#141 2010-03-31 19:00:48

wizard2000
Użytkownik

Odp: Anime w AXN Sci-Fi

firma ktora tym sie zajmowala to jakas miedzynarodowa, ktora ma oddzialy w wielu krajach na calym swiecie ale porownujac ich prace z pracami zamieszczanami na ansi to na ich miejscu wstyd bylo by mi przyjac jaka kolwiek kase za te tlumaczenia i za cala ich robote

wizard2000.jpg

#142 2010-04-15 21:53:29

AtoMan
Użytkownik

SDI Media, znane do niedawna jako Sun Studio, korporacyjny moloch do taśmowej produkcji polonizacji we wszystkich odmianach - przy czym w napisach mają najmniej doświadczenia, z tego co widać.

Marcin_S napisał:

W ogóle na AXN SciFi anime jakoś mają źle zakodowane. Jakość jest często gorsza od starych DivXów z bitratem ~800kb/s znalezionych w Internecie.

Transponder na satelicie, z którego idzie, ma niską rozdzielczość i bitrate.

Marcin_S napisał:

Ciekawe, z jakiego języka w ogóle tłumaczyli anime na polski?

Trudno powiedzieć, ale zazwyczaj z angielskiego (niektórych tłumaczy można było wygooglać), często zdarzały się kalki z amerykańskiego dubbingu (!), jak choćby przetłumaczona w Naruto kwestia, którą dubbing dodał, a oryginał nie miał.

Mała popularność, mówicie?
- kanał o niskiej dostępności, niższej niż Hyper
- napisy = dla zapaleńców (czyli generalnie dla tych, co i tak anime oglądają, a skoro oglądają, to po co im emisja w TV)
- godzina = w dzień, czyli zdecydowanie NIE dla zapaleńców (szkoła/studia/praca), w nocy też nie (patrz poprzedni nawias).

Pierwszy podpunkt ogranicza dość ostro widownię, kolejne dwa "ścinają" prawie do zera ;-)

A że efekt był jaki był (Sony zabrało się od d*py strony, SDI też), to i Animaxa nie doczekamy wcale - bo na logikę, po co komu kanał, którego nikt nie będzie oglądać? (sądząc po oglądalności bloków na AXNSF)

#143 2010-04-15 22:26:55

wizard2000
Użytkownik

dziekowac im mozna jedynie za to ze puscili tsubase i mozna bylo sobie przypomniec dziecinstwo (w kazdym razie u mnie tak bylo) z drugiej strony kusi mnie napisanie maila do nich z zapytaniem dla kogo te emisje byly przeznaczone bo jakos nie widze zadnej grupy docelowej tak jak to kolega wyzej zauwazyl oraz do sdi z zapytaniem skad tak kiepskich tlumaczy wzieli

wizard2000.jpg

#144 2010-04-15 22:39:28

Kensai
Użytkownik

True. Ja jako tłumacz amator nigdy w życiu bym się nie podpisał pod tłumaczeniem Tsubasy, a oni dumnie umieszczają dane swojego pracownika smile_big

#145 2010-04-16 00:29:22

wizard2000
Użytkownik

ze tak powiem duma rzecz wzgleda u niektorych ma swoja cene

wizard2000.jpg

#146 2010-04-16 16:56:07

Marcin_S
Użytkownik

AXN SciFi ma mniejszą dostępność niż Hyper? Można by się spierać, zwłaszcza po wejściu na rynek n-ki.

#147 2010-04-16 18:01:48

FAiM
Użytkownik

Hyper -> CYFRA+, telewizje kablowe
AXN Sci-Fi -> Cyfrowy Polsat, n, CYFRA+, telewizje kablowe

To raczej Hyper jest mniej dostępny...

K5Cqyo6.png?1

#148 2010-04-16 18:37:33

Marcin_S
Użytkownik

Tylko, że AXN SciFi jest niestety jedynie w droższych pakietach C+ i Cyfrowego Polsatu, a Hyper w C+ można oglądać płacąc niższy abonament.

