#3141 2016-11-09 20:40:09

qwig
Użytkownik

Odp: Polityka i okolice

I niech zacznie od wywalania h1b smile

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-

dobre, lepsze, radzieckie!

#3142 2016-11-09 20:45:10

dulu
Moderator

Kamiyan3991 napisał:
dulu napisał:

Liberalne media płaczą, każdy SJW krzyczy... Niech teraz zatrzyma napływ islamu do kraju i zacznie deportację. Byłoby pięknie.

W ogóle nie zrozumiałeś tego, co zacytowałeś (roflmao).

Post KMyLa, sarkazm Sado, mój komentarz. Coś nie tak?

#3143 2016-11-09 20:46:11

Sacredus
Użytkownik

dulu napisał:
Sado napisał:
KMyL napisał:

Aaaaaah, no i na dodatek ta świadomość, jak wiele osób (mniej lub bardziej zasłużonych) ma teraz ból tyłka smile_big Coś pięknego.

Hehe, mniejsza o Trumpa, najważniejsze, że lewaków piecze dupsko. To prawie jak za poprzednich wyborów u nas, jak wygrał PiS...
Przeraża mnie ten fanatyzm polityczny, jaki dostrzegam w Internecie.

Liberalne media płaczą, każdy SJW krzyczy... Niech teraz zatrzyma napływ islamu do kraju i zacznie deportację. Byłoby pięknie.

Krzyki niezadowolenia SJW są jak miód dla uszu :}

Macie MaxNews o wyborach w USA: https://www.youtube.com/watch?v=TbEFdXeFoNw

#3144 2016-11-09 20:46:49

Kamiyan3991
Użytkownik

qwig napisał:

I niech zacznie od wywalania h1b smile

Przecież h1b obowiązuje wszystkich. W sumie formalność, bo specjaliście nikt przyjazdu do kraju bronił nie będzie.

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#3145 2016-11-09 20:47:03

Sado
Użytkownik

Kamiyan napisał:

Niestety. A nam teraz łatwo nie będzie. W końcu Trump chce zaorać NATO.

To się okaże. Populizmami podczas wyborów może rzucać każdy. Nie zdziwię się, jeśli podczas rządów Trumpa zmiany będą minimalne. Ja zawsze jestem otwarty na każdą wybraną władzę.

Tak czy siak, bardzo współczuję Amerykanom, bo opcje do wyboru mieli fatalne. Liczyć można tylko, że za Trumpem staną profesjonalni i inteligentni specjaliści którzy pomogą mu racjonalnie rządzić, bo samemu może się okazać niebezpiecznym dla świata ignorantem.

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#3146 2016-11-09 20:48:17

dulu
Moderator

Sacredus napisał:
dulu napisał:
Sado napisał:

Hehe, mniejsza o Trumpa, najważniejsze, że lewaków piecze dupsko. To prawie jak za poprzednich wyborów u nas, jak wygrał PiS...
Przeraża mnie ten fanatyzm polityczny, jaki dostrzegam w Internecie.

Krzyki niezadowolenia SJW są jak miód dla uszu :}

Macie MaxNews o wyborach w USA: https://www.youtube.com/watch?v=TbEFdXeFoNw

Nie możemy zapomnieć o BLM. smile_lol Bo tak to się już zwierzęta zachowują.

#3147 2016-11-09 20:53:29

Kamiyan3991
Użytkownik

Sado napisał:

Tak czy siak, bardzo współczuję Amerykanom, bo opcje do wyboru mieli fatalne. Liczyć można tylko, że za Trumpem staną profesjonalni i inteligentni specjaliści którzy pomogą mu racjonalnie rządzić, bo samemu może się okazać niebezpiecznym dla świata ignorantem.

Trump wyciął swoją konkurencję, a Hilary swoją (i to chyba nawet brudnymi metodami, ale nie chce mi się wnikać). Ogólnie oboje kandydatów przełożyło osobiste ambicje nad wynik. Nie sądzę, żeby inny kandydat miał większe problemy z Trumpem. Za to druga opcja sama na siebie ukręciła bata, wybierając najgorszego możliwego kandydata. A szary obywatel mógł już tylko wybierać między dżumą a cholerą, heh.

