Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Ta informacja przyda się tym wszystkim, którzy posiadają płyty główne pod procesor Socket A (tzw. Socket 462) i raczej nie mogą cieszyć się płynnym odtwarzaniem niektórych plików .mkv. Niestety w ostatnim czasie tych niektórych coraz więcej przybywa. Niestety dla posiadaczy starych procków. Czyli takich jakim do niedawna sam byłem. Mój Duron 1300 przy 100% mocy nie był w stanie zapewnić mi komfortu oglądania. Dlatego też postanowiłem poszukać mocniejszego procka do mojej ukochanej płyty głównej Niestety szybko zorientowałem się, że procków do socketa A nie ma już w produkcji, a resztki wyprzedawane w sklepach internetowych swą mocą dorównywały mojemy wysłużonemu i leciwemu Duronkowi Ale jak wiecie na tym świecie cuda się zdarzają, a bynajmniej w Brazylii to nawet udowodnili I namierzyłem fajny sklep w Lublinie przez Allegro. Oto link do niego
Byłem tam osobiście, bo niedaleko mieszkam, więc to nie jest ściema. Chociaż w pierwszej chwili tak pomyślałem, kiedy zobaczyłem blok mieszkalny i obszedłem to draństwo dookoła. Na szczęście tubylcy byli zorientowani w temacie i wskazali mi kryjówkę tych "zbójów" Od strony garaży, na lewo od sklepu warzywnego. Niestety na szyld ich nie stać??? Nie mniej mam procka Athlon XP 2600+ i jessstem bardzo happy. Teraz przy tych trudniejszych .mkv procek chodzi 70% max. No i nie grzeje się tak jak Durek (55-60 st.). Althek tylko 42-45 st.
PS. Jedynie pretensję mogę mieć do wiatraczka, bo dorzucają do procka wraz z radiatorem. Moim skromnym zdaniem jest zbyt głośny. A właściwie był, bo sobie stary założyłem na nowy radiator. Nowy wirował mi z prędkością 3800 obr. i wydawał irytujący dźwięk, mój stary kręci 2800 obr. i utrzymuje temp. na podobnym poziomie. Stary, ale za to ma większe łopatki
Mam nadzieję, że komuś pomogłem, bo sam od dwóch miesięcy męczyłem się ze znalezieniem tego cudeńka. Można tylko mieć żal, że nie mieli XP 3000+. No, ale wszystkiego nie można mieć
Ostatnio edytowany przez fillip75 (2007-05-13 13:15:26)
reklama?
Rozbudowywanie swojego komputera jeśli ma się socket A jest nieopłacalne jeśli posiada się od początku 2500+ [jak w moim przypadku]. Procesory 3000+ i wyżej kosztują średnio 2 razy więcej niż tak samo wydajne NOWE procesory pod inne nowe podstawki. Ostatnio niesamowicie się naszukałem Athlona XP 3200+ Barton [fsb 400 (faktyczne 200), 2200mhz, 512kb cache] - najszybszy i ostatni z serii XP. Znalazłem 1 (słownie 1) na jakiejś akcji. Nie dość, że zainteresowanie ogromne to cena ponad 500zł i szła w górę. Taniej wyjdzie poczekać trochę i odłożyć na całkowicie nowy sprzęt. Finał!
PS: ~fillip75 - jeśli ten twój "nowy" Athlon 2600+ jest na rdzeniu "Thoroughbred" to nie dorówna wydajnością mojemu staremu Athlonowi 2500+ Barton
dokładna lista proecesorów z serii Athlon XP
Strony 1