#1 2007-06-05 11:19:46

katox
Użytkownik

winamp a MPC

Witam wszytkich.

Jestem tu nowy i nie znam się za bardzo na kodekach. Używam jak większośc klite.
Otóż zauważyłem, że dźwięk filmów, teledysków jest w winampie znacznie lepszy niż w media Player Classic. Być może wiąze się to z ustawieniem equalizera. Różnica jest jednak słyszalna.

I tu mam pytanie. Czy da się uzyskać podobny dźwięk w MPC bądź Subedit? Oglądanie filmów, anime stałoby się przyjemniejsze.:) Pozdrawiam.

#2 2007-06-05 11:25:36

Kilgur
Użytkownik

Odp: winamp a MPC

temat "wunamp a MPC" powalil mnie z samego rana
wracjac do pytania musisz odtwarzac audio za pomoca ffdshow i wtedy mozesz wlaczyc equalizer i ustawic sobie jak tam chcesz smile niewiem czy jest jakis inny sposob smile

ara ara...

#3 2007-06-05 11:27:33

mencio
Użytkownik

Z tego co mi wiadomo w starych winampach do dekodowania mp3 byl uzywany kodek Frauhoffera (jakkolwiek sie to pisze) i to on odpowiadal za jakosc a jak jest w nowych nie wiem ale moge Ci polecic probe zmiany kodekow na inne. Nie wiem co jest w ktorej paczce ale sprobuj CCCP.

#4 2007-06-05 11:28:24

darkschab
Użytkownik

katox napisał:

Witam wszytkich.

Jestem tu nowy i nie znam się za bardzo na kodekach. Używam jak większośc klite.
Otóż zauważyłem, że dźwięk filmów, teledysków jest w winampie znacznie lepszy niż w media Player Classic. Być może wiąze się to z ustawieniem equalizera. Różnica jest jednak słyszalna.

I tu mam pytanie. Czy da się uzyskać podobny dźwięk w MPC bądź Subedit? Oglądanie filmów, anime stałoby się przyjemniejsze.:) Pozdrawiam.

heheh ale w winampie jest gorszy obraz smile i wogóle oglądanie czegos w winampie uuuuuuu dreszczyk smile
hmm co do dzwieku to jaki masz sterownik ??
jesli tego niebieskiego 'raczka' instalujesz to jest w nim dodatkowo  equalizer dzwieku
możesz sobie tam włączyć np. efekt na żywo itp. może to pomoże
ten sterownik z raczkiem jest teraz chyba w standardzie
nazywa sie Realtek audio driver smile

#5 2007-06-05 11:33:20

mencio
Użytkownik

darkschab napisał:

Sa jeszcze stery C-Media AC97 tez dosc popularne - maja chyba zolta ikonke w trayu i wnich takze jest equalizer i wiele gotowych ustawien ktorymi mozna sie pobawic

#6 2007-06-05 12:19:25

darkschab
Użytkownik

mencio napisał:
darkschab napisał:

Sa jeszcze stery C-Media AC97 tez dosc popularne - maja chyba zolta ikonke w trayu i wnich takze jest equalizer i wiele gotowych ustawien ktorymi mozna sie pobawic

no właśnie i po problemie myślę smile

#7 2007-06-05 14:38:45

Suchy
Użytkownik

Winamp ma dekodery stworzone ściśle z myślą o odtwarzaniu muzyki oraz wbudowany equalizer. Stąd dobra jakość (choć lepsza jest w Foobar) muzyki.

MPC ma wbudowane filtry dekodujące dźwięk głównie z myśla o oglądaniu filmów, dlatego equalizera nie ma. Stąd lepszy dźwięk w filmach. Z tego tez powodu MPC umożliwia odtwarzanie dźwięku X kanałowego na Y kolumnach w dowolnej konfiguracji (my decydujemy które kanały gdzie mają lecieć), czyli np stereo na wszystkich kolumnach systemu 5.1, co w przypadku Winampa z przyczyn oczywistych jest niemożliwe (bez odpowiedniej wtyczki typu A3D Sound lub wsparcia sprzętowego może odtwarzać dźwięk tylko na tylu kolumnach ile jest kanałów).

Jako equalizer do MPC zdecydowanie polecam AC3Filter (tak tak, dobrze czytasz), który może być postprocesorem dźwięku (nie tylko dla formatów "przestrzennych") i go filtrować na wiele sposobów. Ponad to potrafi automatycznie przemapować dźwięk X kanałowy do naszej konfiguracji głośników (nie musimy za każdym razem tego robić ręcznie w MPC), niezależnie od ilości kanałów.

Ogromne znaczenie mają tutaj też sterowniki i k. dźwiękowa. Np Audigy ma w sterownikach własny system tworzenia pseudo surround (CMMS dla filmów i CMMS2 dla muzyki), a także własny system sprzętowego dekodowania formató przestrzennych (DolbyDigital i DTS smile )

Ostatnio edytowany przez Suchy (2007-06-05 14:40:04)

#8 2007-06-05 23:56:36

Kisiel
Użytkownik

Jakiego pluginu DSP używasz w winampie? Byś może to jest odpowiedzią.
Czy lepszy dźwięk masz w plikach mp3, flac, ogg czy we wszystkich?
Jak osobno to może zależeć od wtyczki wejścia danego formatu. [jest też coś takiego jak mp3PRO ale wątpię aby to o to ci chodziło]
Jak u wszystkich to jak pisałem albo plugin DSP [efekty - ja używam simple sorround] albo plugin wyjścia lub equalizer

Jak przez equalizer to sprawdź w graphedit co dekoduje dźwięk mp3 jak chcesz go domyślnie odtworzyć. Ustawienie możesz zmienić prawdopowobnie w ffdshow albo zastosować różne dekodery mp3 [lame, Fraunhofer, thomson]

zresztą nie pier***l mi tu. sprawdź foobar i powiedz wtedy co ma najlepszą jakość dźwięku oczkod

10721827ve.gif

#9 2007-06-06 13:37:03

katox
Użytkownik

Karte posiadam dobrą bo audigy 2zs. Na standartowych ustawieniach faktycznie footbar wypada nieco lepiej, ale mam problemy z ustawieniem equalizera. W winampie sprawa jest prosta wybieram ustawienia na "rock" i gra aż miło, w footbarze trzeba bawić się ręcznie:/
Tak samo Suchy w AC3Filter, wszystko ręcznie a ja tak nie potrafię:[ Znalazłem jednak fajną wtyczkę do winampa DFX i teraz dźwięk jest jeszcze lepszy (choć zapewne sztycznie podbity) Zostaje ogladać filmy i anime na dvd, choć jest to dość drogie rozwiązanie. ukryty Pozdro

Ostatnio edytowany przez katox (2007-06-06 13:38:06)

Stopka forum

© Animesub.info 2024