Wiesz, mnie przy Trumpie martwi inna rzecz. On jest kontrowersyjny, ale jest też... stary. Powiedzmy sobie szczerze – co mu to zależy? Do kolejnych wyborów może nawet nie dożyć. Inna sprawa, jakie będą teraz jego relacje z partią, bo już w niej miał sporą opozycję.

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#3148 2016-11-09 21:01:44

Sado
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:
Sado napisał:

Wiesz, mnie przy Trumpie martwi inna rzecz. On jest kontrowersyjny, ale jest też... stary. Powiedzmy sobie szczerze – co mu to zależy? Do kolejnych wyborów może nawet nie dożyć. Inna sprawa, jakie będą teraz jego relacje z partią, bo już w niej miał sporą opozycję.

Nie przesadzajmy, ma 70 lat, w tym wieku Reagan objął urząd Prezydenta, rządził dwie kadencje i pożył jeszcze sporo po ich zakończeniu. Wątpię, by człowiek z taką energią jak Trump kierował się myśleniem "co mi zależy, bo jestem stary".

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#3149 2016-11-09 21:22:11

Zarathustra
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:

W końcu Trump chce zaorać NATO.

Wyraził niezadowolenie wobec krajów, które nie płacą ustalonych 2% swojego PKB. Z 28 państw członkowskich tylko 5 spełnia to kryterium. USA łoży na ten sojusz najwięcej, więc takie stanowisko nie dziwi.

160415170401-nato-gdp-2-780x439.jpg

Ostatnio edytowany przez Zarathustra (2016-11-09 21:24:38)

#3150 2016-11-09 21:25:20

max-kun
Użytkownik

Coś podobnego, by taka Polandia płaciła więcej niż takie Niemcy i Francja... smile_big

#3151 2016-11-09 21:36:50

Kamiyan3991
Użytkownik

max-kun napisał:

Coś podobnego, by taka Polandia płaciła więcej niż takie Niemcy i Francja... smile_big

To są liczby względne.

Zarathustra napisał:

Wyraził niezadowolenie wobec krajów, które nie płacą ustalonych 2% swojego PKB. Z 28 państw członkowskich tylko 5 spełnia to kryterium. USA łoży na ten sojusz najwięcej, więc takie stanowisko nie dziwi.

Co nie powinno dziwić, skoro USA jest de facto gwarantem bezpieczeństwa, a także źródłem destabilizacji na BW, gdzie problem z imigrantami przejęła na siebie Europa.

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#3152 2016-11-09 21:51:16

Yagami_Raito8920
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:

Co nie powinno dziwić, skoro USA jest de facto gwarantem bezpieczeństwa, a także źródłem destabilizacji na BW, gdzie problem z imigrantami przejęła na siebie Europa.

Gwarantem bezpieczeństwa Europy?  rotfl

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
96gaix.jpg
dobre, lepsze, radzieckie!

#3153 2016-11-09 22:18:35

Kamiyan3991
Użytkownik

M.in. po to umacniali flankę. Ale jak teraz będzie, to kto wie. Teoretycznie nie powinny im pasować konflikty w Europie ze względu na globalizację (powiązanie kluczowych gospodarek), a z drugiej strony sami mogą zarobić na dozbrajaniu. Tylko to ich dozbrajanie wiemy, jak się skończyło w XX wieku.

No i jest też kwestia Putina – o ile Hilary porzuciła już jakiekolwiek nadzieję na ucywilizowanie Matki Rosji, o tyle Trump chciał obrać inny kurs.

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#3154 2016-11-09 22:28:12

Pitbull01
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:

M.in. po to umacniali flankę. Ale jak teraz będzie, to kto wie. Teoretycznie nie powinny im pasować konflikty w Europie ze względu na globalizację (powiązanie kluczowych gospodarek), a z drugiej strony sami mogą zarobić na dozbrajaniu. Tylko to ich dozbrajanie wiemy, jak się skończyło w XX wieku.

