#801 2006-09-24 21:29:23

RiXeD
Użytkownik

Odp: Higurashi no Naku Koro ni pierwsze wrażenie

Virus napisał:

RiXeD... najpierw trzeba mieć tą gierkę (a najlepiej całą serię), żeby myśleć o patchu... a z tego co wiem to są one cholernie trudno dostępne (mi udało się cudem wyszukać trial I chaptera i fulla V (zrarowany do tego -_-))

Mlehehehehe... To znaczy że kiepsko szukasz... Bo ja już miałem przygotowaną listę torrentów przy poprzednim projekcie tłuamaczenia [trochę przed anime], ale niestety zniesiono go i lista mi zaginęła... Poświęć trochę czasu, jeśli ci naprawdę zależy, i poszukaj także w innych źródłach. Porequestuj, popytaj... BTW, tak właściwie to [TERAZ] V8 jest najczęsciej spotykaną częścią... Ale to szczegół.

liia napisał:
RiXeD napisał:

W ogóle co sądzicie o szyi Reiny? Bo ona niby swierdziła że drapie bo widzi robaki.. Ale przecież nie można zobaczyć swojej szyi (chyba że w lustrze). Czy więc rzeczywiście rana była zainfekowana jakimś robactwem, czy po prostu obsesja?

Nie trzeba widzieć, można czuć blee. I chyba raczej obsesja.

Właśnie w tym sęk, że ona utrzymywała że WIDZI, nie czuje. Chociaż to może być pomyłka w tłumaczeniu jap->eng... Chociaż nie sądzę , bo tekst mam z niemal profesjonalnego źródła.

~opcy: Mam tylko nadzieję że nie wyjdzie na to że Takano to zombie, a to wszystko wina wirusa, bo by się już a-klimatycznie zrobiło... :\

EDIT: Tfu, nie może się tak okazać. Przynajmniej co do tego wirusa. Bo grupa dochodzeniowa sprawdzająca Hinamizawę po 'katastrofie' nie cierpiała na żadne robactwo, a mimo to jej członkowie wpadali w szał.

Virus napisał:

---------
Ogłaszam zakończenie wojny: Bractwo Higuratów vs. Haruhiści (nie mam czasu na zabawy, mam inne sprawy na głowie;)). To tyle. Mam tylko nadziję, że nie zostanie ona wznowiona:).

FIN

Nie łudź się. Nawet gdybyśmym ja, najwyższy kapłan Haruhista przemówił do Ludu mego, prosząc o wojny zaprzestanie, najpewniej większość by mnie nie zrozumiała nawet, bo to w końcu jakby 3\4 światka otaku... I niewielu zna polski a wielu nawet angielskiego nie zna.

Ostatnio edytowany przez RiXeD (2006-09-24 21:35:34)

#802 2006-09-24 23:41:46

_KiRA
Użytkownik

Dla zainteresowanych... na Tokyo Tosho pojawił się artbook z Higurashi.

[cytuj=RiXeD]Mlehehehehe... To znaczy że kiepsko szukasz... Bo ja już miałem przygotowaną listę torrentów przy poprzednim projekcie tłuamaczenia [trochę przed anime], ale niestety zniesiono go i lista mi zaginęła... Poświęć trochę czasu, jeśli ci naprawdę zależy, i poszukaj także w innych źródłach. Porequestuj, popytaj... BTW, tak właściwie to [TERAZ] V8 jest najczęsciej spotykaną częścią... Ale to szczegół.
[/quote]

Niestety mam w tym roku maturkę oraz obowiązki w grupie i nie mam czasu... z drugiej strony to logiczne, że Gierki wyszły wcześniej niż anime (w końcu na nich ono się opiera). Spróbuje na hongfire... może tam coś będzie:). V8... nani kore?

