Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
No to znowu nie jest AŻ tak dużo czasu.
Zazwyczaj jak piszę dokładniejszą opinię to nie dłużej niż 30 minut.
Nie widzę nigdzie części opisowej. Czym jest Hanasaku Iroha? Dlaczego powstało? Kto to stworzył? itp.
Dlatego właśnie wole używać słowa "opinia" (tytuł tematu) niż recenzja. Nie chciałem pisać wprowadzenia do anime. Zresztą to anime jest bardzo znane i co dziwne wysoko oceniane.
Tu po prostu chodzi o prawa autorskie. Użycie prawdziwego symbolu wiązało by się z pewnymi kosztami.
Wiem o co chodzi, ale te zmiany (np na jakieś WC) są totalnie żałosne, a niestety chyba w większości anime tak głupkowato to zmieniają (może uznają to za zabawne).
Nie. Postacie to tylko jeden z elementów większej całości.
Postacie są zdecydowanie najważniejszym elementem anime. Przykładowo nawet jeśli oglądasz produkcję prawie bez fabuły, a postacie polubisz to i tak prawdopodobnie wysoko ocenisz dane anime.
Jesteś psychologiem, albo masz jakieś podstawy aby oceniać czyjeś zachowanie?
Nie zgadzasz się z tą oceną ? Napisz swoją opinię o ich charakterach. Ja tak uważam chociażby na podstawie porównania zarówno do setek postaci z anime (charakterów), do prawdziwych ludzi (których widziałem jak również poznałem i znam), a nawet filmów z aktorami (i to japońskich).
W tym anime (i wielu innych) postacie nie miały prawie nic wspólnego z prawdziwymi ludźmi (a to przecież daily life).
Jednakże na początku poczułem rozczarowanie, które wynikało z dwóch pierwszych odcinków (zwłaszcza I-go), gdzie poprzeczka była postawiona dość wysoko (
pomyślałem sobie "będzie dużo powagi i dramy").Pokaż spoilerkiedy Ohana została spoliczkowana
A ja ci powiem, że w tym momencie już było wiadomo jaki nędzny charakter będzie miała Ohana. Na początku miałem nadzieję na pewną siebie, fajną i radosną bohaterkę (nawet ironiczną) o inteligentnym charakterze, a okazała się po prostu taką bardzo dobrą i płaczliwą dziewczynką, która wszystko zrobi dla innych (poświeci się itp). Ciągle się do wszystkiego wtrącała, ale o tym już pisałem.
Jak ktoś ją uderzy w jeden policzek to ona nadstawi drugi.
Po drugim odcinku poziom został "troszki" obniżony i taki trzymał się do końca, choć niekiedy zdarzały się chwile wzlotów.
Po prostu anime faktycznie zanosiło się na coś poważniejszego, a poszło w stronę głupiej i nieśmiesznej komedii.
Ps. Wg mnie ocena 1 (wiem, że zmieniłeś )
Na początku oceniłem to anime 2/10. Ocena 1/10 dotyczyła niektórych postaci.
powinna być zarezerwowana dla produkcji, przy których człowiek cierpi (miałem tylko 2 takie przypadki ).
Ale tak właśnie było.
Oglądanie tego anime było męczące, gdyż po pierwsze bardzo mnie nudziło, a po drugie wiele postaci mocno irytowało.
Kenshiro, masz powód do "dumy" (dotyczy to również niektórych innych "wytrwałych", choć niekoniecznie przy tej produkcji). Możesz głośno krzyknąć: "Kto mi odda moje zmarnowane XX godzin!"
Mógłbym powiedzieć, że głównie grafika trzymała mnie przy tym anime i to postanowienie oglądania do końca nawet słabych produkcji.
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2012-04-17 16:49:04)
Zazwyczaj jak piszę dokładniejszą opinię to nie dłużej niż 30 minut.
Gubisz się. Ta ma być dokładna i zajęła ci dwie godziny a jeszcze dokładniejsza piszesz w trzydzieści minut? Zdecyduj się.
