#161 2009-12-28 22:58:16

Roval
Użytkownik

Odp: Książki fantasy - co polecicie?

Odgrzewam starego kotleta:)) Otóż ostatnio zaciekawiła mnie seria Kroniki Wardstone. Słyszałem, że często porównuje się jej (czy trafnie - nie wiem) do Harry Pottera, jednak klimatycznie jest o wiele lepsza. Zanim więc postanowię w nią zainwestować chciałbym wiedzieć, czy jest to cykl przeznaczony raczej dla młodszych czytelników i czy warto. Pomożecie? smile

Roval.png

#162 2009-12-29 00:40:55

Czolgi
Użytkownik

StarCraft wszystkie 3, :]

ファンのファンのために

#163 2009-12-29 01:12:24

Heliar
Użytkownik

Czytaj co ci wpadnie w łapę i nie pytaj się o zdanie innych. Przyjemności ci nie ubędzie smile_big

#164 2009-12-29 01:31:09

rutek
Użytkownik

Roger Zelazny i polecam serie o Amberze. Zajebis*a.

#165 2009-12-29 03:30:27

KKnD
Zbanowany

ja przeczytałem wszystko co popularne
Zaczynałęm od Dicka, przez Rogera i wszytsko co wdał nawet w niecały miech wszytsko od Tego Mrocznego elfa...
Dajcie coś nie polskiego i ciekawego
H.P. czytałem w czasach czytania Dicka, tj 6 lat temu, gówno jakich mało, wiec  0x2 dalej jest dno

fontani32678yp1.gif

#166 2009-12-29 09:54:47

belgrath
Użytkownik

Anne McCaffrey - cylk Killisandra 3 części
Cherryh C.J. - cylk Przybysz 4 części
Eddings David - cylk Elenium, Tamuli, Belgariada, Malloreon oraz Belgarth Czarodziej
Eddingds David & Lieigh - cykl Marzyciele 3 części
Haydon Elizabeth - cykl Rapsodja 5 części
Lackey Mercedes - cykl Trylogia wojny Magów..... łącznie 18 części
Morressy John - cykl Kedrigern 6 części
Norton Andre - świat czarownic ponad 30 części
Patrycja A.McKillip - cylk Mistrz zagadek 3 części
Roberson Jennifer - kroniki Cheysuli narazie 5 części

Mógłby jeszcze wiele innych pozycji wymienić ale narazie chyba coś sobie z tych pozycji możesz wybtać.

#167 2009-12-29 12:57:53

Oin
Użytkownik

KKnD napisał:

Może cykl o patrolach Łukjanienki?

Podobny temat jest i ma się lepiej od tego, dwa razy lepiej xD http://animesub.info/forum/viewtopic.php?id=170513&p=18

Ostatnio edytowany przez Oin (2009-12-29 12:58:32)

Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.

#168 2009-12-29 13:36:30

Sado
Użytkownik

KKnD napisał:

ja przeczytałem wszystko co popularne
Zaczynałęm od Dicka, przez Rogera i wszytsko co wdał nawet w niecały miech wszytsko od Tego Mrocznego elfa...
H.P. czytałem w czasach czytania Dicka, tj 6 lat temu, gówno jakich mało, wiec  0x2 dalej jest dno

Seria o Świecie Dysku Terrego Pratchetta. Świetna dawka humoru, czyta się szybko i dobrze. Polecam głównie serię o straży miejskiej i Moiście von Lipvigu.

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#169 2009-12-29 17:00:48

KKnD
Zbanowany

belgrath napisał:

Anne McCaffrey - cylk Killisandra 3 części
Eddings David - cylk Elenium, Tamuli, Belgariada, Malloreon oraz Belgarth Czarodziej
Eddingds David & Lieigh - cykl Marzyciele 3 części
Haydon Elizabeth - cykl Rapsodja 5 części
Lackey Mercedes - cykl Trylogia wojny Magów..... łącznie 18 części
Morressy John - cykl Kedrigern 6 części
Norton Andre - świat czarownic ponad 30 części
Patrycja A.McKillip - cylk Mistrz zagadek 3 części
Roberson Jennifer - kroniki Cheysuli narazie 5 części

Mógłby jeszcze wiele innych pozycji wymienić ale narazie chyba coś sobie z tych pozycji możesz wybtać.

