#21 2007-06-07 07:57:08

camel
Użytkownik

Odp: No w mordę nie typowy problem

parara napisał:

lipa, nic nie idzie smutny

a moze tak dokladniej czego prubowales??:D

MADLAX.jpg

#22 2007-06-07 08:18:43

parara
Użytkownik

camel napisał:
parara napisał:

lipa, nic nie idzie smutny

a moze tak dokladniej czego prubowales??:D

odpalenie paragon drive backup nieudane smutny
wyskakuje dr_dos ale nie idzie nic napisać ;/
aktualnie instaluję ubuntu 7.04., nie wiem, może pomoże jezor

KDE4 ssie

#23 2007-06-07 10:36:36

luki349
Użytkownik

parara napisał:

no to podepnę się do tematu; oczkod

Problem polega na tym, że:
Mam na kompie trzy systemy: 98, XP i Ubuntu 6.10. Do wczoraj wszystko chodziło jak bum cyk-cyk, jednakże:
-linux nie czytał jednego z dysków, więc jedną z partycji (tą z 98) przerobiłem z FAT32 na NTFS
-po restarcie Linux nadal nie czytał przerobionej partycji ;c
-po przeinstalowaniu Ubuntu, wyskakuje error i nie mogę wejść do XP ani 98, natomiast Linux czyta oba dyski
-Ubuntu nie łapie neta (nie da się skonfigurować (cały czas jakiś error)
-Nie mam możliwości modyfikowania zawartości dysków (pan google poradził, ale przy przy komendach wyskakuje errorzly) przeinstalowywałem ze 3 razy ;/

Moje pytanie:
Co zrobić, żeby wejść do Windowsa?
Wykluczam formata (no.. w ostateczności mogę się zgodzić, jak już nic się nie da zrobić ;c)

ludzie, pomóżcie, bez swojego kompa to ja umrę placze

Format plików FAT32 jest na platwormy DOS'owe, czyli 95, 98, Milenium (nie mylić z 2000), natomiast format NTFS jest pod systemy NT takie jaki: Milenium, XP, Vista. Innymy słowy zmień NTFS spowrotem na FAT32 bo bedziesz mieć z tym problemy wszelakiego problemu.
Co do samego problemu to możesz mieć źle zrobione Partycje :/ i trzeba by je załorzyć na nowo (polecam Paricion Magic) lub sprawdz jakiej firmy masz procka i chipset na płycie głównej (p = procek, c = chipset) bo kombinacje typu:
p intel + c intel = ok
p intel + c sis = shithappens wszystko się sypie i nigdy nie wiadomo co mu odwali
p intel + c via = troszke lepiej niż w opcji 2 ale też sieka
p amd + c intel = kupa
p amd + c sis/via = ok

#24 2007-06-07 10:49:31

parara
Użytkownik

luki349 napisał:

Format plików FAT32 jest na platwormy DOS'owe, czyli 95, 98, Milenium (nie mylić z 2000), natomiast format NTFS jest pod systemy NT takie jaki: Milenium, XP, Vista. Innymy słowy zmień NTFS spowrotem na FAT32 bo bedziesz mieć z tym problemy wszelakiego problemu.
Co do samego problemu to możesz mieć źle zrobione Partycje :/ i trzeba by je załorzyć na nowo (polecam Paricion Magic) lub sprawdz jakiej firmy masz procka i chipset na płycie głównej (p = procek, c = chipset) bo kombinacje typu:
p intel + c intel = ok
p intel + c sis = shithappens wszystko się sypie i nigdy nie wiadomo co mu odwali
p intel + c via = troszke lepiej niż w opcji 2 ale też sieka
p amd + c intel = kupa
p amd + c sis/via = ok

tak, wszytsko jasne, ale ja nie mogę wejść do windy smutny partition magic tym bardziej nie odpalę baka
a w gparted przy zmianie partycji od razu dysk formatuje ;c
na tamtym kompie nie działa net, nie ma jak się ruszyć papatki

KDE4 ssie

#25 2007-06-07 11:10:53

luki349
Użytkownik

a prubowałeś przywracania systemu (w windzie xp ?) może ci się uda na niego wbić, a co do 98 to hmmm... tylko z wiersza poleceń można prubować :/

#26 2007-06-07 11:38:08

Yaku
Użytkownik

Drwtsn32.exe to narzędzie diagnostycze stosowane zintegrowane m.in w XPeku. Wykrywa i loguje błędy systemu i uruchomionych programów. Wielu softwerowcom znany jest bliżej pod nazwą Dr Watson. Błąd z tym narzędziem męczył garstkę użytkowników przez lata i trudno było wyczuć co jest problemem.

