Nie jesteś zalogowany.
lilith_ napisał:Klapo napisał:Nie wiem czy już było na ten temat coś..
ale przydałby się widoczny system ostrzeżeń na forum i na portalu.
coś w stylu..
Klapo dostał jedno ostrzeżenie
powód: przeklinanie...przydatne by to było.
Wiemy o tym zostanie to przywrócone.
No, ale po co? Nie widzę sensu czegoś takiego ;p
By było wiadomo, co kto przeskrobał, i jakie za to poniósł konsekwencje.
Wielki Brat kłania.
Już to było i będzie ponownie. Poza tym będzie przypominało karanym, ile im brakuje do bana stałego
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Acha, luz ^^ Sama ilość nabytych warnów całkowicie wystarczy. Przegięciem było by podawanie powodów. Każdy sam wie za co.
Ostatnio edytowany przez marcin2 (2009-07-30 20:09:01)
Acha, luz ^^ Sama ilość nabytych warnów całkowicie wystarczy. Przegięciem było by podawanie powodów. Każdy sam wie za co.
Przegięcie? Chyba każdy chce wiedzieć za co został ukarany. Jeśli wiedziałby, że poniesie karę za swój czyn, raczej by tego nie robił.
Moderator może widzieć naruszenie regulaminu, którego nie widzi użytkownik. Ewentualnie inaczej interpretują przepisy.
marcin2 napisał:Acha, luz ^^ Sama ilość nabytych warnów całkowicie wystarczy. Przegięciem było by podawanie powodów. Każdy sam wie za co.
Przegięcie? Chyba każdy chce wiedzieć za co został ukarany. Jeśli wiedziałby, że poniesie karę za swój czyn, raczej by tego nie robił.
Moderator może widzieć naruszenie regulaminu, którego nie widzi użytkownik. Ewentualnie inaczej interpretują przepisy.
Każdy wie za co dostał ostrzeżenie. Regulamin nie jest trudny w zrozumieniu. Wystarczy go tylko przeczytać. Moderacja nie nadinterpretuje tego co jest w nim zawarte. Śmiem nawet twierdzić, że dość łagodnie podchodzimy do karania Najpierw leci PW a dopiero jak ktoś nie zastosuje się do tego leci warn.
"Chodź, poluj ze mną. Zostaw ból i bądź znowu wolny. Tu każdy czas jest teraźniejszością i wybór należy do ciebie. Wilki nie mają króla."
Aurius napisał:marcin2 napisał:Acha, luz ^^ Sama ilość nabytych warnów całkowicie wystarczy. Przegięciem było by podawanie powodów. Każdy sam wie za co.
Moderator może widzieć naruszenie regulaminu, którego nie widzi użytkownik. Ewentualnie inaczej interpretują przepisy.Każdy wie za co dostał ostrzeżenie. Regulamin nie jest trudny w zrozumieniu. Wystarczy go tylko przeczytać. Moderacja nie nadinterpretuje tego co jest w nim zawarte. Śmiem nawet twierdzić, że dość łagodnie podchodzimy do karania Najpierw leci PW a dopiero jak ktoś nie zastosuje się do tego leci warn.
To prawda.... Q mnie ostrzegał, parę razy samym pw. A za co dostałem 2 warny wiem bardzo dobrze... Więc, na to narzekać nie można.
Moderacja nie nadinterpretuje tego co jest w nim zawarte. Śmiem nawet twierdzić, że dość łagodnie podchodzimy do karania
Zgadzam się. Chociaż ostatnio jakby bardziej purytańsko traktowane są offtopy. Wiem, że takie są przepisy, ale przez to umierają potencjalnie ciekawe dyskusje. Brakuje mi właśnie wydzielania dyskusji do nowego tematu, ale Q kiedy już w tym dziale, że tego nie da się zrobić.
(Za przykład podam tu ostatnią dyskusję o narkotykach, której teraz nie mogłem znaleźć, a która momentami była nawet ciekawa. Nie było mnie tydzień, więc nie wiem, co było powodem jej usunięcia.)
Najpierw leci PW a dopiero jak ktoś nie zastosuje się do tego leci warn.