Dzięki!
Przeczytałem i czekam aż przetłumaczą pozostałem ksiązki

Eddings David - z bratem pisał nawet fajne ksiązki jezor

Reszty nie czytałem

Sado napisał:

Seria o Świecie Dysku Terrego Pratchetta. Świetna dawka humoru, czyta się szybko i dobrze. Polecam głównie serię o straży miejskiej i Moiście von Lipvigu.

Wszytsko co tylko wyszedło przeczytałem, jestem na bierząco

Oin napisał:
KKnD napisał:

Może cykl o patrolach Łukjanienki?

Nudne jak flaki z olejem, przeczytałem 2/3

fontani32678yp1.gif

#170 2009-12-30 16:49:50

liia
Użytkownik

KKnD napisał:

Cykl Mroczna Wieża Stephena Kinga - siedmiotomowe fantasy będące, jak twierdzi sam King, ukoronowaniem jego twórczości. I ja się z tym w 100% zgadzam. Jest rewelacyjny.

Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)

#171 2009-12-30 18:51:32

KKnD
Zbanowany

Zamierzałem, ale teraz zostaje tylko przeczytać, dzięki wszystkim!

fontani32678yp1.gif

#172 2010-01-04 22:02:02

ORU
Użytkownik

Nie wiem, czy to już było, ale na piszę: Eragon, Najstarszy, Brisingr i Imperium (ukaże się może w przyszłym roku, ale głowy nie dam)
miłej lektury

oNjP.gif OdXc.gif b8oQ.gif HpsB.gif - proszę i Klick, bo poumierają

#173 2010-01-09 22:30:48

Roval
Użytkownik

Roval napisał:

Otóż ostatnio zaciekawiła mnie seria Kroniki Wardstone.

Nikt mi nie raczył napisać czy warto, więc się zabrałem. Po przeczytaniu już 3/5 tomów wydanych w Polsce mogę śmiało powiedzieć - warto. Nie jest to jakaś strasznie skomplikowana i mroczna historia, ale napisana naprawdę świetnie i czyta się błyskawicznie oraz z niemałą przyjemnością. Polecam.

Roval.png

#174 2010-01-10 00:28:06

Revan
Użytkownik

ORU napisał:

Eragon, Najstarszy, Brisingr

Imho, same książki nie umywające się poziomem nawet do takiego Harrego Pottera. Radzę unikać z daleka. No chyba, że ma się mniej niż 16 lat, to jakoś ujdzie.

Ze swojej strony polecam cokolwiek Sapkowskiego ^^
- Dużo akcji,
- mało narracji (no dobra, wcale nie tak mało, ale po prostu jest trafna i dobra, a nie wall of text na kilka stron o głupotach, przy których się usypia, co widzi się coraz częściej w polskiej fantastyce),
- ciekawa fabuła
- boski klimat.

Napisze ktoś może jak spisują się serie takie jak:
- Warcraft
- Diablo
- Forgotten Realms
?

Bo tak mi od dłuższego czasu chodzą po głowie, ale nie znam nikogo, kto by je czytał ^_^

Ostatnio edytowany przez Revan (2010-01-10 00:29:58)

#175 2010-01-10 00:34:54

Zjadacz
Użytkownik

Revan napisał:

- Warcraft
- Diablo
- Forgotten Realms

Czytałem Baldur's Gate i Icewind Dale - dramat, stary, daj sobie spokój.

Pamiętam, że w liceum bardzo podobała mi się "Saga o Wojnie Światów" R.E. Feista (cztery tomy) - ciekawe fantasy, łatwo i przyjemnie się czytało. W każdym razie było to już kilka lat temu i nie miałem porównania z innymi książkami, więc nie pamiętam, jaki był poziom literacki, ale fabularnie bardzo fajny.

