Nie jesteś zalogowany.
Heyka
Mam taką zagwozdkę. Chcę tu z braćmi kupić konsolę, żeby było czasem co porobić wieczorami. Jestem zdeklarowanym graczem pecetowym (po prostu tu nie mam sprzętu), Jak myślicie, co w tej chwili bardziej opłaca się kupić - PS2 czy XBOXA (pierwszego, ofkors). Nie chodzi mi tu o opłacalność finansową. Prosiłbym kogoś siedzącego w temacie o krótką opinię na ten temat Na jakiej konsoli znajdę mimo wszystko więcej gier "poważniejszych", jakichś ciekawych rpg (niekoniecznie japońskich, a wręcz przeciwnie - im bardziej "europejsko-amerykańskie" tym lepiej), dobrych horrorów silent hill-owych (po obejrzeniu filmu tak mnie naszło na coś takiego znowu:) Nawet bym poprosił o tytuł jakichś dobrych konsolowych survival horrorów (z podaniem na jaką konsolę:) ale w stylu silent hilla raczej (film jest świetny, i tak mnie naszło niż residenta (a jest RE4 na x'a?))itp - wszelkie arcade'ówki, setki mordobić, wyścigi róznymi pojazdami itp w zasadzie odpadają jak dla mnie. No i kwestie techniczne też są ważne - gdzie gry wyglądają, brzmią lepiej (no pewnie na X), jakieś dodatkowe możliwości i widoki na przyszłość. Z góry dzięki i niech zacznie się walka
Ja ostatnio kupiłem sobie PS2 i nie mam na co narzekać. Jest dokładnie to czego oczekiwałem po konsoli Sony. Świetne jRPGi, arcadeówki, bijatyki, ścigałki i inne... Bardziej poważne gry posiada X, niestety nie wiem czy Silent Hill się na niego ukazał. Gry jakościowo lepiej wyglądają także na X'ie. To zależy od gustu. Chciałem PS2, bo mam sentyment do Sony i PSX'a więc wybór nie mógł być inny. Najlepiej mieć jakiegoś kumpla gdzieś w pobliżu, który posiada jedną z tych maszyn (a najlepiej dwóch, jeden ma PS2 drugi X'a) i samemu zobaczyć co i jak. Możesz też potestować sprzęt w jakiś marketach/sklepach z konsolami. Ja i tak polecam PS2 mimo, że do tego opisu bardziej pasuje X
Na dzień dobry powiem, że branie teraz Xa się nie opłaca, praktycznie gier exclusive już nie będzie, dodatkowo gry w które chcesz zagrać na Xie są również na PC.
Z horrorów na PS2 jest Silent Hill 2,3,4 + 1 z PSX, Forbidden Siren, Fatal Frame 1, 2, 3 oraz kilka średniaków. Rasowych PC RPG tu raczej nie ma, tylko hack & slash (Baldur's Gate: Dark Alliance 1 i 2, Bard Tales). Ale za to jest RE4 i F-E-N-O-M-E-N-A-L-N-Y Metal Gear Solid 3. Napisz jeszcze czy chcesz grać przez neta, jeśli tak to do tego zdecydowanie lepiej nadaje się X.
Niechcę się narażać fanom PS2 i zaczynać dyskusji, że A jest lepsze od B. Na PS2 jest masa świetnych gier. Jednak według mnie XBox jest bardziej niezawodny. W ps2 często "sypią" się czytniki akurat mi się takie coś przydarzyło. Silent Hill ukazał się na Xboxa nie jestem pewien tylko która część. Jeśli oczekujesz czegoś więcej od swojej konsoli łykaj śmiało Xboxa szarostrefowe możliwości tej konsoli są znacznie leprze (emu, mp3, filmy,masa innych żeczy)wiadomo HDD robi swoje. Tryb online też robi swoje. Ale jeden minus granie na serwerach xbox live jest płatne ponadto brak oficjalnej dystrybucji konsoli w Polsce utrudnia rejestrację, trzeba kombinować. Na PS2 nie ma takich problemów no przynajmniej pograć można za darmo.
