Nie jesteś zalogowany.
Jak się robi napisy w formacie SubStationAlfa i w formacie AdvancedSubStation?
Najlepiej za pomocą programu "SubStationAlpha" lub "XombieSub" lub "MEDUSA Sub Station"... ale jeśli to ma być tylko format ssa, bez jakiś efektó, osadzanych czionek itd, to możesz też zrobić zwykł napisy i konwertować do SSA.
A który z tych programów jest najlepszy? Jeśli można to link do niego.
Ja osobiśie najbardziej lubię SubStationAlpha...
A linki na pewno znajdziesz na google..
Szukam na google i zawsze chodzi o format napisów, a nie o program.
Zna ktoś link do programu SubStationAlpha.
No to słabo szukałeś. Wystarczyło wpisać sub station alpha i pierwszy link:
http://www.topdownloads.net/software/vi … n=download
Ja preferuje MEDUSA - Subtitling Station
http://forum.doom9.it/viewtopic.php?t=3775
Popieram NekroXa Medusa the best.
Kto mi wyjasni co moze byc zle . Staram sie zrobic napisy w formacie ASS lub SSA i przy karzdej prubie kiedy dokonam zapisu napisy mi sie wyswietlaja bez polskich czcionek ( mowa tu o ż,ć,ś ę itp) , mam tak tylko w momecie konwertowania do formy ASS i SSA .Kiedy robie standartowy SRT wszystko jest normalnie oczytywane . Nie wiem gdzie tkwi problem. Korzystam z Medusy.
Da się w tej meduzie ustawić kodowanie, ew. skrypt czcionki?
Albo to zwykły bug tego programu.
Imperare sibi maximum est imperium
A wybierasz za czcionkę do stylu taką która ma polskie litery? A w czcionce wybierasz skrypt "europa środkowa"? Wiesz w SSA i ASS musisz ustalać takie rzeczy przed zrobieniem napisów.
W ASS w większości czcionek wystarczy, że wyedytujesz plik i w encoding zamieniasz zamiast 0 na 1 i polskie ogonki są
W encoding powinno być wpisane 238, bo to jest kod dla polskich liter.
jstem amatorek Sub station alpha i jeszcze nie potrafie tego obsługiwać i proszę o małą pomoc.
za kazdym razem gdy wpisuje kolejną linijke muszę wpisywać wszystkie dane od nowa ?? kolor literek dla danej postaci lub trzcionka ?? widzę tu zakładke "name" wiec pewnie mozna zrobić kilka styli i zmieniać przy wpisywaniu tekstu ale coś mi nie wychodzi ... proszę o pomoc
ojoj ...juz nie wazne, juz kumam...trzeba najpierw zrobić style a dopiero potem zmieniać w trakcie pisania
Jeśli zaczynasz dopiero z skryptami ASS/SSA to polecam używac Medusy, a na SubStationAlpha przerzucić się dopiero jak opanujesz tą sprawę.