#221 2007-09-17 19:37:44

werewolf
Użytkownik

Odp: Piraci na allegro

Michaello napisał:

~werewolf  człowieku motasz się. Najpierw nazywasz nas złodziejami ( bo ściągamy), potem, że donosimy na ludzi którzy też ściągają i sprzedają ( to co u nas nielicencjonowane ) za kasę. Następnie mówisz, że chętnie byś pomógł przy popularyzacji "anime za free" , (czyli odciąłbyś bezrobotnych ludzi którzy mają na chacie łącze 2 mega, którzy kupują hurtowo płytki i u których komp się nie wyłącza , bo muszą rodzinę wyżywić)czyli pomógłbyś złodziejowi.

Czy się motam? nie... wcale nie twierdze, że sam nie ściągam wiec to dotyczyło również mnie. ALe uważam, że "zbrodnia" tych którzy ściągają i sprzedają a nie tylko ściągają nie rózni się od naszej w zasadzie niczym.
Nie mówiłem też, że to dobrze, że sprzedają... Ale nie popieram waszego sposobu zwalczania tego procederu.

A ci którzy kupują hurtowo płytki i ciągną non stop nie sprzedają tego na allegro...[ostrzezenie]

Mówię więc, że:
1. Nie popieram sprzedawania
2. Nie popieram konfidentów
3. Popieram walkę z czerpiącymi zyski z czegoś co mozna mieć za darmo... ale nie poprzez donoszenie. Jest na to wiele sposobów a wy idziecie na łatwizne i sami okazujecie się takimi samymi kupa jak oni.

Ostatnio edytowany przez werewolf (2007-09-17 19:38:02)

#222 2007-09-17 19:38:04

Cain
Użytkownik

Dorzucę napisy "za free", które znalazłem i Internecie. Nie sprzedaję anime tylko czas, który mi zajęło ściągnięcie.

zabija

Ostatnio edytowany przez Cain (2007-09-17 19:38:25)

Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.

#223 2007-09-17 19:47:40

Freeman
Użytkownik

werewolf napisał:

Jest na to wiele sposobów a wy idziecie na łatwizne i sami okazujecie się takimi samymi kupa jak oni.

A jakie, przykładowo?

#224 2007-09-17 19:54:33

werewolf
Użytkownik

Freeman napisał:
werewolf napisał:

Jest na to wiele sposobów a wy idziecie na łatwizne i sami okazujecie się takimi samymi kupa jak oni.

A jakie, przykładowo?

Właśnie choćby informowanie kupujących o innych mozliwościach... skoro mają czas na wyszukiwanie tych aukcji... to moga poświęci też kilka minut więcej na napisanie meila, prawda?

Jeśli juz muszą donosić to najpierw mogliby ostrzegać sprzedającego, że to robią...
Są ludzie którzy widząc jak wiele takiego anime jest sprzedawane na allegro dodają własne aukcjie... i wycofają się jeśli się im wyraźnie napisze dlaczego tak nie wolno i ostrzeże.
Ci którzy nie posłuchają... no takich będzie napewno więcej... ale zanim się doniesie to chyba można spróbować, nie?

To "przykładowo" jak człowiek chwile pomysli to napewno można znaleźć jeszcze więcej rozwiązań...

Ostatnio edytowany przez werewolf (2007-09-17 19:55:58)

#225 2007-09-17 20:00:22

Freeman
Użytkownik

werewolf napisał:
Freeman napisał:
werewolf napisał:

A jakie, przykładowo?

Właśnie choćby informowanie kupujących o innych mozliwościach... skoro mają czas na wyszukiwanie tych aukcji... to moga poświęci też kilka minut więcej na napisanie meila, prawda?

Nie rozumiem, jak mają informować kupujących? Koleś kupił dvd ripy DB z polskimi napisami za 300zł, a ja mam jeszcze napisać, że ze strony XCV mógł to sobie pobrać za darmo?

#226 2007-09-17 20:04:18

werewolf
Użytkownik

Freeman napisał:
werewolf napisał:
Freeman napisał:
werewolf napisał:

A jakie, przykładowo?

