#121 2007-02-05 13:19:33

Obiwanshinobi
Użytkownik

Odp: Gry Rpg bez których świat był by nudny

nazghoul napisał:

Molochy rzadko robią gry naprawdę ciekawe. Ładne, wciągające może też, ale innowacyjne - praktycznie nigdy. Dlaczego? Bo nie chcą się przejechać. Innowacyjne rzeczy robią pasjonaci - niewielkie firmy.

Hmmm... obiły Ci się o uszy tytuły Ico i Shadow of the Colossuss? Są to gry nie dość, że konsolowe (na PS2), to jeszcze (o zgrozo!) wyprodukowane przez Sony, a pod pewnymi względami bardzo się wyróżniają z ogółu gier. Metal Gear Solid 3 (Konami) to wprawdzie gra dość konwencjonalna, ale też arcydzieło machinima, co nie jest na razie standardem.

Swinger of Birches napisał:
Obiwanshinobi napisał:

"Nie podniecaj się, Stefan". Na PC ta gra była absolutnym unikatem gatunkowym.

Tu bym się nie zgodził smile Takie LBA2 i Outcast były w tym samym gatunku, tyle, że znacznie lepsze

W takim razie wszystko to były klony Zeldy. Ancel znajduje się pod przemożnym wpływem gier Nintendo. Polecam The Legend of Zelda: Ocarina of Time (na emulatorze Project64 gra się w to bardzo fajnie, użycie pada wskazane).

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2007-02-05 13:40:03)

#122 2007-02-05 13:26:00

Swinger of Birches
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:

Hmmm... obiły Ci się o uszy tytuły Ico i Shadow of the Colossuss? Są to gry nie dość, że konsolowe (na PS2), to jeszcze (o zgrozo!) wyprodukowane przez Sony, a pod pewnymi względami bardzo się wyróżniają z ogółu gier.

Tu się należy ogromny szacunek dla Sony, bo ICO było katastrofą finansową (150 tysięcy łącznej sprzedaży przez rok cholera) a mimo to Sony sfinansowało SotC(które już dzięki Bogu sprzedało się przyzwoicie). Ale Sony może sobie na to pozwolić, niezależni wydawcy już nie bardzo. Po klapie Killer7, Viewful Joe2 i Okami nie widzę za dużych szans, aby Capcom wiele ryzykował w przyszłości. Bo kiedy arcydzieło jakim jest Okami nie może nawet pójść w pół miliona egzemplarzy na PS2(które ma ponad 100mln użytkowników) podczas gdy takie miernoty( pod względem innowacji, bo tak ogólnie to są przyzoite gry) jak Dead Rising i Lost Planet schodzą w ponad millionie na 360 (które ma 10% bazy użytkowników PS2), to cóż... Capcom nie jest raczej zainteresowany traceniem pieniędzy.

Ostatnio edytowany przez Swinger of Birches (2007-02-05 13:27:04)

#123 2007-02-05 13:47:36

nazghoul
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:
nazghoul napisał:

Molochy rzadko robią gry naprawdę ciekawe. Ładne, wciągające może też, ale innowacyjne - praktycznie nigdy. Dlaczego? Bo nie chcą się przejechać. Innowacyjne rzeczy robią pasjonaci - niewielkie firmy.

Hmmm... obiły Ci się o uszy tytuły Ico i Shadow of the Colossuss? Są to gry nie dość, że konsolowe (na PS2), to jeszcze (o zgrozo!) wyprodukowane przez Sony, a pod pewnymi względami bardzo się wyróżniają z ogółu gier. Metal Gear Solid 3 (Konami) to wprawdzie gra dość konwencjonalna, ale też arcydzieło machinima, co nie jest na razie standardem.

Takie gry jak SotC to wielka rzadkość jeśli chodzi o molochy. A w sprawie MGS - może zauważyłeś tą trójkę na końcu? To żadna filozofia robić dalsze części sagi, która się dobrze sprzedawała, bo jest pewniakiem. MGS był 'nowy' na MSXa ponad 20 lat temu a nie teraz.