No i jest też kwestia Putina – o ile Hilary porzuciła już jakiekolwiek nadzieję na ucywilizowanie Matki Rosji, o tyle Trump chciał obrać inny kurs.

Przeca każdy kandydat w tych czy poprzednich wyborach jeździł spotykać się z polonią i zapewniał, że jesteśmy ważnym i strategicznym partnerem dla USA - nic nowego. Najbardziej to zarabiają na dozbrajaniu krajów afrykańskich i to w taki sposób, iż zaopatrują obie strony barykady (no chyba, że zaczną sprzedawać broń Syryjczykom, którzy "w uciecze przed wojną w kraju" szukają szczęścia w Niemczech czy we Francji).
Chyba logiczne, że Trump chce robić interesy z Rosją, jest biznesmenem (wie jak robić pieniądze), a nie politykiem.

W sumie... pożyjemy zobaczymy.

#3155 2016-11-09 22:36:55

roobalek
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:

Najwyższa pora, żeby ludzie nabyli jakąkolwiek wiedzę, zamiast powtarzać jakieś dyrdymały o przekupionych sondażach. Przede wszystkim sondaż to prognoza...

Dla czytających i chętnych wziąć za pewnik dyrdymały naszego forumowego kolegi, który niby innym wyjaśnia, ale wychodzi na to, że sam nie ma pojęcia o czym pisze, i tylko w błąd ludzi wprowadza (jak to ładnie ktoś kiedyś ujął: "kulinarny z niego gość").

Otóż NIE, sondaż to nie żadna prognoza, lecz jest to konkretne badanie
- za słownikiem (sjp):
sondaż
metoda badań stosowana w naukach społecznych, gdzie uczestnicy wypowiadają się na określony w badaniu temat

- za słownikiem (PWN):
sondaż
1. «badanie opinii publicznej»
2. «badania i pomiary wykonane za pomocą sondy»

Dopiero na podstawie przeprowadzonego sondażu (na reprezentatywnej próbie), stawia się prognozę odnośnie spodziewanych wyników dotyczących ogółu.
Warto pamiętać podstawy, dzięki nim jest szansa, że człek się nie pogubi w gąszczu wszelakich "prawd objawionych".   oczkod

W kwestii logicznego myślenia:

Kamiyan3991 napisał:

Jeszcze swoją drogą – tu się kłania też nawet nie statystyka, a logiczne myślenie. Gdyby ktoś miał "przekupywać" sondaże, to musieliby fałszować je na korzyść Trumpa. Takie "jesteśmy w opałach" o wiele mocniej motywuje wyborców niż "i tak wygrywamy", szczególnie przy kiepskiej pogodzie.

To tylko jedna "strona medalu", mówię o motywowaniu wyborców. Fałszowanie sondaży wg powyższego (zawyżanie na korzyść Trumpa), mogłoby być skuteczne, ale myślę, że tylko na oponentów Trumpa, natomiast na niezdecydowanych i zwolenników raczej by nie podziałało. Sądzę, a po dotychczasowych obserwacjach naszego podwórka jeszcze bardziej się utwierdzam, że do tej pory lepszą bronią sondażową i nagminnie stosowaną było (o ile nie zaniżanie wyników przeciwnika) zawyżanie wyników "swojego kandydata" aby zniechęcić niezdecydowanych (efekt psychologiczny: "skoro faworyt ma taką przewagę, to mój marny głos 'przeciw' nie będzie się liczył, nie ma sensu iść głosować" ), a przy okazji odebrać chęć walki obozowi przeciwnika ("róbta co chceta, przy takiej przewadze i tak nie macie szans").
Do niedawna takie praktyki były skuteczne i miały zastosowanie, ale... no własnie, ale już nie są skuteczne, jak to pokazały zeszłoroczne wybory u nas (o czym pisałem wcześniej).

Ostatnio edytowany przez roobalek (2016-11-09 23:26:13)

#3156 2016-11-09 23:17:30

Kamiyan3991
Użytkownik

Pitbull01 napisał:

Chyba logiczne, że Trump chce robić interesy z Rosją, jest biznesmenem (wie jak robić pieniądze), a nie politykiem.