Nie rozumiem, jak mają informować kupujących? Koleś kupił dvd ripy DB z polskimi napisami za 300zł, a ja mam jeszcze napisać, że ze strony XCV mógł to sobie pobrać za darmo?

Dzięki temu:
1. Nie popełni tego błędu po raz kolejny
2. Zawsze może nie zapłacić za towar... nikt go nie będzie za to ścigał.
3. Sam podpowie to innym jeśli będzie miał taka okazje

A co da w tym wypadku doniesienie na sprzedającego? Nic?

#227 2007-09-17 20:10:29

Freeman
Użytkownik

werewolf napisał:

Dzięki temu:

1. Nie popełni tego błędu w ogóle.
2. Nie będzie musiał w ogóle za to płacić.
3. Zauważy, że coś z tą aukcją było nie tak, skoro została usunięta.

#228 2007-09-17 20:15:21

werewolf
Użytkownik

Freeman napisał:
werewolf napisał:

Dzięki temu:

W podsumowaniu wychodzi prawie na to samo...
Ale nie o to chodzi... tak długo jak będzie popyt będzie i podaż, tak? Jeśli nie będzie kupców znikną sprzedawcy... a jeśli walczy się tylko ze sprzedawcą to co mozna osiągnąc?

#229 2007-09-17 20:18:14

Freeman
Użytkownik

werewolf napisał:
Freeman napisał:
werewolf napisał:

Dzięki temu:

W podsumowaniu wychodzi prawie na to samo...

Chyba raczysz żartować.

Nie twierdzę, że musi ci się ta akcja podobać, ale imo argumenty podałeś słabiutkie.

Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-09-17 20:26:11)

#230 2007-09-17 20:20:19

Michaello
Użytkownik

~werewolf  powiedz mi, ściągasz anime?

#231 2007-09-17 20:25:45

werewolf
Użytkownik

A co do freemana... może i słabiutkie... ale twoje też jakoś do mnie nie przemawiają... Przecież tak naprawde i tak większość z tych transakcji odbywa się bez udziału allegro, ludzie piszą meile to tych którzy wystawiali i i tak kupują... pozatym lwia częśc wie, że to nielegalne jak wszystkie pirackie nagrania.

Więc wracamy do tego co już napisałem - będą kupcy to będa też sprzedawcy...

Ostatnio edytowany przez werewolf (2007-09-18 03:11:10)

#232 2007-09-17 20:26:51

Rivlous
Użytkownik

Bez urazy. Czasem sie tak zastanawiam, czy ludzie wpieprzają się innym w życie z nudów, ciekawości, złośliwości, chęci może jakiegoś wyżycia się czy to po prostu ich hobby? Rozumiem, że sprzedawanie piratów jest złe, ale równie dobrze może być taka sytuacja, że ktoś po prostu chce kupić gotową już kolekcje, nie ma możliwości ściągnięcia czy po prostu mu się tego nie chce. Czyli że jak? Informujecie każdego, kto brał udział w aukcji, skąd może mieć anime za "darmo", tak? To takie chronienie przed jednym złem, a namawianie do drugiego. Ciekawe ile osób będzie szczęśliwych z tego faktu, że nie kupiło anime na aukcji, bo przypadkiem sobie zniknęła. Nie rozumiem tego, skąd się w ludziach nagle taka sprawiedliwość bierze.

Nikogo nie bronię, na nikogo nie naskakuję, piszę tylko swoje zdanie na ten temat. jezor

#233 2007-09-17 20:29:44

Freeman
Użytkownik

werewolf napisał:

A co do freemana... może i słabiutkie... ale twoje też jakoś do mnie nie przemawiają...

Ale ja nie podawałem argumentów, tylko obalałem twoje. Wystarczyły.

