Nie jesteś zalogowany.
Nie trzeba być Korwinem, żeby wiedzieć, że podatek 75% proponowany przez Razemy to chory pomysł i nie tędy droga. Proponuję 95%, przecież bogatym nadal zostanie więcej niż przeciętnemu obywatelowi, więc spoko. Myślenie przedszkolaka.
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime
Jasne, niemal zerowe podatki lub 3x16 są o wile lepszym rozwiązaniem
BTW, to 75% dotyczy tylko 10% Polaków, a na dostatek część z nich ciągnie ten hajs tylko z powodu konotacji politycznych (o czym ciągle mówi Kukiz i Korwin).
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
To z innej beczki. W Polsce na dzień dzisiejszy nie ma takiego przypadku, ale dajmy przykład Mayweather'a. Przyjmijmy, że jest Polakiem i płaci podatki w Polsce. W 2015 roku zarobił 300 mln dolarów. Przyjmując, że dolar kosztuje 3,76 zł, to mamy kwotę 1.128.000.000 zł. Dzielimy to na 12 miesięcy, czyli miesięcznie ma 94 miliony złotych. Odpalamy kalkulator partii Razem. Z kwoty 94 milona złotych w kieszeni zostaje mu 19.276.821 zł. Pomnóżmy to razy 12. Zarobi w takim razie 231.321.852 zł. Co to oznacza? Że państwo rabuje go na kwotę 896.678.148 zł rocznie. Później nie dziwmy się, że bogaci płacą podatki w innych krajach.
To jest ta lewicowa sprawiedliwość społeczna, która ze sprawiedliwością nie ma nic wspólnego. Jest to zwykła kradzież. I nie ważne, że to jest 1% ludzi, czy 10% ludzi. Kradzież na 10% ludzi, a kradzież na 90% ludzi nazywa się kradzieżą w obu przypadkach.
Ostatnio edytowany przez Marsmall (2015-10-21 03:13:51)
Ten młody socjalista z partii razem niby mówił dobrze? widać nie słuchaliście uważnie ;d obiecanki cacanki a głupiemu radość.
Dobra odpowiedź Ewy na pytanie odnośnie dziury budżetowej: "Moja córka nie pojedzie za granicę".
Ten młody socjalista z partii razem niby mówił dobrze? widać nie słuchaliście uważnie ;d obiecanki cacanki a głupiemu radość.
W końcu reprezentuje skrajną lewicę, a program jego partii dość przypomina naszą konstrukcje. Mimo to nadal uważam, że wypadł najlepiej w debacie. Trzymał się pytań, a nie jak Kukiz gadał nie na temat, a potem z wyrzutem reagował, że mu dziennikarz przerywa.
Ostatnio edytowany przez Nesbro (2015-10-21 10:24:17)
Czekajcie bo nadal się śmieje od czasu gdy usłyszałem 75% podatku dla najbogatszych. Tak odrealnionych bzdur nie słyszałem już dawno. Dlaczego bogaty ma oddawać więcej, niż biedny? Bo mu się udało w życiu? Bo wyruchal system? Bo ciężko pracował? Jeśli biedny płaci jakiś procent od dochodu, to niech bogaty płaci taki sam. Ponoć wszyscy ludzie są równi.
Dlaczego ja mam płacić podatek i robić na social jakichś meneli, którzy walą jabole codziennie. Dlaczego z NFZ będzie leczony ten menel, gdy mu zdrowie padnie od wódki, a ja za leczenie zęba musze 200zl zapłacić? To jest właśnie Polska. Zlikwidować NFZ. Większość ludzi i tak leczy się prywatnie, bo się nie doczekają.
Stop socjalizmowi. Bo okrada tych co pracują na rzecz nierobów.
Tylko że ten bogaty nie dorobił się majątku swoją ciężką pracą, ale okradł ludzi w białych rękawiczkach. Np. odprawy sześcio zerowe
z tyłka się nie biorą. Dlatego proszę nie wrzucać wszystkich do jednego wora. Bo jak się ma ktoś, kto wymyślił innowację technologiczną, sprzedał i dorobił się pieniędzy do pierdzącego w stołek posła?
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Tylko że ten bogaty nie dorobił się majątku swoją ciężką pracą, ale okradł ludzi w białych rękawiczkach.
Powiedz to Januszowi Filipiakowi.
