#1 2006-10-09 03:34:50

Seishuku
Użytkownik

Ukryte przekazy w anime

Szukałem takiego tematu, ale nie mogłem znaleść na forum.
Otóż chciałbym się dowiedzieć od was czy odnaleźliście w jakimś anime (bądź mandze) jakis ukryty przekaz, którego na pierwszy rzut oka poprostu nie da sie dostrzec? Bardzo ciekawią mnie takie pozycje... Powiem wam, że jestem zszokowany tym co WYDAJE mi się, że odkryłem podczas czytania mangi "Air Gear". Narazie jednak nie zdradze tajemnicy ^^ Chciałbym usłyszeć wasze spostrzeżenia (nie koniecznie na temat "Air Gear":))

#2 2006-10-09 07:14:36

fillip75
Użytkownik

Odp: Ukryte przekazy w anime

Nie wiem, czy akurat aż tak bardzo był to ukryty przekaz w serialu "Shinigami no Ballad". Ale trzeba przyznać, że każdy odcinek był dla mnie zaskoczeniem oczkod. Należy dodać, że każdy z sześciu odcinków dotyczył czegoś innego. Najbardziej podobał mi się ostatni dotyczący "samobójczyni"... oczywiście powodem było zranione uczucie, jak to bywa w anime. Zakończenie na pewno będzie zaskakujące, tym bardziej, że ciekawie się zaczyna. Bo owa dziewczynka w ogóle nie zdaje sobie sprawy z tego, że jest duchem. Ale, koniec wszystko zmienia. Ogólnie rzecz ujmując cała seria mówi nam o tym, jak cenne jest nasze życie, nie tylko dla nas, ale i bliskich. A także jak to było w jednym z odcinków, że odejście kogoś bliskiego nie zawsze jest tragedią.

Teraz też kończę ciekawą serię "Binbou Shimai Monogatari". Co prawda nie jest mocno związany z wątkiem tego tematu. Ale trzeba przyznać, że dopiero w ostatnim odcinku dokładnie poznajemy w jaki sposób została złożona "obietnica" mamie przez córkę, a może... no właśnie, jak to było. Ja już wiem i od wczoraj rozpocząłem tłumaczyć ostatni odcinek. A wy musicie poczekać smile_big

Ostatnio edytowany przez fillip75 (2006-10-09 12:39:10)

#3 2006-10-09 15:03:31

Suchy
Użytkownik

Mam wrażenie, że o inne rodzaje ukrytych przekazów chodziło założycielowi wątku oczkod

#4 2006-10-09 15:38:05

opcy
Użytkownik

Znaczy chodzi o jakąś kryptoreklamę? Jak np okładka z High and Mighty Colours w gundamie Seedzie?

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#5 2006-10-09 16:17:18

malkor
Użytkownik

Pamiętam to jezor o ile pamiętam to Shin ją trzymał.
A co do ukrytych przkazów to se Neon Genesis Evangelion obejżyj są ludzie co godzinami mogą się nad nim rozwodzić oraz jest wiele stron o symbolicznym znaczeniu niektórych faktów z neona.

#6 2006-10-09 17:10:49

AceMan
Użytkownik

Oczywiście! Weź wyraz NARUTO, napisz wspak, zamień O na SZA i wyrzuć UR... co ci wyjdzie?

Byłem wstrząśnięty gdy to odkryłem...

oczkod

#7 2006-10-09 17:16:33

opcy
Użytkownik

He he, co do evangeliona to tylko na "pauzie" da się dostrzec niektóre rzeczy: np marke samochodu Misato: Renault Alpine, czy szczegóły planu dopełnienia ludzkości (niestety jakośc obrazu mi to skutecznie uniemozliwiła)

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#8 2006-10-09 20:23:05

Atem
Użytkownik

Takie rzeczy są faktycznie ważne ale mimo szlachetnych intencji Seishuku to muszę przyznać że temat ten zakrawa na wylęgarnie spojlerów . Niektórzy oglądają właściwie tylko po tego typu przekazy anime a żeby je zrozumieć to powinni je oglądnąć , przeżyć wszystko i dopiero wtedy ew jak nie rozumieją szukać pomocy. Dlatego lepiej się tu wypowiadać nie będę (po co psuć zabawę oczkod )

#9 2006-10-09 20:44:04

Zgrzyt
Użytkownik

co do przekazów w anime, nie kapuje o co dokładnie chodzi z tym? Ale prawie każde anime ma jakiś przekaz(nawet FLCL) i jakieś ukryte "Piredoły" tylko nie każdy to dostrzega no dobra Pocemony itp. prodókcje tylko mielą mózg ale po za tym zawsze jest coś między wierszami. W samym NGE jest tego w uj i to zależy od widza jak to interpretuje.Ale w niektórych starszych(i nie tylko) anime da się wyczuć cosś na wzór paranoji amerykańców, miasta i kraj atakowany ,woja, wróg itp. ludnoś cywilna cierpi (jak by polska na urodziny dostała dwie bomby atomowe też by tak było unas : / ).

Stopka forum

© Animesub.info 2024