#3201 2016-11-13 03:12:15

Kamiyan3991
Użytkownik

Odp: Polityka i okolice

dulu napisał:

Napisałeś, że tyle urzędników powinno być na tyle mieszkańców, przecież to jakieś widełki.

Trzeci raz powtarzam, że wyciągnąłem średnią. Dla krajów europejskich. Podobnych i bardziej rozwiniętych. Na starszych danych (2011-2012 rok, bo już mi się nowszego podsumowania nie chce szukać) to w Niemczech było ilościowo 3 razy tyle urzędników przy dwukrotnie większej liczbie mieszkańców. Jednak u nas w przypadku administracji rządowej dochodziły dysproporcje liczby zatrudnionych/realizowanych zadań w 40% urzędów i konieczność wypłacania nadgodzin w około 60% (w sumie u mnie chyba dalej płacone, bo akurat mieszkam blisko i widzę, że robią po godzinach). W sumie z tego bardziej wynika problem "rozjazdu" w kadrach niż samych liczb. Samych liczb tutaj zresztą tez nie da się dokładnie określić, bo nie ma badań na ten temat – każdy kraj należy rozpatrywać jako osobny przypadek. Ale w skali Europy to jakoś specjalnie źle nie wygląda.

dulu napisał:

No wiem, trzeba bezpiecznie papiery wozić.

Zapewne. A premier to niech najlepiej taksówką jeździ.

dulu napisał:

W zupełności się zgadzam. Więc dlaczego tego nie uproszczą?

Bo tego się nie da zrobić za pstryknięciem palca? Generalnie w kraju zresztą też brak jakichś długofalowych planów. Nagle przychodzi PiS i zmienia system szkolny na 8 i 4. Powstaje administracyjny chaos i przy takich warunkach jeszcze długo będzie powstawał. W strefie marzeń byłby jakichś długofalowy plan reform, ale do tego brakuje zgody i dobrej woli na szczycie.

dulu napisał:

Ja mogę odpowiedzieć na wszystkie moje pytania podpierając się jedynie moim urzędem.

Czyli de facto na nic, bo to przykład jednostkowy i to tylko z jednego szczebla. A sama administracja aż tak słabo nie działa, bo reformy idą dość sprawnie. Chociaż pewne widoczne braki są.

Już kilka razy zwracałem uwagę, że uogólniasz jakiś tam jeden swój przykład na całą populację. Nie widzę sensu dalej tego ciągnąć, skoro nie jesteś w stanie zauważyć tak podstawowego błędu.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2016-11-13 03:14:18)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#3202 2016-11-13 03:26:05

dulu
Moderator

Zatem dlaczego liczba urzędników jest w sam raz? Bo przecież masz trafne argumenty i walniesz mi przykład za przykładem.

Kamiyan3991 napisał:

Już kilka razy zwracałem uwagę, że uogólniasz jakiś tam jeden swój przykład na całą populację. Nie widzę sensu dalej tego ciągnąć, skoro nie jesteś w stanie zauważyć tak podstawowego błędu.

Okej, mogłem napisać, że w moim urzędzie, ale teraz żaden z nas nie może faktycznie potwierdzić, że gdzie indziej jest inaczej.
I czekaj, czekaj, ty mi mówisz o uogólnianiu?
Polak mieszkający w Anglii to Anglik, nie powinien głosować, bo nie ma pojęcia, co się dzieje w kraju...
Przecież to ty jesteś od tego specjalistą i wsadzania wszystkich do jednego wora. Nie podając oczywiście nawet zmyślonego przykładu...

#3203 2016-11-13 03:55:32

Kamiyan3991
Użytkownik

dulu napisał:

Zatem dlaczego liczba urzędników jest w sam raz?