Niestety chyba nie da się stwierdzić, który kanał ma większy zasięg.

#149 2010-04-16 19:31:25

AtoMan
Użytkownik

Generalnie AXN Sci-Fi ma niewielką oglądalność, większość przychodów idzie z głównej anteny - a Hyper jednak ma o wiele lepszą porę emisji anime i nieporównywalnie wyższą jakość... wszystkiego (chociaż w powtórkach Bleacha jakoś ostro jakość dźwięku spadała).

#150 2010-04-17 10:29:41

Marcin_S
Użytkownik

To dosyć dziwne też, że AXN SciFi nie potrafi załatwić miejsca na transponderze, gdzie może emitować z wyższym bitrate. Przecież nawet darmowe kanały niemieckie transmitują obraz średnio z bitrate wynoszącym 3000kb/s, a dochodzi on nawet do 6000kb/s.

#151 2010-04-17 14:14:47

FAiM
Użytkownik

Chyba nie zdajesz sobie sprawy, ile kosztuje miejsce na transponderze jezor.

Jeśli chodzi o platformy satelitarne, to n nadaje z innego niż reszta...
I tym wypadku, to raczej platforma musi znaleźć miejsce na transponderze.

Natomiast kablówki 'ciągną' jeszcze z innego transpondera - bodajże z Eurobird 16A.
Tutaj bardzo możliwe, że stacja sam załatwia sobie miejsce na transponderze - jak jest naprawdę, nie wiem.

Inna sprawa, to jakość samego sygnału nadawczego... A jakiś czas temu była jego poprawa.

K5Cqyo6.png?1

#152 2010-04-18 00:45:36

shakkin
Użytkownik

Wszyscy marudzicie. Nadawali anime może i w kiepskiej jakości ale nadawali (legalnie można było oglądać, a nie "na serwerze leżą lepsze napisy") Jak macie forsę to możecie zasponsorować  polskiej telewizji parę tytułów, a nie narzekacie.

#153 2010-04-18 00:56:10

Kensai
Użytkownik

Wiesz, oni wykupują licencję na wideo, a tłumaczenie załatwiają sami. Wydaje mi się, że dużo lepiej by wyszli na nawiązaniu współpracy z jakąś grupą tłumaczącą anime, niż na wynajmowaniu zewnętrznej firmy nie związanej z branżą. Za przykład może służyć ten nieszczęsny Tsubasa, gdzie za tłumaczenie pewnie trochę zapłacili, a jakość sięga poziomu chodnika. Zresztą, jak czasem trafię na jakieś nowsze tytuły, to też ich tłumaczenie pozostawia wiele do życzenia.
Ale fakt faktem - i tak prawie nikt tego nie ogląda. Tych, których nie odrzuca jakość wydania, zatrzymuje pora transmisji.

#154 2010-04-18 10:46:42

AtoMan
Użytkownik

shakkin napisał:

Wszyscy marudzicie. Nadawali anime może i w kiepskiej jakości ale nadawali (legalnie można było oglądać, a nie "na serwerze leżą lepsze napisy") Jak macie forsę to możecie zasponsorować  polskiej telewizji parę tytułów, a nie narzekacie.

To nie te czasy, gdzie po rękach się całowało za byle chłam. Przypominam, że ściąganie plików wideo jest legalne i mieści się w zakresie dozwolonego użytku, więc argument średnio trafny...

I chciałbym zauważyć, że Sony MA te licencje od dawna. Ich jedyny "wkład" to doklejenie marnej jakości napisów, czyli koszty praktycznie zerowe, a tytuły i tak przerywają reklamami.

Dla porównania, czeski Animax w czerwcu zacznie emisję nowych serii FMA i Slayersów z pełnym dubbingiem, więc...

