Nie jesteś zalogowany.
Możesz sobie darować tworzenie poradnika dot. ściągania, bo już ktoś inny to zrobił.
Możesz sobie darować tworzenie poradnika dot. ściągania, bo już ktoś inny to zrobił.
Zapewne dużo osób już to zrobiło, ale chciałem skondensować wszystko w jednym miejscu. Większość ludzi nie lubi używać googli ostatnio.
marek2fgc napisał:Możesz sobie darować tworzenie poradnika dot. ściągania, bo już ktoś inny to zrobił.
Zapewne dużo osób już to zrobiło, ale chciałem skondensować wszystko w jednym miejscu. Większość ludzi nie lubi używać googli ostatnio.
O tę stronę mi chodziło:
http://zuvvo.blogspot.com/2012/08/oglad … -dysk.html
Tak z ciekawości zobaczyłem, jak onlajnom idzie tłumaczenie non non biyori. W końcu nie raz słyszałem, że onlajny "poradziłyby" sobie bez ansi. Komentarze też równie pokazują wiedzę na temat, skąd się biorą suby.
Mam pytanie czy wiadomo coś odnośnie tłumaczenia tego anime, ponieważ jak na razie jest przetłumaczonych 3 odcinki z 10.
Heh, czyli nie doczekamy się polskich napisów... szkoda a wydawało się takie fajne...
+
O anime. Super! Jest lekkie, zabawne, kreska ładna i miło się ogląda
Dobre anime na odstresowanie się i wrzucenie na luz.
O uploadzie. Dzięki Shindenie, znowu musiałem oglądać anime na innej stronie. Co lepsze na innych stronach są tylko 3 odcinki XD Jednak wszyscy Polacy to LENIWA rodzina XD
Polacy to jednak lenie.
Warto więc, by łazić po forach i edukować ludzi. Potem jak to nie poskutkuje, przejść do kolejnego kroku.
Ostatnio edytowany przez kishida (2014-02-12 23:09:04)
Przegrałeś.
Racja, ale wiesz... człek już wie, że nie ma sensu się wypowiadać, zobaczy kolejną głupotę i już samo pójdzie... ehh.
Jak sam powiedziałeś, większość pozwala online'om na korzystanie z ich napisów, więc co za problem?
I nie biorą (przynajmniej nie wszystkie), chociaż ten zakaz sam w sobie jest dziwny.
Zresztą bardziej chodziło mi tu o inny śmiechowy przypadek - grupka osób z ANSI, ot malutki % populacji, wypowiada się, że niedługo będą tylko prywatne subki... innymi słowy - uważają swoją malutką mniejszość, za większość, co jest: śmieszne, absurdalne... nawet nie wiem, które słowo lepiej pasuje.
Sami tłumaczą, więc mogą nawet na pół ekranu dać, żeby siundeny się siundenowiły. I ja będę ich popierał.
Ja też - sami to tłumaczą i upkują, a potem jakiś Animezone wstawia to u siebie, dlatego dobrze, że uświadamiają ludzi, gdzie powinni to oglądać.
Tak z ciekawości zobaczyłem, jak onlajnom idzie tłumaczenie non non biyori.
Wybiórczo, bardzo wybiórczo.
Nie zapomnij wspomnieć jak idzie tłumaczenie: Hunter x Hunter 2011, Magi: the Kingdom of Magic czy Kill la Kill - na Wbijam są wszystkie epki w dobrej jakości, u was nie ma wcale, albo jesteście z tłumaczeniem po 10-20 epków w plery... ale przecież wszystko bierze się z ANSI, ot takie centrum zbawienia.
Ogólnodostępne? Załóżmy, że narysowałam sobie obrazek
Absurdalne porównanie.
Obrazek jest twój od początku do końca, tymczasem polski przekład to albo retranslate z napisów ukradzionych ze stream'a, albo z przekładu innej grupy, która też do tego produktu nie miała praw.
A nie zarabiają na napisach stricte, tylko na całych epkach (harda trzeba zrobić, upnąć też), gdzie i tak im sporo idzie na utrzymanie strony.
Sporo zależy też od samej strony - nie wiem (i nawet mnie to nie interesuje) co Siunden robi ze swoją kasą, ale np. Wbijam daje na stronie szczegółowe rozliczenie, a nadwyżka finansowa idzie na organizowanie przez nich konkursy (do wygrania: mangi, książki, płytki, słodycze z Japonii itp.), także nazywanie ich złodziejami (na nich też się przewijały tutaj takie wrzuty...) w takich okolicznościach jest śmieszne, szczególnie, że sami tłumaczą większość (prawie wszystkie) upkowanych przez siebie serii, przynajmniej tych nowych.
