#101 2008-09-04 00:22:55

Syek
Użytkownik

Odp: NAPI-PROJEKT

Dziadowski ten program, pomysł może i mieli fajny, ale realizacja nie jest już taka super. Ich aplikacja nawet nie potrafi się porządnie odinstalować z systemu. Nie zamierzam przeznaczać swojego czasu na dowiadywanie się czego jeszcze nie potrafili dobrze zrobić.

#102 2008-09-04 16:29:04

Kilgur
Użytkownik

czytam to i smiac mi sie chce smile wbilem sobie na forum napiprojektu z ciekawosci i znalazlem takie cos, admin wypowiedzial sie smile
Za sprawa usuwania stopek kryje sie filtr antyreklamowy - usuwa on wszytskie linijki zawierajace .pl .com itp.
Dlatego jesli w stopce podales adres e-mail to zostala ona niestety usunieta.

wsumie nie dziwie sie ze uzywaja filtrow, bo napisow na bank nikt dokladnie nie sprawdza, wyczytalem ze dostaja ponad 300 napisow dziennie smile i ktos madry moglby co 2 minuty wstawic jakas reklame do napisow smile

z tego samego watku
Dodaj jeszcze raz poprawke z zamaskowanym adresem emial np. adres @ domena pl

ara ara...

#103 2008-09-04 18:05:59

Quithe
Użytkownik

Hłe hłe, dobrze, że najpierw podajemy "AG przezenyuje" a potem tłumacza i korektorów, szkoda tylko, że adres leci. Ale i tak widziałem moje suby z usuniętymi stopkami. Już mi się nawet nie chce sprawdzać tego wszystkiego xD Teraz będę miał trochę czasu, to powypierdzielam suby AG z kreskowki.fani.pl smile_big

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#104 2008-09-04 19:40:33

de99ial
Użytkownik

I w myśl tej zasady przez takich oszołomów musiałem z ansi suby usunąć. Obmierzła mi myśl o dodawaniu softów, bo zaraz ktoś gdzieś to wykorzysta i się podszyje pod autora. Albo poprawi coś, co błędem nie jest. Szkoda gadać.

Hmm... Przez jakich oszołomów? Bo prawda jest taka, że usunięcie nic Ci już nie da - co złego miało sie stać już się stało a usunięcie napisów przez Ciebie nie naprawi tego, że ktoś, kto sie podszył pod Ciebie. Druga sprawa - kiedy napisy są w bazie jest data ich dodania i masz niejako pierwszeństwo - wszak Ty dodałeś je pierwszy.

Widać niektórzy naprawdę ale to naprawdę nie potrafią czytać ze zrozumieniem i nie można wbić im do kiepeły, że jeśli autor napisów chce, by jego napisy zaistniały w Napi, to je tam umieszcza (w końcu nic trudnego). A jeśli ktoś ma tego świadomość i mimo to umieszcza cudze napisy w bazie, to jest zwykłym ch*jem (użyte z pełną premedytacją)...

Dla mnie chu**m jest osoba która wcześniej edytuje napisy i umieszcza swoją xywe w miejsce Autora i dodaje. Bo samo dodanie - bez zmian - nie jest złe.

Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
2080373594486b3aebea620st2.jpg
16419124964943955504551.jpg

#105 2008-09-04 20:01:10

bodzio
Użytkownik

de99ial napisał:

Bo samo dodanie - bez zmian - nie jest złe.

Jest złe. Uczynione wbrew woli autora napisów. Wniosek? Nie rób nic dla inych, bo inni i tak cię kopną w dupe. Taki wniosek wyciągnąłem po kilku latach w fansubingu. Póki stoisz całkiem z boku, przetłumaczysz coś, gdzieś tam dodasz i nie serfujesz po necie, nie jest źle. Też kiedyś byłem niedoświadczony i głupi. Ale na oczy przejrzałem. Dobrze, że chociaż jest alternatywa i nikt [lub jest małe prawdopodobieństwo] nie podkradnie mi pracy włożonej w hardsuby.

wladza1.png

#106 2008-09-04 21:14:35

de99ial
Użytkownik

Jest złe. Uczynione wbrew woli autora napisów.

A możesz to jakoś uzasadnić? Bo takie o napisane "jest złe" kojarzy mi się ze "Słowacki wielkim poetą był!"

Argumenty.

Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
2080373594486b3aebea620st2.jpg
16419124964943955504551.jpg

#107 2008-09-04 21:21:33

lb333
Użytkownik

de99ial napisał:

Jest złe. Uczynione wbrew woli autora napisów.

A możesz to jakoś uzasadnić? Bo takie o napisane "jest złe" kojarzy mi się ze "Słowacki wielkim poetą był!"

Argumenty.

Wystarczający argument: bo autor tak mówi.

#108 2008-09-04 21:46:08

Arst
Użytkownik

de99ial napisał:

Argumenty.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Pokaż spoiler
Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę lub - na żądanie twórcy - zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny.

Zniszczmy świat, aby stworzyć go na nowo.

#109 2008-09-05 00:37:39

Kilgur
Użytkownik

Arst-> nie wyjezdzaj tu z ustawami o prawie autorskim, bo fansubing to jest tez lamanie prawa autorskiego smile

ara ara...

#110 2008-09-05 06:17:17

Arst
Użytkownik

Kilgur napisał:

Arst-> nie wyjezdzaj tu z ustawami o prawie autorskim, bo fansubing to jest tez lamanie prawa autorskiego smile

Proszę najpierw zapoznać się zprawem, bo walnąłeś głupotę:
Art. 2. 1.

Pokaż spoiler
Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego.

