Nie jesteś zalogowany.
Wkońcu skończyłem
Ostatnio pisałem ze jak będę miał czas to zrobie poradnik w formie video do istniejącego już poradnika "Robimy swoje pierwsze karaoke" czyli, jak stworzyć karaoke od posdstaw. W tutku video jest wszystko ładnie pokazane, nawet laicy powinni to załapać W tuktu jest pokazane jak zrobic kara od podstaw:
- timing linijki, sylab
- pisanie "wzoru" efektu
- łączenie efektów
- podmiana/wstawianie efektów w karaoke z parametrem {\k} za pomocą "template line"
Za wszelkie błędy przepraszam
Mam nadzieje ze się przyda
Ostatnio edytowany przez tymek88 (2013-06-04 17:25:27)
Dzięki za poradnik, wszystko ładnie przedstawione- napewno się przyda
No ja mam mały problem, tutorial bardzo dobry, dokładny i wyjaśnia co i jak. Wszystko jest OK, ale mi karaoke nie działa :/ Robilem krok po kroku oglądając dokładnie video, udało mi się nałożyć efekt ale karaoke nie działa napisy się pojawiają ale nic się z nimi nie dzieje, podzielilem wszystko na sylaby, pojawily mi sie miedzy nimi te wszystki znaczniki {k ale litery sie innym kolorem nie zapelniaja...(znaczy kolor pierwszy np. mam bialy drugi nieb. i napis w karaoke odrazu caly jest nieb. a nie zapelnia sie tak jak podzielilem sylaby) potem użyłem efektu border niby się zrobilo a i tak nie dziala, napis jak stal nie ruchomy tak stoi...) używam aegisuba 2.12. jakies rady?
z góry thx
The Hate U Give Little Infants F*ck Everybody
Najlepiej daj przynajmniej jedną sylabe ze wszystkimi efektami dal niej.
Pytanie- nie działa ci karaoke, ale w aegisub, czy w kdtwarzaczach typu MPC?
CCCP, K-Lite? W opcjach tych kodeków, proszę państwa, można wyłączyć sobie karaoke, co by kompa nie zamulało, więc wtedy możesz do wieczności nakładać efekty, a nie zobaczysz wyniku
Pre-buffer (czy jakos tak;p), ale z tego co pamietam, nawet po włączeniu tego (wyłaczeniu efektow), karaoke powinno normalnie chodzic w aegisub, natomiast w playerach juz powinno być "nieruchome".
Ostatnio edytowany przez SiwyCZR (2009-03-24 17:54:54)
{\r\t\(0,130,1\c&HE7B537&)}ARI
między t, a nawiasem, nie dajemy slasha
{\r\t(0,130,1\c&HE7B537&)}ARI
He, he ale ja jestem głupi xD
Wielkie, dzięki tymek88 xD
Trochę się już znam na tworzeniu karaoke - korzystam ze skryptów. I ostatnio zauważyłem ciekawy efekt w karaoke, otóż podświetlają się sylaby, a potem rozpadają na litery.
Pytanie - jak dokonać tego, aby to dotyczyło każdej litery z osobna? Wiem, że się da, ale niestety nie zostałem "dopuszczony" do tej technologii xD
Ten poradnik, to super sprawa.
I polecam go wszystkim.
Wielkie dzięki dla autora tego cacka, bo naprawdę pomocne.
No, jest tam parę zbędnych rzeczy, jak wczytywanie video przy robieniu timingu do audio, ale ogółem nie jest to takie złe dla takich, co zaczynają od zera.
Da radę zrobić 2 i więcej karaoke w jednych napisach z tym poradnikiem? Czy to tylko ja nie umiem?
Jak ustawić drugiego templata?
Da radę zrobić 2 i więcej karaoke w jednych napisach z tym poradnikiem? Czy to tylko ja nie umiem?
Jak ustawić drugiego templata?
Nie bardzo rozumiem to pytanie...Wszystko się da zrobić...Przecież tymek88 zrobił podstawy karaoke...można powiedzieć podstawy podstaw:D
A tak na poważnie to jedną z łatwiejszych sztuczek przy których można zastosować metodę tymka jest np. nazwanie inaczej jednej linijki karaoke w kolumnach: Style i Actor niż druga linijka (trzeba pamiętać aby nazwy templat zgadzały się z mającym się wyświetlić karaoke inaczej cała robota na nic).
Wiem, że nic nie wiem...
Kurcze ... to jednak coś wiem!!
To u mnie się nie dało. Nie kliknąłem a Automation>Apply karaoke template i się dziwiłem, że nie działa. Jak to ja...
Link z pierwszego posta nie działa, ale pewnie to to samo co to:
http://www.nnh-team.org/forum/viewtopic.php?t=1376
(dla potomności)
Mam takie pytanko bo chce ustawić sobie w pionie napisy w kanji lecz niestety cały tekst jest obrócony o 90 stopni i wiem że jedynym sposobem to właśnie całość tekstu obrócić o 90 stopni, następnie te znaki w kanji które są w tagu \k obrócić choć jedną literkę a do reszty to powiedzmy ten kąt skopiować i wkleić do następnej(zrobiłem to ale to jest zbyt męczące :| ), ale się zastanawiam czy da się jakoś na templaterze(nie wiedziałem jak tu się wyrazić) to zrobić. Programowanie trochę ogarniam bo niektóre pisanie komend z lekka przypominają php(przypomina ale takie trochę namieszane ), tylko problem jest w tym że nie wiem od czego zaczynać, może jakaś mała podpowiedź lub przykładzik to wtedy ogarnę co i jak.
Jeśli to do hardka, to coś takiego przed całą linią wystarczy:
{\frs90\frz270}
Ps. Trzeba kodować z vsfiltermod'em.
Nick na ANSI: bobek784v2
mam taki kod
!retime("start2syl",-400+syl.i*100,0)! {\efekt\move(!$scenter+50!,!$smiddle-50!,!$scenter!,!$smiddle!,0,300)}
i jak mogę tu zastosować funkcje math.random tam gdzie są "50" tzn one poruszają się z pozycji x,y do x1,y1 (jeśli dobrze to wytłumaczyłem) lecz czy da się jakoś z funkcją math.random lub inną zrobić tak by były losowe liczby w pozycjach przy każdej kompilacji?
Ostatnio edytowany przez olszam (2012-07-06 15:22:54)
Kiedy gadamy o pierdołach przecinki są ważne, a przy takich konkretach bez nich strasznie ciężko zrozumieć posta - serio i bez zbytniej zgryźliwości.
Zwykłe
\move(!$scenter + math.random(-50, 50)!, !$smiddle - math.random(-50, 50)!, $scenter, $smiddle , 0 , 300)
nie działa?
Btw. nie musisz każdej zmiennej ($scenter) zamykać w wykrzyknikach. Używaj ich, kiedy trzeba coś przeliczyć (!$scenter + 1!).
Ostatnio edytowany przez Sir_Ace (2012-07-06 15:57:00)