Nie jesteś zalogowany.
Bo czasowo na jedno wychodzi. Sam nie widzę potrzeby robienia czegokolwiek, bo mam zadowalającą dokładność z samego mkv.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Bo tak się powinno robić timing .
A co do menu kontekstowego, to wystarczy wgrać skrypt w "shell:sendto"
Dzięki, teraz już wiem, jak wykorzystać skrypt do synchronizacji do robienia timingu (lol).
A tak na serio – frejmy to sobie można wygenerować do robienia timingu. Nie wiem, po co ktoś miałby to generować do zwykłego synchra (z tymi obsuwami 2-3 klatek TPP z samego video sobie radzi, sprawdzone). Nie przypominam sobie, żebym zakładał temat od robienia timingu. Czy tu zawsze musi być taki spam? Jeez...
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2016-11-06 15:01:57)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Nieźle to działa, w końcu nie będę musiał czekać aż angielskie grupy zrobią\dokończą wydania BD do kilku serii Kiedyś szukałem czegoś takiego, jednak nic nie znalazłem.
mam zbyt mało miejsca na dysku z windowsem, żeby to potwierdzić.
Możesz wrzucić Sushi na inny dysk.
Jak rozumiem, potrzebne jest wideo, do którego pierwotnie pasują napisy, i drugie, do którego chcemy dopasować?
Jak rozumiem, potrzebne jest wideo, do którego pierwotnie pasują napisy, i drugie, do którego chcemy dopasować?
Wystarczą same wykresy audio, ale możesz użyć też video. To chyba dość logiczne, bo przy ręcznym dopasowaniu też musisz mieć dwie wersje i napisy.
Możesz wrzucić Sushi na inny dysk.
Tobie działa to w innym folderze niż ten z użytkownikiem? Bo u mnie komenda w CMD nie widzi wtedy skryptu.
Ja mogę potwierdzić, bo u mnie zrobiło dokładniusieńki timing pod rawy.
Okej, potem dopiszę #potwierdzone#info.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2016-11-06 23:56:42)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Wystarczą same wykresy audio, ale możesz użyć też video. To chyba dość logiczne, bo przy ręcznym dopasowaniu też musisz mieć dwie wersje i napisy.
Przy ręcznym dopasowaniu po prostu sobie przesuwam, aż będzie pasować
Kamiyan3991 napisał:Wystarczą same wykresy audio, ale możesz użyć też video. To chyba dość logiczne, bo przy ręcznym dopasowaniu też musisz mieć dwie wersje i napisy.
Dlatego masz niedokładne synchro. Nie wiem, mnie by drażniły takie napisy.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
kuru napisał:Możesz wrzucić Sushi na inny dysk.
Tobie działa to w innym folderze niż ten z użytkownikiem? Bo u mnie komenda w CMD nie widzi wtedy skryptu..
Tak, działa bez problemu.
Ostatnio edytowany przez kuru (2016-11-07 00:51:32)
A, okej. Zapomniałem, że da się przeskoczyć komendą do innego dysku (Janusz programowania z tej strony).
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
meowchin napisał:Kamiyan3991 napisał:Wystarczą same wykresy audio, ale możesz użyć też video. To chyba dość logiczne, bo przy ręcznym dopasowaniu też musisz mieć dwie wersje i napisy.
Dlatego masz niedokładne synchro. Nie wiem, mnie by drażniły takie napisy.
Synchro jest dokładne, dopóki timing nie jest skopany. Ja ustawiam z dokładnością do 0,1s, bo mniej już nie zauważam.
Synchro jest dokładne, dopóki timing nie jest skopany. Ja ustawiam z dokładnością do 0,1s, bo mniej już nie zauważam.
Skopiesz klatki kluczowe, więc temu daleko będzie do dokładności. Ale jeśli ci to nie przeszkadza, to okej. Za to inni mogą zrobić za ciebie dokładniejsze synchro i je udostępnić. Do tego głównie służy ten skrypt. Można też dzięki niemu szybko przestawić swoje tłumaczenie z wersji TV do wersji BD.
Poradnik zaktualizowany.
Miłego przesuwania.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Tak w ogóle, to wydania BD mają lekko lepiej zsynchronizowane audio względem wideo (czasem bardziej, czasem mniej) od wersji TV, więc napisy mogą ci się wyświetlać za wcześnie lub za późno względem audio, pomimo przesunięcia wszystkiego dokładnie do każdej klatki kluczowej. Ta metoda eliminuje ten zgrzyt.
Edit:
Macie zresztą przykład (kolejno TV i BD):
Ostatnio edytowany przez kuru (2016-11-07 20:13:03)
Sprawdziłem, zdaje się działać. A nie natknąłeś się przypadkiem na skrypt, który umożliwiłby faktycznie "taśmowe" dopasowywanie, czyli z pominięciem każdorazowego wskazywania tych plików?
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime
W gruncie rzeczy wystarczy wrzucić wszystko do jednego folderu, z nazwami różniącymi się tylko jedną liczbą, i spamować kopiuj-wklej komendą. Skrypt nie ma funkcji samoczynnego brania kolejnych plików, a przynajmniej ja o takiej nie słyszałem. Zresztą dużo czasu raczej na tym nie zaoszczędzisz.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Czy to działa tylko z hdtv do bd, czy powiedzmy z hdtv -> web-dl też będzie działać? Bo próbuję tę drugą opcję i wyskakują błędy.
HDTV to takie uproszczenie, bo teraz przeważnie się robi na ripach streamingowych. Cóż, spróbuj najpierw zmuksować MP4 do MKV, bo te dwa formaty mają różne czasy (mp4 jest obsunięte o 80 ms). Generalnie nigdy nie powinieneś używać MP4, chyba że nie masz innego źródła. To nie jest format przystosowany do napisów.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Spróbowałem z dwoma plikami .mkv i dalej to samo. Widocznie odcinek serialu hdtv zbytnio się różni od ocinka web-dl.
Edit:
Najwidoczniej nie najlepiej działa to z napisami w .srt. Przerobiłem je na .ass i wszystko prądzi.
Ostatnio edytowany przez Arow (2016-11-08 20:56:44)