Nie jesteś zalogowany.
Według znajomego lekarza, dysleksja jest chorobą z którą można walczyć a nawet ją WYLECZYĆ. Wystarczy mieć sporo silnej woli. Ja osobiście zostałem trzecim gimnazjalistą w kraju i pierwszym w województwie w konkursie ortograficznym, a NIGDY w życiu nie uczyłem isę tego. Za to dużo czytam i to jest klucz do nie robienia błędów ortograficznych. Dysleksja chyba nie przeszkadza w czytaniu? No chyba ze ktoś jest analfabetą dyslektykiem
Cholera, znowu napisałem "isę", wam też się to często zdarza?
Admin zajęty, modzi na wyjeździe (obecnie na lan4fun jestem) więc oftopy idą całą parą. A że oftop ciekawy to temat nie został jeszcze skasowany. Zresztą jeśli ktoś nie narusza zasad netykiety to modzi nie zamierzają interweniować .
Ja, przez całe swoje życie nie byłem zbyt dobry z ortografii. Nie robiłem oczywiście takich podstawowych błędów jak "ktury", "rzułf" itp., miałem za to problemy z wieloma innymi wyrazami. Spowodowane to było też tym, że zbyt dużo książek w swoim życiu nie przeczytałem.
Natomiast, zauważyłem olbrzymią porawę w mojej ortografii kilka miesięcy, po tym jak zacząłem tłumaczyć anime - teraz już naprawdę rzadko sięgam do słownika, kiedy coś tłumaczę.
Dzięki anime nareszcie wiem jak pisać "naprawdę" i "na pewno" - z tymi wyrazami miałem największe kłopoty. :]
nooo czytanie, a bledy ortograficzne i dyslekcja to dwie rozne sprawy, co prawda czytanie bardzo pomaga w poprawnym pisaniu, ale nie jest to dokonca ze jak ktos bardzo duzo czyta to bledow nie robi Znam to z autopsji, kiedys czytalem ogromne ilosci ksiazek, teraz juz niemam czasu , w czasach szkoly sredniej 2-3 tygodniowo, dotego lektory no i napisalem probna mature na 1, adnotacja nauczycielki "praca bardzo dobra merytorycznie zaslugujaca na 6, niestety 60 bledow ortograficznych............" niewiem ale jestem chyba jednyna osoba w polsce ktora od szkoly podstawowej nie napisala zadnego dyktanda pozytywnie i zdala mature, dzieki wybitnej pomocy mojej nauczycielki ktora mi podczas sprawdzania matury poprawila 30 bledow
ara ara...
Witaj w klubie ja maturę miałem na 6 ale ustną, z pismnej dostałem 4 ale to też tylko dlatego że nauczycielka "niezauważyła" kilku bełdów [kwiatki dla pani] . I dalej stawiam byki masowo mimo że czytam masę książek, (jedna 500 stronicowa tygodniowo to minimum), właściwie to nie mogę się przyzwyczaić do wyrazów z ż i rz: np. za każdym razem robię błąd w wyrazie "przecież":p Dlatego też nauczyłem się sprawdzać co napisze zanim to wysyłam, taki odruch.
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Wracając do tematu! Metody są dwie! Pierwsza to jak ktoś juz napisał podcięcie filmu a co do dzielenia filmu na klatki i ręczne wycinanie to bzdura! bo są programy które wyciągają napisy! Radzę dobrze poszukac na necie! - testowałem to osobiscie :-) Aczkolwiek i tak prosciej sciągnąc RAW-a
Czy komuś się coś nie pomyliło? Tu nie chodzi o wyciągnięcie napisów (co jest możliwe), a dorysowanie tego co zostało przez nie zasłonięte. A jak pewnie niektórzy się domyslają, to już nie jest możliwe (no chyba że ręcznie).
Nie, nie jesteś jedyną osobą. Też nie dostałem pozytywnej oceny z dyktanda, a sporo ich było (przynajmniej 2 w roku od podstawówki do końca ogólniaka). Na dodatek prywtnie się douczałem i również pełno błędów robiłem. Książek też kiedyś naprawde sporo czytałem. Jednak to częściowo można zaleczyć. Wystarczy naprawde mocno się starać i wyłapywać swoje błędy i starać się je zapamiętywać. No i oczywiście pisemną maturkę z polaka na 3 napisałem . A na ustnej to po prostu kazali mi już przestać gadać, bo to za długo trwało a ja dopiero zacząłem się zagłebiać w temat .
Ręcznie? Geez... To ja podpisuję się pod osobami które propnują ściągnąć RAWy. Inaczej jednak sprawa się ma w moim przypadku. 98% posiadanych przeze mnie anime to zsubowane pliki. Robiąc AMVki nie mogę sobie pozwolić na zsubowane sekwencje więc wtedy ucinanie obrazu w VirtualDub'ie to dobry pomysł.
racja..
Nie mniej jeszcze większa sztuką byłoby tak zmontować AMV by te zsubowane sekwencje tworzyły logiczny dialog/sytuację + oczywiście wszelkie konwencje występujące w AMVkach
Jak masz całą serie RAW i połączysz sobie odpowiednie ujęcia to możesz nowy ep stworzyć. Potem tylko trzbe to opadtrzyc odpowiednim textem (example: "Gomena-sai" tłumaczymy "jako wp..." lub coś ten deseń. Całkiem ciekawy jest efekt końcowy. Tak jest zrobiony special do Kimi ga Nozomu Eien. Wszystko co było "she" zostało zamienione na "him". . Ofcoz ten pomysł można wykożystać ucinając sub z anime ale to już nie będzie to samo.
Suchy wiem że ty jesteś najlepszy w te klocko (chodzi o encodowanie itp), jak dla mnie też nie ma możliwości usunięcia napisów typu hardsub z pliku avi:( Jednak przeglądając forum ASG-A znalazłem coś takiego; http://www.asg-across.net/oldforum/view … =1884#1884
Ja osobiście nie znam sie zbytnio na to coś umiem bo kiedyś bawiłem się w jakieś obróki itp, np próbowałem to zrobić co jest na ASG-A ale jakoś mi sie nie spodobało , a może robiłem źle niestety nie znam angielskiego więc za dużo nie zdziałałem.
Więc tu czekam na twoje sprawozdanie w tej sprawie.
Pozdrawiam
w życiu o tym nie słyszałem, ani nie wiedziałem.
no, chyba że miałeś niepoprawne kodowanie ale to co innego...