#21 2016-11-06 01:10:01

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

Bo czasowo na jedno wychodzi. Sam nie widzę potrzeby robienia czegokolwiek, bo mam zadowalającą dokładność z samego mkv.

Offline

#22 2016-11-06 11:25:38

Nala_Alan
Użytkownik
Dołączył: 2015-04-03

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

Ja sam generuje osobny plik z klatkami przez SCXvid, jak każdy (przynajmniej znakomita większość) timerów angielskich, z tym że mam to w menu kontekstowym, nie pamiętam jak to się tam dodawało.

Offline

#23 2016-11-06 12:44:02

FAiM
Użytkownik
Skąd: Warszawa
Dołączył: przed 2004-07-25

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

Bo tak się powinno robić timing oczkod.
A co do menu kontekstowego, to wystarczy wgrać skrypt w "shell:sendto" oczkod


K5Cqyo6.png?1

Offline

#24 2016-11-06 14:09:02

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

Dzięki, teraz już wiem, jak wykorzystać skrypt do synchronizacji do robienia timingu (lol).

A tak na serio – frejmy to sobie można wygenerować do robienia timingu. Nie wiem, po co ktoś miałby to generować do zwykłego synchra (z tymi obsuwami 2-3 klatek TPP z samego video sobie radzi, sprawdzone). Nie przypominam sobie, żebym zakładał temat od robienia timingu. Czy tu zawsze musi być taki spam? Jeez...

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2016-11-06 15:01:57)

Offline

#25 2016-11-06 22:08:39

kuru
Użytkownik
Dołączył: 2013-04-17

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

Nieźle to działa, w końcu nie będę musiał czekać aż angielskie grupy zrobią\dokończą wydania BD do kilku serii smile Kiedyś szukałem czegoś takiego, jednak nic nie znalazłem.

Kamiyan3991 napisał:

mam zbyt mało miejsca na dysku z windowsem, żeby to potwierdzić.

Możesz wrzucić Sushi na inny dysk.


9LxDqT0.gif

Offline

#26 2016-11-06 23:38:23

meowchin
Użytkownik
Dołączył: 2015-02-23

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

Jak rozumiem, potrzebne jest wideo, do którego pierwotnie pasują napisy, i drugie, do którego chcemy dopasować?

Offline

#27 2016-11-06 23:55:53

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

meowchin napisał:

Jak rozumiem, potrzebne jest wideo, do którego pierwotnie pasują napisy, i drugie, do którego chcemy dopasować?

Wystarczą same wykresy audio, ale możesz użyć też video. To chyba dość logiczne, bo przy ręcznym dopasowaniu też musisz mieć dwie wersje i napisy.

kuru napisał:

Możesz wrzucić Sushi na inny dysk.

Tobie działa to w innym folderze niż ten z użytkownikiem? Bo u mnie komenda w CMD nie widzi wtedy skryptu.

Demonis Angel napisał:

Ja mogę potwierdzić, bo u mnie zrobiło dokładniusieńki timing pod rawy.

Okej, potem dopiszę #potwierdzone#info.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2016-11-06 23:56:42)

Offline

#28 2016-11-06 23:58:16

meowchin
Użytkownik
Dołączył: 2015-02-23

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

Kamiyan3991 napisał:

Wystarczą same wykresy audio, ale możesz użyć też video. To chyba dość logiczne, bo przy ręcznym dopasowaniu też musisz mieć dwie wersje i napisy.

Przy ręcznym dopasowaniu po prostu sobie przesuwam, aż będzie pasować jezor

Offline

#29 2016-11-07 00:04:48

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

meowchin napisał:
Kamiyan3991 napisał:

Wystarczą same wykresy audio, ale możesz użyć też video. To chyba dość logiczne, bo przy ręcznym dopasowaniu też musisz mieć dwie wersje i napisy.

Przy ręcznym dopasowaniu po prostu sobie przesuwam, aż będzie pasować jezor

Dlatego masz niedokładne synchro. Nie wiem, mnie by drażniły takie napisy.

Offline

#30 2016-11-07 00:33:22

kuru
Użytkownik
Dołączył: 2013-04-17

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

Kamiyan3991 napisał:
kuru napisał:

Możesz wrzucić Sushi na inny dysk.

Tobie działa to w innym folderze niż ten z użytkownikiem? Bo u mnie komenda w CMD nie widzi wtedy skryptu..

Tak, działa bez problemu.

Pokaż spoiler
KBMjDyE.jpg

Ostatnio edytowany przez kuru (2016-11-07 00:51:32)


9LxDqT0.gif

Offline

#31 2016-11-07 00:41:05

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

A, okej. Zapomniałem, że da się przeskoczyć komendą do innego dysku (Janusz programowania z tej strony).