Dlatego właśnie wole używać słowa "opinia" (tytuł tematu) niż recenzja.
Tyle że w samym temacie stosujesz to zamiennie.
są totalnie żałosne, a niestety chyba w większości anime tak głupkowato to zmieniają (może uznają to za zabawne).
Widać że nadal nie rozumiesz. Lepiej jest zmienić nazwę/logo/itp niż zapłacić. Ten zabieg jest stosowany powszechnie nie tylko w anime.
Postacie są zdecydowanie najważniejszym elementem anime. Przykładowo nawet jeśli oglądasz produkcję prawie bez fabuły, a postacie polubisz to i tak prawdopodobnie wysoko ocenisz dane anime.
W tej kwestii nigdy nie dojdziemy do porozumienia. Dla mnie o ocenie decyduje całość, a bohaterowie to tylko jeden z elementów. Nie wiem jak genialnie musiały by być zrobione postacie aby mnie przytrzymać przy kiepskiej historii.
Nie zgadzasz się z tą oceną ?
Nie chodzi mi o ocenę. Mniej sobie jaką chcesz, mnie nic do tego. Pytam na jakiej podstawie oceniasz ludzkie zachowania. Setki anime nie są dla mnie tutaj żadnym wyznacznikiem.
Irohę obejrzałem tak do połowy, resztę odcinków tylko na szybko przejrzałem, co prawda, ale nie mogę powiedzieć że zachowanie bohaterów było nierealistyczne. Raczej przejaskrawione. W rzeczywistości ludzie potrafią zachowywać się bardzo nieracjonalnie.
edit bo znalazłem jedną perełkę.
Wajima Tomoe – kolejna głupkowata i bzdurna postać z pensjonatu idiotów. Nie ma sensu więcej o niej pisać.
To po cholerę o niej piszesz? Czytelnika to nie obchodzi że według ciebie nie ma sensu o niej pisać. Albo robisz opis postaci albo sobie darujesz, a nie walisz takie zdanie.
Ostatnio edytowany przez Tristan (2012-04-17 17:55:00)
- No to wchodzę do Jakuba na podwórze - ciągnął opowieść Semen - A on coś opieka na ognisku. Na rożnie znaczy się...Ja go pytam: “Jakub, gdzie upolowałeś taką żółtą wiewiórkę? “, a on mi na to: “Powiedziało, że nazywa się Pikaczu”...
Gubisz się. Ta ma być dokładna i zajęła ci dwie godziny a jeszcze dokładniejsza piszesz w trzydzieści minut? Zdecyduj się.
Nie gubię się lecz ty po prostu nie zrozumiałeś. Nie napisałem dokładniejsza od tej, ale użyłem słowa "dokładniejsza" w sensie ogólnym, czyli powiedzmy, że zwykła (krótka) opinia to 3-4 zdania, a dokładniejsza to kilkanaście zdań. Już rozumiesz ?
Tyle że w samym temacie stosujesz to zamiennie.
Tak, gdyż to była bardzo długa opinia z wieloma argumentami i wymienieniem po myślniku wielu wad i zalet jak również z końcową oceną.
Widać że nadal nie rozumiesz. Lepiej jest zmienić nazwę/logo/itp niż zapłacić. Ten zabieg jest stosowany powszechnie nie tylko w anime.
Rozumiem, ale to mi się nie podoba. I nie chodzi o sam fakt zmiany, ale oni jakby próbują rozśmieszyć widzów tym zmienianiem nazw firm (itp) na jakieś bzdury, co jest żałosne. Już lepiej jakby nie pokazywali w ogóle tych nazw czy logo, które muszą zmienić.
Zresztą odnośnie niektórych anime to widocznie za to płacą, ponieważ zostawiają oryginalne nazwy.
Nie wiem jak genialnie musiały by być zrobione postacie aby mnie przytrzymać przy kiepskiej historii.