Nie doświadczyłem tej przyjemności, więc nie wiem jak to działa. Skoro tak, to się wycofuję z wcześniejszego stwierdzenia.
(...) Chociaż ostatnio jakby bardziej purytańsko traktowane są offtopy. Wiem, że takie są przepisy, ale przez to umierają potencjalnie ciekawe dyskusje. Brakuje mi właśnie wydzielania dyskusji do nowego tematu, ale Q kiedy już w tym dziale, że tego nie da się zrobić.
(Za przykład podam tu ostatnią dyskusję o narkotykach, której teraz nie mogłem znaleźć, a która momentami była nawet ciekawa. Nie było mnie tydzień, więc nie wiem, co było powodem jej usunięcia.)
No niestety nie ma na razie opcji wydzielenia postów i przeniesienia do nowego/innego topiku. A dyskusja o narkotykach poleciała bo zaczęła się w innym temacie i była nie na temat. Gdyby się wtedy ludkowie przenieśli do nowego tematu zostałaby. No a tak niestety, poleciała. Tak samo jak kilka innych. Zostawienie ich spowodowało by bałagan w danym temacie
"Chodź, poluj ze mną. Zostaw ból i bądź znowu wolny. Tu każdy czas jest teraźniejszością i wybór należy do ciebie. Wilki nie mają króla."
lilith, nie opowiadaj bajek, że regulamin nie jest nadinterpretowany, bo różne rzeczy się działy i dzieją.
Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.
Oin, jest też także zapis o rzeczach nie zawartych w regulaminie, bo nie wszystko można przewidzieć. Ty jesteś tego najlepszym przykładem.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Piszesz, jak gdyby tu chodziło tylko o mnie, a nie o podwójną politykę i wybiórcze stosowanie regulaminu...
Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.
Witam,
może będę drażniący przerwę dysputę wolnosłowia... ale cóż. A propos nowych funkcji. Raczej ansi nie ma wystarczająco dużo kasy, by wydać ją ot tak na badania marketingowe, semantykę i inne takie pierdoły. Tak więc, chyba najlepiej byłoby kopiować funkcjonalność od najlepszych - oby tylko w rezultacie nie wyszedł potwór Frankensteina.
Pierwsza, dla mnie najbardziej irytująca rzecz - dlaczego "logotyp" w headzie nie jest klikalny?
Następnie przejdźmy dalej. Główną zawartością serwisu są napisy, więc szukajka mogłaby być ciut większa i w szerokości i wysokości. Dzięki temu możnaby dać znaczek "strona przyjazna dalekowidzom" i powiększyć czcionkę w szukajce. Na pewno dobrym posunięciem byłby system tagowania napisów, dzięki czemu możnaby wywalić dosyć dziwaczny pomysł wyboru kolumny mysql - czy tytuł oryginalny, czy angielski. Dzięki temu pomijamy też problemy z tytułami alternatywnymi (Twórca wrzuca sobie odpowiednie tagi do napisów i wsio). Tutaj oczywiście przydałaby się konieczność moderowania - bo nagle wszyscy zaczną dodawać do napów tag "suzumiya" i dużo luda problemy będzie miało.
Co do samej prezentacji napisów - może jakaś dodatkowa - bardziej rozwinięta karta suba (i bezpośrednio wyniki wyszukiwania nie muszą być zbyt rozwinięte - ograniczamy długość decript., podajemy tylko to, co najważniejsze - dwa tytułu i dzięki temu możemy zmieścić więcej wyników na pojedynczej stronie)? Klikamy sobie w małą ikonkę "i", na której wyświetlają nam sie wszystkie tagi (oczywiście klikalne - proste przekierowanie do wyszukiwania za pomocą wybranego tagu), data dodania napisów, termin modyfikacji, linki do czcionek (zaznaczam, że podawanie linków do nawet nielegalnego contentu jest legalne, więc tu nie trzeba się martwić), oczwyiście też klikalne. Do tego małą charakterystykę Twórcy: avat, nick, płeć, grupa fs. No i pełny desc. - jak ktoś chce pisać esej, czemu mu tego nie umożliwić?
