#2301 2015-09-20 19:35:37

Kenshiro
Użytkownik

Odp: Polityka i okolice

Luk4S napisał:

Widziałeś te samochody na żywo? One są wielkości legendarnego Fiata 126p.

Widzę jednak, że coraz bardziej się wygłupiasz pisząc takie głupoty. Są wystarczającego wygodne (miejsce w środku) do komfortowej podróży (no chyba, że ktoś jest naprawdę duży). Zresztą nie pisałem o samochodach rodzinnych. Ja mam obecnie Matiza (800 cm) i na miejsce nie narzekam. Używam go zarówno w trasy jak i do miasta.

Luk4S napisał:

Każdy wyjazd na trasę, na której przekroczysz 120km/h to zgroza dla takiego silniczka 1.0 lub 0.9cc, spalanie w takim samochodziku będzie niewspółmierne do prędkości. Samochody klasy mini są dobre, ale jako 3 samochód dla rodziny, a nie jako główny.

W Polsce się jeździ 90 km/h. Wiedziałeś o tym? Autostrad jest bardzo mało. Prędkość maksymalna tamtej Toyoty to 160 km/h.

Spalanie to jak widzę 4l/100 km (i to średnie).

pyransc napisał:

Te 2300-2400 co podał Lu4s to chyba taka najrozsądniejsza kwota. Chociaż znam masę osób które zarabiają mniej, lub zarabiają tyle przy około 200h przepracowanych miesięcznie.

Pensję minimalną zarabia bardzo dużo Polaków i również dużo niewiele więcej (o kilkaset złotych).

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2015-09-20 19:41:45)

#2302 2015-09-20 19:49:38

Luk4S
Użytkownik

Kenshiro napisał:
Luk4S napisał:

Widziałeś te samochody na żywo? One są wielkości legendarnego Fiata 126p.

Widzę jednak, że coraz bardziej się wygłupiasz pisząc takie głupoty. Są wystarczającego wygodne (miejsce w środku) do komfortowej podróży. Zresztą nie pisałem o samochodach rodzinnych. Ja mam obecnie Matiza i na miejsce nie narzekam.

To lecimy (jestem byłym mechanikiem):

Toyota Aygo 3d:
Długość: 3415 mm
Szerokość: 1615 mm
Wysokość: 1465 mm
Rozstaw osi: 2340 mm
Rozstaw kół - przód: 1415 mm
Rozstaw kół - tył: 1405 mm

Fiat 126p:
Długość: 3054 mm
Szerokość: 1377 mm
Wysokość: 1335 mm
Rozstaw osi: 1840 mm
Rozstaw kół - przód: 1142 mm
Rozstaw kół - tył: 1203 mm

Kia Picanto:
Długość: 3495 mm
Szerokość: 1595 mm
Wysokość: 1480 mm
Rozstaw osi: 2370 mm
Rozstaw kół - przód: 1400 mm
Rozstaw kół - tył: 1385 mm

Tak dla porównania Corolla:
Długość: 4620 mm
Szerokość: 1775 mm
Wysokość: 1465 mm
Rozstaw osi: 2700 mm
Rozstaw kół - przód: 1520 mm
Rozstaw kół - tył: 1520 mm

Różnica między Fiate 126p to jakieś 40-50cm. Chyba nie tak dużo co? Za to corolla jest dłuższa od nich oo.... około 110cm. No fakt nie wiele.  Dla porównania mój samochód ma 427cm długości, co jest dla mnie niezbędnym minimum: Corolla E11 Liftback - polecam super autko.

Kenshiro napisał:

W Polsce się jeździ 90 km/h. Wiedziałeś o tym? Autostrad jest bardzo mało. Prędkość maksymalna tamtej Toyoty to 160 km/h.
Spalanie to jak widzę 4l/100 km (i to średnie).