#234 2007-09-17 20:30:43

Michaello
Użytkownik

a teraz mi powiedz dzieliłeś się z kimś swoją kolekcją? Czy jesteś sam jak palec

#235 2007-09-17 20:34:17

werewolf
Użytkownik

Rivlous napisał:

Bez urazy. Czasem sie tak zastanawiam, czy ludzie wpieprzają się innym w życie z nudów, ciekawości, złośliwości, chęci może jakiegoś wyżycia się czy to po prostu ich hobby? Rozumiem, że sprzedawanie piratów jest złe, ale równie dobrze może być taka sytuacja, że ktoś po prostu chce kupić gotową już kolekcje, nie ma możliwości ściągnięcia czy po prostu mu się tego nie chce. Czyli że jak? Informujecie każdego, kto brał udział w aukcji, skąd może mieć anime za "darmo", tak? To takie chronienie przed jednym złem, a namawianie do drugiego. Ciekawe ile osób będzie szczęśliwych z tego faktu, że nie kupiło anime na aukcji, bo przypadkiem sobie zniknęła. Nie rozumiem tego, skąd się w ludziach nagle taka sprawiedliwość bierze.

Nikogo nie bronię, na nikogo nie naskakuję, piszę tylko swoje zdanie na ten temat. jezor

JA jestem za tym żyby nie wpierdzielać się w nie swoje sprawy. Ale skoro już ktoś musi to podaje inne możliwości nie będące poprostu donoszeniem.

Ostatnio edytowany przez werewolf (2007-09-18 03:11:50)

#236 2007-09-17 20:37:38

Michaello
Użytkownik

czyli sam piraciłeś, nie brałeś za to kasy, ale to jest to samo.

#237 2007-09-17 20:40:44

fbaran
Użytkownik

Rivolous a co to za zlo sciaganie anime ktore nie ma licencji w Polsce, nie jest to zabronione

Ostatnio edytowany przez fbaran (2007-09-17 20:41:31)

#238 2007-09-17 20:42:06

werewolf
Użytkownik

Jezusie Maryjo i wszyscy inni...
Czy ja chociaż raz powiedziałem, że jest inaczej? Czytanie ze zrozumieniem się kłania...

Kiedy pisałem pierwszego posta w tym temacie chodziło mi tylko o to żebyście zajeli się sobą... i nie wtrącali do cudzych spraw.

Teraz jak to czytam wychodzi na to, że sam podaje alternatywne rozwiązania... Ale chodzi mi poprostu o to żeby karzdy pilnował własnej ****... to wszystko...

A do czego prowadzą twoje pytania? chciałeś mi powiedzieć, że też kradne? że jestem piratem? wiem... i wy też jesteście... potępiam za to? nie. Nie ściągam zalicencjonowanego anime... nie mam takiego na składzie... nie sprzedaje i nie mam nic do sprzedających... nie kupuje od nich i nie czepiam się kupujących...

fbaran napisał:

Rivolous a co to za zlo sciaganie anime ktore nie ma licencji w Polsce, nie jest to zabronione

To idź z tym na pobliski komisariat... i wtedy jak ci powiedzą, że możesz to trzyamć legalnie pogadamy.

Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-09-17 20:51:05)

#239 2007-09-17 20:45:49

Michaello
Użytkownik

a coś ty taki wrażliwy do cholery? Czym ten temat Cię tak poruszył? Może sam sprzedajesz ? Zresztą wykładanie Twoich argumentów tutaj nic Ci nie da. Każdy będzie robił to co robi, czy Ci się to podoba czy nie. Temat będzie istniał z Tobą czy bez Ciebie. Koniec.

#240 2007-09-17 20:48:45

Freeman
Użytkownik

werewolf napisał:

Kiedy pisałem pierwszego posta w tym temacie chodziło mi tylko o to żebyście zajeli się sobą... i nie wtrącali do cudzych spraw.

Teraz jak to czytam wychodzi na to, że sam podaje alternatywne rozwiązania... Ale chodzi mi poprostu o to żeby karzdy pilnował własnej ****... to wszystko...

Mam nadzieję, że słysząc przez ścianę u sąsiadów odgłosy bicia (hipotetycznie) nie stosujesz tej zasady.

Stopka forum

© Animesub.info 2025