Ale sporo osób ma tu klapki na oczach, tak właściwie co chwile słyszę "Siunden, Siunden" i wrzucanie go do worka z innymi onlajnami, które np. pytają o zgodę, czy same tłumaczą swoje wrzutki.
Może nazwijcie temat, tak jak się powinien nazywać "Precz z shindenem", zamiast udawać, że o coś innego tu chodzi?
że jego zdjęcia na FB też są ogólnodostępne
Nie chcę mi się nawet komentować, jeśli nie widzisz różnicy między FB, a ANSI, gdzie napisy domyślnie są przeznaczone do pobrania na dysk, to cóż... kwestię legalności też pomijam.
Po tym już przestałem czytać.
A ja ledwo zauważyłem twój tekst, bo wklejasz obrazki na pół ekranu, zamiast odpisać jak człowiek.
Zresztą - nvm, pewnie zaraz usłyszę jakieś bzdurne wymówki, czy wyzywanie Wbijamu od złodziei, bo wzięli część napisów Shujina (za jego zgodą), coby szybciej zrobić własne tłumaczenie... dobranoc.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2014-02-12 23:48:26)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Ja obejrzałem pierwszy odcinek Maken-ki two i ... masakra. Myślałem, że będę miał jakąś konkurencję w tłumaczeniu, po tym jak skończę T&B kinówkę. Ale nawet ja bym lepiej przetłumaczył. Do tego komentarz uploadera i tłumacza mnie rozbawił.
Ostatnio edytowany przez cordo (2014-02-13 00:07:16)
"Udzielenie odpowiedzi to uczucie wyższości na chwilę. Nieudzielenie żadnej to uczucie wyższości na całe życie"
szczególnie, że sami tłumaczą większość (prawie wszystkie) upkowanych przez siebie serii, przynajmniej tych nowych.
Nie wiem, gdzie ty masz oczy, ale oni większości serii sami nie tłumaczyli, jedynie raptem te kilka nowych bajek, gdzie i tak nie wszystkie odcinki sami przełożyli.
Napisałeś, że nie wrócisz, więc naprawdę to zrób.
Ostatnio edytowany przez Sasha1 (2014-02-13 00:30:33)
Nie spinajcie się tak misie pysie. Wbijam ma na swojej stronie ok. 44 serii, w tym sami tłumaczą 11 serii.
Tylko na głównej stronie pokazują serie z własnym tłumaczeniem. A u ukrywają od innych tłumaczy. Jednak to, że wrzucają tłumaczenia innych tłumaczy nie oznacza, że były\ są kradzione.
"Udzielenie odpowiedzi to uczucie wyższości na chwilę. Nieudzielenie żadnej to uczucie wyższości na całe życie"
Kamiyan3991, trolek, nawet próbujesz utrzymać jakieś pozory, by nie dało się cię tak łatwo zidentyfikować. Rozbawiasz mnie totalnie swoim schematem. Jakiś zmyślony argument, który potem zostaje obalony i twoja odpowiedź typu;
Nie chcę mi się tego komentować
Boshe... i znowu marnuję czas,
Zresztą... nie ma co marnować życia.
Żebyś wiedział, że sobie oszczędzę - za dużo hejterskich wpisów i niepotrzebnych emocji jest w tym temacie, więc niniejszym go sobie odpuszczam.
Miłej zabawy.
I kończę, bo wy przecież wiecie swoje.
Dyskusja nie ma sensu, na pewno nie na tym forum.Papa.
I tak, komentuję to obrazkami, ponieważ jak na serio mam na takie coś odpowiadać?
Przynajmniej nie dajesz temu tematu zejść z najbardziej aktywnych.
"Udowodnijcie, że nie wiecie co to strach"
Szczyt odwagi XXI wieku - wzięcie udziału w shindenowym konkursie.Btw, kolejna część tutoriala gotowa: http://pokazywarka.pl/pobieranie_anime_1/
Jeśli robię tym jakiś spam/offtop to z góry przepraszam, ale skoro już mamy walczyć ze streamami, to może przydałoby się rozprowadzić jakiś taki tutek, może jest duża część osób która ogląda online'y bo nie wie, że istnieje inna możliwość.