Nie jestem fanem Billa G. i Microsoftu
Ja bym kupił GameCuba i po sprawie
PS: RezidentEvil nie ukazał się na konsoli Billa. 4część jest na PS2 i GameCuba.
Ostatnio edytowany przez peger (2006-04-26 21:46:47)
Moim zdaniem lepszy jast PS2, poniewarz jest więcezj lepszych gier chociarz X-box też jest dobru ale wole ps2.
A gry na tę konsole to polecam takie:
1. Z przygodowych.
Metal Gear Solid 3 Substance
GTA Vice City
GTA San Andreas
ICO
Shodow of the Collosus
Onimusha Warlord
Onimusha 2 Samurai Destiny
Onimusha 3 Demon Siege
Tenchu 3 Wrath of Heaven
Tenchu Kurenai
Onimusha Dawn of Dreams
Devil May Cry
Devil May Cry 3 special edition
2. Z survival horror:
Silent Hill 3
Silent Hill 4
Resident Evil 4
Resident Evil Code Veronical X
Resident Evil Outbreak File 2
3. Z RPG:
Final Fantasy X
Final Fantasy XII
Final Fantasy X-2
Kingdom Hearts
Shadows Hearts
4. Z wyścigów:
Grant Turismo 3
Grant Turismo 4
Burnoud 3
Burnoud Revenge
5. Z bijatyk:
Tekken 5
Tekken 4
Soul Calibur 3
Soul Calibur 2
Dragon Ball z Budokai 3
Dragon Ball Z Budokai Tenkaichi
Mortal Kombat Deception
Mortal Kombat Shaolin Monks
6. Z sportowych:
Pro Evolution Soccer 4
Fifa 2006
NHL 2006
7. Z platformówek:
Jak 2 Renegade
Jak 3
3. Z symulatorów:
Ace Combat V
Ostatnio edytowany przez Shinuta (2006-04-26 23:31:32)
Na twoim miejscu brał bym ps2 ma dużo większą bibliotekę gier,sporo exclusive czego nie można powiedzieć o X-boxsie owszem ma pare perełek ale jaka konsola ich nie ma. Na X gry chodzą lepiej ale nie jest to aż taka duża różniaca.Do tego dochodzi sprawa żywotności konsoli co w przypadku X powoli się kończy poprostu coraz mniej gier ukazuje się na tę konsole, Microsoft chce inwestować w ich najnowsze dziecko.
Ja to widzę tak. Po co kupuje się konsolę? Dla gier konsolowych. Zwłaszcza exclusive'ów. Najwięcej exclusive'ów którymi chciałbym się nacieszyć ma PS2, choć technologicznie jest najsłabszym z current genów. Nie ma żadnej gry na Xboxa, której nie byłoby na PC, a w którą chciałbym zagrać (odkąd wyszły Kroniki Rydzyka PC).
Kolokwializm "poważne gry" jest dla mnie niejasny. Są na Xa dwa cRPGi - KotOR (obie części) i TES3: Morrowind (którego serdecznie ODradzam, NIE polecam itd.), brak za to jRPGów (tych na PS2 - zatrzęsienie). Sęk w tym, że Japończycy nie bardzo chcieli robić gry na Xa (Sudeki to amerykańska produkcja i też wyszła na PC). RE4 był pierwotnie exclusive'em na Gamecube'a Nintendo (na którego wyjdzie cudowna The Legend of Zelda - Twilight Princess, ale mogło brakować użytkownikom tej platformy ucinania głowy piłą łańcuchową itp. atrakcji), ale wersja PS2 wygląda ponoć tak dobrze, jak to tylko możliwe.
Dla "fana motoryzacji" trudno o poważniejszą (i ładniejszą) grę niż Gran Turismo 4.
Jeśli zamierzacie rozrywać się zbiorowo - każda z konsol ma bijatyki, ale na PS2 są bardzo mocne (i także samo urodziwe) exclusive'y: Tekken 5 i Soul Calibur 3. W to się grywa zawodowo (może nie w Polsce), co chyba dodaje wymienionym tytułom "powagi".
