Nie jesteś zalogowany.
Hi
Właśnie porównałem sobie pierwszy odcinek DB (rtl7 i [RAW][DVDrip​.WMV@DMHY​.net) i wydaje mi się, że polska wersja nie była cenzurowana, czy to prawda?
A przede wszystkim, zauważyłem niezgodność w szybkości odtwarzania, polska wersja biegła szybciej(miałem otwarte dwa okienka), czas całego odcinka to 20min (pl) i ponad 24 (jp) (na tę różnicę składa się też dłuższy wstęp i końcówka). Czy ktoś potrafi wytłumaczyć skąd ta różnica w szybkości?
Polska wersja była cenzurowana.
DB nie było cenzurowane, ale DBZ już było...
Po prostu trafiłeś na nieocenzurowany odcinek (widocznie nie było czego cenzurować), sprawdź jakieś inne to się przekonasz.
~Hatake - DB też było cenzurowane, choćby w tym momencie jak pokonywali tego niewidzialnego gościa;).
Bylo bylo cenzurowane cale DB
Niestety rtl7 zakupilo odcinki od francuzow, a oni wycinaja prawie kazda scene w ktorej widnieje krew czy tez przeklenstwo itd. Np. na rt7 lecieli Rycerze Zodiaku. To anime rowniez bylo zakupione od francozow. Efekt... Brak przedostatniego odcinka. Bylo w nim tyle krwi, ze wycieli caly odcinek
Tak wiec DB rowniez sie dostalo...[zly]
Ostatnio edytowany przez Natanael (2006-12-18 23:47:29)
ktorys z pierwszych (chyba 2gi) odcinkow napewno byl cenzurowany (chodzi o scene sciagania majtek z Bulmy )
Bylo bylo cenzurowane cale DB
eee, to taka kaszana, łojezu, dobrze, że nie widzialem zwykłego DB w tv, tylko samą Zetke i GT:P
Dzięki za info, ale zadałem pytanie w tym dziale głównie ze względu na drugie pytanie, czemu polska wersja jest szybsza?
Może wynika to z różnicy standardów PAL i NTSC (ale to by miało sens tylko gdyby nie dorysowywano/usuwano klatek, a zamiast tego rozciągano/skracano właśnei czas wyświetlania).
nie jestem pewnie jak dlugo ale fe francji przez dluzszy czas obowaizywal system SECAM... wiec to by bylo NTSC->SECAM->PAL.... lol
kiedyś nie było ocenzurowane dobrze pamiętam sce kiedy songo zzdejmował majtki albo tą scene co bulma podniosła sukienke ale to chyba było jak 1 raz puszczali serje albo drugi
Serio? Myślałem, że zawsze cenzurowali. Chyba coś ci się pomyliło, bo kopia którą miało RTL7/TVN7 była od zawsze cenzurowana, więc nie widzę powodu dla którego "nagle" by dodali te wszystkie sceny.
Poza tym, wszystko co jest dubbingiem francuzów jest niezgodne z orginałem DB, z powodu - jak już wspomnieliście różnicy systemów. Mam DBZ Movie 12 na DVD (ten z polskim dubbingiem) gdzie jest video od francuzów i z japońskim audio całkiem nie chce współpracować, no ale to głównie sprawka naszych genialnych montażystów.
Jak wiadomo lub nie, we francji wyszło DB,DBZ,DBGT na DVD z japońskim audio. Przebicia tego japońskiego audio były czasami słyszane i u nas (czasami nawet pojedyncze słowa zapomnieli zdubować). A więc skoro wydają u siebie z japońskim, to czemu nie chcieli dać tego japońskiego dla Planet Mangi która wydawała kiedyś kinówki na VHS? Te japanese audio musi być strasznie pospieszone/opóźnione lub dziwnie brzmiące z uwagi na fakt, że na tym samym dvd znajduje się i francuska ścieżka dźwiękowa.
Ale niedawno francuzi zakupili od japończyków nowe mastery (brane z Dragonboxa - eksluzywnego boxa - te ripy znajdziecie właśnie na share.dmhy.net ) i powinno być już lepiej, ponieważ cała Europa będzie mogła od nich brać sobie japońskie i lać na ich dubbing (tylko by miejsce na DVD zajmował...). Ponadto hiszpania już wydaje z nowych masterów w pięknej jakości.
votd jesteś tak pewny swojej wypowiedzi...
ja wiem co widziałem na kompie tego nie widzialem bo nie mam całej dobrej serji to po 1 a po 2 jak ogladalem db to kompa nie mialem wiec wiem co widzialem , pamietam ze byla jeszcze scena jak frezer krilana tak scisnoł i ten na kwałki sie rozleciał ale nastepnym razem jak ogladalem to bylo wyciete wiec nie wprowadzajcie ludzi w bład ze nie bylo wersji nieocenzurowanej byla tylko raz moze dwa nie wiem ile ale RAZ napewno była
Połowa DBGT była w wersji oryginalnej jeśli chodzi o głos.Ale tłumaczenie było do niczego.Szczególnie jedno słowo denerwowało.
jedno słowo denerwowało.
E tam, dobre było to tłumaczenie, a jakie słowo denerwowało?
wikia o smoczych kulach - chcesz pomóc rozwijać polską encyklopedię Dragon Balla - wpadnij i zostaw po sobie ślad
MAL, YT, Eien no toku sentai
pamietam ze byla jeszcze scena jak frezer krilana tak scisnoł i ten na kwałki sie rozleciał ale nastepnym razem jak ogladalem to bylo wyciete wiec nie wprowadzajcie ludzi w bład ze nie bylo wersji nieocenzurowanej byla tylko raz moze dwa nie wiem ile ale RAZ napewno była
Prawda, pamiętam, że kiedyś widziałem tę scenę w telewizji, a kiedy dostałem DB na VHS już jej nie było.
Ten temat ma dobre 5 lat, ale powodzenia.
tomxxx napisał:jedno słowo denerwowało.
E tam, dobre było to tłumaczenie, a jakie słowo denerwowało?
Może chodzi mu o "kaszalota".
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime
I co to niby ma być?
wikia o smoczych kulach - chcesz pomóc rozwijać polską encyklopedię Dragon Balla - wpadnij i zostaw po sobie ślad
MAL, YT, Eien no toku sentai