Teren zabudowany - 50km/h
Po za terenem - 90 km/h
Jak jest pas zieleni miedzy pasami - 100km/h
Droga szybkiego ruchu - 120km/h
Autostrada - 140km/h

Spalnie na kartce u producenta jest zakłamane, przeprowadzane jest w idealnych warunkach, a takie na drodze nie istnieją. Oczywiście to auto jest bardzo oszczędne, no bo co ma spalać 1.0l silnik.

Ostatnio edytowany przez Luk4S (2015-09-20 19:54:29)

FluxBB bbcode test

#2303 2015-09-20 20:49:07

Yagami_Raito8920
Użytkownik

Pyransc, Kam-chan ma rację co do tych zarobków. Tylko idiota zapomniał napisać, że są to zarobki kierowników i prezesów i dyrektorów. Są to też zarobki specjalistów w swoich dziedzinach. Zwykły Kowalski pracujący w Biedronce, jako ochroniarz, lub pomywacz dostaje 1200 na rękę. A te zawyżone statystyki są po to, aby mydlić oczy takim panom jak Luk4s czy Kamiyan, potem przychodzą na takie forum i pierdzielą głupoty.

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
96gaix.jpg
dobre, lepsze, radzieckie!

#2304 2015-09-20 20:54:04

Kamiyan3991
Użytkownik

pyransc napisał:

Te 2300-2400 co podał Lu4s to chyba taka najrozsądniejsza kwota.

Misiek, czytaj uważnie. Mówiłem o medianie w WARSZAWIE. A sama średnia to ogólnie pewnie koło 2600-2800 wyjdzie, nie chce mi się sprawdzać.

Yagami_Raito8920 napisał:

Pyransc, Kam-chan ma rację co do tych zarobków. Tylko idiota zapomniał napisać, że są to zarobki kierowników i prezesów i dyrektorów. Są to też zarobki specjalistów w swoich dziedzinach. Zwykły Kowalski pracujący w Biedronce, jako ochroniarz, lub pomywacz dostaje 1200 na rękę. A te zawyżone statystyki są po to, aby mydlić oczy takim panom jak Luk4s czy Kamiyan, potem przychodzą na takie forum i pierdzielą głupoty.

Yagi, proszę cię. W byle Biedronce kasjerka zarabia powyżej 2000 zł. Idź, i się zapytaj. A rzucać oskarżeniami typu "zawyżone/sfałszowane dane" to każdy może, ale udowadniać już komu nie ma. Stwierdzenie "bo jak tak mówię" albo "bo pani Jadzia tak mówi" to słabe argumenty.

To, co podaje GUS, zgadza się z szacunkami PRYWATNYCH firm/agencji. To, co wy podajecie... cóż, jest tylko waszym widzimisię. Nawet w mojej wsi kasjerki w Biedrze mają te 2k, zresztą zarzuć do wujka guugle, bo chyba nawet pisali artykuły o tym, ile się w Biedrze dostaje.

I rozmowy nie kontynuuję nawet, bo to jest bez sensu. Zawsze będzie ta sama odpowiedź – sfałszowane/zawyżone dane. Zresztą w ogóle nie rozumiem, czemu Polacy (przynajmniej w necie) z uporem maniaka chcą zaniżać faktyczne zarobki. Kupy się to nie trzyma, jak nawet człowiek popatrzy, co przeciętny zjadacz chleba ma w domu.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-09-20 20:56:36)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#2305 2015-09-20 21:01:22

Lamarus
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:

W byle Biedronce kasjerka zarabia powyżej 2000 zł.

Chyba niewiele powyżej, i to brutto. Moja ciotka, nauczycielka, przed przejściem na emeryturę dostawała jakieś 1300 na rękę po 30 latach pracy.

2Onih0v.jpg
"Nie wiem o co w tym chodzi bo to nie ma najmniejszego sensu." - Ken-chan

#2306 2015-09-20 21:03:11

pyransc
Użytkownik

Ta, chyba brutto.