2.
Pokaż spoiler
  Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu pierwotnego wygasły.

#111 2008-09-05 09:10:26

Freeman
Użytkownik

No i proszę. Pół świata się nad tym głowi, w Polsce trwają zażarte spory w doktrynie, trybunały się wypowiadają, a kolega Arst szast-prast i pozamiatał oczkod Ach, gdybyż to było takie proste smile Z ciekawości zapytam, do jakiego anime, do którego ostatnio pojawiły się u nas napisy, wygasły wcześniej autorskie prawa majątkowe?

#112 2008-09-05 12:26:55

Kilgur
Użytkownik

Arst-> nie rozsmieszaj mnie, tlumaczenie oczywiscie nie lamie prawa, udostepnianie tlumaczenia prawo juz lamie jezor
Dodam jeszcze ze w tym momencie jesli sciagniesz film, album z muzyka np ze strony z ddl lub z serwera ftp i go nie udostepniasz to wg. prawa polskiego nie lamiesz prawa smile Czyli kradniesz, ale nie moga cie za to ukarac bo wg. prawa to nie jest kradziez jezor

ara ara...

#113 2008-09-05 18:11:05

Arst
Użytkownik

Freeman napisał:

Z ciekawości zapytam, do jakiego anime, do którego ostatnio pojawiły się u nas napisy, wygasły wcześniej autorskie prawa majątkowe?

Trzeba zacząć od tego, że wiele (większość) anime nie ma w Polsce praw majątkowych:
Art. 5.

Pokaż spoiler
Przepisy ustawy (o prawie autorskim i prawach pokrewnych) stosuje się do utworów:
1)  których twórca lub współtwórca jest obywatelem polskim lub
1)  których twórca jest obywatelem państwa członkowskiego Unii Europejskiej lub państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, lub
2)  które zostały opublikowane po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej albo równocześnie na tym terytorium i za granicą, lub
3)   które zostały opublikowane po raz pierwszy w języku polskim, lub
4)   które są chronione na podstawie umów międzynarodowych, w zakresie, w jakim ich ochrona wynika z tych umów

#114 2008-09-05 20:03:40

jrmo
Użytkownik

No chyba anime są chronione przez te umowy międzynarodowe.
Ale jak to prawo jest stosowane w praktyce? W zeszłym roku była akcja policji wymierzona w napisy. Czy ktoś wie, jak to skończyło? Sprawę umorzono czy sąd się tym zajął?

#115 2008-09-05 20:14:12

Sir_Ace
Użytkownik

Tak, jesteśmy w strefie Schengen, więc do niemieckich i francuskich anime nie wolno robić subów smile_big

Policję raczej mało obchodzą napisy do 'chińskich bajek', czepiali się raczej napisów do filmów/seriali dostępnych u nas w sklepach i TV. Do takich anime napisów się nie robi (w każdym razie jest to niestosowne).

#116 2008-09-05 20:32:38

bodzio
Użytkownik

Sir_Ace napisał:

Tak, jesteśmy w strefie Schengen, więc do niemieckich i francuskich anime nie wolno robić subów smile_big

Policję raczej mało obchodzą napisy do 'chińskich bajek', czepiali się raczej napisów do filmów/seriali dostępnych u nas w sklepach i TV. Do takich anime napisów się nie robi (w każdym razie jest to niestosowne).

Ta, żeby oni jeszcze wiedzieli, że takie coś jak anime istnieje XD

wladza1.png

#117 2008-09-05 20:42:46

lb333
Użytkownik

jrmo napisał:

No chyba anime są chronione przez te umowy międzynarodowe.
Ale jak to prawo jest stosowane w praktyce? W zeszłym roku była akcja policji wymierzona w napisy. Czy ktoś wie, jak to skończyło? Sprawę umorzono czy sąd się tym zajął?

Nie wiem. Wiem natomiast, że napisy.info nie zostały zamknięte, bo wielkiemu i wspaniałemu Szklarskiemu (właścicielowi serwisu) państwo polskie wisi 30 miliardów złotych, więc boją się go ruszyć. hehe To chyba wyjaśnia, dlaczego nie siedzi w szpitalu psychiatrycznym. smile_big

PS. Daj już spokój z paragrafami, Arst. jezor

#118 2008-09-05 21:23:33

Kilgur
Użytkownik

lb333-> za co mu tyle kasy wisi nasz kochany kraj ? smile_big

Arst-> chyba ponad 95% najpopularniejszych anime ma licencje na US, wiec tlumacz ktory tlumaczy z angielskiego na polski korzysta fansuba z US, czyli z kradzinego materialu smile

ara ara...

#119 2008-09-05 21:31:57

lb333
Użytkownik

Kilgur napisał:

lb333-> za co mu tyle kasy wisi nasz kochany kraj ? smile_big

Prawdy o nim nikt nie zna, a sam rozpuszcza na swój temat tyle mitów, że trudno się w tym połapać. Coś czytałem, że w latach 90. przemycał jakieś ciuchy i etc. z Niemiec i mu je zarekwirowali. A że dla wariata 30 miliardów starych czy nowych nie robi różnicy... Pewnie stąd ten dług państwa wobec niego. smile_big
Btw. jak ktoś się chce pośmiać, to polecam forum napisy.info. smile_big

Ostatnio edytowany przez lb333 (2008-09-05 21:34:00)

#120 2008-09-05 23:03:48

Freeman
Użytkownik

Arst napisał:

Trzeba zacząć od tego, że wiele (większość) anime nie ma w Polsce praw majątkowych:

Skoro zatem ta ustawa ich nie dotyczy, to jaki sens miało przytaczanie wcześniejszych artykułów? smile_big

Stopka forum

© Animesub.info 2024