Nie wiem, czy jest w sam raz. W zasadzie nikt tego nie wie, bo ciężko to dokładnie określić. Natomiast jakoś specjalnie zawyżona liczba wydaje się mało prawdopodobna, skoro urzędy same zgłaszają problemy i płacą nadgodziny. No i na tle Europy to też jakoś źle nie wygląda. W zasadzie problem urzędniczy wydaje się być kwestią bardziej związaną z całym rozplanowaniem, przepisami i kompetencjami części kadry niż jakoś stricte z ich liczbą.

dulu napisał:

Okej, mogłem napisać, że w moim urzędzie, ale teraz żaden z nas nie może faktycznie potwierdzić, że gdzie indziej jest inaczej.

Dlatego się przyczepiłem do tego stwierdzenia – mówisz, że jest za dużo, ale nie jesteś w stanie jakoś tego merytorycznie uzasadnić. Ja też nie mogę powiedzieć, że liczba się zgadza, bo nie ma takich badań. Natomiast cała ta dyskusja i tak jest mało sensowna, bo liczba urzędników wydaje się być problemem drugorzędnym. Nie wiem, czemu ludzie tak czepiają się akurat tego, bo jakoś się pod tym względem nie wyróżniamy.

dulu napisał:

Polak mieszkający w Anglii to Anglik, nie powinien głosować, bo nie ma pojęcia, co się dzieje w kraju...

To akurat zwykła kwestia techniczna związana z dopływem informacji. Szkoda nawet czasu uzasadniać, bo to się rozumie samo przez się.

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#3204 2016-11-13 04:07:55

dulu
Moderator

Kamiyan3991 napisał:
dulu napisał:

Dlatego się przyczepiłem do tego stwierdzenia – mówisz, że jest za dużo, ale nie jesteś w stanie jakoś tego merytorycznie uzasadnić. Ja też nie mogę powiedzieć, że liczba się zgadza, bo nie ma takich badań. Natomiast cała ta dyskusja i tak jest mało sensowna, bo liczba urzędników wydaje się być problemem drugorzędnym. Nie wiem, czemu ludzie tak czepiają się akurat tego, bo jakoś się pod tym względem nie wyróżniamy.

Tak, jedynie na przykładzie własnego urzędu. Mogę podać przykłady, ale nie da się ich potwierdzić w żaden sposób. I dla mnie jest dość ważna, bo widziałem, co się tam dzieje.

Kamiyan3991 napisał:
dulu napisał:

To akurat zwykła kwestia techniczna związana z dopływem informacji. Szkoda nawet czasu uzasadniać, bo to się rozumie samo przez się.

Możesz uzasadnić.

#3205 2016-11-13 12:24:08

Virooz
Użytkownik

Virooz napisał:
roobalek napisał:

Marsz Niepodległości to bardzo spokojna i pokojowa demonstracja

> idź na "pokojową" demonstrację
> krzycz "śmierć wrogom ojczyzny" albo "raz sierpem, raz młotem"

Wojna to pokój, Orwell jak nic.

> idź na "spokojną i pokojową demonstrację"
> bądź tak wielkim "patriotą", że boisz się pokazać twarz i zakładasz kominiarkę
> udowodnij swoją "pokojowość" przez palenie flagi sąsiedniego kraju i, o zgrozo, korpo-Facebooka
> po powrocie do domu chwal się, jakim rycerzem niepodległości jesteś

http://pikio.pl/marsz-niepodleglosci-na … gbt-video/

qwig napisał:

Antysystemowych politykow w USA mozna poznac po tym, ze sa republikanami lub demokratami smile

W przypadku Trumpa to on był akurat jednym i drugim, więc jest trudniej. smile_big

m7q3qq.jpg

#3206 2016-11-13 12:32:33

dulu
Moderator

Virooz napisał:
qwig napisał:

Antysystemowych politykow w USA mozna poznac po tym, ze sa republikanami lub demokratami smile

W przypadku Trumpa to on był akurat jednym i drugim, więc jest trudniej. smile_big

Demokratą? Wiem, że przeskakiwał z jednych do drugich. To odnosi się do ogółu, nie do tych akurat wyborów, nie?