No właśnie z tymi biznesami Trumpa to tak nie bardzo.

Donald Trump w rozlicznych wypowiedziach utrzymuje, że jego trzy kasyna w Atlantic City, w New Jersey były dla niego wielkim sukcesem, a ich kłopoty wzięły się z ogólnego kryzysu finansowego. Analiza dokumentów stwierdza coś zupełnie innego. Od początku przynosiły one straty, a ich bankructwo pogrążyło wielu inwestorów i lokalnych przedsiębiorców, którzy zaufali Trumpowi.

Historię kasyn nowojorskiego przedsiębiorcy przedstawia w obszernym artykule “New York Times”. Wynika z niego, że Trump w hazardowy biznes inwestował niewiele własnych pieniędzy, opierając się głównie na pożyczkach, od których odsetki były tak wysokie, że żaden z jego biznesów nie miał praktycznie szans na sukces.

Już w lach 90-tych, czyli w momencie kiedy o żadnej recesji gospodarczej nie było mowy, kasyna Trumpa były zrujnowane. W 1990 roku biznesmen uniknął bankructwa opóźniając płatności długów i… uciekając z kasynami na giełdę. Sprzedaż akcji inwestorom, którzy skuszeni popularnością Trumpa i jego bombastycznym sposobem bycia nie wahali się inwestować, pozwoliła na jakiś czas uratować przedsięwzięcie. Na dłuższą metę jednak nie pomogło i to. W ciągu następnej dekady, kiedy inne kasyna w Atlantic City przynosiły dochody, domy gry Trumpa miały ogromne straty każdego roku. Ci, którzy w nie zainwestowali stracili według obliczeń “New York Timesa” łącznie 1,5 mld dolarów.

Nic dziwnego, że bał się w kampanii ujawnić majątek. "Forbes" podawał, że na samych inwestycjach w ciągu roku stracił prawie miliard dolców. Niejasne są też jego powiązania z chińskimi czy rosyjskimi bankami (nie pamiętam, o które chodziło, a nie chce mi się teraz szukać). Ogólnie Trump jawi się bardziej na takiego cwaniaczka i nieuczciwego przedsiębiorcę. Zresztą sam majątek odziedziczył. A interesy z Putinem? Wiesz, historia pokazała, że z Rosją nie opłaca się układać.

roobalek napisał:

Otóż NIE, sondaż to nie żadna prognoza, lecz jest to konkretne badanie.

Które stanowi jednocześnie wartość oczekiwaną, co jest po prostu predykcją (zakładamy, że wynik się powtórzy +/- odchylenie). Jeśli nie masz nic do zaoferowania poza definicjami słownikowymi, to możesz już uciekać z dyskusji. Probabilistyka czy ekonometria to nie jest domena PWN i jakichś nieprecyzyjnych definicji.

roobalek napisał:

Warto pamiętać podstawy, dzięki nim jest szansa, że człek się nie pogubi w gąszczu wszelakich "prawd objawionych".

Piszesz jak nawiedzony i oczekujesz, że ktoś weźmie cię na poważnie? Ideowiec chyba jakiś. Albo wyznawca.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2016-11-09 23:20:33)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#3157 2016-11-09 23:22:58

Nala_Alan
Użytkownik

Kamiyan napisał:

"Forbes" podawał

Tym panom już podziękujemy...
http://www.forbes.pl/wyniki-wyborow-w-u … 9,1,1.html

#3158 2016-11-09 23:28:41

Kamiyan3991
Użytkownik

Niech będzie nawet zwykła ciocia wikia, bo nie chce mi się rozpisywać.

W codziennym życiu Forbes kojarzy się z listami zawierającymi ludzi najbogatszych na ziemi, czyli: Forbes 400, lista najbogatszych ludzi w USA; lista najbogatszych ludzi świata oraz Forbes 500, czyli lista największych spółek świata. Pomimo że majątek czasami trudno oszacować, listy Forbesa są uznawane za pewne źródło informacji.