[cytuj=RiXeD]Nie łudź się. Nawet gdybyśmym ja, najwyższy kapłan Haruhista przemówił do Ludu mego, prosząc o wojny zaprzestanie, najpewniej większość by mnie nie zrozumiała nawet, bo to w końcu jakby 3\4 światka otaku... I niewielu zna polski a wielu nawet angielskiego nie zna.[/quote]

NC. Chcesz to sobie walcz dalej, ale z wiatrakami:P. Oyashiro-sama ma swój honor, więc oferuje pokojowe rozwiązanie sporu... co z tym zrobisz, twoja sprawa... ja nie mam zamiaru dalej tego ciągnąć. Poza tym... to co napisałeś ma być aluzją do Japończyków? Wątpię... ale zresztą... KONIEC WOJNY TO KONIEC!:)

Ostatnio edytowany przez Virus (2006-09-25 16:11:27)

#803 2006-09-25 10:59:31

RiXeD
Użytkownik

Virus napisał:

[cytuj=RiXeD]Nie łudź się. Nawet gdybyśmym ja, najwyższy kapłan Haruhista przemówił do Ludu mego, prosząc o wojny zaprzestanie, najpewniej większość by mnie nie zrozumiała nawet, bo to w końcu jakby 3\4 światka otaku... I niewielu zna polski a wielu nawet angielskiego nie zna.

NC. Chcesz to sobie walcz dalej, ale z wiatrakami:P. Oyashiro-sama ma swój honor, więc oferuje pokojowe rozwiązanie sporu... co z tym zrobisz, twoja sprawa... ja nie mam zamiaru dalej tego ciągnąć. Poza tym... to co napisałeś ma być aluzją do Japończyków? Wątpię... ale zresztą... KONIEC WOJNY TO KONIEC!:)

Ja jestem przeciwko wojnie, bo rezultat byłby niekorzystny dla każdej ze stron (choć jedna na pewno mniej by ucierpiała). Miałem na myśli, że Haruhi-ISM jest zbyt rozrośnięty żeby teraz go zatrzymać... I nie tylko do Japończyków.

Służę pomocą:
[7th_Expansion]_Higurashi_No_Naku_Koro_Ni_1~4[albo 1-7, nie byłem w stanie sprawdzić]
A tutaj ów V8 (Maturibayashi-hen) i Daybreak w jednej paczce.

Może teraz przestaniesz mnie lekceważyć? ^^

A, i chyba miałeś na myśli że gierki wyszły WCZEŚNIEJ, nie później? Takie typo.

Ostatnio edytowany przez RiXeD (2006-09-25 11:00:57)

#804 2006-09-25 16:17:50

_KiRA
Użytkownik

Wielkie dzięki:). Ta, zrobiłem błąd, miało być wcześniej (zmęczeczenie daje się we znaki). Wojny koniec... poza tym to była tylko "forma rozrywki", nic na poważnie:). Lekceważyć... no może przez jakiś czas - ale przestałem, bo to dłużej nie ma sensu ^^. Poza tym to nie rozmowa na forum ;].

#805 2006-09-25 19:52:43

Rafcik_PL
Użytkownik

RiXeD napisał:

W ogóle co sądzicie o szyi Reiny? Bo ona niby swierdziła że drapie bo widzi robaki.. Ale przecież nie można zobaczyć swojej szyi (chyba że w lustrze). Czy więc rzeczywiście rana była zainfekowana jakimś robactwem,  czy po prostu obsesja?

Mi się wydawało że to nie było na szyi a na ręce(przy samej dłoni).

EDIT:Nie zauważyłem posta opcego

Ostatnio edytowany przez Rafcik_PL (2006-09-25 19:54:41)

#806 2006-09-25 21:00:54

RiXeD
Użytkownik

Lekki offtop:
Czy ktoś wie jak wyglądają pochwy na maczety? Takie żeby można było szybko wyjąć... Czyli chyba najlepiej na zatrzaski. Jakby ktoś coś znalazł, to proszę o linka ^^ Po co, pytacie? Ano po to, że nie mam jak mojej maczety nosić ^^

#807 2006-09-25 21:08:51

_KiRA
Użytkownik

A co, zamówiłeś sobie święty tasak u kowala? :3 W sumie podpisuje się pod postem RiXa, bo mam zamiar też sobie zamówić taki tasak co Rena ma... xD. Dane techniczne przygotowane:P. Cena może stanowić problem smutny

#808 2006-09-25 22:30:16

opcy
Użytkownik

Ja swoje przyrządy do cięcia kupiłem tu tam też powinny być pokrtowce na nie

Odrazu jednak zaznaczam że noszenie ostrza z hartowanej stali dłuższego niż 20 cm (albo 30 cm nie jestem pewien) jest prawnie zabronione. madrala

Ostatnio edytowany przez opcy (2006-09-25 22:30:55)

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#809 2006-09-25 22:56:03

RiXeD
Użytkownik

Ja tam przymierzam się do "wcielenia" w Dantego z DMC3. Bo Assassinem (F\SN) byłem (tylko krótszym xP), Reną jestem, byłem także Księciem (PoP). Do Dantego nawet włosy mam dobre.