#2307 2015-09-20 21:05:06

Kamiyan3991
Użytkownik

Zarobki w Biedronce: minimum 2 tys. zł brutto i umowa o pracę
Taka umowa gwarantuje pełen pakiet świadczeń socjalnych. Najniższa płaca w Biedronce wynosi 2 tys. złotych. To kwota o ok. 20 proc. większa od krajowej płacy minimalnej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by kasjerzy zarabiali więcej.

Pierwsze lepsze z wujka guugle. Czy źródło wiarygodne – zbyt leniwy, żeby sprawdzić. I tak, zarobki przeważnie podaje się w brutto. Inna sprawa, że potem jakieś tam podwyżki mają i to jest umowa o pracę, a nie jakaś śmieciówka, więc masz pełny pakiet.
No i sporo na pewno zależy od regionu. Warszawskie Biedronki na pewno mają inne stawki niż jakieś w małych miastach.

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#2308 2015-09-20 21:07:05

kostek00
Użytkownik

Co wy za pierdoły piszecie o pensji? Kurde, więcej jak połowa Polaków zarabia minimalne wynagrodzenie. Jesteście oderwani od rzeczywistości jak politycy.

2000 zł w biedronce?! Hahahaha! Cholera pokaż mi taką. Mój brat pracował w biedronce i zarobki kasjera wynoszą 1500 zł. Te 2000 zł zaczyna się dopiero od kierownika. Może jeszcze mi powiesz, że prawie wszyscy Polacy pracują na umowach o pracę?

Dane GUS możesz sobie głęboko w kieszeń wsadzić, bo oni do pensji zwykłego zjadacza chleba doliczają tych co zarabiają od kilkunastu tysięcy wzwyż, co zawyża niemiłosiernie statystyki. Wierz dalej w te ich brednie i marz o innej rzeczywistości. Niestety w Polsce jest tragicznie i długo się to nie zmieni.

Jestem słodki jak miód, człowiek - ciacho; genetyczny cud!  xD

#2309 2015-09-20 21:08:04

pyransc
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:

Zarobki w Biedronce: minimum 2 tys. zł brutto i umowa o pracę
Taka umowa gwarantuje pełen pakiet świadczeń socjalnych. Najniższa płaca w Biedronce wynosi 2 tys. złotych. To kwota o ok. 20 proc. większa od krajowej płacy minimalnej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by kasjerzy zarabiali więcej.

Pierwsze lepsze z wujka guugle. Czy źródło wiarygodne – zbyt leniwy, żeby sprawdzić. I tak, zarobki przeważnie podaje się w brutto. Inna sprawa, że potem jakieś tam podwyżki mają i to jest umowa o pracę, a nie jakaś śmieciówka, więc masz pełny pakiet.
No i sporo na pewno zależy od regionu. Warszawskie Biedronki na pewno mają inne stawki niż jakieś w małych miastach.

Ku$&# padłem  rotfl

Ostatnio edytowany przez pyransc (2015-09-20 21:08:30)

#2310 2015-09-20 21:10:55

Kamiyan3991
Użytkownik

Nad czym padłeś? Zarobki w sporej części zależą od regionu. Ceny tyż, ale i tak Warszawka lepiej wyjdzie od jakiejś pipidówy w przeliczeniu.

kostek00 napisał:

Kurde, więcej jak połowa Polaków zarabia minimalne wynagrodzenie. Jesteście oderwani od rzeczywistości jak politycy.

A ty nie jesteś, bo wiesz, ile babcia dostaje emerytury? Tak jak mówiłem – EOT, bo nie jesteście w stanie dać lepszego argumentu niż "sfałszowane". Normalnie jakbym Jarka czy innego Antoniego czytał.
I jak na te "minimalne" to podejrzanie dużo ludzi zamawia w Morele i5 4670k. To się nie dodaje.

kostek00 napisał:

Niestety w Polsce jest tragicznie i długo się to nie zmieni.

Powiedział zresztą ten, co nie ma czego do garnka włożyć, hehe. Jak tam się koduje epki na i5?