#124 2007-02-05 13:52:58

Obiwanshinobi
Użytkownik

Zwróciłem Twoją uwagę nie na część grywalną MGS3, bo ona wywodzi się wprost z poprzednich części, ale na machinima, które jest najpiękniejszym jakie widziałem/słyszałem. Poza tym MGS3 sprzedał się jednak słabiej, niż MGS2, choć powszechnie uznano Snake Eatera za najlepszego Metala (jeszcze przed Subsistence).

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2007-02-05 13:55:09)

#125 2007-02-05 15:01:42

Freeman
Użytkownik

dla mnie 2006 był naprawdę fajnym rokiem, tyle, że bawiłem się głownie niszowymi gierkami, bo te były świetne, podczas gdy giganci rozczarowywali.

Dla mnie też smile Każdy rok, w którym ukazuje się coś z "Half Life" w tytule, jest rokiem udanym smile_big

#126 2007-02-05 15:20:00

Swinger of Birches
Użytkownik

Freeman napisał:

dla mnie 2006 był naprawdę fajnym rokiem, tyle, że bawiłem się głownie niszowymi gierkami, bo te były świetne, podczas gdy giganci rozczarowywali.

Dla mnie też smile Każdy rok, w którym ukazuje się coś z "Half Life" w tytule, jest rokiem udanym smile_big

Episode1 rządzi, znacznie lepszy od Half-life2.

#127 2007-02-05 17:12:33

vivi_ssj3
Użytkownik

nie czytałem co tu wypisujecie, ale polecam obejrzenie http://www.frazpc.pl/b/176811 wszystkim fanom japońskich rpg ;]

//i w ogóle, gdzie jest ten temat z lol'ami ? xP

Ostatnio edytowany przez vivi_ssj3 (2007-02-05 17:13:07)

#128 2007-02-06 13:14:01

desarian
Użytkownik

Polecam także pograć w gre Vampire: The Masquerade i jej drugą część Vampire: Bloodlines. Jeśli kiedykolwiek graliście w RPG Vampire to napewno gry na kompa też polubicie.

#129 2007-02-06 15:09:03

Kilgur
Użytkownik

Niestety gry na developerzy gier na PC sami kopia przyslowiowy grob dla PC, zrobili sobie jakis wyscig kto zrobi bardziej przybajerzona gre i w dupie maja optymalizacje kodu, krew mnie zazcyna zalewac jak widze wymagania niektorych gier, zreszta sami gracze sa temu winni, dla ponad 70% graczy dobra gra to gra z super grafika, a nie gra ktorza jest miodna. Wcale nie dziwi mnie to ze konsole wygrywajana rynku gier i wielu developerow zaczyna robic gry na konsole i porty na pc, jest jeszcze szansa na dobre gry dla pc dzieki M$ i jego "Game for Windows" czy jakos tak. Mam tez nadzieje na to ze w koncu powstana gry w ktore bedzie mozna pograc, bo nie samym HL i jego modami czlowiek zyje smile a gier fajnych brakuje.
Porty z konsoli to sprawa dziwna, z jednej strony jak port jest dobrze zrobiony to niemam nic przeciw, z drugiej ostatnio gralem w Scarface i port byl tragiczny, niedalo sie zmienic ustawien klawiatury, najlatwiejszym sposobem celowania bylo wcisniencie prawego klawisza myszy i wtedy wlaczalo sie automatycznie celowanie, poprostu tragedia kursor po ekranie poruszal sie za wolno jak chcialo sie przycelowac bez auto, ustwanienia czulosci myszy w grze byle mega tragiczne i zmienialy sie jak kozystalo sie z pojazdow jezor Sama gra byla niezla bo ja skonczylem, ale ile przyjemnosci z gry ucieklo przed debilny port to masakra jezor

ara ara...

Stopka forum

© Animesub.info 2024