Ostatnio edytowany przez dulu (2016-11-13 12:37:17)

#3207 2016-11-13 12:34:17

Takto ^_^
Użytkownik

Virooz napisał:

> udowodnij swoją "pokojowość" przez palenie flagi sąsiedniego kraju i, o zgrozo, korpo-Facebooka

A nie była to przypadkiem flaga Górnego Śląska? smile_big

#3208 2016-11-13 15:43:15

roobalek
Użytkownik

Virooz napisał:
Virooz napisał:
roobalek napisał:

Marsz Niepodległości to bardzo spokojna i pokojowa demonstracja

> idź na "pokojową" demonstrację
> krzycz "śmierć wrogom ojczyzny" albo "raz sierpem, raz młotem"

Wojna to pokój, Orwell jak nic.

> idź na "spokojną i pokojową demonstrację"
> bądź tak wielkim "patriotą", że boisz się pokazać twarz i zakładasz kominiarkę
> po powrocie do domu chwal się, jakim rycerzem niepodległości jesteś

http://pikio.pl/marsz-niepodleglosci-na … gbt-video/

Jeżeli na podstawie krótkiej migawki i zachowania pokazanych na niej kilkunastu (czy nawet kilkudziesięciu) uczestników uważasz, że cały Marsz Niepodległości tak wyglądał, i że to typowe zachowanie tysięcy uczestników, to tylko pogratulować rzetelnej oceny i przedstawienia sytuacji. Ale jak to jest z tą Twoją rzetelnością, każdy może sprawdzić poprzez porównanie z innymi materiałami/doniesieniami, chociażby z tym, czy tym. Gdybym chciał być złośliwy (albo dla uwypuklenia Twego zakłamania) to, poprosiłbym o zliczenie z tych przekazów, ile tam na nich tych Twoich "wielkich patriotów w kominiarkach", a ilu spokojnie idących ludzi z odkrytymi twarzami.
Nie wiem dlaczego stwarzasz i próbujesz innym wmówić fałszywy obraz Marszu Niepodległości, albo nie masz pojęcia co to jest pokojowa demonstracja (jak właśnie Marsz Niepodległości),  a co to niepokojowa, po której, na jej trasie pozostają spalone wraki samochodów, zniszczone witryny sklepowe i zdemolowane sklepy, albo najzwyczajniej w świecie, z jakiś powodów zależy Ci na wprowadzaniu ludzi w błąd - nawet nie zamierzam w to wnikać, to już Twój ból.
Jak dla mnie (oddając to słowami z filmu), "niestety, zapchałeś sobie głowę jakimiś pierdołami o żabach, i teraz na siłę próbujesz zainteresować tym innych".

#3209 2016-11-13 16:05:18

Sacredus
Użytkownik

To ja wstawię tylko link do filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=5IuJGHuIkzY
I drugi (o samych protestach): https://www.youtube.com/watch?v=1d9lm-T87AQ

Ostatnio edytowany przez Sacredus (2016-11-13 16:27:37)

#3210 2016-11-13 16:42:48

Virooz
Użytkownik

dulu napisał:

Demokratą? Wiem, że przeskakiwał z jednych do drugich. To odnosi się do ogółu, nie do tych akurat wyborów, nie?

Tak, chodziło mi o całokształt i jego cały życiorys. I określanie kogoś, kto odziedziczył fortunę i zawsze obracał się w tzw. "wyższych sferach" to w ogóle jest dla mnie lekkie nadużycie. smile

@roobalek
A czy ja gdziekolwiek napisałem, że generalizuję i oceniam cały marsz? Starałem się uwypuklić właśnie sprzeczności, którymi kierują się niektórzy uczestnicy. Jak widać nieudolnie, za co przepraszam.
Uważam, że w tym roku było względnie spokojnie, bo przecież wiemy, że kilka lat temu spalono wozy TVNu na przykład (teraz ich nie wpuszczono, więc tylko było "je*** TVN" [Twój pierwszy link]).