Ja raczej zbyt dużych wymagań od postaci nie mam i większość anime całkiem przyjemnie mi się ogląda.
Jednak postacie nie mogą być zbyt irytujące. Pisząc dokładniej chodzi o to, że nawet jeśli są takie na początku (chociażby początek Toradora) to później powinny się zmienić. Niestety w Hanasaku Iroha od początku do końca postacie są nic nie warte, a nawet później jest gorzej.
I jak pisałem wcześniej ja oceniam postacie również w zależności od rodzaju anime, czyli przykładowo innych zachowań oczekuję w daily life, a innych w szalonej komedii, haremie czy w ecchi.
Pytam na jakiej podstawie oceniasz ludzkie zachowania. Setki anime nie są dla mnie tutaj żadnym wyznacznikiem.
A może przeczytaj to co napisałem w tamtym poście ?
Irohę obejrzałem tak do połowy, resztę odcinków tylko na szybko przejrzałem, co prawda, ale nie mogę powiedzieć że zachowanie bohaterów było nierealistyczne. Raczej przejaskrawione. W rzeczywistości ludzie potrafią zachowywać się bardzo nieracjonalnie.
Dlaczego nie obejrzałeś dokładnie do końca ? Nierealistyczne (podkolorowane) zachowania to są w większości anime, ale w tym przypadku były skrajnie nierealistyczne (jak na anime, które miało przedstawiać życie zwyczajnych ludzi). W Ano Hana było podobnie.
To po cholerę o niej piszesz? Czytelnika to nie obchodzi że według ciebie nie ma sensu o niej pisać. Albo robisz opis postaci albo sobie darujesz, a nie walisz takie zdanie.
Zbytnio się czepiasz. Ta postać nie jest tak istotna jak Ohana czy Minko, więc nie rozpisywałem się na jej temat.
Po prostu napisałem, że jest również bajkowa.
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2012-04-17 18:19:15)
Dla mnie paradoksem w tym temacie jest używanie przez pewna osobę słowa "bajka".
Przecież to jest "anime", japońska animacja, a nie "bajka". Powinieneś przestać się udzielać bo piszesz "bajka", a nie "anime", a przecież z takimi nie rozmawiasz ; (
eot.
Nie gubię się lecz ty po prostu nie zrozumiałeś. Nie napisałem dokładniejsza od tej, ale użyłem słowa "dokładniejsza" w sensie ogólnym, czyli powiedzmy, że zwykła (krótka) opinia to 3-4 zdania, a dokładniejsza to kilkanaście zdań. Już rozumiesz ?
Nie gubię się. Po prostu piszesz tak że nie idzie zrozumieć. Dokładniejsza opinia to KILKANAŚCIE zdań?! No proszę cię.
Tak, gdyż to była bardzo długa opinia z wieloma argumentami i wymienieniem po myślniku wielu wad i zalet jak również z końcową oceną.
Ale nadal opinia, a nie recenzja.
A może przeczytaj to co napisałem w tamtym poście ?
Ależ przeczytałem. Piszesz że postać zachowuje się nierealistycznie to wytłumacz to. Podaj argumenty, wytłumacz sytuację.
Dlaczego nie obejrzałeś dokładnie do końca ?
Pomyślmy... Bo miałem masę ciekawszych rzeczy do roboty niż oglądanie anime? Potem już mi się nie chciało do tego wracać, a teraz mam inne rzeczy do oglądania.
Zbytnio się czepiasz. Ta postać nie jest tak istotna jak Ohana czy Minko, więc nie rozpisywałem się na jej temat.
Po prostu napisałem, że jest również bajkowa.
Z punktu widzenia czytelnika i potencjalnego widza nie ma znaczenia czy postać jest ważna czy nie, czy widzisz sens w opisywaniu jej czy nie. Zaczynasz to robić to rób to porządnie, albo wcale.
Czepiam się i będę się czepiał. Uważasz ten tekst za recenzję, a ja pokazuję ci twoje błędy.