Kensai napisał:

Wydaje mi się, że dużo lepiej by wyszli na nawiązaniu współpracy z jakąś grupą tłumaczącą anime, niż na wynajmowaniu zewnętrznej firmy nie związanej z branżą.

To się tak może wydawać, ale fansubberzy NIE znają się na profesjonalnym tłumaczeniu, mimo, że może im się tak wydawać - ich tłumaczenia mają za długie linijki i są stanowczo zbyt dosłowne. Suby do TV to - mimo wszystko - coś w stylu tego, co pokazali, i innych po prostu nikt nie przyjmie.

Kensai napisał:

Ale fakt faktem - i tak prawie nikt tego nie ogląda. Tych, których nie odrzuca jakość wydania, zatrzymuje pora transmisji.

Taa... co prawda są nagrywarki itepe, ale skoro szybciej jest ściągnąć fansuba...

#155 2010-04-18 16:30:03

Robson88
Użytkownik

AtoMan napisał:

Dla porównania, czeski Animax w czerwcu zacznie emisję nowych serii FMA i Slayersów z pełnym dubbingiem, więc...

Dla mnie dubbing to nic dobrego. Nawet napisy marnej jakości są lepsze niż dubbing. Ewentualnie może być lektor, ale jak mam możliwość to wybieram napisy. Niestety w polskiej telewizji zazwyczaj można wybrać tylko lektora i wersje orginalną.

#156 2010-04-18 16:42:40

AtoMan
Użytkownik

Dla ciebie - ale dubbing jest zawsze lepszy od lektora, a z napisami nie ma co porównywać, bo to dwie różne rzeczy - zresztą liczy się fakt zerowego niemal wkładu u nas i dbania o widza w Czechach.

#157 2010-04-18 17:09:42

Sir_Ace
Użytkownik

AtoMan napisał:

ale dubbing jest zawsze lepszy od lektora

Masz licencję na głoszenie Prawdy Objawionej, czy tylko zapomniałeś dodać 'Moim zdaniem' ?

Rzecz względna i dyskusja o wyższości jednego rozwiązania nad drugim jest bezcelowa.

#158 2010-04-18 17:22:15

Marcin_S
Użytkownik

Przecież w dobie telewizji cyfrowej można by dać oryginalną ścieżkę dźwiękową i dubbing do wyboru.

#159 2010-04-18 17:23:06

Kensai
Użytkownik

AtoMan: Zależy jakie napisy. Wiadomo, że możesz trafić na byle chłam i na perełkę. Wydania od jednych grup nieco kuleją nawet mimo korekty, a inne ogląda się z przyjemnością.
Zbyt dosłowne tłumaczenie? Zawsze mi się wydawało, że napisy powinny przekazywać to co oryginał, a nie wersję alternatywną stworzoną przez tłumacza. Chyba że chodzi ci o to, że przeciętny polski widz jest zbyt tępy na zrozumienie oryginalnej fabuły i należy mu to wytłumaczyć jak najprościej się da, pomijając komplikujące elementy smile_big
Odnośnie nagrywarek: Ja nie korzystam z wersji TV głównie ze względu na jakość wydania. Nawet jak mam możliwość obejrzenia czegoś w TV, to wybiorę jednak komputer, bo większość napisów jest dosyć słaba, albo nieczytelna, a dubbing jest tragiczny...

PS. Jak słyszę niektóre dubbingi, to jednak lepszy jest od nich bezbarwny lektor.

#160 2010-04-18 17:53:45

Robson88
Użytkownik

Marcin_S napisał:

Przecież w dobie telewizji cyfrowej można by dać oryginalną ścieżkę dźwiękową i dubbing do wyboru.

Oczywiście że można tylko że do orginalnej ścieżki dzwiękowej trzeba dodać napisy, a to są dodatkowe koszty. Z tego co wiem jedynym kanałem który daje możliwość takiego wyboru NFILM.

Stopka forum

© Animesub.info 2024