Ale nie będę wchodził z Tobą w polemikę, bo skoro nie zauważasz takiego dysonansu jak "Bóg" w głównym haśle, a jednocześnie nienawiść do wszystkich myślących/wyglądających inaczej, to nie ma o czym rozmawiać. Chyba że chodzi krzyczącym o inną religię niż chrześcijanizm, gdzie miłosierdzie jest jedną z największych cnót, to cofam swój zarzut.

m7q3qq.jpg

#3211 2016-11-13 19:32:31

dulu
Moderator

Virooz napisał:
dulu napisał:

Tak, chodziło mi o całokształt i jego cały życiorys. I określanie kogoś, kto odziedziczył fortunę i zawsze obracał się w tzw. "wyższych sferach" to w ogóle jest dla mnie lekkie nadużycie. smile

Zdaje się, że Regan na początku też był skierowany bardziej ku lewej stronie, później mu się odmieniło. I jakoś dopiero po dwóch latach coś tam dopiero ruszyło. Nie ma szans, żeby Trump nagle powprowadzał wszystkie zmiany. Albo będzie odbywać się to sukcesywnie, albo zmiany będą niewielkie. Gdzieś gadali, że Hilaria wydała na kampanie 2 miliardy dolców zebranych od darczyńców, a Donald 100 milionów swoje kasy. Poprawcie mnie, jeśli gdzieś się machnąłem.

#3212 2016-11-13 19:43:16

qwig
Użytkownik

dulu napisał:

Gdzieś gadali, że Hilaria wydała na kampanie 2 miliardy dolców zebranych od darczyńców, a Donald 100 milionów swoje kasy. Poprawcie mnie, jeśli gdzieś się machnąłem.

https://www.opensecrets.org/pres16
To tak szybko w google wyskakuje, ze pisanie takich rzeczy to trollowanie 2/10, bo odpisalem.

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-

dobre, lepsze, radzieckie!

#3213 2016-11-13 19:44:39

Virooz
Użytkownik

O ile się nie będzie chciał jakoś "przypodobać" Putinowi robiąc jakąś "Jałtę-bis" (gdzieś takie określenie słyszałem) i oddając oficjalnie jakieś tereny wschodniej Europy pod strefę wpływów albo handlując nimi za spokój w Syrii, to nie będzie raczej źle. Świat widział gorsze rzeczy, a Wielki Mur Amerykański mógłby być ciekawą atrakcją turystyczną widoczną z kosmosu - pierwsza rzecz, którą Amerykanie skopiowaliby z Chin zamiast odwrotnie. smile

No i elektorzy mogą jeszcze przecież zagłosować niezgodnie z wynikami w danych stanach, najwyżej dostaną jakąś grzywnę i areszt. Ale wtedy to dopiero działoby się na ulicach. szalony

m7q3qq.jpg

#3214 2016-11-13 19:50:11

dulu
Moderator

qwig napisał:
dulu napisał:

Gdzieś gadali, że Hilaria wydała na kampanie 2 miliardy dolców zebranych od darczyńców, a Donald 100 milionów swoje kasy. Poprawcie mnie, jeśli gdzieś się machnąłem.

https://www.opensecrets.org/pres16
To tak szybko w google wyskakuje, ze pisanie takich rzeczy to trollowanie 2/10, bo odpisalem.

Na jedynce chyba tak mówili.
https://www.washingtonpost.com/graphics … n-finance/
Razem mieli dwa miliardy. Nie zdążyłem edytować, bo pisałem w innym temacie. Bez podniety.

Virooz, pożyjemy, zobaczymy.

#3215 2016-11-13 20:02:47

Sado
Użytkownik

http://www.forbes.com/sites/shaenamonta … f9181b1977
http://www.iflscience.com/editors-blog/ … ing-kills/

Coraz sceptyczniej podchodzę do tej prezydentury Trumpa. Brać za vice idiotę...