Komentarze - czemu nie skopiować motywu z youtube.com? Dawanie "thumbs up/down" może się wydawać mało ortodoksyjne, istnieje duże prawdopodobieństwo masowego thumbowania. Ale na youtube się to sprawdziło. Czemu? Bo komu się tak naprawdę chce logować->klikać w +/- -> przechodzić na stronę potwierdzenia (najlepiej z captcha Google'a). Właśnie tą ostatnią stronę możnaby wdrożyć, żeby uniknąć masówki. Mamy większe prawdopodobieństwo wychwycenia niepożądanych komentarzy przez modów (bo skoro nikt nie komentuje, nie ocenia negatywnie to w sumie nikomu to nie przeszkadza). Wtedy możnaby taki komentarz chować (oczywiście z możliwością kliknięcia "pokaż" przez każdego gościa) lub usuwać (i tu następny dodatek - niech zostaje belka, że dany komentarz był - po miesiącu można się zgubić, gdzie tak naprawdę odbyła się batalia i z kim).
Wracając do wyszukiwarki, skopiujmy motyw z Allegro - wpisując numerek id napisów, przechodzisz bezpośrednio na kartę prezentacji napisów.
Pozostają mi na koniec same kwestie designerskie, typu przebudowanie strony głównej (newsy są ważne ale czy najważniejsze...), spójność graficzna podstron (przejście na wishlist po długiej wędrówce po ANSI może wywołać atak epilepsji) i takie tam pierdółki. Z chęcią słuzyć mogę jakąś pomocą ale już nie dzisiaj...
PS. Jak już zabawa to zabawa... może jednak phpbb3?
Ostatnio edytowany przez sacronius (2009-11-05 00:42:51)
Jestem nieco zbalowany, więc ujmę to krótko ^^ Przede wszystkim nierozsądkiem jest kopiowanie "najlepszych" rozwiązań z innych serwisów. Należy skupić się na potrzebach ansi, i pod tym kątem podejść do możliwych rozwiązań i wybrać te najlepsze.
Wyszukiwarka spełnia dobrze swoją rolę (ja się przynajmniej nie skarżę :} ) ...o ile tytuł zostanie wpisany poprawnie.
Design jest git. Przyjazny dla oka, łatwy do ogarnięcia, uporządkowany i czytelny. Tak - newsy są najważniejsze. Newsy przeglądasz najczęśniej spontanicznie, automatycznie - przeciwieństwie do subów. Jeśli szukasz suba - znajdziesz suba. Newsy czytasz przy okazji (o ile nie interesuje cię nic konkretnego). Skutkiem będzie obniżenie wejść na forum i leciutkie obumarcie.
Nie wolno zapomnieć również o przystępności i łatwości obsługi ansi; im więcej dupereli - tym gorzej dla wszystkich.
Ostatnio edytowany przez marcin2 (2009-11-05 02:00:31)
Na komentarze plan już jest. Na info o napisach też. Szukajka wróci do poprzedniego stanu. Grafika to na razie najmniejszy problem Propozycje rozwiązań zostaną wam przedstawione we właściwym czasie. Ale pomysłami rzucajcie, a nuż coś ciekawego się trafi
Można zrobić bajer jak ze spojlerami. Klikasz w plusik i pojawia się np. 20 kolejnych linii z losowego miejsca napisów.
+ Nie trzeba ściągać, żeby wiedzieć, czy suby są coś warte.
- Obciążenie silnika
- Można trafić na kara czy inne pierdoły.
Ja bym proponował możliwość wprowadzenia ocen napisów w skali od 1/10 bez potrzeby komentarza.
Takie od 1 do 10 jest bez sensu bo ludzie na ogół nie potrafią z tego korzystać, używając jedynie 1,2,9,10.
Jeśli już miałby być nowy system oceniania to 1-4 bądź 1-5.
Już dawno zostało ustalone, że będzie 1-5 i trzeba będzie wpisać komentarz. Trochę wysiłku nie zaszkodzi.
Ocena plus komentarz, ale nie w stylu "bdb, błędów nie ma". Będziecie musieli wysilić nieco szare komórki. Wiem, że napisanie paru sensownych zdań to ciężka sprawa, ale jakoś to przeżyjecie.
Ostatnio edytowany przez dulu (2009-11-05 16:14:02)