Nie jesteś zalogowany.
Nie mam pojęcia, czemu przez tydzień nie będą emitowali już anime? Nie ma ktoś informacji o powodach/ Nie pisał ktoś do nich?
Hm... a w Naruto ominęli dwa odcinki xD. Bo dzisiaj zamiast 74 był 76.
Chyba trzeba będzie kanał na straty spisać...
Możliwe, że ten blok anime na AXN SCI-FI, to był taki test na popularność tego rodzaju produkcji w Polsce, a że [pewnie] oglądalność była słaba to poczekamy na Animaxa jeszcze kilka lat. Chyba, że go w Polsce nigdy nie ujrzymy.
EDIT
Ale to na pewno żart na Prima Aprilis - mówię wam!
Ostatnio edytowany przez seba609 (2010-03-28 11:43:15)
Lupin, he's a nice man. Why he's cool, you know, he uses his walther. Yeah, the machine cries, bang bang.
To pewnie nie jest żart - mówię wam.
Oglądalność pewnie była dość wysoka, jestem ciekaw, o ile teraz spadnie oglądalność AXN SciFi.
Jakby ogladalnosc byla tak wysoka to by stacje puszczaly anime. Reguly naprawde sa dosc proste, ogladalnosc = inwestycja, tak jak RTL7 inwestowal w dragonbula, a Polsat w SM przez tyle lat. Tylko na jedno i drugie wczesniej byl szal w Europie, Niemcy, Hiszpania, Wlochy... przecieraly szlaki. Teraz nie ma serii, ktora by takie tlumy przyciagnela, te dwie byly pod tym wzgledem wybitne. Po prostu cyferki ogladalnosci robily swoje, naprawde. To w telewizji jest jednak najwazniejsze. Gdyby anime przyciagalo takie tlumy przed telewizory to stacje by w nie inwestowaly, tak jak inwestuja we wszelkie durne teleturnieje, czy telenowele, inwestuja wtedy, kiedy im sie to po prostu oplaca.
Nikt nie spodziewa się hiszpańskiej inkwizycji!
Tylko czy da się tak naprawdę zmierzyć faktyczną oglądalność w telewizji?
http://www.przekroj.pl/cywilizacja_pyta … ,6080.html
http://forsal.pl/artykuly/367326,jak_mi … ramow.html
Ostatnio edytowany przez KieR (2010-03-28 15:35:56)
Ciekawe, czy faktycznie w naszym kraju takie coś działa, jak piszą na przekroj.pl.
Metoda działa też z odbiornikami telewizji satelitarnej?
11 kwietnia będzie ostania weekendowa przedpołudniowa emisja anime. Czyli emisja Romeo i Julia skończy się na 17 odcinku...
Później zostaną jedynie nocne emisje w weekendy - które są rozpisane do końca kwietnia, a czy będzie coś dalej, nie wiadomo...
No cóż.
Zainteresowało mnie Nodame. Ale z tą jakością dałem sobie spokój po 6-ciu odcinkach.
Format raz 4:3, raz 16:9. Czcionki bez outline - nic nie widać, brak tłumaczeń napisów z ekranu, zdarzały się niedotłumaczone dialogi.
A podsumowanie:
Znacznie lepsze napisy leżą na na serwerze.
Co do napisów to się zgodzę. Często są źle wrenderowane, a tłumaczenie - szkoda gadać.
Ale miło było oglądać anime w TV . Teraz zostają niemieckie kanały...
W ogóle na AXN SciFi anime jakoś mają źle zakodowane. Jakość jest często gorsza od starych DivXów z bitratem ~800kb/s znalezionych w Internecie.
Też zauważyłem niski bitrate, ale to też może być wina zbyt dużej liczby kanałów upchanych na jeden transponderze na satelicie, w ramach oszczędzania Chyba, że z jakością przy anime tylko tak jest to nie tego wina.
Pewnie tną po kosztach i puszczają jakiś chłam Tak samo z tłumaczeniem - jeśli by im chociaż trochę zależało, to można zrobić dużo lepsze z małym nakładem pracy. Pomijając już fakt, że timing czasami ssie po maxie (niespójny gramatycznie tekst wyświetlany 3 sekundy za wcześnie przebija wszystko ).
Kensai, mało w axn widziałeś chyba. Rawy przebijają wszystko, zresztą już nieraz było tu o tym mówione
No wideo za dużo nie widziałem, więc nie wiem - wnioskowałem się na postach wyżej, że słaba jakość
Ale tłumaczeń trochę widziałem i nie wmówicie mi, że są one dobre ^^
Ciekawe, z jakiego języka w ogóle tłumaczyli anime na polski?