I nie, nie mam na myśli cosplayu tylko bronie xP

Ze spraw Higurashowych (xP) polecam przeczytanie tego tekstu. Jest to opis tego co się stało po ucieczce Reiny. Zapis tekstu z Sound Novelki.
http://forums.animesuki.com/showpost.ph … tcount=129

Ostatnio edytowany przez RiXeD (2006-09-26 13:39:34)

#810 2006-09-26 20:35:23

Manni
Użytkownik

Czy to oznacza, że w ep. 26 nie będzie powiedziane, co się z nią stało?

#811 2006-09-26 21:04:56

Manni
Użytkownik

Jestem przy ep. 25, 26 jeszcze nigdzie nie widzę, za to nareszcie z ulgą stwierdzam, że cała historia nareszcie zaczyna mieć sens! smile

Przede wszystkim - wyjaśniło się już PRAWIE wszystko. Najbardziej zastanawiało mnie,czy będzie jakieś sensowne wyjaśnienie tych alternatywnych wersji - i rzeczywiście, ywórcy wyszli z tego obronną ręką - scena w szkole jest naprawdę dobra i choć samo wyjaśnienie 'w innym, podobnym świecie' jest dość niejasne, to i tak w jakiś sensowny sposób spina całość.

Teraz tylko czekać na finał, co wyniknie z tej zakręconej historii... smile

#812 2006-09-26 21:45:53

RiXeD
Użytkownik

Trochę wyjaśnień:

Po doinformowaniu się, wiem już chyba wszystko co mogę wiedzieć i bez oglądania odcinków 23-25 ^^ Otóż jest taka choroba, z angielska zwana 'delusional parasitosis', i one to wyjaśnia wszystkie problemy. Co można o niej powiedzieć? No cóż:

[cytuj]Delusional parasitosis is a form of psychosis in which sufferers hold a delusional belief they are infested with parasites. It is usually diagnosed as a subtype of delusional disorder. A related symptom involving a tactile hallucination of insects, snakes, or other vermin crawling over the skin is known as formication. [/quote]

Do rzeczy. Reina uważała że to jej wina, że rodzice się rozwiedli. W takiej sytuacji, często powstaje syndrom 'zamykania się w swoim domu'. To znaczy, paniczne niedopuszczanie obcych do swojego miejsca zamieszkania w obawie że ktoś jeszcze bardziej 'zniszczy' rodzinę ofiary. To tak w skrócie. Dlatego 'poszła' Rina. Dalej, istnieje mechanizm obronny psychiki (potwierdzone przypadki), że ofiara zrzuca winę na klątwy lub inne formy wierzeń społecznych wiążących się zmiejscem zamieszkania. Stąd Oyashiro-sama. W ten sposób ofiara trochę sobie 'ulżywa' bólu psychicznego, bo część winy z siebie zrzuca. Owo zamykanie w sobie także często (także potwierdzone przypadki) dostaje owej 'delusional parasitosis'. Tak więc wszystko, łącznie z Oyashiro-samą można wziąć za wymysł Reiny.

Ale teraz powstaje problem alternatywnych rzeczywistości...

#813 2006-09-26 22:08:33

lb333
Użytkownik

[po 22 odcinku]

RiXeD napisał:

Tak więc wszystko, łącznie z Oyashiro-samą można wziąć za wymysł Reiny.

Nie bluźnij, ok? jezor
Serio: w takim razie o co chodzi z Riką gadającą dziwnym głosem (przewidującą nawet przyszłość) i wybuchem gazu zabijającym ponad 1000 osób?

BTW, proponuje przed wypowiedziami dotyczącymi fabuły pisać, na którym odcinku skończyliśmy oglądać. Tak, żeby nie zepsuć innym oglądania.

Ostatnio edytowany przez lb333 (2006-09-26 22:09:28)

#814 2006-09-26 22:21:23

RiXeD
Użytkownik

lb333 napisał:
RiXeD napisał:

Tak więc wszystko, łącznie z Oyashiro-samą można wziąć za wymysł Reiny.

Nie bluźnij, ok? jezor
Serio: w takim razie o co chodzi z Riką gadającą dziwnym głosem (przewidującą nawet przyszłość) i wybuchem gazu zabijającym ponad 1000 osób?