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-09-20 21:13:24)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#2311 2015-09-20 21:29:40

pyransc
Użytkownik

Jasne że lepiej wyjdzie.
Nie chodzi o to że dane są sfałszowane, tylko o to że te cyferki są liczone razem z najbogatszymi co kompletnie nie oddaje faktycznego stanu rzeczy.
Co do i5 to Polak może sobie na to pozwolić, ale oczywiście na raty... A i tak o wiele częściej kupuje się tańszy sprzęt.

Ostatnio edytowany przez pyransc (2015-09-20 21:32:15)

#2312 2015-09-20 21:30:54

Luk4S
Użytkownik

Czy ja wiem? W firmie mojej i wujka człowiek od wynoszenia gruzu dostaje 11zł na rękę (czyli 13zł burtto), każdy kto potrafi coś więcej 15 na rękę, a glazurnik czy elektryk 17 na rękę za godzinę. W każdej firmie z którą współpracujemy pensje pracowników nie są niższe niż 2k na rękę. To, że są wypłaty w wysokości 1200zł to ja dobrze wiem i to że jest to absurd również, ale nie przesadzajmy z tym.

Nie mówię, że w Polsce jest raj, bo nie jest. Mamy śmieszne pensje w porównaniu do reszty UE. Tylko to marudzenie, że pensje są tak absurdalnie niskie jest lekko przesadzone. Mam jednego znajomego który zarabia 1300zł na miesiąc, a to dlatego, że w zeszłym tygodniu zaczął swoją pierwszą pracę w życiu. Prawie każdy mój znajomy ma 3k lub więcej na miesiąc NETTO.

Mam nadzieję, że nikogo nie obrażę, ale odnoszę wrażenie, że wiele ludzi ma socjalistyczne myślenie w stylu "Mi się należy".

A co do tej całej biedronki, to szczerzę wątpię w zarobki tam powyżej 1500zł, bo za co płacić? Ustawianie jogurtów na półkach? Do tego chyba nie trzeba jakichś kwalifikacji. Za to, żeby być elektrykiem który się podpisze na dokumentach - owszem, trzeba mieć.

Sam uważam, że każdy POLAK niezależnie od profesji jaką wykonuje nie powinien dostawać MNIEJ niż 15zł NETTO na godzinę. Bo każda suma poniżej, jest obrazą dla pracy tego człowieka. Ale mamy jak mamy, trzeba sobie radzić, a nie marudzić.

Ostatnio edytowany przez Luk4S (2015-09-20 21:32:54)

FluxBB bbcode test

#2313 2015-09-20 21:31:53

kostek00
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:

Nad czym padłeś? Zarobki w sporej części zależą od regionu. Ceny tyż, ale i tak Warszawka lepiej wyjdzie od jakiejś pipidówy w przeliczeniu.

kostek00 napisał:

Kurde, więcej jak połowa Polaków zarabia minimalne wynagrodzenie. Jesteście oderwani od rzeczywistości jak politycy.

A ty nie jesteś, bo wiesz, ile babcia dostaje emerytury? Tak jak mówiłem – EOT, bo nie jesteście w stanie dać lepszego argumentu niż "sfałszowane". Normalnie jakbym Jarka czy innego Antoniego czytał.

Ty pierdolisz głupoty o zarobkach kasjerów, a jak dać ci prawdziwe dane to od razu wyśmiewasz i nazywasz nieprawdziwymi.

Kamiyan3991 napisał:

I jak na te "minimalne" to podejrzanie dużo ludzi zamawia w Morele i5 4670k. To się nie dodaje

kostek00 napisał:

Niestety w Polsce jest tragicznie i długo się to nie zmieni.

Powiedział zresztą ten, co nie ma czego do garnka włożyć, hehe. Jak tam się koduje epki na i5?