To jest pismo biznesowe i tamtejsze publikacje są legitne. Nie obchodzi mnie, co Forbes (a szczególnie jego polska edycja) ma do powiedzenia na temat wyborów. Tutaj chodzi o majątek. I to akurat było podawane już dawno, bo jeszcze w sierpniu.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2016-11-09 23:29:10)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#3159 2016-11-09 23:54:54

roobalek
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:
roobalek napisał:

Otóż NIE, sondaż to nie żadna prognoza, lecz jest to konkretne badanie.

Które stanowi jednocześnie wartość oczekiwaną, co jest po prostu predykcją (zakładamy, że wynik się powtórzy +/- odchylenie). Jeśli nie masz nic do zaoferowania poza definicjami słownikowymi, to możesz już uciekać z dyskusji. Probabilistyka czy ekonometria to nie jest domena PWN i jakichś nieprecyzyjnych definicji.

Definicje słownikowe jasno określają "co jest co", i możesz je sobie ignorować, nie zmieni to faktu, że sondaż (konkretny wynik) to nie prognoza (oczekiwania i niewiadoma). Oczywiście dla Ciebie może być tak, że sondaż=prognoza, właśnie dzięki takiemu podejściu mędrcy z Brukseli, podobni Tobie ignoranci zdecydowali, ze ślimak=ryba.

Kamiyan3991 napisał:
roobalek napisał:

Warto pamiętać podstawy, dzięki nim jest szansa, że człek się nie pogubi w gąszczu wszelakich "prawd objawionych".

Piszesz jak nawiedzony i oczekujesz, że ktoś weźmie cię na poważnie? Ideowiec chyba jakiś. Albo wyznawca.

Wiesz, logiki i trzymania się podstaw (na czym powstawała cywilizacja europejska) uczyli starożytni "nawiedzeni", przy których Twój dorobek... no właśnie, wprawdzie Twój autorytet i prawdy abso... "kulinarne" zmiatają wszystko, to ja jednak wolę zpozostać nawiedzony i jedyne co mnie martwi to, że ktoś Ciebie weźmie na poważnie.

Ostatnio edytowany przez roobalek (2016-11-09 23:59:22)

#3160 2016-11-10 00:11:15

Kamiyan3991
Użytkownik

roobalek napisał:

Definicje słownikowe jasno określają "co jest co".

Nie określają, bo od tego są wzory. To nie są nauki humanistyczne. Zresztą już same prognozy dzielą się na kilka typów. Znaczenie też ma skala – zmienne nominalne nijak mają się do jakościowych czy przedziałowych.

roobalek napisał:

Nie zmieni to faktu, że sondaż (konkretny wynik) to nie prognoza (oczekiwania i niewiadoma).

Konkretny wynik to jednocześnie wartość oczekiwana, czyli zakładana wartość przyszła. Przy sondażach nie ma żadnych szeregów czasowych (bo to dane przekrojowe), więc ew. "prognoza" byłaby niczym innym jak wzbogaceniem sondażu o założenia. I akurat ten proces realizuje się już na etapie zbierania odpowiedzi. Nie próbuj błyszczeć słownikiem, bo nie masz zielonego pojęcia, o czym piszesz.

roobalek napisał:

Wiesz, logiki i trzymania się podstaw (na czym powstawała cywilizacja europejska) uczyli starożytni "nawiedzeni", przy których Twój dorobek... no właśnie, wprawdzie Twój autorytet i prawdy abso... "kulinarne" zmiatają wszystko, to ja jednak wolę zpozostać nawiedzony i jedyne co mnie martwi to, że ktoś Ciebie weźmie na poważnie.

Piszesz tak chaotycznie, że nic nie rozumiem z tej wypowiedzi. Ogólnie mam wrażenie, że próbujesz tu jakoś zabłyszczeć, ale niespecjalnie masz pomysł, jak to zrobić. Zamiast tego babrasz się w jakieś cudzysłowy i porównania do nie wiadomo czego. Serio?

Z mojej strony koniec, bo to nie ma sensu.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2016-11-10 00:12:00)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

Stopka forum

© Animesub.info 2025