Niespecjalnie chce mi się czytać wcześniejsze posty zakładając że nikt nie odgadł źródła problemu. Posty mają zbyt długie opóźnienie. Zagadaj do mnie na GG a pomęczymy się razem.

center

#27 2007-06-07 11:38:33

camel
Użytkownik

0c0aeac63ef50ab4m.jpg tu mozna przywrucic win 98 ale jak ma linuxa to nic nie da bo ma inny bootmanager

niem wiem jaki masz bootmanager ale jeśli (jak w fedora core 5) masz wybór to spróbój inny zainstalować

Ostatnio edytowany przez camel (2007-06-07 11:53:23)

MADLAX.jpg

#28 2007-06-07 11:52:26

Hybrid
Użytkownik

po pierwsze sciagnij Hiren boot CD. Najlepsze narzedzie diagnostyczno-naprawcze ktore nie potrzebuje zadnego systemu do uruchomienia. Jak nazwa wskazuj jest to bootująca plytka zawierajaca wszystkie potrzebne programy do:
diagnostyki dysków
naprawy Bootsectorów czy MBR'a
operatory partycji jak partition magic.
i wiele innych przydatnych programów ktore potrafią sobie poradzić z wiekszoscia takich problemow. Od juz jakiegos czasu uzywam tego SETa i musze przyznac ze nie ma mocnych. Oczywiscie trzeba wiedziec jak sie nim poslugiwac. w twoim wypadku najpierw sproboj zmienic NTFS spowrotem na FAT32. A jesli to nie pomoze to napraw bootsector/ a jesli i to nic nie pomoze to MBR.

#29 2007-06-07 12:17:27

camel
Użytkownik

moze ci pomoze Ponowna instalacja Grub Za pomocą Ubuntu Live Cdsmile_bigkombinuje

jeszcze to

i tu jest chyba podobny problemmadralacool

Ostatnio edytowany przez camel (2007-06-07 12:23:33)

MADLAX.jpg

#30 2007-06-07 12:37:54

parara
Użytkownik

taak, już wiem, w czym jest problem smile_lol
odpaliłem płytkę z xp i wyskoczył komunikat, że na tym komputerze nie ma zainstalowanych żadnych dysków mruga
czyyyli, cuś musiało jebnąć przy zmianie z fat32 na ntfs ;/ postaram się jakoś z linuxa przeformatować, może pójdzie kombinuje

KDE4 ssie

#31 2007-06-07 12:42:49

rexo
Użytkownik

Zgrzyt napisał:

A mianowicie po kupieniu nowego kompa w sklepie zainastalowli mi win Xp Prof SP2 , i od ponad tygodnia wszytko było dobże a tu teraz taki wał jak jestem obok pewnego folderu(w środku jest Elfen Lied) wyskakuje mi Błąd explorer.exe a potem drwtsn32.exe....chyba zaraz zwariuje, po tym system się wiesz i tyłek ,robiłem system na nowo i nic a wcześniej nic takiego nie było choć miałem na dysku to samo.Błagam co mam zrobić.

wirus i żadne gówno to  nie jest bo sprawdzałem( za pomocą Ad-Aware SE Personal i ArcaVir 2005 )

Wg mnie sprawa jest prosta, problem może być zależny nawet od kodeków. Jak najeżdżasz na folder lub newt oitwierasz folder w którym on się znajduje, widows w tym momęcie uruchamia swoją "magię" szczególnie XP ^^.
Rady:
Po 1. Wywal kodeki ^^.
Po 2. Wejdź do tego dolderu przez jakiś program - np: TotalCommander (choć ja go nie lubie ^^).
po 3. Próbuj odtworzyć jakiś odcinek? Jeśli nie działą to jasne ^^.
po 4. Jeśli możesz wejść poprzez TC to na 99% wywal kodeki wrzuć inne i obczaj.
po 5. Możesz zmienić w ustawieniach folderów, aby nie robił miniaturek ze zdjęć i filmów na folderze.

Jak nic z tego to zagadaj na priv (gg) -> profil.
Spróbuję pomóc.

parara napisał:

taak, już wiem, w czym jest problem smile_lol
odpaliłem płytkę z xp i wyskoczył komunikat, że na tym komputerze nie ma zainstalowanych żadnych dysków mruga
czyyyli, cuś musiało jebnąć przy zmianie z fat32 na ntfs ;/ postaram się jakoś z linuxa przeformatować, może pójdzie kombinuje

Taki komunikat występuje, jeśli masz RAIDa, lub dysk pod SATA a twoja płyta nie emuluje go jako normalnego HDD. Trzeba użyć dyskietki (i tylko i wyłącznie je**** dyskietki) ze sterownikami, które znajdują się na CD od płyty głownej.
Nie zależy on raczej od rodzaju partycji, gdyż on wypisuje bład, że nie ma dysku ^^.