- No to wchodzę do Jakuba na podwórze - ciągnął opowieść Semen - A on coś opieka na ognisku. Na rożnie znaczy się...Ja go pytam: “Jakub, gdzie upolowałeś taką żółtą wiewiórkę? “, a on mi na to: “Powiedziało, że nazywa się Pikaczu”...
Zresztą odnośnie niektórych anime to widocznie za to płacą, ponieważ zostawiają oryginalne nazwy.
Bo jest dość spora różnica pomiędzy "ktoś Ci za coś płaci" a "to Ty musisz za coś zapłacić".
Już lepiej jakby nie pokazywali w ogóle tych nazw czy logo, które muszą zmienić.
Jesteś oderwany od rzeczywistości? Bo raczej każdy powinien wiedzieć, dlaczego tego nie robią...
Po prostu piszesz tak że nie idzie zrozumieć.
Dziwne, że nie możesz zrozumieć tak prostych zdań.
Dokładniejsza opinia to KILKANAŚCIE zdań?! No proszę cię.
Owszem opinia składająca się z kilkunastu zdań jest raczej dokładniejsza od opinii składającej się z kilku zdań.
Czepiam się i będę się czepiał. Uważasz ten tekst za recenzję, a ja pokazuję ci twoje błędy.
Po prostu czepiasz się szczegółów, a to nie ma sensu.
Uważaj ten tekst za zwykłą opinię.
Piszesz że postać zachowuje się nierealistycznie to wytłumacz to. Podaj argumenty, wytłumacz sytuację.
Musiałbym napisać trochę spoilerów, żeby podać konkretne przykłady z anime.
Bo jest dość spora różnica pomiędzy "ktoś Ci za coś płaci" a "to Ty musisz za coś zapłacić".
No i ?
Dlatego właśnie jedynie w nielicznych anime widziałem oryginalne nazwy.
Bo raczej każdy powinien wiedzieć, dlaczego tego nie robią...
Czy ja już o tym nie pisałem ?
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2012-04-17 20:03:37)
No właśnie nie wiem czy do końca rozumiesz, skoro proponujesz coś co jest z tym sprzeczne.
Zresztą dość często sam siebie zaprzeczasz - może w tym tkwi problem niezrozumienia Twoich wypowiedzi.
I do jasnej ciasnej... nie liczy się ilość, a jakość (to tak w kwestii Twojej definicji "dokładniejszości")
Subsrashi nie zaśmiecaj mojego tematu, jeśli nie masz nic do napisania w sprawie anime.
Odnośnie mojej opinii w pierwszym poście to po części można zrozumieć krytykę.
Anime jest jednak dosyć lubiane, a ja mu wystawiłem bardzo niską ocenę.
Jednak jak napisał jeden user w tym temacie. Pierwszy odcinek był mylący, a to dlatego, że zanosiło się na poważniejsze anime (już nie mówiąc o fajniejszej bohaterce), a wiadomo jakim się okazało. Niestety postawili na klimat komediowy wymieszany z pseudo - poważnym (nierealistyczne emocje itp). Możliwe, że z tego powodu realizm i sens w tym anime przestał mieć prawie znaczenie. Co najgorsze bardzo często tworzyli tak zwany sztuczny dramatyzm, co wyjątkowo mi się nie podobało. Kiedy oglądam anime, które ma przedstawiać życie zwykłych ludzi (daily life) to oczekuję czegoś przekonującego, a nie bajkowych scen i zachowań.
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2012-04-19 03:46:44)
Ken, Hana jako anime u mnie zasługuje przynajmniej na 5/10, a co do realizmu to ty się nie wypowiadaj, bo cały realizm jaki znasz to ten z filmów.
Ostatnio edytowany przez ksenoform (2012-04-19 09:45:33)
mi Hanasaku Iroha bardzo się podobało choć trzeba dodać że mam duży sentyment do P.A. Works i dlatego zero u mnie z obiektywizmem
Ten sentyment to chyba z powodu Angel Beats! To faktycznie świetne anime o bardzo wysokiej jakości wizualnej.