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#3216 2016-11-13 20:11:59

dulu
Moderator

Palnął głupotę, ale to i tak lepiej, bo gdyby powiedział, że zakazujemy palenia, bo szkodzi... Wtedy i ja zacząłbym się mocno zastanawiać.

#3217 2016-11-13 20:14:58

Sado
Użytkownik

dulu napisał:

Palnął głupotę, ale to i tak lepiej, bo gdyby powiedział, że zakazujemy palenia, bo szkodzi... Wtedy i ja zacząłbym się mocno zastanawiać.

Brak akceptacji teorii ewolucji to coś większego niż tylko palnięcie głupoty.

Ostatnio edytowany przez Sado (2016-11-13 20:15:10)

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#3218 2016-11-13 20:23:51

dulu
Moderator

Nie pierwszy i nie jako ostatni polityk publicznie robi z siebie pajaca. Może jeszcze będzie przepraszał. smile_lol
A to nie było 16 lat temu? Może miał w tym jakiś biznes.

http://www.snopes.com/mike-pence-smoking/

Ostatnio edytowany przez dulu (2016-11-13 21:12:58)

#3219 2016-11-14 21:05:58

Kamiyan3991
Użytkownik

dulu napisał:

Na jedynce chyba tak mówili.

Mam nadzieję, że przez "jedynkę" nie masz na myśli TVPiS.

dulu napisał:

A to nie było 16 lat temu? Może miał w tym jakiś biznes.

Swoją drogą, tego typu wypowiedzi nadawałaby się na jakieś analizy socjologiczne. Być może nawet na pracę magisterską. Ogólnie w internetach widać ciekawe tendencje – kiedyś jakiś kandydat nam nie pasuje (albo inny jest bliższy światopoglądowo), to można przypisać mu każdą głupotę, natomiast kiedy mamy tego bliższego kandydata, to od razu próbujemy usprawiedliwiać każdą głupotę i domagać się "twardych" dowodów (chociaż przy drugiej stronie do oskarżeń wystarczają nawet najmniejsze poszlaki).

Tak ogólnie Trump jeszcze nawet nie rządzi, a już są jaja. Wśród ludzi, którymi się otoczy, znajdzie się m.in. Steven Mnuchin. Miało być tak "antysystemowo", a wyjdzie jak zawsze. Generalnie z Trumpa zapowiada się taki antysystemowiec jak z Kukiza, gdzie ten drugi jest cichym koalicjantem obecnego reżimu. Z obietnic rudy też się dość szybko wycofuje. Najpierw mur, teraz płot, potem pewnie nic. Podobnie było z "Obamacare", gdzie po jednym spotkaniu z Obamą nagle chce reformować system (a miał trafić do kosza). Coś szybko ulega wszelkim wpływom. A w mediach jak go teraz pokazują... jakoś niewyraźnie wygląda. W zasadzie można odnieść wrażenie, jakby urządził sobie zabawę, a potem nieźle się zdziwił (a może nawet przestraszył) na wiadomość o zwycięstwie. To nawet byłoby zrozumiałe, bo gość nie ma żadnego doświadczenia w dyplomacji i kontaktach międzynarodowych. Taki Putin zjadłby go na śniadanie.

W każdym razie będą niezłe jaja, jeśli Trump faktycznie okaże się taką pacynką jak pewien prezydent kraju położonego między Niemcami i Ukrainą. Rok temu też internety miały ubaw, a teraz jakoś nikomu do śmiechu już nie jest (poza ideowcami/fanatykami).

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2016-11-14 21:06:58)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#3220 2016-11-14 21:12:04

SoheiMajin
Moderator

Przecież wiadomo, że Trump to marionetka. Prawdziwą władzę dzierży Kaczyński.

Stopka forum

© Animesub.info 2025