Ostatnio edytowany przez rexo (2007-06-07 12:47:20)

#32 2007-06-07 12:47:34

camel
Użytkownik

rexo napisał:
Zgrzyt napisał:

A mianowicie po kupieniu nowego kompa w sklepie zainastalowli mi win Xp Prof SP2 , i od ponad tygodnia wszytko było dobże a tu teraz taki wał jak jestem obok pewnego folderu(w środku jest Elfen Lied) wyskakuje mi Błąd explorer.exe a potem drwtsn32.exe....chyba zaraz zwariuje, po tym system się wiesz i tyłek ,robiłem system na nowo i nic a wcześniej nic takiego nie było choć miałem na dysku to samo.Błagam co mam zrobić.

wirus i żadne gówno to  nie jest bo sprawdzałem( za pomocą Ad-Aware SE Personal i ArcaVir 2005 )

Wg mnie sprawa jest prosta, problem może być zależny nawet od kodeków. Jak najeżdżasz na folder lub newt oitwierasz folder w którym on się znajduje, widows w tym momęcie uruchamia swoją "magię" szczególnie XP ^^.
Rady:
Po 1. Wywal kodeki ^^.
Po 2. Wejdź do tego dolderu przez jakiś program - np: TotalCommander (choć ja go nie lubie ^^).
po 3. Próbuj odtworzyć jakiś odcinek? Jeśli nie działą to jasne ^^.
po 4. Jeśli możesz wejść poprzez TC to na 99% wywal kodeki wrzuć inne i obczaj.
po 5. Możesz zmienić w ustawieniach folderów, aby nie robił miniaturek ze zdjęć i filmów na folderze.

Jak nic z tego to zagadaj na priv (gg) -> profil.
Spróbuję pomóc.

patrzyłes na date postu???[okej]

~parara

czym konwertowałes dysk na NTFS?? bo moze go przypadkiem ukrułeśukryty[baka]

Ostatnio edytowany przez camel (2007-06-07 12:49:24)

MADLAX.jpg

#33 2007-06-07 12:53:16

rexo
Użytkownik

camel napisał:

patrzyłes na date postu???[okej]

~parara

No osttaniego postu pary jest dzisiaj jezor, ale przy okazji napisałem xD.
Pozatym, ukrycie chyba by nie zmienilo nic.
Pozatym pewnie nie masz 1 partycji.
Nawet gdyby to.. raczej nie wyświetlił by komunikatu, że nie ma dysku.

Ostatnio edytowany przez rexo (2007-06-07 12:53:47)

#34 2007-06-07 12:57:06

camel
Użytkownik

jak ukrywam dyski przed reinstalką to instalator windy ich nie widzi (o ile pamientam) wienc jeśli ukrył wszyskie partycje to nie widzi dysku:-D

moze odmontowałeś partycje??

Ostatnio edytowany przez camel (2007-06-07 13:38:51)

MADLAX.jpg

#35 2007-06-07 15:01:05

luki349
Użytkownik

Hybrid napisał:

po pierwsze sciagnij Hiren boot CD. Najlepsze narzedzie diagnostyczno-naprawcze ktore nie potrzebuje zadnego systemu do uruchomienia. Jak nazwa wskazuj jest to bootująca plytka zawierajaca wszystkie potrzebne programy do:
diagnostyki dysków
naprawy Bootsectorów czy MBR'a
operatory partycji jak partition magic.
i wiele innych przydatnych programów ktore potrafią sobie poradzić z wiekszoscia takich problemow. Od juz jakiegos czasu uzywam tego SETa i musze przyznac ze nie ma mocnych. Oczywiscie trzeba wiedziec jak sie nim poslugiwac. w twoim wypadku najpierw sproboj zmienic NTFS spowrotem na FAT32. A jesli to nie pomoze to napraw bootsector/ a jesli i to nic nie pomoze to MBR.

To powinno pomóc, bo to jest problem związany z:
a) Formatem plików (NTFS pod 98)
b) coś w rejestrze jest nagżebane
c) mam nadzieje, że do BIOSu nie właziłeś baka, bo jak tak to bez informatyka się nie obejdzie jezor

A co do tych ukrytych partycji to:
- winda nie widzi dysku, ale wbić się na system to się wbijesz
- partycja powinna ruszyć z płytki z windą, ewentualnie dyskietki
- idzie to od ukryć w BIOSie/wierszem poleceń/jakimś nażędziem

#36 2007-06-08 15:05:46

parara
Użytkownik

camel napisał:

ten z 98 przerobiłem z fata na ntfs w partition magic 9; w linuxie mówi ze dysk jest zamontowany
ściągnę  i odpalę tego Hiren Boot CD, mam nadzieję, że pomożę, bo jak na razie nadal kaplica z windą jezor

KDE4 ssie

Stopka forum

© Animesub.info 2024