@Marshall, w odpowiedzi na Twój post z "okradaniem" najbogatszych wrzucę odpowiedź z właśnie czytanego wywiadu z Razem:
GW: Załóżmy, że ci najlepiej zarabiający Polacy, prezesi czy bankierzy, rzeczywiście będą płacić w Polsce wysokie podatki. Ale nie zmienicie tego, że będą czuli się w waszym państwie okradani i karani przez państwo.
Zawisza: Ale dlaczego rozmawiamy o kilku osobach, które poczują się źle?
Konieczny: Szczerze? Mam to w dupie. Przeżyjemy tych paru prezesów, którym zrobi się przykro. Krzywda im się nie stanie. Nie jesteśmy partią prezesów, tylko ludzi, którzy żyją od pierwszego do pierwszego. Chcemy Polski dla milionów, nie dla milionerów. 90 proc. Polaków zarabia poniżej 5 tysięcy brutto, czyli poniżej 3700 złotych na rękę. Jeżeli szukacie partii, która będzie dbała o interesy najbogatszych, musicie szukać gdzie indziej.
Zawisza: Polecam Petru.
To odpowiednio przekazuje moje stanowisko w sprawie doboru partii.
Cały wywiad, w tym też więcej o motywach za 75%: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,tit … aid=115ccd
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,171 … datku.html
Naprawdę nie trzeba być Korwinem.
Serio myślicie, że ci najbogatsi zapłacą taki podatek? Bo ja dam sobie rękę uciąć, że albo zrobią wypad z Polski, albo zapłacą go kosztem ludzi których zatrudniają. Zawsze za takie coś zapłacą ci których na to nie stać. Podnoszenie podatków wcale nie zwiększa wpływów z nich. Działa wręcz odwrotnie.
A w Szwecji działa nadal. (EDIT, ok, dokopałem się, ze najwyższy to 56,6%, czy to nadal kradzież?) Czyżby jednak przywiązanie do państwa miało tu znaczenie? To też problem światopoglądu. Część zrobi wszystko, żeby się nachapać i ciągle zbierać dodatkową kasę, którą tylko potem kiszą, bo nawet nie są w stanie tego wydać. Gdyby zdarzył się jakiś cud i miałbym zarabiać tyle, że doszłoby do najwyższego progu, płaciłbym ten podatek i nie marudził, bo i tak spokojnie byłoby mnie stać na to, co bym potrzebował i jeszcze by zostawało.
Bronicie tych bogaczy, jakby to miało was dotknąć osobiście, albo mielibyście na to realne perspektywy xD Jeśli będzie im zależeć na dalszym zbieraniu kasy, wyjadą i tyle. Zastąpią ich inni.
Ostatnio edytowany przez Quithe (2015-10-21 14:56:44)
Bo ja dam sobie rękę uciąć, że albo zrobią wypad z Polski, albo zapłacą go kosztem ludzi których zatrudniają.
To już teraz tego nie robią? No bo dlaczego przedsiębiorcy zawsze mają absurdalnie wysokie koszty, hmm? Z bogatymi jest ten problem, że oni zwyczajnie nie chcą płacić podatków. Nie ma znaczenia, czy to będzie 15%, czy 50%.
A w Szwecji działa nadal. (EDIT, ok, dokopałem się, ze najwyższy to 56,6%, czy to nadal kradzież?)
Norwegia też ma fajne stawki, a żyje się tam bardzo dobrze.
Dlaczego bogaty ma oddawać więcej, niż biedny?
Żeby ogólnie było więcej pieniędzy, nie tylko w kieszeni najbogatszych. Nikt im się bogacić nie broni, ale ogół nic z tego nie ma, że oni mają te pół miliona więcej. Zresztą paradoksalnie to jest też po części w ich interesie.
Brzmi absurdalnie, ale takie mamy fakty. Jak buduje się silną gospodarkę? Tym, co jest osiągnąć najtrudniej – silnym popytem wewnętrznym. No ale jak tu budować dobry popyt, skoro bogacze bezsensownie trzymają na kontach kasę, z którą nawet nie mają co robić? Poza tym bogatym nie zostaje człowiek sam z siebie. Ile z nich płaci śmieszne niskie stawki swoim pracownikom? Nie widzę nic złego w dobieraniu się do bogaczy, bo to przeważnie oni są największymi krętaczami w całym społeczeństwie. Zabranie im większej części dochodów też ich zaboli najmniej. I jakoś tak wolę, jak ta kasiorka idzie na inwestycje czy pomoc potrzebującym. Bogaty zawsze sobie może wziąć Audicę o rocznik niżej. Korona mu z głowy nie spadnie.