Absolutnie TRZEBA zobaczyć na PS2 Metal Gear Solid 3 - Snake Eater. Bo to jest dzieło sztuki. Może się powtarzam, ale MGS3 z pewnych względów cenię sobie wyżej niż "Czas Apokalipsy" (w którym niepotrzebna była narracja z offu - podejrzewam, że nawet gdyby ją wyrwać z mięsem nie zastępując innym zabiegiem narracyjnym, film tylko by zyskał). A w MGS3 nie ma takiej łyżki dziegciu.
Z gier ambitnych - "artystycznych" - wymienię jeszcze ICO (nie grałem, ale pisano o tym cuda-wianki) i Shadow of the Colossus (widziałem - ładne). Obie na PS2.
Z tytułów PS2 właściwie nie mają odpowiednika na PC: szalony, po?ebany wprost Devil May Cry i DMC3 (ten drugi, podobnie jak Onimusha 3 i RE4 będzie na PC, ale konwersje gier Capcomu cieszą się zasłużenie złą sławą) i God of War (ładne i podobno niegłupie).
Z horrorów Silent Hill 2, zdaje się, wyszedł na Xa, ale to jest też na PC. Tymczasem na PS2 są Forbidden Siren, Project Zero, Silenty...
Jako gracz PCtowy, konsolowe FPSy lepiej sobie odpuść (jeszcze by cię jasny chu? strzelił przy sterowaniu padem), ale wymienić należy - podobno rewelacyjny - FPS Black ("ultymatywna rozpie?dolka", jest na Xa i na PS2). Z tym, że ja w konsolowe FPSy nie wierzę.
W Pro Evolution Soccer (od cz. 3 również na PC, od 4 - na PC i Xboxa, ale macierzystą platformą PESa jest PS2) grywają nawet ludzie niezainteresowani piłką nożną (ale nie ja). Byłem świadkiem, jak ten symulator futbolu zasysa ludzi w multi (przede wszystkim na jednej konsoli/PC, ale można też online). Dla mnie to tylko odrobinę bardziej zajmujące niż transmisja meczu, ale wypada wspomnieć o PES pisząc o PS2.
Jeśli uważasz GTA i Mafię, to wiedz, że na PS2 są dwie części TheGetaway, podobnej gry gangsterskiej dziejącej się w Londynie (z jeżdżeniem lewą stroną itd.) - to rzecz bardziej seriozna niż GTA, raczej trudna i - cokolwiek by to miało znaczyć - właśnie "poważna".
Ważne, że PS2 jest platformą wyciśniętą technologicznie do ostatka. Również dlatego warto zobaczyć MGS3 - przed wydaniem tej gry nikt nie śmiał wierzyć, że to będzie aż takie cudo. Posiadacz tej konsoli może się poczuć potraktowany poważnie przez developerów.
Reasumując: konsola jako taka - PS2, konsola dla koneserów - Nintendo Gamecube, a żeby kupić Xboxa - nie widzę ani jednego dość dobrego powodu.
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-04-27 17:08:54)
PS2
Minusy:
-Bardziej awaryjna
-droga <Sony się zawsze się wysoko ceni>
-moc słabsza od X'a
-brak serwera, z którego możnaby było ściągać m.in. dodatki do gier
-Brak twardego dysku w zestawie standardowym
Plusy:
-Gry, gry...i po głębszym zastanowieniu, jeszcze raz GRY, których jest o wiele więcej niż na X'a i duża ich część to hity! - Każdy gracz napewno znajdzie coś dla siebie.
-Obudowa konsoli. Dwie wersje do wyboru <grubsza> standardowa i <cieńsza> SLIM.
-Łatwiejsza obsługa interfeisu konsoli
-Lepsze pady, idealnie pasujące do kształtów dłoni.
Może to pomoże.