Kiedyś jak oglądałem Seirei no Moribito to nawet nie wiedziałem, że grafika jest taka świetna dzięki P.A.Works. Prawdę mówiąc to było jedno z najładniejszych anime jakie kiedykolwiek powstało (mowa o seriach TV).
W tym roku ma być kontynuacja Hansasaku Iroha. Ciekawe o czym będzie. Możliwe, że wszyscy
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … e&aid=8827
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2012-04-20 23:07:54)
dafuq, man? Masz parcie na trollowanie? Minęły trzy dni od mojego posta, nie było kolejnej odpowiedzi (myślisz, ze jak zaczniesz przedrzeźniać mój nick, to będą grał jak mi zagrasz?) i wysyłasz mi jakiś bzdurny pm?
Chciałeś mnie sprowokować do kolejnego posta - brawo, udało ci się. Ty chyba uwielbiasz uczestniczyć w forumowym flejmie.
Co do anime - czego wymagałeś od niego? To obyczajowa historia z ładną grafiką i udźwiękowieniem. Parę postaci, które się lubi i kilka, które tylko denerwują. Trochę komedii, trochę dramy i to wszystko. Nic nie można wielkiego się spodziewać, ale również nic poważnego nie można tej serii zarzucić. Kolejna zwykła seria o perypetiach jakieś nastolatki i jej koleżanek. Hana Saku Iroha w swojej kategorii jest dobrym anime i nic poza tym.
I proszę nie cytuj mojej opinii i nie odpowiadaj na nią. Będziesz brzmiał jakbyś chciał mnie przekonać do swojego zdania, co jest po prostu żałosne. Obejrzałem i mam własną opinię. Cokolwiek powiesz, nie zmienię zdania nt. Hana Saku Iroha.
Mam nadzieję, że nie dostanę od ciebie żadnych pm, nie życzę sobie ich (zwłaszcza takich, w których próbujesz mnie pouczać). Masz problem, że temat umiera i tracisz okazję do trololo - załóż kolejny.
@down
Dostałem dopiero dzisiaj.
Ostatnio edytowany przez Subarashi (2012-04-21 21:03:44)
dafuq, man? Masz parcie na trollowanie? Minęły trzy dni od mojego posta, nie było kolejnej odpowiedzi (myślisz, ze jak zaczniesz przedrzeźniać mój nick, to będą grał jak mi zagrasz?) i wysyłasz mi jakiś bzdurny pm?
http://sadpanda.us/images/927454-4C8SFOE.png
Nie żebym miała bronić pedośledzia, ale z daty tego pm i twojego posta wynika, że minęło kilka godzin, a nie 3 dni.
Ty dulowaty userze!
Co do anime - czego wymagałeś od niego?
Pisałem o tym i to nawet kilka razy.
Parę postaci, które się lubi i kilka, które tylko denerwują.
A które ciebie denerwowały ? Wiele razy pisałem, że jak główni bohaterowie są bardzo irytujący to znika prawie cała przyjemność z oglądania danego anime.
Nic nie można wielkiego się spodziewać, ale również nic poważnego nie można tej serii zarzucić.
Zależy co dla kogo jest "poważne". W anime daily life te wady co wymieniłem w pierwszym poście były istotne jak dla mnie.
Kolejna zwykła seria o perypetiach jakieś nastolatki i jej koleżanek.
Dużo takich serii nie ma. Prawdę mówiąc wolałbym obejrzeć anime z samymi dziewczynami (płeć męska zmarginalizowana coś jak w K-On) bez żadnych wątków romansowych (jakiegokolwiek rodzaju), czyli jakiegoś zakochiwania się itp. Natomiast w Hanasaku Iroha zrobili jedną agresywną główną bohaterkę (wyjątkowo płytka tsundere, czyli Minko) jak i jedną niesamowicie dobrą i sympatyczną dla wszystkich główną bohaterkę (Ohana).