Jeśli chcesz, to mogę coś do tego swojego tutoriala dorzucić. Linki do tego co Ty tam zrobiłeś, coś dopisać, wstawić, cokolwiek. Czasami sobie wchodzę tylko sprawdzić, jak przebiega ruch na tym bloggerze. Póki co jest 10k+ wyświetleń i codziennie ok. 10 wejść, sporo jest tych googlujących, którzy chcą się czegoś dowiedzieć o ściąganiu, także tutek jakoś tam działa.
Jak coś zmieniać, dodawać itp. to proszę o konkrety na Zuvvo4@gmail.com, to szybko bym się tym zajął.
Jeśli chcesz, to mogę coś do tego swojego tutoriala dorzucić. Linki do tego co Ty tam zrobiłeś, coś dopisać, wstawić, cokolwiek. Czasami sobie wchodzę tylko sprawdzić, jak przebiega ruch na tym bloggerze. Póki co jest 10k+ wyświetleń i codziennie ok. 10 wejść, sporo jest tych googlujących, którzy chcą się czegoś dowiedzieć o ściąganiu, także tutek jakoś tam działa.
Jak coś zmieniać, dodawać itp. to proszę o konkrety na Zuvvo4@gmail.com, to szybko bym się tym zajął.
Możesz dorzucić co chcesz, w ogóle każdy może z tym poradnikiem robić co chce, byleby to dotarło do jak największej ilości ludzi
Btw. wkleiłem to na kilka grup facebookowych, których nazwa zaczyna się od "otaku" i na serwisy streamingowe, może coś z tego będzie.
Trochę temat ucichł, a akurat dziś miałem ciekawą rozmowę ze znajomym (?), więc temat odkopuję.
Otóż próbowałem go uświadomić, że lepiej oglądać odcinki w lepszej jakości, niż jakieś onlajnowe crapy. Jak teraz to czytam, to aż trudno w to uwierzyć, że ktoś tak ogarnia temat... I to student informatyki.
Brak mi słów...
Otóż próbowałem go uświadomić, że lepiej oglądać odcinki w lepszej jakości, niż jakieś onlajnowe crapy.
Zdziwiłbyś się, ilu ludzi ma to po prostu gdzieś i onlajnowa jakość w zupełności ich zadowala.
Tyczy się to też ludzi, którzy robią przy napisach na ANSI (osobiście znam np. dwóch moim zdaniem świetnych korektorów, którzy po prostu wolą sobie zapuścić online hd i mieć wszystko gdzieś, bo szybko i wygodnie, a odcinki ściągają tylko do korekty).
W sumie może mi się wydaje, ale sama jakość onlajnów ostatnio się poprawiła, szczególnie dźwięk.
Tak czy siak ludziom się po prostu nie chce — teraz się wklepuje w Google nazwę bajki + nr odcinka i ogląda, ot tak po prostu.
Nic nie ściągasz, masz od razu hardek, więc możesz obejrzeć na każdym urządzeniu (w końcu z mkv jest ciężko, jeśli nie oglądasz na kompie).
Sam czasami jakieś kiepskie baje oglądam na angielskich streamach, bo nie chce mi się tego ściągać czy trzymać na dysku (tak, przycisk usuń to o kilka kliknięć więcej).
Generalnie onlajny to wygoda, której napisy czy nawet wmuxowane softy nie oferują.
Zresztą inna sprawa, że teraz (przy tak spopularyzowanych bajkach) liczy się tylko szybkość i wygoda, a nie jakość.
Poza tym te onlajny też się ostatnio wycwaniły — teraz oferują także gotowe hardki do pobrania, chyba wszyscy wzięli przykładu z Wbijamu.
PS: Tak swoją drogą, to znam nawet ludzi z ANSI, których bardziej interesuje popularność wstawek z ich napisami na onlajnach niż na ANSI.
Powód w sumie prosty — publika kilkukrotnie większa, a teraz praktycznie każda strona daje info o autorze wraz z odnośnikiem do profilu na ANSI.
PPS: Same onlajny ostatnio też robią mnóstwo różnych napisów
Z jakością różnie bo różnie, ale robią własne.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2014-12-05 22:47:04)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Czemu dodajesz taki bełkot? panie Coust
Ostatnio edytowany przez Witax (2014-12-05 22:48:35)
i5-8600K OC 4.8Ghz, MSI Z370 Tomahawk, HyperX Predator 16GB 3000MHz/3333Mhz, Samsung 960 EVO 250GB.