Dużo? Czyli ilu? O patrz czy to nie ci, których rodzice bądź oni sami zarabiają od kilkunastu tysięcy wzwyż? Czy może nie ci którzy przez kilkanaście miesięcy ciułali by zebrać kasę na coś lepszego?

Luk4S napisał:

Czy ja wiem? W firmie mojej i wujka człowiek od wynoszenia gruzu dostaje 11zł na rękę (czyli 13zł burtto), każdy kto potrafi coś więcej 15 na rękę, a glazurnik czy elektryk 17 na rękę za godzinę. W każdej firmie z którą współpracujemy pensje pracowników nie są niższe niż 2k na rękę. To, że są wypłaty w wysokości 1200zł to ja dobrze wiem i to że jest to absurd również, ale nie przesadzajmy z tym.

Bo to są kierunki specjalistyczne, w takich zawsze zarobki są lepsze. No może poza tym wynoszeniem gruzu.:D

Luk4S napisał:

Nie mówię, że w Polsce jest raj, bo nie jest. Mamy śmieszne pensje w porównaniu do reszty UE. Tylko to marudzenie, że pensje są tak absurdalnie niskie jest lekko przesadzone. Mam jednego znajomego który zarabia 1300zł na miesiąc, a to dlatego, że w zeszłym tygodniu zaczął swoją pierwszą pracę w życiu. Prawie każdy mój znajomy ma 3k lub więcej na miesiąc NETTO.

W takim razie szczerze ci gratuluję. Sam bym chciał zarabiać te 3k i więcej bym nie potrzebował.

Ostatnio edytowany przez kostek00 (2015-09-20 21:36:08)

#2314 2015-09-20 21:43:04

Sado
Użytkownik

Albo ja żyję w jakiejś Polsce A, gdzie moi znajomi w wieku około 25 lat nie dostają mniej niż 2000 na rękę, albo coś z Wami jest nie tak. Ja studiując, jak jest zapotrzebowanie na jakieś duperele pokroju projektów czy korepetycji, potrafiłbym uzbierać 2000 miesięcznie, gdyby chciało mi się po prostu to zrobić.

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#2315 2015-09-20 21:55:55

Yagami_Raito8920
Użytkownik

To jest brutto, a nie netto. Kasjerka  dostaje na RĘKĘ 1200-1300 zł, premia jest symboliczna. A są sytuację, że osoby zamiast po ośmiu, to wychodzą po dwunastu godzinach pracy, bo nie ma wystarczającego personelu. Dane nie są fałszowane, tylko nie pokazują realnej sytuacji w kraju. Po prostu są pewne grupy uprzywilejowane, które dostają grubą kasę, a reszta ochłapy.
Od polskiej szlachty w Polsce NIC, dosłownie nic się nie zmieniło. Jest PAN i niewolnik, niewolnik zapier... na pana, aby mu kapcie czasami nie wystygły. A Kopaczowa jeszcze zsyła na nas dodatkowe 12 tyś. gęb do wyżywienia. Nic tylko pogratulować.

96gaix.jpg

#2316 2015-09-20 21:57:29

Kamiyan3991
Użytkownik

kostek00 napisał:

Ty pierdolisz głupoty o zarobkach kasjerów, a jak dać ci prawdziwe dane to od razu wyśmiewasz i nazywasz nieprawdziwymi.

A dałeś mi takowe? Nigdy nie pisałem, że mówię o netto. Wszystko się zgadza.

pyransc napisał:

tylko o to że te cyferki są liczone razem z najbogatszymi

A jak chcesz je policzyć? To jest średnia, a nie badanie najuboższych. Poza tym na Sedlaku (czy jak tam się ta firma/strona nazywa) są też podawane mediany (w GUSie zresztą też powinny być). Też wychodzą całkiem rozsądne, a już na pewno nijak się mają do mitycznych, internetowych 1200-1400.

Luk4S napisał:

Nie mówię, że w Polsce jest raj, bo nie jest. Mamy śmieszne pensje w porównaniu do reszty UE.