"Skazany na zajebistość"

#176 2010-01-10 00:58:40

Dragmaru
Użytkownik

Revan napisał:

- Warcraft
- Diablo
- Forgotten Realms
?

Bo tak mi od dłuższego czasu chodzą po głowie, ale nie znam nikogo, kto by je czytał ^_^

Warcraft (nie pamiętam już która część), jest jedną z 3 książek, których nie dokończyłem (obok Czarnoksiężnika z Archipelagu i Jeźdźców Smoków z Pern). Odradzam.

#177 2010-01-10 01:17:05

Revan
Użytkownik

Zjadacz napisał:

Czytałem Baldur's Gate i Icewind Dale - dramat, stary, daj sobie spokój.

To bardzo szkoda w takim razie :/. Obie gry komputerowe mnie wciągnęły na maxa. Wręcz się czuło, że jest się tymi postaciami wędrującymi wśród zamarzniętych krain Faerunu i nie tylko.

Hmmm, czyżby Warcraft tez zawodził? O zgrozo.

Dziwne. Dwa, moim zdaniem bardzo ciekawe uniwersa, a tu taki literacki kupa ^_^

#178 2010-01-10 01:54:57

Zjadacz
Użytkownik

Revan napisał:

To bardzo szkoda w takim razie :/. Obie gry komputerowe mnie wciągnęły na maxa. Wręcz się czuło, że jest się tymi postaciami wędrującymi wśród zamarzniętych krain Faerunu i nie tylko.

Dokładnie, też się strasznie zawiodłem. Najpierw kupiłem Baldura - okazał się takim dnem, że chciałem sobie Forgotten Realms podarować, ale ktoś mi powiedział, że Baldur jest z serii najsłabszy, a najlepszy Icewind. Uwierzyłem mu i żałuję, bo rzuciłem w błoto kilka dyszek. Słyszałem, że saga o Drizzcie również "trzyma poziom".

Edit down: Drizzta nie czytałem, ale polecał mi go ten sam gość, co Icewinda, dlatego pewnie tej książki nie ruszę jezor

Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2010-01-10 03:47:29)

"Skazany na zajebistość"

#179 2010-01-10 03:00:21

wizard2000
Użytkownik

Zjadacz ja sie z toba nie zgodze bo mi osobiscie sie cale dzieje drizzta podobaly i przyjemnie sie czytalo, ogolnie lubie ten swiat(chociaz musze przyznac z przykroscia ze trafiaja sie gorsze tez ksiazki).

co do feista zgadzam sie w 100% facio ciekawie pisze i szybko jego ksiazki sie czyta, interesujacy jest tez jego swiat.

polecam jeszcze dragonnlance przeczytalem chyba z 4tom i dos wciagajace, czekam jak kumpel skompletuje cala serie smile

a tak z innych to jeszcze godne uwagi to r.zelazny i jego cykl amber, tworczosc trudi canavan, trylogie karmazynowego cienia oraz z polskiego to achaje(po niekotrych fragmetach czeba zrobic sobie przerwe na smianie sie jezor)

wizard2000.jpg

#180 2010-01-10 09:29:03

Dragmaru
Użytkownik

Nie wiem czemu się dziwicie - w 99% książki pisane na podstawie gier, czy sesji RPG to gnioty z żałosną fabułą i drętwymi dialogami. To, że Blizzard stworzył interesujące universum, nie znaczy jeszcze, że nadaje się ono do pisania książek na jego podstawie. Sam kupiłem Warcrafta właśnie dlatego, że jestem fanem gier opartych o ten świat i mocno się zawiodłem.
Dużo bardziej zdziwił mnie niski poziom książek pani U. Le Guin i A. McCaffrey. Tyle słyszałem o obu autorkach, a ich pierwsze książki, które przyniosły im sławę okazały się wręcz niestrawne(bynajmniej dla mnie). Pewnie dlatego, że powstawały blisko 40 lat temu i to co kiedyś było dobre w porównaniu do dzisiejszych autorów jest już co najwyżej średnie.

Ostatnio edytowany przez Dragmaru (2010-01-10 09:30:19)

Stopka forum

© Animesub.info 2024