Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Witam. Znalazłem się w posiadaniu dysku IBM-DTLA-307045, lecz niestety jest problem. Na dysku jest napisane, że ma on 45gb, ale windows widzi tylko 2 parycje po 15, wygląda tak jakby brakowało mu jednej partycji.
[cytuj]ID modelu IBM-DTLA-307045
Numer seryjny YMEYMMF0476
Numer wydania TX6OA60A
Parametry 65531 cylindry/ów, 16 głowic(e), 63 sektory/ów na ścieżkę, 512 bajty/ów w sektorze
Liczba sektorów LBA 66055248
Bufor 1916 KB (Dual Ported, Read Ahead)
Zwielokrotnienie sektorów 16
Liczba bajtów korekcji ECC 40
Najszybszy tryb transferu PIO PIO 4
Najszybszy tryb transferu UDMA UDMA 5 (ATA-100)
Aktywny tryb transferu UDMA UDMA 2 (ATA-33)
Pojemność przed sformatowaniem 32254 MB
Własności urządzenia ATA
SMART Obsługiwane
Tryb zabezpieczeń Obsługiwane
Opcje zasilania Obsługiwane
Zaawansowane zarządzanie energią Obsługiwane
Bufor zapisywania danych Obsługiwane
Host Protected Area Obsługiwane
Power-Up In Standby Obsługiwane
Automatic Acoustic Management Obsługiwane
48-bit LBA Nie obsługiwane
Device Configuration Overlay Nie obsługiwane
Informacje fizyczne urządzenia ATA
Producent IBM
Rodzina dysków twardych Deskstar 75GXP
Nazwa kodowa rodziny Telesto
Współczynnik postaci 3.5"
Pojemność po sformatowaniu 46110 milionów bajtów
Liczba dysków 3
Liczba powierzchni zapisu 6
Wymiary 146.0 x 101.6 x 25.4 mm
Maks. ciężar 590 g
Średnie opóźnienie obrotowe 4.17 ms
Prędkość obrotowa 7200 RPM
Maks. szybkość wewnętrznej transmisji danych 444 Mbitów/sek
Średni czas wyszukiwania 8.5 ms
Czas przejścia głowic od ścieżki do ścieżki 1.2 ms
Czas pełnego wyszukiwania 15 ms
Interfejs Ultra-ATA/100
Szybkość transmisji danych z bufora do hosta 100 MB/sek
Rozmiar bufora 2 MB
[/quote]
To wykaz z Aidy. I moje pytanie brzmi tak - czy można wydobyć tą partycje w jakiś sposób? najlepiej bez formatowania. Niestaty nie mam możliwości sprawdzenia go w innym komputerze. Szukałem sporo na innych forach, ale komputery to dla mnie czarna magia, na dodatek większość po angielsku. To pomoże mi ktoś?
Mam windowsa XP 1 sp
Ostatnio edytowany przez Ćwiek (2007-03-31 11:31:25)
A widziałeś ją wcześniej czy nie?? To nowy dysk?? Masz stary komp??
Jeśli płyta główna a właściwie bios nie rozpoznaje większych dysków niż ileś tam a ty masz większy to nic nie zrobisz. Jeśli miałeś partycje ale ci znikneła to sprubuj chkdsk komende z dosa i może pomoże. Mi pomogło A tak to niewiem za mało informacji podałeś.
Dysk nie jest nowy, ale napewno sprawny. Wczoraj go podłączyłem i były tylko 2 partycje po 15,7gb. Mam stary komp.
[cytuj]Właściwości mikroukładu płyty głównej
Mikroukład płyty głównej Intel 82440BX/ZX
In-Order Queue Depth 4
CAS Latency 3T
RAS To CAS Delay 3T
RAS Precharge 3T
Liczba gniazd pamięci
Gniazdo DRAM nr 1 128 MB (SDRAM)
Gniazdo DRAM nr 2 128 MB (SDRAM)
Gniazdo DRAM nr 3 128 MB (SDRAM)
Właściwości AGP
Wersja AGP 1.00
Stan AGP Włączone
Rozmiar pamięci fizycznej dostępnej dla AGP 32 MB
Obsługiwane szybkości AGP 1x, 2x
Bieżąca szybkość AGP 2x
Fast-Write Nie obsługiwane
Side Band Addressing Obsługiwane, Włączone
[/quote]
[cytuj]Właściwości BIOS'u
Typ BIOS'u AMI
Data BIOS'u systemowego 10/22/99
Data BIOS'u wideo 02/13/03
Producent BIOS'u
Nazwa firmy American Megatrends Inc.
[/quote]
Najpierw matematyka:
Wdłóg producentów wszystkich nośników danych 1GB = 1000MB, niestety prawda jest taka, że 1GB = 1024MB. Niby niewiele, ale policzmy twój dysk ma wedłóg producenta 45GB czyli 45000000kB. Jak podzielisz 45000000 przez 1024 otrzymasz pijemność dysku w megabajtach, jeszcze raz przez 1024 i masz pojemność rzeczywistą dysku w gigabajtach, a wynosi ona około 42,91GB. Mówisz że komputer widzi 2 partycje po 15GB, czyli razem 30GB co oznacza że na dysku zostało około 12,91GB wolnego miejsca, tak wic nigdy nie będziesz miał tych 45GB.
Teraz do rzeczy:
[cytuj]Pojemność przed sformatowaniem 32254 MB [/quote]
Z tego co mówisz można wywnioskować, że dysk nie jest nowy tylko używany, niestety zgodnie z powyższymi danymi wskazanymi przez AIDA wynika, że dysk nie posiada nawet tych 42GB, a jedynie około 31,5GB co jest dosyć dziwne bo nie produkuje się dysków o takich pojemnościach aby po przeliczeniu wyszło te 31,5GB. Pozatym wina raczej nie leży w tym że tamta częśc dysku jest nie sformatowana bo była by widoczna.
Powodem problemu może być to że po prostu system nie widzi całego dysku, co jest bardzo prawdopodobne gdyż w przypadku Windowsa XP często się to zdaża. Tak było w moim przypadku Windows nie widział 20GB dysku, były one widoczne dopiero po zainstalowaniu Service Pack 2, kumpel miał taką samą sytuację tylko z innym dyskiem i tam też instalacja Service Pack 2 pomogła, więc zainstaluj Service Pack 2 i zobacz może wtedy system zacznie wykrywać brakującą część dysku.
Jednak jeżeli jest to używany dysk to może też być tak że poprostu tamta część dysku została uszkodzona i wtedy raczej niestety nic nie da się zrobić. Sam mam tak ze starym dyskiem 30GB miałem go podzielonego na 3 partycje i pewnego razu 5GB partycja z windowsem poprostu padła, można by spróbować ją naprawić, ale grozi to uszkodzeniem całego dysku, więc wole mieć te 23GB działające i 5GB uszkodzone niż żeby się potem okazało że nie mam nic.
A spróbuj tak:
mój komputer-zarządzaj-zarządzaj dyskami - sprawdź co jest widziane.
Ja po swojej walce z dyskiem (wiecie o co chodzi ) polecę ci sprawdzenie tylko tym:
Ranish Partition Manager
Partition Magic Pro
doskonale się uzupełniają
może źle ustawiona zworka (ogranicza do 32Gb)?
Strony 1