Hana Saku Iroha w swojej kategorii jest dobrym anime i nic poza tym.
W kategorii daily life uważam je za jedno z najgorszych anime, czyli coś podobnego do Ano Hana. Widziałem trochę anime z tego rodzaju (Honey and Clover, Nana) i niektóre były naprawdę świetne.
Nie żebym miała bronić pedośledzia
Długo głupellusie będziesz tak się zachowywać ? Twoja głupota (prymitywizm) w postach już dawno mi obrzydła.
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2012-04-21 18:48:33)
Czasem jak tak sobie czytam posty Kenshiro to zastanawiam się czy on to robi specjalnie, czy po prostu taki jest.
Co do anime - nie waż się obrażać Ohany bo była ona tą dla której to oglądałem. Marzę żeby spotkać taką dziewczynę w realnym świecie- taką roztrzepaną i zabawną jak ona xD
Co do reszty bohaterów to byli spoko, tylko Minko trochę wkurzała z tym ukrywaniem miłości do Tohru, ale poza tym to zwykła tsundere ;D Opening też był przyjemny dla ucha. Jednym słowem fajna i przyjemna seria, gdybym miał oceniać to dałbym 8/10.
Czasem jak tak sobie czytam posty Kenshiro to zastanawiam się czy on to robi specjalnie, czy po prostu taki jest.
Co masz na myśli ?
Co do anime - nie waż się obrażać Ohany bo była ona tą dla której to oglądałem.
Też mi się spodobała (na początku I odcinka). : )
Od momentu jak zaczęła poświęcać się dla innych to coraz mniej ją lubiłem.
Marzę żeby spotkać taką dziewczynę w realnym świecie- taką roztrzepaną i zabawną jak ona xD
Sądzę, że była by całkiem fajną dziewczyną (miła dla innych, uczynna, lekko nieśmiała i bardzo ładna). Jednak ja ją oceniałem z perspektywy widza i tego anime. Obserwując dokładnie wszystkie jej poczynania (sztuczny płacz/emocje, często dosyć głupiutkie zachowanie itp) nie mogłem zaliczyć ją do fajnych bohaterek z anime.
Co do reszty bohaterów to byli spoko, tylko Minko trochę wkurzała z tym ukrywaniem miłości do Tohru, ale poza tym to zwykła tsundere ;D
Zwykła tsundere ? Widziałem mnóstwo anime z tsundere i tak agresywna jak Minko to naprawdę rzadkość. Od początku do końca anime była niedobra dla Ohany, mimo że tamta zachowywała się w stosunku do niej zawsze sympatycznie i nigdy nie robiła jej na złość. Rozumiem, że kilka odcinków mogła taka być, ale prawie cały czas ? To stanowcza przesada.
PS:
Jak pisałem wcześniej. Według mnie najfajniejsza dziewczyna z Hanasaku Iroha to Yuina. Miała świetny charakter.
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … arid=22132
http://myanimelist.net/character/39194/ … a/pictures
Poza tym matka głównej bohaterki była bardzo fajna.
EDIT:
Zapewne to, czy idiotę udajesz, czy nim po prostu jesteś.
Twoje zdanie dulu jest warte, więc w ogóle się nie udzielaj w moich tematach. Zresztą idiota robi innym na złość, a takie jest właśnie twoje zachowanie.
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2012-04-22 01:48:46)
noki napisał:Czasem jak tak sobie czytam posty Kenshiro to zastanawiam się czy on to robi specjalnie, czy po prostu taki jest.
Co masz na myśli ?
Zapewne to, czy idiotę udajesz, czy nim po prostu jesteś.
8/10 dla hanasaku i 1/10 za reckę vel "opis". Najlepszy jest argument pod tytułem "postaci w bajce zachowują się bajkowo". Padłem. xd
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna