#1 2007-03-26 09:56:03

ddarek
Użytkownik

AVI + 2 ścieżki dźwiękowe a SubEdit

Witam
Kto pomoże mi rozwiązać taki problem. Odtwarzam plik AVI który ma 2 ścieżki dźwiękowe (AAC i MP3). Poza Subeditem każdy inny player radzi sobie dobrze a SE odtwarza obie ścieżki na raz. Zgaduje że to problem splittera ale kurcze jak wyłączyć jedną. Mam CCCP który odpala do każdej ścieżki audio oddzielny ffdshow i jest totalny bałagan w głośnikach.
Czy można np. VirtualDubem jedną wywalić (to ścieżka w mp3 to komentarz)
pzdr

#2 2007-03-26 10:49:24

AceMan
Użytkownik

Odp: AVI + 2 ścieżki dźwiękowe a SubEdit

Kurcze, nie wiedziałem nawet że do AVI da się dwie ścieżki wpakować...

VirtualDubMod da radę:

Streams -> Stream List -> dajesz Disable na niechciane ścieżki i zapisujesz wszystko do nowego pliku (nie zapomnij o Direct Stream Copy w video).

#3 2007-03-26 11:03:03

Sir Mavins
Użytkownik

Tak, porada jest OK.

Tylko że wtedy film będzie miął jedną ścieżkę, czyli będzie "uboższy"

#4 2007-03-26 11:39:33

ddarek
Użytkownik

ok, tak podejrzewałem. A wersja z ustawieniami ?
A w VDM nie rozjedzie się synchronizacja ? tak z ciekawości pytam

#5 2007-03-26 12:17:25

songoku
Użytkownik

A sprobuj zainstalowac directvobsub'a i w nim wylaczyc jedna ze sciezek audio. Ja bodajze mam w kontenerze avi, Street Fightera w dual audio i na pewno za pomoca dvs moglem regulaowac, czy chce ogladac eng. czy jap.

Co do drugiego pytania, to nie powinno byc problemow, jednakze ja osobiscie do laczenia plikow avi (obraz z dzwiekiem) uzywam nandub'a. Ten prog. jest po prostu stworzony do takich rzeczy oczkod

BTW Mozesz tez sprobowac w MPC to zrobic ten player ma mozliwosc przelaczania sciezek dzwiekowych.

Ostatnio edytowany przez songoku (2007-03-26 12:21:21)

#6 2007-03-26 13:04:34

Kisiel
Użytkownik

Równie dobrze może kazać splitterowi Gabesta lub Haaliego aby obsługiwał pliki 'avi zamist doinstalowywać kolejny soft.
Nie jestep pewien ale może "Morgan Multimedia Stream Switcher' też da sobie z tym radę.

songoku - mam ten sam film ale wywaliłem z niego anielski dubbing za pomocą vdm oczkod A napisy pl poprawiłem do wersji jap bo widać, że były tłumaczone ze słuchu.

10721827ve.gif

#7 2007-03-26 13:07:47

songoku
Użytkownik

A czy ja napisalem, ze vdm nie mozna ? Napisalem, ze nie powinno byc problemu, a ja natomiast takie zabiegi wole robic za pomoca nandub'a i tyle jezor

#8 2007-03-26 14:20:28

Kisiel
Użytkownik

songoku napisał:

A czy ja napisalem, ze vdm nie mozna ? Napisalem, ze nie powinno byc problemu, a ja natomiast takie zabiegi wole robic za pomoca nandub'a i tyle jezor

a gdzie ja napisałem coś takiego? smile_big Ja tylko oznajmiłem, że mam to samo i jak sobie poradziłem xD
Ja jeśli mam coś takiego to albo zawsze usuwam jedną ścieżkę, albo przerabiam do 'ogm, albo oglądam w mpc. Nie mogę sie przekonać nadal do - jak to wy określacie dla nieznających oczkod 'zielona strzalka' smile_lol Po prostu u mnie tray zaraz będzie wyglądał jak połowa pasku start ;]

10721827ve.gif

#9 2007-03-26 15:04:08

Marcin
Użytkownik

a może ktoś napisze jak to ustawić w Haali Media Splitter bo jam mam podobnie tylko że u mnie w MPC wyświetlają się dwa dźwięki (bo on ma wbudowane jakieś splittery odrazu jak się orientuję).

Ostatnio edytowany przez Marcin (2007-03-26 15:05:20)

signature.png

#10 2007-03-26 16:35:23

Suchy
Użytkownik

ehh.. poukładam to wszystko:
1) Morgan Multimedia Switcher, odradzam gdyż jest to już dośc stary soft i potrafi robić problemy

2) VSFilter (zielona strzałka w trayu) pozwala na przełączanie ścieżek audio i ścieżek napisów, ale nie jest w 100% kompatybilna (czyt. wymaga określonego układu i kolejności ścieżek). Jeśli korzystasz z VSFilter, to powinien Ci do tego wystarczyć. Jeśli nie, to nie ma potrzeby specjalnie instalować.

3) Haali Media Splitter (taka biała ikonka z niebieskim logo Matroski, w trayu) także pozwala przełączać ścieżki i robi to imho najlepiej. Ikonkę można włączyć ustawiając w opcjach splittera by nie znikała przy odtwarzaniu filmów. Oczywiście tutaj jest mowa o AVI, więc musimy przydzielić obsługę AVI spliterowi Haaliego, co w SubEdit pociągnie ze sobą problem z poprawnym wykrywaniem ilości klatek (jest to niedopracowanie SubEtida). Na szczęście można zawsze w SubEdit ręcznie ustawić poprawną ilość klatek.

4) MPC ma wbudowaną obsługę kontereów oraz ścieżek audio i napisów. Zatem jeśli w jego opjcahc zostawimy zaznaczoną obsługę danego kontenera to MPC będzie nam umożliwiał wygodną zmianę ścieżek.

I taka mała uwaga. O ile dobrze pamiętam, to gdy splitterem był standardowy systemowy quartz.dll, a w systemie był zainstalowany VSFilter (choć tego akurat nie jestem pewien) to ścieżkę audio można przełączać w samym SubEditPlayer (klikając prawym na ikonce głośności w SE).

Ostatnio edytowany przez Suchy (2007-03-26 16:48:01)

#11 2007-03-26 17:12:52

Kilgur
Użytkownik

Dodam tylko ze czasem w kazdym playerze sa dwie sciezki odtwazane naraz jezor mialem tak z One Piece dual audio w kontenerze avi jezor nic mi nie pomagalo jezor wiec wywalilem jedna VDM smile i po problemie smile

Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-03-26 17:13:32)

ara ara...

Stopka forum

© Animesub.info 2024