No właśnie o to mi chodzi. Ta teoria idealnie by pasowała GDYBY nie w.w. wydarzenia. A wyjaśniała by WSZYSTKO. No, ale jest jakieś 'ale' ^^

BTW, ja skończyłem na 22 odcinku, ale wiem więcej od tych co obejrzeli do 25. ^^

A, i to NIE będzie powiedziane w anime, więc to praktycznie nie spoiler, ale i tak ostrzegam.

Ta 'poważna' Rika to tak naprawdę Frederica Bernkastel, jasnowidzka, druga osobowość Riki, a raczej jakaś dusza gnieżdżąca się w jej ciele. Co mówi o sobie?
[cytuj]I am who I am; Frederica Bernkastel.
Furude Rika and Frederica are different. Shame on you if you thought so.
My age? I've gotten bored with it, so I've quit counting.

Huh? Are you speculating that the real identity of the Oyashiro-sama is me?
Giggle giggle. You are so insolent.
The Oyashiro-sama is the Oyashiro-sama. You want me to introduce it to you? It's rather shy.
It gets frightened easily so don't scare it, okay? However, it seems that you are the one that's scared.

Giggle giggle giggle...

Czyli Frederika to NIE Oyashiro-sama. Czyli kto? Cóż, jeśli będę miał jakąś sensowną teorię, podzielę się z wami.

BTW, momencie ucieczki Reiny [ep właśnie 25 - tego w anime nie pokazano], kiedy ona ukrywała się w swojej kryjówce, Frederika przyszła do niej i (tak mi się wydaje) zaoferowała jej pomoc, jednak mówiąc że "ta" Reina i tak długo nie pożyje, za to "tamta" Reina(?) ją zastąpi. Reina ofc. odmówiła pomocy (w postaci strzykawki z jakąś substancją), myśląc że to wywoła wzmożoną aktywność robaków... (co i tak się stało) Poza tym w ten sposób Reina tłumaczyła śmierć Takano. To samo najprawdopodobniej spotkało Keiichiego (pierwszy ARC) i Tomitake. Z drugiej strony, jeśli te robaki to tylko wyobraźnia........

Ostatnio edytowany przez RiXeD (2006-09-26 23:14:50)

#815 2006-09-27 00:24:41

Manni
Użytkownik

RiXeD napisał:

jednak mówiąc że "ta" Reina i tak długo nie pożyje, za to "tamta" Reina(?) ją zastąpi.

Może tu właśnie mowa o alternatywnych rzeczywistościach?

Skąd masz te informacje o postaci Frederici? Grałeś w grę?

Ostatnio edytowany przez Manni (2006-09-27 00:27:07)

#816 2006-09-27 10:44:11

liia
Użytkownik

RiXeD napisał:

[cytuj]Delusional parasitosis is a form of psychosis in which sufferers hold a delusional belief they are infested with parasites. It is usually diagnosed as a subtype of delusional disorder. A related symptom involving a tactile hallucination of insects, snakes, or other vermin crawling over the skin is known as formication.

Kurcze, nie za dobrze znam angielski:( Chodzi ci o obłęd pasożytniczy?
Jestem po 20 epie i widzę, że muszę szybko nadrobić. Opcy pisał o pasożycie, ty piszesz o chorobie psychicznej. Kto ma rację???

Ostatnio edytowany przez liia (2006-09-27 11:58:51)

Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)

#817 2006-09-27 13:44:53

shiba
Użytkownik

ja poza tematem wiem fajne anime i wogule ale moze ktos przetłumaczy napiy od 23 do 26:d a zakonczenie jest horoba psychiczna u tych dziewek:d

#818 2006-09-27 13:58:02

RiXeD
Użytkownik

Manni napisał:

Skąd masz te informacje o postaci Frederici? Grałeś w grę?

Nie, ale są inne źródła. Choćby ci, co grali. ^^

#819 2006-09-27 15:01:01

Manni
Użytkownik

Aha, to tak smile. A gdzie znaleźć tych co grali? smile

A można już znaleźć gdzieś zakończenie? 26 ep czyli? smile_big

#820 2006-09-27 16:14:50

RiXeD
Użytkownik

No pewnie. I ja już wiem dokładnie co się stało xP

A tych co grali... Na forach. Choćby Animesuki.

Stopka forum

© Animesub.info 2024