Osobiście uważam, żę najbardziej opłaca się zajnwestować X 360...przynajmniej do pojawinia się PS3 <listopad 06, premiera ogólnoświatowa...oznacza to prawdopodobnie, że polacy ujrzą tą konsolę dopiero w połowje następnego roku.>
Ostatnio edytowany przez yunik (2006-04-27 17:24:45)
PS2
Osobiście uważam, żę najbardziej opłaca się zajnwestować X 360...przynajmniej do pojawinia się PS3
Freeman chyba przebywa w Szkocji. Ale sensu nie widzę w kupowaniu (za drogie pieniądze) Xa 360 (o ile się nie jest bogatym) przed startem PS3, a nade wszystko - przed pojawieniem się exclusive'ów, które się koniecznie będzie chciało mieć. Sprawianie sobie konsoli dla gier, których się - być może - zapragnie w przyszłości, to jest gadżeciarstwo.
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-04-27 17:36:10)
Jak dla mnie ps2, bez 2 zdań, ale to zależy jakie gry lubisz, bo ja na X-boxie znalazł bym dla siebie moze z 5 tytułow takich ktore ukazaly sie tylko na X-a. Natomiast Play :
Masa jrpgow : np. Finale, Xenosgai, Disgaea, Suikodeny, Grandia III, Kingdom Heartsy, Star Ocean i masa innych
z bijatyk : Tekken 5 i Soul Calibur 3
W dodatku : Onimushe, Silent Hilly, Tenchu, Devil May Crye, Resident Evil, PRO EVOLUTION SOCCERY, Rathet and Clanki, i wiele innych exlusivow dla konsoli sony ktore sa hiciorami.
Na x-a wiekszosc gietek to amerykanskie szity typu: Need For Speedy czy Fify, ktore i tak ukazaly sie na ps 2 tylko w odrobinie gorszej grafie.
Swoja PS2 mam juz ponad 2 lata i działa bez zarzutów, a 1 miałem sprawna przez 6 lat, wiec co do tej wadliwosci to trzeba miec wielkiego pecha zeby trafic w model ktory padnie lekko po skonczeniu gwarancji.
WNIOSEK : Jezeli masz gust do gier bierz PS2 :]
Ja posiadam ps2 a to tylko ze wzgledu na dwie gry ff i mgs
Brawo !!!
Ja mam to samo hihi...
kiedyś się bardziej interesowałem biblioteką dostępnych
gier, teraz już nie ma czasu
ale jeżeli chodzi o gry to PS2 zdecydowanie
no i mają najlepsze pady w tej części galaktyki
na Xa można za to wrzucić media center i oglądać/słuchać
wiele mediów (nawet flac ) oraz popstrykać
na emulatorkach.
imo do emu się lepiej pc nadaje, a ostatnio używam tylko
emu PS1, z którego gry i tak działają na PS2
a Szaraczek leży i się kurzy... co za lenistwo grać na emu
Ja bym proponowal ps2, dla takich seri jak Soul Calibur , Resident,Final Fantasy ,MGS , no i nowa Grandia, miodzio A no i ps2 ciszej chodzi [hehe]
Ostatnio edytowany przez Viader (2006-04-28 16:13:57)
Jestem zdeklarowanym graczem pecetowym
To znaczy? Jesteś gdzieś jakoś zrzeszony? Podpisałeś cyrograf? Wpłacasz składki?
"- Kto ty jesteś?
- Burmistrz miasta.
- Preferencje?
- Pederasta."
O co chodzi z tą deklaracją?
Pewnie chodzi mu o to, że nigdy nie pykał na żadnej konsoli. Przynajmniej, tak mi się wydaje
Osobiście polecam ps2. Tak jak pisali inni - większa biblioteka gier, świetne pady itp. A co do fps-ów na padzie - przeszedłem Blacka (na easy i normalu) i jeszcze mnie szlag nie trafił. Jeszcze. Ale może mnie trafić, bo nie mogę przejść drugiej misji na najtrudniejszym poziomie[los]
Ostatnio edytowany przez Rogacz (2006-05-01 00:56:15)
PA co do fps-ów na padzie - przeszedłem Blacka (na easy i normalu) i jeszcze mnie szlag nie trafił.
Nie twierdzę, że nie da się nawet przyjemnie pograć w FPSa na padzie, ale kto ma PCtowe nawyki, ten raczej nie zaopatrzy się w konsolę specjalnie do grania w FPSy. A ponoć w ten shooter TPP w świecie FF na PS2 można grać myszą i klawiaturą. Interesujące.