Headphones: AKG K712 PRO, AKG K612 PRO, Beyerdynamic DT-990 Edition 250ohm
DAC: SMSL SD-650+mod by mikolaj612+Muses 8820 + ad797AR SMSL M8 | AMP: Rapture by mikolaj612
Poza tym te onlajny też się ostatnio wycwaniły — teraz oferują także gotowe hardki do pobrania, chyba wszyscy wzięli przykładu z Wbijamu.
Każda osoba, która ogląda odcinki na playerze dysku google, może też ściągnąć ten plik, więc wbijam nie pierwsze oferowało ściąganie. Tak samo mp4upload oferuje możliwość downloadu z playera.
Kamiyan3991 napisał:Poza tym te onlajny też się ostatnio wycwaniły — teraz oferują także gotowe hardki do pobrania, chyba wszyscy wzięli przykładu z Wbijamu.
Każda osoba, która ogląda odcinki na playerze dysku google, może też ściągnąć ten plik, więc wbijam nie pierwsze oferowało ściąganie. Tak samo mp4upload oferuje możliwość downloadu z playera.
Świętej pamięci MegaVideo też miał taką opcję.
Ostatnio edytowany przez wtas (2014-12-05 23:00:09)
Kamiyan3991 napisał:Poza tym te onlajny też się ostatnio wycwaniły — teraz oferują także gotowe hardki do pobrania, chyba wszyscy wzięli przykładu z Wbijamu.
No też prawda, ale sama wtyczka też zdaje egzamin i to lepiej niż kiedyś.
Czasem sobie wezmę jakiegoś tasiemca z Wbijamu (Srasuto, a czasem ich Ogón Wruszki) przez wtyczkę i pobierając plik z VK przy odpalonym HD mam normalnie pliki po ~330 MB.
Mają teraz taki rozmiar jak sprzed skodowaniem hardka.
Wcześniej na pewno tak nie było.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
którzy po prostu wolą sobie zapuścić online hd i mieć wszystko gdzieś, bo szybko i wygodnie, a odcinki ściągają tylko do korekty).
Te online anime hd to taki sam shit jak te filmiki hd na youtube. Tego czegoś nie można nazwać hd (chyba, że tylko z powodu rozdzielczości).
Zresztą nie chodzi tylko o to, ale również o brak komfortu podczas oglądania anime w przeglądarce. Żeby komuś to odpowiadało to naprawdę musi nie mieć żadnych wymagań (wystarczy mu tylko to, że może oglądać z polskimi napisami).
Generalnie onlajny to wygoda, której napisy czy nawet wmuxowane softy nie oferują.
Taka sama "wygoda" jak inne filmiki online. Dla mnie najwygodniej jest wszystko oglądać z dysku twardego używając mpc hc.
Nawet anime w wersjach TV już nie oglądam, a jedynie Blu-Ray (w 99 procentach przypadków), a jak wiadomo na online są prawie same ocenzurowane czy w inny sposób gorsze wersje TV. W naprawdę nielicznych przypadkach są uploadowane wersje BD.
Same onlajny ostatnio też robią mnóstwo różnych napisów
Z jakością różnie bo różnie, ale robią własne.
I z tym się zgadzam bo za to zapewne każdy fan anime jest im wdzięczny (jeśli oczywiście udostępniają również osobno napisy).
Te online anime hd to taki sam shit jak te filmiki hd na youtube. Tego czegoś nie można nazwać hd (chyba, że tylko z powodu rozdzielczości).
Zresztą nie chodzi tylko o to, ale również o brak komfortu podczas oglądania anime w przeglądarce. Żeby komuś to odpowiadało to naprawdę musi nie mieć żadnych wymagań (wystarczy mu tylko to, że może oglądać z polskimi napisami).
To wyjaśnij bardzo dokładnie na czym polega ten komfort, bo jakoś nie odczuwam specjalnie wielkiej różnicy między onlajnowym hd a plikami na dysku.
Serio, to tylko zwykła bajeczka.
Nie musisz jej odpalać w 4k i podziwiać każdego piksela.
Większość ludzi taką różnicę jakości ma po prostu gdzieś (i na ANSI czy w grupach też się znajdą takie osoby, nawet te rozpoznawalne, ale nie będę rzucać nazwiskami).
Zresztą sama polska scena jest ostro poryta, skoro są jakieś zapisy na napisy czy inne cudactwa.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2014-12-05 23:07:23)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000