Dlaczego ja mam płacić podatek i robić na social jakichś meneli, którzy walą jabole codziennie.
Pewnie dlatego, że różnie się ludziom życie układa. Takie pytanie równie dobrze możemy zadać komuś, kto odziedziczył fortunę. Z jakiej racji mu się należy, hmm? To dość filozoficzny temat, ale sedno problemu ukazałem.
Ostatnia, w zasadzie najważniejsza sprawa – nierówności społeczne się wyrównuje, a nie doprowadza do drugiej Rosji, gdzie jedni mają na kontach miliardy, a drudzy nie mają ani grosza. Guzik mamy z tego, że jakiś prezes zapłaci mniejszy podatek. Z tej kasy nic nam się nie zwróci. Właśnie dlatego nie widzę żadnych przeciwwskazań do nakładania dużych podatków na bogatych. A jak system dobry, to zawsze zapłaci. Nie tak dawno temu niejaki Messi już musiał odpowiadać za uchylanie się od płacenia. ^^
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-10-21 15:40:16)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Może pójść o krok dalej i nie bawić się w podatki, tylko zabrać bogaczom 95% majątku, przecież i tak nie mają co robić z tą kasą, a budżet się podreperuje. To już będzie kradzież czy nadal nie?
Może pójść o krok dalej i nie bawić się w podatki, tylko zabrać bogaczom 95% majątku, przecież i tak nie mają co robić z tą kasą, a budżet się podreperuje. To już będzie kradzież czy nadal nie?
A czemu tyle? Była mowa o podatkach rzędu 50-75%. Jak chcesz, to się baw w skrajności. Co nie zmienia faktu, że oni obecnie guzik płacą i powinni za to beknąć. W Hiszpanii jakiś czas temu pokazali im faka. ^^
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Bo bogaczom 20% różnicy nie zrobi - nadal będą mieć "kupę forsy, z którą nic nie robią".
Skrajnością jest już proponowanie podatku 75%, więc nie do mnie takie zarzuty.
Nie wiem, czy płacą guzik, ale jeśli tak, to nie jest to z pewnością wina wysokości obecnych podatków, tylko złego prawa i nieudolności skarbówki.
Bo bogaczom 20% różnicy nie zrobi - nadal będą mieć "kupę forsy, z którą nic nie robią".
Ależ zrobi, dlatego nie aż tyle. I tak, najbogatsi nie mają specjalnie, co z tą kasą robić. No chyba że kupią 20 helikopterów, mimo że wystarczą im dwa, a nawet jeden.
Nie wiem, czy płacą guzik, ale jeśli tak, to nie jest to z pewnością wina wysokości obecnych podatków, tylko złego prawa i nieudolności skarbówki.
Haha, i tak, i nie. Z bogatych zwyczajnie ciężko się ściąga, bo mają milion prawników i możliwości omijania podatków. Zwykły Kowalski np. nie zarejestruje sobie działalności na Cyprze.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-10-21 15:57:38)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Dodatkowo często ci burzący się zapominają, że to to nie jest procent od całego dochodu, a od pewnego progu.
Swoją drogą zabawne jest to, że największą kontrowersją wokół programu Razem jest właśnie "podatek dla bogatych". Na propozycje ściągalności podatków czy wyliczeń kosztów wprowadzenia zmian jakoś się tym burzącym patrzyć nie chce.
No nic, swoje już powiedziałem, tylko się zapętlamy
Najśmieszniejsze jest to, że zaczynacie bawić się w socjalistów na maksa. Komuś dobrze się powodzi? Ktoś jest bogaty? Nie doprowadzajmy do tego, żeby biedni ludzie się bogacili, po prostu ukradnijmy te pieniądze bogatym. Brawo za logikę.
Kapitalizm - Ktoś ma Ferrari. Muszę ciężko pracować i dojść do tego samego poziomu. Też chcę kupić Ferrari.
Socjalizm - Ktoś ma Ferrari. Opodatkujmy jego dochody na tyle, aby nie mógł już kupić czegoś takiego. W końcu ja nie mam, niech mu będzie ciężej.
Komunizm - Ktoś ma Ferrari. Zabierzmy mu je. Ja nie mam, niech on też nie ma.
W socjalizmie każdy będzie miał po równo, czyli po gów*o.
I wychowuje się pokolenie ludzi roszczących sobie prawo do wszystkiego, zamiast ludzi, którzy będą ciężko pracować na zapewnienie sobie dobrobytu i bogactwa.
Ostatnio edytowany przez Marsmall (2015-10-21 18:34:15)