Do zachodniej UE, w której nie było PRL. To spora różnica. Bo polska to akurat wypada całkiem nieźle na tle wschodu czy ogólnie krajów innych niż zachód Europy czy USA, czyli najbogatsze kraje świata. W zasadzie w skali światowej jesteśmy gdzieś koło 30 miejsca (według HDI).

Ogólnie zachłanność jest duża. Śmiejemy się, że ciapate jadą do Niemiec po socjal, a nam samym wiecznie mało. Nie wiem, dziwny ze mnie Polak, bo jakoś nie mam wiecznie bólu tyłka i wolę cieszyć się tym, co jest. A nawet jakbym mało zarabiał? No sorki, ale to wtedy jest moja wina, a nie państwa, do którego ludzie mają podejście "ja chcę, macie mi dać".

Robić coś, zamiast siedzieć na tyłku i narzekać. To podstawa. Nie żeby co poniektórym dało się przetłumaczyć, że liczy się coś takiego jak fach, wykształcenie, kompetencje czy mobilność. Dla nich są tylko sfałszowane dane.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-09-20 22:00:18)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#2317 2015-09-20 22:00:13

samael16
Użytkownik

Sado w jakim regionie mieszkasz?
Z całym szacunkiem pierdzielicie 2 tysiące brutto?
Sorry ale jeśli wasi znajomi mają wiedzę, że pracują tylko na kasie/biedronce/przy wynoszeniu gruzu itp to niby czego oni oczekują, że dostaną 5 tysięcy na rękę?

Nie znam ani jednego mojego znajomego, który posiada jakiekolwiek wykształcenie, wykształcenie a nie myśli że coś umie jak połowa samouków typu grafik/informatyk ma skończone 21-23 lata i ma mniej niż 2000-2500 na rękę.

Yagami_Raito a ile według Ciebie powinna zarabiać osoba, której jedyne wymagane wykształcenie to podstawówka, umiejętność czytania i liczenia na poziomie dodawania i odejmowania i tak nie do końca bo za nią i tak to robi kasa

#2318 2015-09-20 22:02:45

kostek00
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:
kostek00 napisał:

A dałeś mi takowe? Nigdy nie pisałem, że mówię o netto. Wszystko się zgadza.

Tak, dałem, wiedzę mojego brata, a ty?. I nic się nie zgadza.

Ostatnio edytowany przez kostek00 (2015-09-20 22:03:42)

#2319 2015-09-20 22:04:36

pyransc
Użytkownik

samael16 napisał:

Z całym szacunkiem pierdzielicie 2 tysiące brutto?
Sorry ale jeśli wasi znajomi mają wiedzę, że pracują tylko na kasie/biedronce/przy wynoszeniu gruzu itp to niby czego oni oczekują, że dostaną 5 tysięcy na rękę?

Nie znam ani jednego mojego znajomego, który posiada jakiekolwiek wykształcenie, wykształcenie a nie myśli że coś umie jak połowa samouków typu grafik/informatyk ma skończone 21-23 lata i ma mniej niż 2000-2500 na rękę.

Yagami_Raito a ile według Ciebie powinna zarabiać osoba, której jedyne wymagane wykształcenie to podstawówka, umiejętność czytania i liczenia na poziomie dodawania i odejmowania i tak nie do końca bo za nią i tak to robi kasa

Byś sobie usiadł na takiej kasie co za Ciebie wszystko robi, to byś tak głupio nie gadał.
Powinni zarabiać minimum potrzebne do godnego życia, a nie powiesz mi że za 1500 zl jesteś w stanie to zrobić.

Ostatnio edytowany przez pyransc (2015-09-20 22:06:34)

#2320 2015-09-20 22:06:12

Yagami_Raito8920
Użytkownik

samael16 napisał:

Pracowałeś kiedyś w sklepie? Po tej wypowiedzi, szczerze wątpię.  beznadzieja

96gaix.jpg

Stopka forum

© Animesub.info 2025