Offline

#32 2016-11-07 00:42:16

meowchin
Użytkownik
Dołączył: 2015-02-23

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

Kamiyan3991 napisał:
meowchin napisał:
Kamiyan3991 napisał:

Wystarczą same wykresy audio, ale możesz użyć też video. To chyba dość logiczne, bo przy ręcznym dopasowaniu też musisz mieć dwie wersje i napisy.

Przy ręcznym dopasowaniu po prostu sobie przesuwam, aż będzie pasować jezor

Dlatego masz niedokładne synchro. Nie wiem, mnie by drażniły takie napisy.

Synchro jest dokładne, dopóki timing nie jest skopany. Ja ustawiam z dokładnością do 0,1s, bo mniej już nie zauważam.

Offline

#33 2016-11-07 17:06:21

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

meowchin napisał:

Synchro jest dokładne, dopóki timing nie jest skopany. Ja ustawiam z dokładnością do 0,1s, bo mniej już nie zauważam.

Skopiesz klatki kluczowe, więc temu daleko będzie do dokładności. Ale jeśli ci to nie przeszkadza, to okej. Za to inni mogą zrobić za ciebie dokładniejsze synchro i je udostępnić. Do tego głównie służy ten skrypt. Można też dzięki niemu szybko przestawić swoje tłumaczenie z wersji TV do wersji BD.

Poradnik zaktualizowany.
Miłego przesuwania.

Offline

#34 2016-11-07 18:32:19

kuru
Użytkownik
Dołączył: 2013-04-17

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

Tak w ogóle, to wydania BD mają lekko lepiej zsynchronizowane audio względem wideo (czasem bardziej, czasem mniej) od wersji TV, więc napisy mogą ci się wyświetlać za wcześnie lub za późno względem audio, pomimo przesunięcia wszystkiego dokładnie do każdej klatki kluczowej. Ta metoda eliminuje ten zgrzyt.

Edit:
Macie zresztą przykład (kolejno TV i BD):

Pokaż spoiler
fl1OWhw.jpg

Ostatnio edytowany przez kuru (2016-11-07 20:13:03)


9LxDqT0.gif

Offline

#35 2016-11-08 16:32:52

SoheiMajin
Moderator
Skąd: Gdańsk
Dołączył: 2009-04-10

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

Sprawdziłem, zdaje się działać. A nie natknąłeś się przypadkiem na skrypt, który umożliwiłby faktycznie "taśmowe" dopasowywanie, czyli z pominięciem każdorazowego wskazywania tych plików?

Offline

#36 2016-11-08 18:04:37

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

W gruncie rzeczy wystarczy wrzucić wszystko do jednego folderu, z nazwami różniącymi się tylko jedną liczbą, i spamować kopiuj-wklej komendą. Skrypt nie ma funkcji samoczynnego brania kolejnych plików, a przynajmniej ja o takiej nie słyszałem. Zresztą dużo czasu raczej na tym nie zaoszczędzisz.

Offline

#37 2016-11-08 20:13:34

Arow
Użytkownik
Skąd: Bytom
Dołączył: 2009-07-29

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

Czy to działa tylko z hdtv do bd, czy powiedzmy z hdtv -> web-dl też będzie działać? Bo próbuję tę drugą opcję i wyskakują błędy.

Offline

#38 2016-11-08 20:36:08

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

HDTV to takie uproszczenie, bo teraz przeważnie się robi na ripach streamingowych. Cóż, spróbuj najpierw zmuksować MP4 do MKV, bo te dwa formaty mają różne czasy (mp4 jest obsunięte o 80 ms). Generalnie nigdy nie powinieneś używać MP4, chyba że nie masz innego źródła. To nie jest format przystosowany do napisów.

Offline

#39 2016-11-08 20:49:24

Arow
Użytkownik
Skąd: Bytom
Dołączył: 2009-07-29

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

Spróbowałem z dwoma plikami .mkv i dalej to samo. Widocznie odcinek serialu hdtv zbytnio się różni od ocinka web-dl.

Edit:
Najwidoczniej nie najlepiej działa to z napisami w .srt. Przerobiłem je na .ass i wszystko prądzi.

Ostatnio edytowany przez Arow (2016-11-08 20:56:44)

Offline

#40 2017-01-02 13:07:57

senami
Użytkownik
Skąd: teraz to nie wiem
Dołączył: 2011-02-18

Odp: [PORADNIK] Automatyczna synchronizacja napisów

Sprawdziłem, robiąc synchro do Hejvi Kupy, działa.

A tak trochę z innej beczki, to bym przeniósł temat do "Tworzenie i edycja napisów", bo podtytuł pomocnika brzmi "Masz z czymś problem? Napisz.", więc średnio pasuje.


sygna.png

Offline

Stopka forum

© Animesub.info 2020