Nie jesteś zalogowany.
hejo! ^^' Zastanawiam sie nad kupnem karty graficznej i chcialem sie nieco doradzic. Upatrzylem sobie nastepujacy model: Gigabyte GeForce 6600 256mb DDR/128bit TV/DVI AGP I mam pytanko, na plycie mam AGP x4 a karta jest na AGP x8... bedzie ona dzialala z moja plyta? Tak w ogole to co myslicie o tej karcie? Niestety nie stac mnie na drozsza niz 400zl... tak w ogole to w tej chwili nie stac mnie nawet na to za 400 Mam slabego sprzeta, wczoraj zassalem sobie Silent Hill 3 i nie moge go odpalic bo nie mam nawet pixel shadera/vertexa w swoim zlomie hehe. No coz 700mhz 256ram i GF2mx 64mb... ble Mam nadzieje ze ta karta bedzie dzialac z ta plyta glowna... A wlasnie moja plyta glowna to: ECS Elitegroup K7S5A. Wszystkim za dopowiedz thank you very mucha ;P
Na AGP x4 będzie działać (sam tak miałem przez jakiś czas; cośtam słyszałem o jakimś minimalnym spadku wydajności, ale ja go nie odnotowałem).
Wg. mnie nie ma sensu kupować tej karty bo:
1) 128 MB spokojnie starcza dla GF 6600
2) jak masz 256 MB pamięci w kompie i Durnia 700 to w nowsze gry za bardzo nie pograsz (może na LOW detalach)
Na twoim miejscu przez wakacje bym coś dorobił na poważniejszą modyfikacje kompa...
No wlasnie najpierw chce dorobic na ta karte, a potem chce pociskac cos na plyte i proca. But najpierw karta!
Ostatnio edytowany przez KAT (2006-06-20 12:09:53)
To może najpierw procesor i płyta. Bo w AGP się nie opłaca inwestować. Kup płytę z PCI-E.
Ostatnio edytowany przez lb333 (2006-06-20 12:11:45)
Hmmm, moim zadniem jak już masz coś w kompie zmieniać to napewno nie karte graficzną na pierwszy ogień.Chyba że masz zamiar kupić płyte główną pod AGP, lepszym wyborem było by PCI-E(nowszy standart, krty pod PCI-E są tańsze), więc ja bym ci radził zacząć od płytki głównej i proca .A wtedy mógł byś kupić nawet 6600gt w granicy 400zł
Ostatnio edytowany przez Luciola (2006-06-20 12:14:54)
No ta, tyle ze zeby wymienic proca i plyte glowna to potrzebuje okolo 600-700zl + 200 na ram DDR... nie stac mnie A plyte moge kupic potem z AGP i PCI-E
Ostatnio edytowany przez KAT (2006-06-20 12:14:30)
Ok, to jeśli ma być karta na AGP to polecam to:AGP GALAXY GEFORCE 6600GE 128MB DDR3 HDTV. Niby nie GT, ale też nie zwykły 6600, do tego ta karta kręci się bardzo dobrze.
Ostatnio edytowany przez Luciola (2006-06-20 12:21:52)
Faktycznie, ciekawa karta za 500 zloty... mysle ze to 100zloty to moglbym poczekac i dolozyc do tej...
a kto powiedzial, ze ja mam jakies fundusze? mam okragle 0 Nie no mam 2 lote w kieszeni nie bede sciemnial :] Dorobic tez nie mam gdzie. Z tym, ze jade 9 lipca nad morze do rodziny (cala rodzine na pomorskim). I tam chyba jedyne co mi pozostanie to zapieprzanie w truskawkach i zbieranie kobialek gdzie za jedna dostane 1zloty..... wrrrr no ale musze siep osiwecic dla dobra mojej nowej karty Chociaz nie bardzo mi sie widzi to tyranie prawie e za darmo i watpie, ze uda mi sie nastukac 500zl w 20 dni ;] ale tak z 300 jakby dalo rade hehe
Ja za to polecam GF 7600GT. Za ok 200zł wiecej masz karte dwukrotnie wydajniejsza od GF 6600GT
Za 200 300zł masz GF 7300GS.
Wydajnościowo podobna do Radeona 9700PRO.
Nie jest to moze jakas super karta ale spokonie pograsz w najnowsze gry.
Nie ma sensu kupowac karty na bajerze do slabego kompa. Sam mowiles, ze za 600-700 zeta masz nowa mobo i proca, a chcesz wywalic 600 stow na nowa grafe, ktorej mozliwosci nie wykorzystasz. IMO lepiej zainwestowac w nowego kompa z wyjsciem na grafie na pci-e jak koledzy doradzali, jednak jak juz nupierasz sie na karcie graf, to wez sobie jakiegos gf 5200 lub lepiej radeona 9600 pro. 1sza kosztuje jakies 150 zeta, druga 2x wiecej.
[cytuj]fef212 wypocil:
Nie ma sensu kupowac karty na bajerze do slabego kompa. Sam mowiles, ze za 600-700 zeta masz nowa mobo i proca, a chcesz wywalic 600 stow na nowa grafe, ktorej mozliwosci nie wykorzystasz.[/quote]
Jakbys czytal uwazniej to napisalem 600-700 + 200 (bo musialbym kupic wtedy ram DDR bo nie mam). Pozatym na karte graficzna nie nastawiam sie na 600 zloty tylko 400-500 Pozatym, nie wiem czy nawet uda mi sie kupic ta karte z wiadomych powodow.
Wypocil [roftl], faktycznie siedze w robocie i sie poce dlatego tez nie czytalem uwaznie wypowiedzi, sorki.
Co do tematu to naprawde odradzam kupno grafy za wiecej niz 300 zeta, bo poprostu nie wykorzystasz jej mozliwosci. Masz agp x4, ram nie na ddr, proca tez pewnie nie zaszybkiego. Moj typ to Saphire Radeon 9600 pro i polecam ci go.
Zgadzam sie z toba, ale kupuje ja z mysla o tym, ze w niedalekiej przyszlosci zmienie plyte i procka, i wtedy nie bede musial zmieniac karty. Teraz po prostu nie mam mozliwosc zmiany plyty i innych podzespolow.
Ostatnio edytowany przez KAT (2006-06-20 13:39:38)
moim zdaniem, jak chce się polepszyć kompa tylko do grania, to uważam że lepiej sobie kupić ps2/xboxa:) taniej wyjdzie i nie ma sie problemów z low/max detal:D ale cuż wybór należy do cienie:) chociarz uważam, że karte kupuje się na końcu do kompa:)
ps. proszę tylko nie zaczynać kłótni co jest lepsze: pc czy konsola:P
Zgadzam sie z toba, ale kupuje ja z mysla o tym, ze w niedalekiej przyszlosci zmienie plyte i procka, i wtedy nie bede musial zmieniac karty. Teraz po prostu nie mam mozliwosc zmiany plyty i innych podzespolow.
Ok czaje, jednak odradzalbym pakowanie sie w agp. Sam mam teraz problem, bo proc niby 2.5 gb (po podkreceniu bedzie mial 3.2 jak da rade), ramu 512 drugie bym dorzucil, dokupil grafe i cieszyl sie piknym kompem. Niestety tez mam agp. Grafy takie kosztuja duzo wiecej niz ich odpowiedniki w pci-e, a i tak wychodza juz z obiegu i za jakis czas bedzie mozna je dostac tylko z drugiej reki (komisy, allegro itp).