Nie jesteś zalogowany.
Witam
Sprawa jest następująca. Mam w swojej kolekcji DVD Gundam Wing oryginał z USA w ustawieniu Region 1. Odtwarząłem sobie to na komputerku i tak kilka razy szło bez kłopotów. Do czasu. Od pewnego momentu w PowerDVD nie miałem opcji zmiany regionu jak wkładałem płytki. Postanowiłem to zbadaći się okazało że w menadżerze urządzeń napisali że na 1 DVD przypadają 4 zmiany regionu i potem kóniec Jeżeli ktoś może powiedzieć mi jak to obejść lub co zrobić żeby siędało to odtwarzać to będę wdzięczny
P.S. Nie mówić czegoś w stylu " Kup nowe DVD"
Witam
Sprawa jest następująca. Mam w swojej kolekcji DVD Gundam Wing oryginał z USA w ustawieniu Region 1. Odtwarząłem sobie to na komputerku i tak kilka razy szło bez kłopotów. Do czasu. Od pewnego momentu w PowerDVD nie miałem opcji zmiany regionu jak wkładałem płytki. Postanowiłem to zbadaći się okazało że w menadżerze urządzeń napisali że na 1 DVD przypadają 4 zmiany regionu i potem kóniec Jeżeli ktoś może powiedzieć mi jak to obejść lub co zrobić żeby siędało to odtwarzać to będę wdzięczny
P.S. Nie mówić czegoś w stylu " Kup nowe DVD"
Spróbuj sporządzić obraz DVD (np. Nerem, każąc mu skopiowac płytę i wybierając jako napęd docelowy "Image recorder"). Na to oczywiście trzeba mieć parę giga wolnego na HD. Zamontuj obraz w napędzie wirtualnym (DAEMON Tools, Alcohol) i może palnie z obrazu. Ewentualnie posłuż się innym playerem, np. KMPlayerem (który, choć niedorobiony, jest jednak dość cwany, np. dźwięk DTS emuluje, więc nie zdziwiłoby mnie, gdyby potrafił olać region). Nie twierdzę że to pomoże, ale na Twoim miejscu wypróbowałbym takie rozwiązania.
zajrzyj na forum www.cdrinfo.pl
Progs AnyDVD przykładowo. Ewentualnie odtwarzać DVD w playerze, który ma gdzieś region code (niezastąpiony MPC .
Tak jak napisal ~Free, Anydvd i wszystko jasne. Co do zmiany regionu to mozna w profilach sprzetowych zmienic, ale po co? :/
DVD shirnk przykładowo powinien też dać sobie radę jak i Clone DVD :d
Ale po co się bawić taki KMP player też to odtworzy, a od biedy można skorzystać z takiego programiku co się zwie:
DVD Region CSS Free ... zawsze go używam i nigdy mnie nie zawiódł :p
PS: dvd decrypter też sobie poradzi z tego co mi wiadomo tylko po co bawić się w robienie obrazów jak można po prostu użyć owego progosika :]
PS2: MuGen jeszcze tego nie obejrzałeś xD ile to już czasu minęło jak to zamawiałem :d
Ostatnio edytowany przez Isao (2007-06-04 01:11:05)
Po co używasz PowerDVD? Jeśli tylko dla filtru mpeg-1/mpeg-2/dvd firmy CyberLink [chyba najlepszy] tak samo mpeg TS splitter. Jeśli tylko dla tego to w K-Lite są one zawarte.
Interfejs jest ładny - dlatego? przyzwyczajenie? Daj szansę innym playerom.
Przecież każda z Waszych porad nie powoduję że napęd można wielokrotnie zmieniać jeśli chodzi o regiony.
Istotnie, zmian może być 5.Potem idziesz do serwisu i ustawiają Ci chciany region - wg instrukcji, na zawsze.
Ale tu masz porady:
http://www.google.pl/search?q=region+dv … =firefox-a
Ostatnio edytowany przez Sir Mavins (2007-06-04 09:34:13)
o Dzięki wielkie za rady
Wykorzystałem program DVD region + CSS Free i wsio działa jak należy tak więc jeszcze raz dzięki za wszelkie rady
i jeszcze jedno pytanie. Wżucam je tutaj bo nie chce forum zaśmiecać
Jak wyciągnąć napisy angielskie z takiego DVD ??
Ostatnio edytowany przez MuGen (2007-06-04 15:10:43)
Ogólnie tutaj jest artykulik na napisy.ovh.org...
Sposób całkiem dobry jednak osobiście jakoś wolę robić to przy użyciu VDM'a z vobsubem i subresynciem :]
Jakoś mi tak szybciej idzie tym sposobem :d w razie czego wiesz gdzie mnie Mugi szukać służę pomocą jak tylko wrócę jutro wieczorem do domciu *^^*
Bardzo prosto i szybko: zgrywasz na dysk dany materiał (mode:IFO, wybór ścieżek określonych, w tym napisów: stream processing) DVD Decrypterem, potem SubRip (w nim chwila zabawy) i zapisujesz sobie napisy do srt.
Po co używasz PowerDVD? Jeśli tylko dla filtru mpeg-1/mpeg-2/dvd firmy CyberLink [chyba najlepszy] tak samo mpeg TS splitter. Jeśli tylko dla tego to w K-Lite są one zawarte.
Interfejs jest ładny - dlatego? przyzwyczajenie? Daj szansę innym playerom.
Po co dawac szanse innym playerom ???
Co do wyciagania napisow to najlepiej SubRip
ara ara...
Dobra dzięki wielkie A jak już przy napisach jesteśmy. Chciałbym nauczyć sięrobićjakieś ciekawe efekty do napisów, albo kare robić:) jak macie jakiś ciekawe linki do artykułów (teżciekawych ) to teżbym prosił
Dzięki za pomoc
no to jeszcze was troszkę pomęczę Wiecie może jak zmienić region w stacjonarnym odtwarzaczu DVD ?? Tak żeby można było oglądać tego Winga na TV
Zależy od odtwarzacza. Niektóre to umożliwiają (czyt. instrukcję), niektóre zaś nie. Uważaj jednak bo najczęściej można zmienić region do 6ciu razy chyba, potem zostaje taki jaki był ostatni.