, a nie postaci. Zresztą kolor, czcionka i inne bzdety to tylko dodatki. Najważniejsze są dobre napisy, bo co z tego, że będę się zachwycał pół godziny szatą graficzną subów, jak ich jakość merytoryczna będzie poniżej krytyki...
Dlatego moje zdanie to: Aby czas, który potrzebny na "bawienia" się (za przeproszeniem) pierdołami, przeznaczyć na korektę napisów.
Tak, ale również gatunku, płci i wielu innych rzeczy. Owszem to jest tylko dodatek. I nie kosztem czegoś (korekty). Dlatego robi się to na końcu. Gdy już jest po korekcie. Przy okazji takiego podziału, można zawsze coś wyłapać. Tu nikt nie twierdzi, że podział zastąpić ma dobre tłumaczenie, ostrą korektę itp... W dodatku podział można dodać w późniejszym terminie.
Ja też lubię bez udziwnień
Białe napisy, prosta czcionka. Niczego więcej mi nie potrzeba.
Ja się pod tym podpisuję ;]
Proste rozwiązania są najdoskonalsze...więc uważam to co Freeman
Arial + czarny outline... i część ludzi się przyczepi, że "co to w ogóle ma być".
A tak serio... Czcionka dialogowa w miarę prosta, może być kolorowa, ale bez podziału na postaci, a do nich osobne style i kolorki. Ewentualnie kursywa, inny kolor przy dwóch wypowiedziach w jednym czasie.
Freeman napisał:Białe napisy, prosta czcionka. Niczego więcej mi nie potrzeba.
Ja się pod tym podpisuję ;]
ja równierz i najczęściej przerabiam ass na srt, chyba, ze czcionka nie jest za bardzo udziwniona i nie ma za duzo pstrokatych kolorków....np. napisy Krusty'ego do CG sa dla mnie w sam raz
Tak jak Freeman napisał, białe z prostą czcionką są najlepsze. No chyba że w hardsubie są też białe napisy to wtedy zmienić na jakiś inny, ale jak już to na jeden dla całych napisów, a nie dla każdej postacie osobny kolor bo takie coś denerwujące jest w oglądaniu.
Ogolnie rzecz biorac to preferuje standardowe napisy tnz: Arial + Biale litery z wylaczona opcja przezoczystosci. Raz mi sie zdarzyla faza w Hellsingu ,zrobilem czerwone i nie przeszkadzalo. Baa... dawalo jeszcze klimat
Dawno mnie tu nie było... :]
Estetyka estetyką, byleby nie przesadzić. Mogą być niestandardowa czcionka, kolor jak najbardziej, ale bez udziwnień w postaci osobnych barw dla każdej postaci. Oczywiście są wyjątki, bo ściągałem z anfo jakiś relek (ecchi chyba, w każdym razie cukierkowy) i odpowiednio dobrane kolory dawały dobry efekt. Pamiętać jednak należy, iż są to tylko dodatki i najważniejszą rzeczą jest samo tłumaczenie. Jeśli jest kiszka, to nawet kolorki nie poprawią wizerunku.
DOWN:
Czyli mam takie samo zdanie jak Suchy.
Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2008-04-17 00:20:27)
"Skazany na zajebistość"
Mam takie zdanie na ten temat:
- czionka pasująca do anime, ale czytelna
- różne kolory użwyane tylko do rozróżnienia źródła danej wypowiedzi
- bez przesadnego kolorowania co drugiej kwestii
- samo kolorowanie dla kolorowania nie ma sensu
- kolory mają nei odwracać uwagi od obrazu, więc muszą być umiejętnie dobrane